Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 26 december 2015

Den stora sångrösten Zemya och Saturnus som kroniska krämpor

Zemya Hamilton 1989

För uppgiften om fantastiska sångrösten Zemya Hamiltons bortgång efter 20 år med den nedbrytande nervsjukdomen MS hänvisar Aftonbladet till Västerbottens-Kuriren som hänvisar till... ett Facebook-inlägg av Zemyas mor. 


"Natten mot julafton" får bli midnattstimman i den här transitkartan runt Zemya Hamiltons månhoroskop. Av en ren slump (såvida artisten inte föddes prick lunchtid) råkar den transiterande Månen lägga sig i perfekt "triggeravstånd" en grad före födelsehoroskopets Måne. Månen symboliserar, som sagt, livets in- och utgång.

Liemannen - som skördar livet - gör precis detsamma, och nu utan några tvivel om det engraders triggeravståndet. Saturnus är ju Shani på sanskrit, "Den Långsamma", och den ligger precis en grad innan medfödda Saturnus får in den i sin exakta trekvartsvarvs-aspekt. 

Mars i transit i slutet av Jungfrun drabbar på konventionellt sätt medfödda Mars i Skytten genom den hinduiska astrologins generösa sätt att se på aspekter, som att de bestrålar hela tecknet.

Nu kanske ingen västerländsk lärobok lär ut att födelsehoroskopet - den ödesmättade stillbild av tiden som själen tar med sig in i livet - kan kasta aspekter mot den förbiflyktande himmelen (och tidens gång). Men på den här bloggen prövas denna dubbelriktade koppling. När Anders Breivik massmördade i Norge rådde just en sådan aspekt från Norges födelsehoroskop mot transiterna. Det var norrmännens egen rasistiska son som ödesstyrd påminde ett folk om hur illa det kan degenerera när det odlar sin separatism.

Utan erforderliga kunskaper i astrologin och medicin - och utan ett exakt födelseklockslag - är det meningslöst att fördjupa sig i nervsjukdomen MS som tydligen är av nervinflammatorisk art och bryter ner drabbade muskler över tid. Men man kan ändå säga att det är Saturnus i den indiska astrologin som råder över märg och nervmassa och att Mars representerar inflammatoriska (eldiga) tillstånd.

Tittar man på födelsekartan ser man Saturnus hemma i härskarläge i Vattumannen, men olyckligtvis i angrepp mot Solen i det "inflammerade" Mars-tecknet Skorpionen. Den här 270-gradersaspekten skapar således en av många versioner av "det sociala utstötningssyndromet" där det faktum att Zemya levde som färgad kvinna i det svårt rasistiska Sverige naturligtvis bara är ett av många möjliga uttryck.

Jag tror dock att man inte får missa att hon också var född under en fullmåne längsmed den "sataniska axeln", som hotar med osund kosthållning som i just detta fall kan leda till att "livslinjen" får sig en knäck. En informationssida om MS säger att sjukdomen kan triggas av dålig kosthållning och dålig livsstil. Som bekant är den sataniska axeln en ren invitation till en hedonistisk livsstil utan en tanke på den gudomliga sfären. (Hos vissa kan denna axel vara en väckarklocka, andra sövs djupt i det materiella träsket.)

Men det är ingen normal fullmåne, utan en som kopplas till hungerdemonen Rahu och dess halshuggning som Ketu på andra sidan. Detta är således en extrem fullmåne som koinciderar med en månförmörkelse, ett fenomen som väckte fruktan i antiken och tog sig uttryck i myten om demonen som försökte mäta sig med gudarna och straffades för det.

Se om månförmörkelsen den 8 och 9 december 1965

Indisk astrologi har säkerligen kartlagt Rahu och Ketu ur hälsoperspektivet men jag har bara läst allmänna introduktionsböcker i ämnet, och det är helt klart att Zemya Hamilton föddes ett mycket problematiskt dygn.

Vad gäller Mars och dess hand varhelst krig, vrede, feber, inflammationer med mera blossar upp, så går den traditionen ända tillbaka till det gamla Babylon där feberdemonen Irra (jämför svenskas "att yra" och engelskans err "att fela") associeras med eldsplaneten Mars (Nergal): Det udda med Amazons bokskanningsprojekt är att om man redan vet vad man söker kan man lätt hitta verifikationer genom sökningar och behöver i princip inte köpa lika mycket böcker som före nätets ankomst! Här hittade jag bekräftelse på ett svagt minne om att också babyloniernas likt hinduismen såg sina gudar skymta förbi bakom en uppsjö av olika namn och "delaspekter":




Om såväl Saturnus som Mars teoretiskt bör vara involverade för sådana muskelinflammatoriska och uttröttande tillstånd som MS innebär, hade man kanske kunnat gissa på att Mars och Saturnus legat i ömsesidig aspekt eller båda samfällt angripit någon hälsorelaterad planet (men vilken den planeten skulle vara vet man inte utan exakt klockslag för att etablera t.ex. ägaren till det sjätte ohälsohuset).

Mitt allra första försök att teoretisera astrologiskt kring hälsa ligger nu årtionden tillbaka och byggde på den tiden på den tropiska zodiaken och det rikare ptolemaiska aspektschemat (ju fler aspekter ju lättar att hitta "förklaringar"). 

En äldre kvinna hade svår reumatisk feber och jag minns hur obehagligt det var att se en kropp skaka okontrollerad av det krig som härjade på insidan, oåtkomligt för den drabbade (eller den hjälplösa läkarvetenskapen som blåser upp sig och prissätter sina läkemedel abnormt, jämfört med hur lite den egentligen vet). På den tiden hade jag uppsnappat att Saturnus hade mer reumatism att göra och Mars så klart med feber. Men som hypotes föreställde jag mig att också "maximeraren" Jupiter borde ingå för att skapa den förvärrade sjukdomsbild jag bevittnat. Jag studerade födelsedagen för den gamla kvinnan (ingen tid känd) och hittade just dessa tre planeter alla i aspekt med varandra!

Hos Zemya Hamilton hittar man inte alla tre inflätade i aspekter, men väl en opposition mellan Mars och Jupiter, och Mars var som sagt Solens "ägare" (eller disponent). Och vem angrep Solen om inte Saturnus? Det ser ut som om det jag i unga år fick mig beskrivet som reumatisk feber mycket väl kan ha varit MS.

Jag tror det är på den här detaljerade nivån man måste söka astrologiska "förklaringar", att bara peka på att 6 av 9 planeter står i Mörkrets kvalitet (Tamas guna), en kvalitet förknippad med problem och överdriven bindning till det materiella har ett väldigt dåligt förklaringsvärde i dessa sammanhang. Men som sagt, inom indisk läkekonst tycks det finnas ett enormt vetande som kombinerar astrologin med ytterligare iakttagelser i samband med den fysiska ascendentens dosha eller hälsokaraktäristik. Detta ligger dock utanför den här bloggens intresseområde.

Inga kommentarer: