Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 12 december 2015

Den frispråkige antikolonialisten




Gambias president Yahya Jammeh som för två år sedan tog sitt lilla (av kolonialmakterna uppritade land) ut ur Storbritanniens onda historiska skugga, har nu skrotat den sekulära staten och deklarerat Gambia en islamisk republik med allmän religionsfrihet.

Presidenten, till skillnad från svenska politiker, är underhållande! Vid utträdet ur "the Commonwealth" förklarade han att det enda engelskt överherravälde någonsin givit hans folk var hur man sjunger "Baa Baa Black Sheep" och "God Save The Queen." (Baa baa Black Sheep blev intressant nog Bä bä vita lamm på svenska - vår rasism är tydligen än mer djupgående.) Britterna erövrade och plundrade och gav ursprungsbefolkningen ingenting i gengäld. Mönstret den vite djävulen lämnar är bara alltför välbekant. Och sen, när terrorn kommer, sitter svenska kulturskribenter och klagar att "de onda" tar champagnen och klackarna i taket från dem!

En snabb blick på presidentens horoskop visar att vi har med Fredrik Reinfeldts årgång 1965 att göra, och under samma tid då det stora korset i Mörkrets kvalitet lägger sig som ett fördunklande skynke över allt. Hinduer förklarar att Tamas guna, Mörkrets kvalitet, drar in okunskap och dårskap i människans liv.

Men är man själv kanal för denna oklokhet eller föds man att se igenom dårskap? Reinfeldt menade sig se ett mentalt handikappat svenskt folk, förslappade av en alltför generös socialdemokratisk välfärdsstat. Men handen på hjärtat, var inte det Reinfeldt erbjöd istället det sannare uttrycket för mörkrets vansinne? Marknadsliberalismen är en avläggare till exakt samma mentalitet som gjorde européerna till kolonialister - den lågt utvecklade människans hunger efter makt och ägande.



Födelseklockslaget för Yahya Jammes är okänt, men månkartan visar dels varifrån hans spydiga humor kommer och dels att Mörkrets kvalitet inte direkt rör hans egen person. Månen/sinnelaget ligger i Fiskarna som anses tillhöra den upplysta gruppen av tecken via kvaliteten Sattva guna (Ljusets kvalitet). 

Nu är astrologin komplex, så hur betraktar man Mån-Fiskarnas disponent Jupiter där den ligger med överdriftens Rahu i jordägandets förmörkade tecken Oxen? Bygger då inte hela presidentens mentala verksamhet på sitt lands förmörkelse? Likt Reinfeldt känner han akut något mörkt och oartikulerat och med den gnutta intellektuell passion han ändå har - Merkurius i Väduren, ett passionerat Rajas-tecken som dock även detta bottnar i Tamas mörker - med denna rättframma kommunikation talar han frispråkigt om sin fiende England (kommunikationens disponent Mars befinner sig i dominanta Lejonet men i fiendens sjätte hus).

Horoskopet tycks sakna egen drivkraft, det konstitueras av allt det presidenten är emot. Men hans positionering gentemot de forna kolonialherrarna avslöjar samtidigt faktorn X - hans unika själ, som vaknat upp ur den sömn Mörkrets storkors skapar. Han finner sitt Mörkret representerat av det brittiska imperiet, precis som Reinfeldt deklarerade att svenskarna blivit mentalt handikappade av socialdemokratiskt överförmynderi. 

(Så illa som regeringen Löfven skött sina kort i ett år skulle man kunna instämma i detta om man vore en mentalt odisciplinerad svensk som urskillningslöst rör ihop historien och lever i en anakronistisk fantasivärld.)

Som påpekat tidigare har Fiskarna i första huset rekord i den indiska astrologin, den får inte mindre än fyra planeter mot sig som "verksamma illgörare"! Inte konstigt att Fiskarnas tecken som sådant kopplats till "visselblåsande" eller martyrskap - här är det genuina sanningsvittnet. Eftersom dess härskare Jupiter dock är den Stora Välgöraren måste man ge närheten till överdriftens demon Rahu ett milt omdöme: Rahu förstärker på basis av sin härskare Venus som för Fiskarna är en verksam illgörare (presidenten förbjöd kvinnlig omskärelse för några år sedan). 

Det är inte tu tal om att denna sinnelagets disponent Jupiter står i ett bekymmersamt läge, men den försöker från sjätte himmelen påverka den "verksamt illgörande" Solen, Venus och Rahu så gott den kan. Eftersom presidentens eget sinne ÄR denna Stora Välgörare, ska man inte vara för snabb med att döma ut horoskopet pga. dess enorma Mörker. Men inte är det en "lätt" himmel, definitivt inte. 

Gambia ligger nästan på botten av FN:s lista över ländernas utvecklingsgrad och betraktar man Saturnus som "själens form", ser man att presidenten är huvudet för en nation vars form kastats in i tolfte husets fängelse - en förlustdrabbad zon. Allt detta enligt sinnelagshoroskopet. Som en handlingens man ska man istället studera solkartan vilket jag dock hoppar över här.


Surya lagna, solascendenten med maktplaneten Saturnus
som yoga karaka (förenare av andlighet och världslighet)
perfekt placerad i det tionde huset för världslig makt.
(Dess epitet yoga karaka beror på att Saturnus även
äger det 9e andliga huset, horoskopets "bästa hus")

Inga kommentarer: