Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 21 december 2015

Den danska personligheten



Enligt "People in the EU", en ny publikation från EU:s statistiska byrå Eurostat, uppvisar Danmark med sina 45% med den långt största andelen singelhushåll av alla länder i den Europeiska Unionen. Finland, två på listan, har bara 40,8%. I Storbritannien är den 30,6% och i Spanien 23,2%. (The Guardian)
 
En initial känsla av att ha hittat belägg för det danska nationalhoroskopets korrekta persona eller ascendenttecken, förbyttes strax i tvekan. Nick Campion, expert på  nationalhoroskop, har givit födelsetiden 12.15 för Danmark. Korrigerad till den sideriska zodiaken ger detta ett Lejon i öster. 

Detta har jag inte alls tyckt att det stämmer. Lägg på en enda minut och vi har jordbrukartecknet Jungfrun som denoterar träldom, påvert och antisocialt och privatistiskt eller självtjänande leverne.

(Det är därför högsta kultur för f.d. statsminister Reinfeldt blir en plattskärm i gåva till kungahuset - skärmen symboliserar viljan att slippa det sociala livet och betrakta det i isolation. Han  med illgöraren Mars stigande i öster i Jungfrun och den blockerade attentatsmannen i Rosenbad visar att han kanske hade rätt i att avsky sitt eget folk. Han har nu flyttat till Täby just utanför Stockholm, en av dessa moderata fascistkommuner som med ekonomiska hinder blockerar "vanligt folk" från att bosätta sig där. Detta är exakt Jungfruns sätt att via merkuriska slingerbult-fasoner ägna sig åt diskriminering på det fulaste av alla sätt - genom att referera till Jord-elementet eller materiella resurser.)

Och det är just Jungfrun i den antika meningen "Den Solitära" (ursprungligen uttalat om stjärnan Spica i Jungfruns stjärnbild) som i förstone tycks rimma så väl med den sideriska Jungfrun som korrekt rolltecken. Jungfrun i öster förklarar också varför danskarna är så besvärande i attityden: arroganta, spefulla och drygt överlägsna. Ascendenthärskaren blir här Merkurius, som kan ses agera ur ett von Oben-läge som om den ägde sista ordet och gärna då ett kritiskt sådant. 

Den danska så kallade hjärtligheten är, som tidigare uttryckt, bara en felbedömning av nationens karaktär. Det är den förgifta(n)de satansaxeln mellan Oxen/Skorpionen, en jordnära axel som drar ner mot överdriven materialism och överkonsumtion av sinnesstimulantia, som kan misstas för gemytlighet. I själva verket är det bara matsmältningsapparaten som jobbar och håller individen vid jämnmod. (Oxen=munnen, Skorpionen=anus) Danskarna är ett autotoxiskt folk, i grunden förgiftade av sin konsumtion på ett sätt som påminner mycket om den folkliga svensken med matlagning som enda ersättning för verklig religion och andlig spis.
Se även: Giftet i den danska folksjälen (2009, ett av bloggens äldsta inlägg då ännu det indiska kartformatet användes)
Men när jag tänker en gång till på The Guardians statistik inser jag att det Jungfrun i öster inte är garanterad av den dominanta önskan om att "få bli lämnad för sig själv". (Sol-Jungfrun Greta Garbos filmreplik var en tidig paradhäst när bloggen sökte påvisa den sideriska zodiakens mer precisa psykologiska överensstämmelse med verkligheten.) Även Lejonet - kungatecknet - har ju en distinkt tendens att vägra se den andre som en jämlike och gassa sig i sin egen storhet! I förlängningen resulterar även detta i ensamhet. Tydligast kan man se detta i det planetära vänskapsschemat där Solen i härskarläge i Lejonet tydligt står för INDIVIDUALITET eller den odelbara själen. 

När Solen äntrar något av de två venusianska tecknen mottas han som en fiende eftersom det är så uppenbart på dessa två domäner att vi har en som ämnar leda och inte ingå i ett kooperativ! Och omvänt mottar det solära Lejonet Venus som en fiende, även om jag tidigare sökt precisera detta. Det är för att Solen representerar en unifierad själ som inte längre behöver "kopplerskan" Venus som denna typ av "fiendskap" uppstår. Det har slagit mig att Lejonet ofta figurerar bland homosexuella, men det är möjligt att vi har att göra med något liknande asexualitet, en indifferens till "köttkropparnas kopulation" som ligger bakom. Solen eller själen ligger i krig med kroppen som är ett fängelse jämfört med själens inre frihet. 

Denna motsättning märks inte i ascendentpunkten som sådan. Den är naturligen "eld" eller helt transparent. (Logiken är att själen liknas vid Eld och skulle inte ascendenten vara av samma element skulle en själ någonsin kunna träda in i det jordiska systemet.) Men strax behöver den nyfödda barnkroppen öppna munnen och fylla på med näring, och då är vi inne i orala Oxen och Jord-elementet, det materiella. Och här går den antika tanken i dagen om den olösliga konflikten mellan det rena själsväsendet (Eld = ren, varseblivande intelligens) och basal, bindande och förmörkande Jord. 

Samtidigt som Lejonet också skulle kunna förklara en viss högdragenhet i den danska folksjälen eftersom Solen i Oxen genast "dödar" den kungavärdighet denna Eld-ascendent skulle kunna ge och direkt pekar mot jordbundenhet, så väljer jag hellre "svendens" tecken Jungfrun, inte minst för att von Oben-Merkurius så väl tecknar nationens luftlätta intellektualitet. 

Dessutom har vi på senare år fått se danskarnas främlingsfientlighet, vilken vagt kan anas i Jungfrun, ett tecken som verkar leva i mild oro att våldtas på samma sätt jordbrukaren varje år våldtar jorden och river upp den för att planeter och vinna sig rika skördar. Medvetenheten om att det bor skuld i Jungfrun har förljugna människor uppfunnit myten om "Jungfruns renhet". Drottning Elisabet I, "Jungfrudrottningen" som aldrig gifte sig, var allt annat än kysk i det privata och hon föddes händelsevis med Solen i Jungfrun. 

Men den danska främlingsfientligheten kan lika mycket utläsas av "den sataniska axeln" som vid en Jungfruascendent involverar det nionde huset. För att det nionde ska beskriva sund och frisk filosofi eller religion måste många andra ting i horoskopet fungera väl. Här har vi det simplaste konsumtionstecknet Oxen som "min religion" och danskarna uppvisar därmed samma förbluffande ointresse för livets stora frågor som Fredrik Reinfeldt, vars nionde hus i Oxen ser riktigt låg ut istället för att vara det högsta huset (vad gäller mänsklig strävan, kan inte toppa sökandet efter vishet).

Tittar man på de 75 Sverigedemokraterna i gårdagens inlägg, bekräftar dominansen av Solen i Oxen och i mindre skala i Jungfrun hos dessa politiker att Danmark, med Jungfruascendent och nationalistiskt trångsynta Oxen i nionde huset för "det högsta goda", ger ett mycket passande nationalhoroskop, givet fakta. Skandinavien må ha god hand med Jord-elementet, med materiella ting, men när det kommer till konsten att vara människa, befinner sig de här folken på botten av civilisationsskalan.

Inga kommentarer: