Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 15 december 2015

Astrologi och brottslighet

Någon gång efter studien av 402 brottshoroskop vek sig en varaktig trend som tytt på att tjuven Merkurius (Hermes) visade sin fingerfärdiga sida genom det ena av sina två härskarlägen, det materialistiska Jordtecknet Jungfrun. 

Efter att ha noterat hur sexplaneten Mars i hbt-gruppen var signifikant överbetonad i tecknet för dess "fall", Kräftan, och att den "fallna" Månen i Skorpionen dominerade i horoskop för mördare, var det synd för bloggens empiriska studier att förlora ett av dess intressanta fynd. 

Samtidigt misstänkte jag att själva rubriken "brott" - som innefattade allt från Stalins och Hitlers folk- eller massmord till svenska popartister och deras patetiska smusslande med kokain - var alltför en alltför vid eller diffus grupp. Det kanske inte ens var rätt att studera sol- och månpositionerna ifråga om allmän brottsbenägenhet.

Samtidigt tvekade jag om det gick studera tjuven och handelsmannen Merkurius på något vettigt sätt: planeten ligger alltid i närheten av soltecknet (i tecknet före, samma tecken eller i tecknet efter), så att intellektet alltid kretsar nära den generella intelligensens planet Solen. Och om inte Solen själv tecknar särskild brottsbenägenhet i något enda zodiaktecken, varför skulle då Merkurius göra det? Det är inte så lätt att tänka ut ett bra test för att undersöka astrologins sanningsanspråk! Betänk också att nästan hela dataunderlaget saknar exakt födelsetid och därmed de ohyggligt viktiga 12 husen.

Se även: Merkurius, tjuven!  Detta horoskop för flera rån i Sverige inom bara några minuter kan summeras som en typisk merkurisk tilldragelse, särskilt som nymånen i den profitlystna Jungfrun ligger i 12e förlusthuset som i sig (i gammal hellenistisk astrologi) sägs vara behärskad av den "onda daimonen". Här flyttade alltså den onda daimonens rollmask Merkurius ut ur det dolda huset (för ting som man måste klippa med/offra) och visade sig via det första huset.

Vid senaste sammanräkningen uppgick personhoroskopen till 8963 (av vilka bara strax över 1670 har känd födelsetid). De brottsdömda utgör således 7,6% av hela gruppen, vilket kan jämföras med att 6,3% av svenskarna finns i brottsregistret. Trots att bloggen under några år ihärdigt fångade upp födelsedagar via mediernas skandalrubriker lider inte dataunderlaget som helhet av någon kraftig obalans. (Skälet att sakna "extremfall" ur befolkningen är att astrologiska tendenser i teorin bör visa sig här och inte bland "ljumma medelsvensson-horoskop".)

Eftersom DN igår lade ett förvirrat och diffust ljus på en samvetslös svensk mediekändis - som inte såg något fel i att själv driva upp ett falskt bud på en Tradera-auktion - och bloggen genast noterade bl.a. en bestickande kombination av omoralens Mars med psykets Måne i pengarnas Oxe, kan det passa att återvända till kategorin "skurk" och se om det går att hitta några intressanta astrologiska trender här.

Det första vi kan göra är att avskriva kombinationen av Måne och Mars i ägandefixeringens tecken Oxen! En genomgång av de brottsdömda (+ ett antal uppenbara brottslingar som i det här livet undslapp straffet, t.ex. Hitler) avslöjar att den samvetslösa falskbudaren inte har en anmärkningsvärd kombination:

Skriptad fråga till datasetet: mo.tecken & mo.0.ma
 

Kombinationen förekommer 49 gånger bland 684 brottshoroskop (7,2%) och fördelar sig på zodiaktecknen så här:

ARI 1
TAU 4
GEM 2
CAN 3
LEO 5
VIR 7
LIB 6
SCO 7
SAG 4
CAP 1
AQU 7
PIS 2



Uppenbarligen "förgrovade" inte Mars sinnelagets Måne ytterligare de som redan var brottsliga. 7,2% är ett nästan identiskt värde med de brottsdömdas andel av hela datasamlingen.

Låt oss fundera på vad vi egentligen studerar här. Det är kombinationen av Månen och Mars i samma tecken som vi hypotetiskt antar leder till ett demoraliserat eller åtminstone själviskt (korttänkt) sinnelag, men det vi vill komma åt är zodiaktecknets sätt att reagera på kombinationen. 

Mars djupare natur är att vara obetänksam och impulsiv. Månen är en förhållandevis neutral planet, sinnelagets indikator håller sig nämligen vänligt eller åtminstone neutralt sinnad till alla planeter enligt det hinduiska vänskapsschemat. Denna förmåga till "Stockholmssyndromet" (att identifiera sig med sin brottsliga förövare) innebär alltså att Månen kan släppa in Mars hos sig utan att uppfatta illgörarens verkliga natur. Faktum är ju att flera av ascendenterna (i ett komplett horoskop) har NYTTA av den lilla illgöraren, i synnerhet Kräftan stigande i öster. 

När ren och skär biologisk reproduktion eller närighet styr livsödet, då är Mars dessutom horoskopets yoga karaka, signfikatorn (karaka) för det band (yoga) mellan den andliga plikten och den världsliga plattformen som visar att Kräftans uppgift i Helheten är att vara just bara natur och inget mer. En del tillhör faktiskt näringslivet som den här bloggen finner vara en så olycklig avvikelse från själens verkliga destination. Det kommer alltid att råda fiendskap mellan den lägre naturen (som vi delar med de simpla djuren) och den högre natur som på någon punkt övergår i "övernaturen".

Så långt som man låter fynden tala för sig själva, är Mars i positivt härskarläge en utmärkt placering som inte alls är brottsbenägen. Det är en rak men hederlig typ av aggression. Att även Mars i Stenbocken bara lockat till brott en enda gång, får också bekräftelse av den astrologiska traditionen: i detta tecken anses Mars "upphöjd" vilket man kan tolka som att denna krigare lyssnar till överheten (Saturnus/Stenbocken) och därmed är en ytterligt laglydig typ, kanske typisk för ett lands poliskår eller militär...

Å andra sidan innebär inte upphöjelsen i Stenbocken att omoralen grasserar i motsatta Kräftan, där Mars är "fallen". För nu har vi istället Månen hemma i härskarläge, och den placeringen är tämligen neutral och avhängig av att Månens naturliga komplement Solen har en rådlig och korrekt orientering i det enskilda horoskopet. Om detta vet vi förstås inget här, där vi bara studerar en förment omoralisk kombination i zodiaktecknen.

Men varför delar Jungfrun, Skorpionen och Vattumannen på förstaplatsen som grogrund för kriminalitet? Ta Skorpionen. Här faller visserligen Månen, men Mars befinner sig i härskarläge. Läser man placeringarnas eget språk kan inte en NEGATIV MARS i härskarläge avhjälpa en fallen Måne i Skorpionen på samma sätt som en POSITIV MARS i härskarläge med Månen i Väduren skapade en rättfram och hedervärd natur (minns testet som visade att yrkesfilosoferna - hedervärda människor! - tenderade att ha Månen i Väduren). Vi vet också från tidigare att redan att den fallna Månen i Skorpionen i sig är tydligt förekommande bland mördare så det är naturligtvis den gruppen som delvis spökar i det här fyndet också.

Men Månen och Mars i Jungfrun? Ja, nu har vi dubbelnaturen hos Merkurius att falla tillbaka på, det faktum att denna intelligenta planet både kan vara en hedervärd kommunikatör och en falsk och illistig dubbelspelare. Möjligen låg det något i att de tidiga och små testerna ihärdigt indikerade Månen i Jungfrun som mer kriminell än andra typen av psyken. Senare drabbades olyckans tecken Jungfrun av ännu en olycka när bloggen upptäckte att även främlingsfientliga och rasistiska horoskop uppvisade ett signifikant övermått av Månen i Jungfrun. 

För Månen och Mars i Vattumannen saknar jag helt astrologiska traditioner som skulle förklara toppen. Men om man betänker att bloggens lilla samling av kompletta horoskop innehåller över 1400 celebriteter, kan detta test förklara varför. I det länkade testet visade sig de saturniska ascendenterna Stenbocken och Vattumannen i sig vara underrepresenterade och sökte man en Mars i soluppgången i Vattumannen hittades bara ett enda fall. Jag spekulerade att den sträva, stora illgöraren Saturnus som bas för den lilla illgöraren Mars utgjorde en dålig bas för "celebritet". Då blir det istället naturligt att se Vattumannen ta täten när vi talar om "celebritetens skuggor" - de som istället förbryter sig mot Vattumannen (folket, medmänniskorna). Månen och Mars i Vattumannen ger således en svag disposition till ett psykopatiskt eller antisocialt sinnelag.


Här ser det ut som astrologin talat klarspråk. Men se resonemanget i "Politikerhoroskop och statistik" om hur behovet av rådata växer ofantligt så fort man börjar studera fler variabler än en. Även ovanstående lista bygger på två variabler (planetkombinationen i något av de 12 tecken) så svängningarna 1-7 placeringar kan förklaras som naturlig slumpvariation. Den "mening" vi såg i avvikarna var bara en serie efterrationaliseringar. Lustigt nog hittade dessa slumpmässiga avvikelser gott stöd i den astrologiska traditionen...

Men är detta sant? Minns att det var ZODIAKTECKNETS reaktion på ett "Mars-infekterat sinnelag" som var studieobjektet. Då är det ändå bara en variabel vi har under luppen - zodiaktecknet - och frågan blir då enklare: Är extremvärdena 1 respektive 7 statistiskt signifikanta?

49 förekomster av planetkombinationen på 12 tecken ger medelvärdet 4 placeringar per tecken. Men 49 är ett rekordartat magert underlag och går inte att "göra statistik på".

Men om vi byter perspektiv och tittar på den distinkt hierarkiska tredelningen i kvaliteter, där Sattva - Rajas - Tamas kan jämföras med gudar - människor - demoner, då rycker det till en smula:

SATTVA 15
RAJAS 11
TAMAS 23



Medan Sattvas medvetenhet och den genomsnittliga mänskligehetens Rajas ligger nära varandra, tar Mörkrets kvalitet Tamas tydligt ledningen bland brottshoroskopen. Och detta lilla omen är kanske det vi kan ta med oss om den brottsliga naturen från denna studie. 

Minns bloggens favoritlista av politiker som saknat förmåga att intelligent genomföra något alls: Anders Borg, Fredrik Reinfeldt, Göran Hägglund, apoteksutsäljaren Göran Hägglund och bindgalna terroristbekämparen Mona Sahlin (den senare jagar alltså jagar symptomen istället för orsakerna som står att finna i det svenska samhället). 

Alla dessa föddes under "storkorset" i Mörkrets kvalitet och sorterar därför mer än andra under demoni, dvs. de är besatta av okunniga men stenhårda attityder i olika frågor - Reinfeldts och Borgs hat mot välfärdsstaten t.ex., eller Sahlins dogmatiska och osmidiga sekulära fundamentalism, eller Hägglunds rent demoniska sammanblandning av kapitalism (Djävulens bländverk) och kristendom (den religion som hårdast vände sig mot Djävulens tyranni).

Testet tycktes generöst tilltaget men har ändå ett otillräckligt dataunderlag. Det tjänar dock som en pilotstudie och här finns vissa fynd som borde motivera den med åtkomst till t.ex. all svensk statistik att upprepa undersökningen med hela det svenska brottsregistret. Apropå inlägget om den samvetsdöva svenska usling som gav upphov till denna spinoff.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Profitlystna jungfrur, nog lite som att hitta en cykel utan ram, hjul, styre & pedaler, det. Eller som att finna en "trilobit", i prima form, i något vattendrag? För övrigt är väl planeten Merkurius känd för att ofta ge "sina" undersåtar "rakblads-intellekt", inte att göra dem till tjuvar? Merkurius-typer svamlar sällan osammanhängande om allt mellan himmel & jord där gissningar, flum & kreativa hippie-påhitt tycks vara ledstjärnan! Där är det fakta & vetenskap som gäller..

Seaward sa...

Tack för väl formulerad kommentar. Den här bloggen har, för den som följer den, gjort delvis andra (empiriska) iakttagelser, för att inte nämna dess diskussion om varför symbolen sedan urminnes tider låter antyda en instrumentell mentalitet som glatt förevisar sin bärgade skörd (profit) i famn - förspelet till Hades våldtäkt av Demeters dotter...

Du alluderade här enbart till den populära västtraditionen, som för alla 12 principerna är en enda travesti i ego-boost, helt utan kritisk blick för hur principerna kan tänkas tänkta i zodiaken som en helhetsberättelse. Särskilt den antika (särskilt indiska) astrologin ägde ännu denna helhet och Jungfrun är (som inlägget indikerar) synonym med Olyckan. Man kan påminna om att i dagens västerländska slavsamhället nyspråket förvandlat Jungfrun från antikens slav till "servicearbetaren"!

Härvidlag kan man också påminna om hinduismens varning för det rakbladsvassa intellektet i utsagan från Katha-upanishaden att "the mind is the slayer", sinnet eller intellektet är en dråpare (hackar sönder, finfördelar, och tappar förståelse för helheten). Det är också från den insikten vi förstår Jungfrun som agrar symbol, i utnyttjandet av återlotten med egen vinning/utkomst som syfte.

Men myntet har förstås två sidor, så det finns också en motsatt yttring i naturnära och miljövänliga Jungfrun. Det är dock inte denna negativt defensiva sida som den antika symbolen med den skördade spannmålet adresserade.

Jag tror Jungfrun, tjänstehjonet eller trälen, främst är kopplad till den mest horribla typen av profitjägare: de hårt slitande småföretagarna, så nära underklassen att de låter som fan själv när pappa staten kommer med skattepålagorna.

Fredrik Reinfeldts tydliga koppling mellan det vassa men omfångsbegränsade (pga. elementet Jord) intellektet via hans Mars stigande i (sideriska!) Jungfrun i öster kan enkelt sammankopplas med hans otillräcklighet som ledare och virriga uttalanden, som att Sverige numera bara är en enda tjänstesektor och har lagt ner sin stora och tunga industri. Här hörde man detaljprecisionen från "stridshingsten" som med eller utan avsikt tappat sikte på Sveriges näringar som helhet. ”Mind is the slayer.”

Anonym sa...

Jungfrun är väl "idealisten" nr 1 (dock utan blåögdheten)? Folk som drar sig tillbaka från lönsamma karriärer till ren ensamhet, likt eremiter eller munkar? Folk som inte går muta eller köpa pga likgiltighet/förakt för rikedom eller "samlande" av saker? En ofta helt unik personlighet i mötet med de allmäktiga PENGARNA, som inte förändras eller fördärvas i deras närhet det minsta? Personer som lämnar tillbaka hittade plånböcker till närmast polisstation oöppnade. Folk vars "ord/rykte" betyder ALLT, precis som i visdomsorden från den gamla fornnordiska världen..

Seaward sa...

Säg snarare Gnällspiken! De tolv husen ger viktiga nycklar och klagosångarna ut sjätte Olyckans och Fiendskapens hus motsvarar exakt det negativa och söndrande merkuriusintellektet. (Jordelementet som är starkt negativt är en faktor som kan förklara detta, i den döda världen finns ingen lycka och Venus faller som en sten i Jungfrun så att allt blir besvärligt och bristfälligt för den fallna själen.)

Idealismen ankommer 11e-husmänniskan där mycket riktigt Vattumannens härskare Saturnus i indisk astrologi betecknas som essentiellt gjord av Luft och därmed en påminnelse om att Platons värld av idéer återkommer bland människor som deras konceptioner och ideal!

När man fått ordning på zodiaken genom att återvända till det sideriska originalet ska man snart upptäcka att Vattumannen är ett mycket lågmält och diskret tecken som gör gott i det tysta - vilket perfekt bekräftas av oppositionen till Lejonet, zodiakens dramatiker som gärna tar ett steg fram och axlar ledarrollen.

Vi har i dessa tider den helt bisarra och tokgalna Donald Trump, vars omoraliska Mars stiger i öster i sideriska Lejonet för att ge en total nidbild av vad Solen i Lejonet - den sanna ledaren - handlar om.

Anonym sa...

Fast många intresserar sig ju för "de verkliga Vattumännen": seriemördarna, lögnarna, diktatorerna, falskheten på två ben, konstnärerna i perversion, kufarna, galningarna, knäppgökarna, förställnings-konstens mästare, "humanisterna" med jättelika ironiska "-tecken etc osv..?

Seaward sa...

Jag får bestämt ta tillbaka det inledande berömmet över en skickligt formulerad kommentar, för det som nu följer är inte problemfritt.

"Det dunkelt tänkta är det dunkelt sagda." "Att sätta kärran före dragåsnan". Båda de logiska fadäserna återfinns i denna kommentar.

Det är svårt att med intellektuell redbarhet tala om "riktiga Vattumän" som om idealisterna skulle vara ett undantag och sedan flyta bort i en mörk flod av allsköns beskrivningar av låga kryp vilka du associerar med Vattumannen.

Detta är, som jag sade, att sätta kärran först och FÖRUTSÄTTA att de egna subjektiva tillvitelserna mot Vattumannen är det korrekta perspektivet. Har du blivit bränd av en Vattuman någon gång (och jag förutsätter att du korrekt översatt den tropiska zodiaken till den sideriska så att du inte bygger dina upplevelser på det som i allmänhet kallas Fiskarna)?

Bloggen söker upprätthålla en distinktion mellan faktiskt vetande (och det som kan härledas ur zodiakens konstruktion) och subjektiva intryck. Försök följa samma princip bäste skelleftebo (eller däromkring).

PS. Det är lämpligt att replikera under den öppnade tråden istället för att som en ny person öppna ny huvudnivå för varje replik.

Anonym sa...

Beröm fungerar ändå inte på "skorpor", det väcker bara misstänksamhet. Ju mer saker förnekas, desto nyfiknare blir Skorpionen. Ett närmast otroligt monstrum, som "känner på sig" när folk ljuger, en lögndetektor, och den "merkuriska varianten" fungerar ofta på samma sätt, fast med text: alla försök till "förställning", eller att blanda bort korten med t ex grötiga textmassor, avslöjas direkt. Nyfikenheten vara växer. Cynismen är inte sällan total: Skorpionen VET att ruttna saker ofta finns i fina miljöer, skiten ligger inte sällan i ett paket med sirligt omslagspapper & borgare som skriker om småfolkets lumpna moral gör skorpan misstänksam, direkt. Så med Skorpioner löns det inte att "lirka": bara SANNINGEN duger, hur skitig & obekväm den än är.