Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 21 oktober 2010

Tatuering, symboler och Platons former




Den synbarligen mentalt rubbade Matt Gone, med 98% av kroppen tatuerad (AB), hade i själva verket ett extremt tragiskt livsöde som man kan läsa om i den här artikeln. Han föddes med flera kroppsliga handikapp, bl.a. extrem överproduktion av adrenalin och ett saknat inre organ. Man kanske kan läsa allt detta tatuerande som en slags dissociation från en fysikalitet han inte kan förlika sig med. 

Utan forskning bortom nätet lär det knappast att komma längre än till födelseåret 1970 vilket han själv uppger i artikeln. Det är med andra ord ännu ett fall av formplaneten Saturnus "fall" ner i egocentricitet i Vädurens tecken, och med utbroderande Jupiter i opposition i artistiska Vågen. En liten kommentar om Saturnus som hudens planet i inlägget om hudvårdsspecialisten och fd Fröken Sverige. 

Artikeln om Matt Gone (gone = körd, slut, förbrukad) berättar att han har en dödsdom över sig och att han egentligen bara vill "gå ut i stil". Saturnus är också Liemannen som skördar själens frukter i detta liv. Jupiter som tillväxtfaktorn i estetiska eller stilfulla Vågen stämmer väl med det här grundbudet för dem födda 1970! Det var ett år, inte vikt åt några världsförbättrare, utan för unga själar som arbetar med problemet att deras ego tar för mycket plats i den totala ekvationen och förvränger de korrekta perspektiven. "Vad då korrekt", kanske någon säger, "det finns inga objektiva regler. Alla formulerar sin egen väg."

*****

När medier som AB okritiskt sprider sådant här material som påverkar unga läsare till att kanske tycka det är "cool", förbryter sig västerlandet mot vår kulturgrundare, den grekiske filosofen Platon. Denne påpekade uttryckligen att det är så här man gör samhället till en tummelplats för urspårade värderingar som inget har med de objektiva lagarna för mänsklig existens att göra. För sådana finns verkligen.

I boken Staten visar Platon med ren logik varför det goda samhället måste innehålla en långt hårdare styrning än den "yttrandefrihet" den sekulära pöbeln nu vant sig vid. Platon insåg att mänsklighetens genomsnittliga intelligens inte är hög nog för att förstå formernas värld (som också astrologin studerar genom en uppsättning platshållare eller symboler) utan sitter fast i en smet av lösa åsikter kring enskilda ting. Därför måste människans urval begränsas. All information är inte bra för det samhälle människor skapar sig för att förbättra sina chanser till både överlevnad och fortbildning medan de lever här på jorden.

Den som inte kan se idéerna i deras rena, singulära former förstår inte vad som degraderar en själ och vad som vässar den. Sinnena är vart och ett hungrigt och söker engagera själen. Dessa människor befinner sig i en "relativ verklighet" där tidsrörelsen flyttar oss mellan olika zodiaktecken och deras olika "förståelsehorisonter".

Västerlandets dominanta synsätt förnekar idag en tillvaro som baserad på former - de har degraderats till att enbart vara språkliga begrepp, semantiska konstruktioner människan själv uppfunnit. Med begrepp kan hon kommunicera om en cykel utan att behöva ha en fysisk cykel till hands att peka på. Zodiaktecknen som synliga avbilder av de former som bygger vårt kosmos är således bara dumheter för den "upplysta" västerlänningen.

I vår moderna myt existerar inte formen - den som astrologin symboliserar med Saturnus. Istället är det "slumpen" i kombination med "nödvändigheten" (materiella orsakslagar) som lyckats montera ihop det mirakel av komplexitet som en människa eller ett djur är. Det finns ingen kartritning. Denna ateistiska position håller nu på att krascha. 

Molekylärbiologins beskrivningar av våra kroppscellers inre liv har visat hur ofattbart avancerade små maskiner som jobbar på anspråkslös nivå så att vi - medvetandevarelserna - ska kunna färdas i dessa fysiska redskap. Matematiska beräkningar visar hur fullständigt - fullständigt - orimligt det är att tro att Darwins "naturliga urval" kunnat bidra med så många SAMTIDIGA mikromutationer att något radikalt nytt skulle kunnat uppkomma. 

I en bok jag nyligen läste [1] beskrivs saken genom exemplet med en gammal hederlig musfälla som är byggd med fem delar. Alla dessa delar tillsammans manifesterar musfällans idé eller funktion - att smälla igen och fånga musen - men de fem delarna tagna separat ger oss inte någon ledtråd alls!

Meningen med musfällan kan vi bara "se" om vi accepterar att det finns en form eller idé som styrde samman dessa fem delar. Musfällan antyder att det fanns en skapande intelligens bakom tinget. Och tittar man in i biologins mikrovärld hittar man konstruktioner med tusentals delar som alla bildar små "maskiner"!

Saturnus som människokroppens form eller underliggande kartritning är en alldeles för vag pusselbit för att vara till praktiskt nytta. Varenda liten "maskin" inom våra kroppar har sin egen kartritning - astrologins Saturnus återkommer alltså gång på gång som symbol för den styrande formen bakom dna-molekylen, bakom cellen, bakom organet, bakom kroppen som helhet och - för oss ytliga människor som tittar på världen genom ögonen - Saturnus indikerar också den yttersta gränsen som markerar där en levande varelse tar slut, dvs, huden.

Ur: David Fideler - Jesus Christ, Sun of God (1993)


De gamla grekerna hade ett bättre grepp om verkligheten än dagens européer, även om de inte hade samma mängd data inom otaliga forskningsområden! Johannes Kepler, den moderna astronomins fader, var som alla intelligenta människor insatt i astrologins faktiska verksamhet, den "fungerade" för honom. Tveklöst såg han ämnet ur en betydligt djupare synvinkel än den här bloggen.

Här ovan hans suggestiva illustration av de stora kontrollörerna i det klassiska kosmos, Saturnus och Jupiter i deras konjunktioner med cirka 20 års mellanrum. Troligen är denna antika klarsyn (Kepler lär inte ha varit den första att beräkna konjunktionerna) också skälet till att vi idag definierar en mänsklig generation som 20 år.

Formernas värld driver t.o.m. den mänskliga reproduktionen eftersom kvinnor utan högre utbildning tenderar att föda barn vid denna tid i livet (det optimala tidsfönstret är 20-29 enligt SvD den 4 okt 2004).

Keplers illustration påminner om Platon som skådade formernas hem i en abstrakt och evig värld, bortom den naiva människan som fallit ner i slaveri under sina fem yttre sinnen. Saturnus och Jupiters rytmik är bara synlig för den som ser tiden som en fjärde dimension, lika integrerad med fysiska kroppar (3D) som Einstein som fäste vår uppmärksamhet på att vi lever i en "rumtid" och inte i ett rum plus en "genomströmmande tidspil".

Men för att betrakta "stillbilden" på Saturnus och Jupiters 20-årsintervall, måste människans intellekt placera sig i ett medvetande varifrån hon ser tid och rum som samma varelse (zoe, liv!), och som en stillastående objektiv lag eller form som samtidigt ständigt är i rörelse för dem som "syndafallit" ner i systemet, ner i den sublunära sfären av jordiskt liv.

Kepler arbetade som vi alla från sitt "sjätte" sinne (manas) - Månen är symbolen för detta. I detta sinne koordineras data från de fem yttre sinnena. Sedan applicerade också Kepler sitt "sjunde" sinne på de astronomiska gåtorna han löste. Merkurius (buddhi) indikerar intellektet och dess förmåga till logik. Men Kepler var ett geni så han måste också haft kontakt med den åttonde nivån, Intelligensen eller den rena Intuitionen. Denna nivå beskriver astrologin med Jupiter och den kan liknas vid det antika kosmos åttonde sfär - stjärnhimmelen.

Själen som fallit ner i syndafallet och bara har sina fem sinnen lever i Platons "grotta" och har inget annat än åsikter om saker och ting. Den själen äger ingen äkta kunskap alls tills den höjer sig till kontemplation och åter får grepp om sin eviga natur.

Därför lever hela det sekulära västerlandet idag i gyttja - allt som skrivs och sägs är rent nonsens. De styrande lurar på människorna artiklar om kroppsvård istället för själavård. Det är ett brott mot mänskligheten. Det är bara inom några områden man ser Intelligensen från den andliga världen strömma igenom, och det är typiskt nog matematiker som verkar ha lättast att förstå dessa ting. Biologer är hopplösa ateister som inte förmår höja sig till Platons och Keplers sublima och gudfruktiga medvetandenivå.

Själv född med en besynnerlig blockering mot siffror (dock inte logik!), börjar jag ana matematikerns och hans föregångare geometrikerns sätt att indirekt varsebli den gudomliga verkligheten. Där döljer sig det verkliga upphovet till de för det abstrakta sinnet urskiljbara formerna. Och för det tackar jag astrologin.

Men så många människor lever hela sina liv som små råttor i en labyrint, lever och dör utan att ha nått kunskap. Pliktskyldigt lär de sig någon isolerat kunskapsområde och tror sedan att det är hela världen, hela förklaringen. Titta på den tatuerade mannen och hans besatthet av rutmönstret! Det verkar som om han kämpar med att förstå något. Jag hade också rutmönstret som en kortvarig "fixering" i tonåren - se denna lilla återblick.

Mänskligheten behöver några återfödelser per individ ytterligare innan vi växt upp till Vattumannens resning. År 2700 säger astronomin att vi är där. Då kommer själar att rensas ut som inte velat/kunnat växa i takt med den kollektiva Vattumansjälen. Så jordmänskligheten har inte hur många liv kvar som helst att bara gå och drälla.

Det finns en plan eller form uppritad från första början för "projekt mänskligheten". Rasister och invandrarfientliga är t.ex. i dagsläget exkluderade från nästa tidsålder på jorden. Men eftersom tiden är en illusion kan man ändra sitt öde i takt med att polletten trillar ner.

*****


Boktips



Keplers illustration är hämtad från "Sun of God - Ancient Cosmology and Early Christian Symbolism". Den är delvis långt över mitt huvud. Men de med lite bättre matematiskt kunnande kan säkert finna den pytagoreisk-platonskt förankrade professor Fidelers diskussion om kristendomens dolda vishet bland det mer fascinerande de läst.

Det här visar att religion är något långt bortom dagens sekulära pöbels skränande. Det sekulära samhället har sänkt nivån på dagens människor så att de inte längre vet ett dyft om religionernas inre budskap och inte heller har någon lust att lära sig. Hjärntvätten har lett dem att rapa upp en serie tankeklichéer som säger att religionen är "gamla sagor".

Religionen ligger å sin sida lågt eftersom den vet att dessa själar saknar kapacitet att förstå budskapen. Men detta är alltså esoterisk, fördold religion - den smälter samman med den eviga filosofin.

Dagens yttre kristendom - den massorna har åsikter om - verkar inte ens medveten om vilka djupa sanningar de inledningsvis härbärgerade, men David Fideler dammar av kristna dogmer och visar hur de är baserade på djupa insikter. Förundrade läsarrecensioner på amazon.com visar att det här är en extraordinärt skarp bok, och det var den vägen jag fick syn på den.

Efter att ännu bara ha bläddrat i den måste jag dock ge den läsare rätt som frågar vart det judiska elementet tog vägen. För den som sett kopplingarna mellan Dödahavsrullarna och den tidiga judekristendomen är det uppenbart att professor Fideler diskuterar "kristendomen v.2.0", dvs, den överlagring av grekisk bildning som kyrkofäderna bidrog med. Även de judekristna var en del av den hellenistiska ambiensen, men Dödahavsrullarna innehåller inga kopplingar till grekisk filosofi.

Fidelers bok innehåller inget för astrologen per se, men påminner om dess kosmologiska rötter ("himlarna uppvisar skaparens finsnickeri") innan den havererade och blev till bara "egopsykologi".

Astrologin led i sin utveckling samma "syndafall" som människans själ redan gjort. Det är säkerligen skälet att väst nu sitter med sin felaktiga tropiska zodiak alltmedan den verkliga zodiaken med vårdagjämningens precession fortsätter beskriva det Platon kallade vår sublunära och "felande" sfär.

I dag vet vi att det är jordklotets axel som "wobblar" och får zodiaken att sakta glida baklänges relativt den mätpunkt som kallas "vårdagjämningen" (natt och dag lika långa), men antikens tänkare hade formulerat samma idé om ett felande sfär genom att studera vårt omgivande "lunära" (psykiska) hölje! Jag har tidigare skrivit om Rahu och Ketu som uttryck för en ständig fluktuation hos själva sfären. Strikt talat är det förstås två helt olika "felaktigheter" i jordmänniskans tillstånd som beskrivs.

Så länge vi bara är själsliga människor sitter vi fast i åsikternas värld - en tillfälliga opinionens träsk där t.o.m. en stunds känslosvall kan tillåtas diktera tankeverksamheten! (Jämför Vatten och Luft som ibland skapar osunda rationaliseringar på grundval av irrationella, sublunära drifter.)
_____

1. John C. Lennox - God's Undertaker (2007/2009)

Inga kommentarer: