Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 10 november 2015

Ett vägval och ett bokslut

Med dagens tre föregående blogginlägg, varav ett var ett seriöst försök att undersöka kopplingen mellan astrologin och "verkligheten", drar Sideriska siktet ner på takten. Jag säger inte att bloggen helt stänger för det har ju inte gått så bra tidigare!

Men det här landet har gått sönder och ämnet har mer i sig än vad som kan kommuniceras till ett folk vars nästan samtliga ledare söker driva människornas uppmärksamhet i motsatt riktning till det bloggen ömmar för.  

Och dessutom: det som inte förpackas som plattityder eller oneliners och där dessutom innehållet kräver avkodning av ett symbolsystem hamnar per automatik skyhögt över det svenska folkets naturliga intressenivå! Gränsen nåddes häromveckan när min egen a-kassa, akademikernas, på sin sajt erbjöd ett fält som bara accepterade 60 tangentnedslag för en nyanserad förklaring till varför man inte sökte ett heltidsjobb (som är dagens "norm" för den nyttiga kugghjulsmänniskan). 

Med detta i praktiken genomförda angrepp på människans yttrandefrihet - på akademikernas erkända arbetslöshetskassa, minns detta! -  har landet nått en ny bottennivå för mutism och intellektuell förlamning. Det spelar ingen roll om dataprogrammeraren var seriöst obetänksam eller om begränsningen "metafysiskt" återspeglar överhetens nya kontroll över till och med fackföreningarnas nödkassor och fula attityd till människor.

För att hitta en parallell måste man gå till den nya hemtjänsten som tydligen är ett rent datorövervakat helvete för de anställda där deras varje minut registreras och analyseras av en slavdrivare ett våningsplan högre upp i hierarkin! Denna onda tid av produktivitetsexperter i den rike mannens tjänst kommer att bli än värre. Sedan kollapsar hela övervakningssamhället. Men jag har tagit beslutet nu att inte sitta och kommentera vart litet steg mot Sveriges ättestupa. 

Att ämnet astrologi var smalt - i synnerhet via den sideriska zodiaken - visste jag redan i mars 2009 då jag bröt ut de astrologiska inläggen från en tidigare blogg och startade Sideriska siktet. Men bloggen fick inom några månader en flygande start genom en ironisk men samtidigt uppriktigt road krönika av SvD:s Sam Sundberg

Så länge tidningarna tillhandahöll en ruta för blogglänkar hittade en liten ström nya läsare fram till bloggen och en del kommentarer, oftast arga eller hånfulla (mot ämnesvalet astrologi), resulterade. Men alla reaktioner är roligare än inga alls, åtminstone ett tag. Sedan kapade mediehusen bort kopplingen till bloggosfären i ett av sina desperata försök att vända sina ekonomiska bekymmer, och då tappade även den här bloggen en försvarlig del av sina dagliga besök.

Idag tecknas Sveriges intellektuella nivå bäst av Svenska Dagbladet, som tills inte för så många år sedan hade intellektuell verkshöjd i mycket av sitt innehåll, men som nu befinner sig på gränsen till simpelt propagandaverktyg för bakomliggande ekonomiska intressen:


Jag menar, hur låg är man som upprepar trivialiteter som normalt bara hittas i Dagens Nyheter eller Aftonbladet? Ständiga quiz som nöter in varumärket USA är inget annat än hjärntvätt av vad tidningens ledning uppenbarligen uppfattar som en läsekrets med idel jubelåsnor som behöver lära sig vem de ska känna solidaritet med.

Bloggaren har sent omsider insett hur meningslöst det är att uttrycka reservationer inför Sveriges väg ner i helvetet, ner i ett övervaknings- och censursamhälle där USA viftar allt hetsigare med taktpinnen ju mer hysteriska det rika fåtalet blir i sina försök att kapa åt sig så mycket av kakan som möjligt innan de sticker sin väg och koloniserar Mars och låter Jorden brinna bäst den vill.  

Vårt kapitalistiska system har avslöjat vilka som är fullgångna människor och vilka som är något mindre, men svenska valresultat visar hur oförberedd befolkningen är att ta ett stort "systemgrepp" på sina liv och välja bort den överkonsumtion som skulle krävas om man vände kapitalismen ryggen och med den Sveriges föga ärorika historia som exportör av mördarvapen till allsköns regimer.  

Sverige är helt enkelt inte längre en plats jag vill fundera över och än mindre lägga tid på uppbragda kommentarer med stöd i astrologin. Bloggens nominella ämne har rimmat väl med landets politiska verklighet, det har jag insett under det senaste årets fördjupade analyser av Sverigehoroskopet som tillika varit en senkommen upptäcktsfärd om vad som egentligen driver detta land. När Löfven pratat om sitt "innovationsråd" fjäskade han t.ex. för den borgerliga synen på nationalekonomi, den som inte ens anser att löntagaren är en del i ekvationen, en modell där bara fördelar "på marginalen" är det intressanta. Vilket svekfullt parti socialdemokratin blev under sin sista tid! Svek svenskarna för att betjäna den rika procenten.

Landet är förlorat som en hemvist för visionärt tänkande kring möjliga vägar bortom kapitalismen, och en förnuftig människa måste välja sina strider. Att fortsätta blogga med en diffus politisk underton vore som att bete sig som den don Quijote jag hade så kul åt när jag läste den boken som elva- eller tolvåring.

Därför startade jag nyligen en blogg på engelska vilken kommer att ägnas merparten av tillgänglig tid för skrivande. Eftersom det varit enkelt - kanske för enkelt - att rafsa ihop inlägg på svenska, kommer publiceringstakten att bli mycket låg, kanske några inlägg i månaden. Men det här känns idag som mer utmanande. Dels bra för språkträningen i engelska, och dels för att den potentiella internationella publiken innebär fler möjligheter att diskutera astrologins och filosofins beröringspunkter, något som en svenskspråkig blogg inte är optimal för. 

Det blir framför allt ett kul experiment att se om man utan pengar och köpt reklamplats kan finna en liten läsekrets. (Googles bloggstatistik uppger att Sideriska siktet hade drygt 15.000 "sidvyer" under den senaste månaden, vilket naturligtvis är en ytterst modest siffra). Inledningsvis kommer ingen en människa i världen att känna till The Zodiac Rules (vilket är en anledning att inte bränna av allt kreativt krut i början), men genom att granska utländska astrologiforum värda att delta i, kan det på sikt visa sig om de tankar som började finna sin form på Sideriska siktet har något värdeastrologins internationella arena. 

Jag kommer säkert att skriva om och översätta ett och annat från den här bloggens djupa kista, och härnäst väntar en översättning av det som kanske blev den här bloggens sista positiva empiriska fynd: att det krävs multipla planetaspekter mot sinnelagets Måne förrän den astrologiska effekten blir synlig i ett kvantitativt test. 

Detta var faktiskt en smärre "världsnyhet" inom ämnet men vars första del inte resulterade i en enda kommentar i sin svenska språkdräkt. Och så kan man ju inte ha det. Därför kommer jag att bemöda mig om maximal tydlighet i den engelskspråkiga versionen. Varje inlägg kommer att behandla endast ett ämne, istället för att som på Sideriska ibland drömlikt och via association röra sig över flera ämnen.

Ett alter ego, den 17 greven av Oxford svävade en tid över mitt liv och gav kanhända impulsen att börja blogga. Historiker tror han dog i pesten 1604, 54 år gammal och dryga året efter Elisabet, drottningen han avgudat som ung men som slutade som en kvinna han föraktade i djupet av sin själ och betraktade som en "Dark Lady". 

Jag avslutade läsningen av Shake-Speares sista verk, Sonetterna, 2013, i en lustig koincidens samtidigt som Oxfords liv i stort sett var över (relativt min egen ålder) och han lade sin sista hand vid denna krypterade dagbok. (Förutsatt att man accepterar teorin om att greven skrev pjäser under pseudonym.) Nu, några år senare, står jag på egna ben och märker att den lynnige greven och astrologen är borta. Det saknas något i den psykiska sammansättningen. Ibland kommer de levande och döda nära varandra för en tid och t.o.m. umgås intensivt på svårgripbara atmosfärer. Vilka som möter vilka är ett mysterium i sig.

Och det kan sägas nu om inte förr, att bloggarens ömsesidiga reception mellan tredje och femte huset som knyter in kommunikationens Merkurius, som tillika är ascendenthärskare och förfogar över det psykiska instruments Måne i Luft i första jagmedvetna huset, skulle kunnat ha varit en medial eller sensitiv indikation om den vägen hade anträtts. Istället har jag nyfiket läst om människor i kontakt med andevärlden. 

2014 var också året då de svenska nätmedierna slutgiltigt stängde den dörr de öppnat mot landets bloggare - dessa ting är relaterade till varandra. Vi är alla delar av en historia som skrivs och skrivs om, gång på gång.


PS. Anmälan om denna omläggning av tonvikten var alls inte planerad till idag, men nog måste man säga att det stämmer väl med dagens och morgondagens nymåne i Vågen, bloggarens soltecken. Nymånen indikerar ju en lämplig tid för projekt- eller nystarter...

2 kommentarer:

Havsörnen sa...

Lycka till med den nya bloggen. Det blir ett bokmärke i webbläsaren. Hoppas den också hittar fram till nya läsare. Undertecknad har kommenterat allt mindre den senaste tiden (vilket knappast är till någon förlust). Men då hinner jag läsa inläggen desto noggrannare. :-)

Trivialiteter:

2015-10-22 = personligt år 4
2015-11-03 = 4
"The Zodiac Rules" = 4

Den dubbelbottnade betydelsen av "rules" (subst. resp. verb) har väl en och samma rot. Ordning, disciplin (4) ger regler. Kejsaren (4) regerar.

Seaward sa...

Engelskspråkiga bloggens horoskop är typiskt nog besvärligt. Jag skapade dess namn och URL tidigare (med ögat på klockan faktiskt), och justerade sedan färger och lade till bilder för att till sist lägga till två inledande texter.

Faktum är att jag inte alls var nöjd med dess födelse med Månen i Oxen i åttonde, så jag har lekt med din tanke, att ha första publicerade inlägget som födelsetid.
:-)
Men den verkliga impulsen till bloggen synkar faktiskt med en ohyggligt träffsäker detalj på himlen vid det ögonblicket: bloggen skapas den 30 oktober 2015 klockan 8.39.17 i Stockholm, just som 26:32 Vågen stiger över den östra horisonten. I bloggarens horoskop befinner sig kommunikatorn Merkurius i 27:17 och detta är ju också min ascendenthärskare. Närmare en ”sant” uttryck för min egen tanke och kommunikation går det knappast att få.

När jag publicerade första inlägget hade jag faktiskt ingen INTENTION om att betrakta detta som födelsen, men likväl råkade det bli en Vågascendent den här gången också. Tyvärr hinner Venus gå från Lejonet till Jungfrun på dessa dagar – det ”äkta” födelsedatumet innehåller således samma ömsesidiga reception mellan Sol och Venus (Vågen/Lejonet) som hos bloggaren.

Mycket talar således för att det första datumet är det sanna. Sen får man finna sig i att Månen (responsen) står i det åttonde huset där man är instängd och inte ser att solen just har stigit i öster!

Din numerologiska fyra är ju inte så kul om man ser detta som den solida kroppens tal, men om du tittar på kartan så får dina siffertrickserier en egendomlig bekräftelse i Månen i Kräftan – det 4e tecknet. Månen står dessutom i tionde härskarhuset! Så du ser vad horoskopet avslöjar för ambitioner: den globala Kräftan - hela världens folk – ska strömma till bloggen!
:-)
Eller är det idén att välja Leonardo DiCaprio och en look-alike som första inlägg som här avslöjas som rent populistiskt bondfångeri? Kräftan är ju ytterst mottaglig för junk food eller "välkända" ansikten och ting…

Att enligt karta 2 vinna ”världens folkmassor” (global Kräfta i tionde) är förstås bara en lättjefull dagdröm eftersom bloggen skapades med den fallna Solen i Vågen i soluppgången. Det innebär att Sol och Måne är lite på glid mot varandra så att en slirig osäkerhet om bloggens identitet relativt dess "sinnelag" troligen kommer att följa det här experimentet.

Men det är samtidigt en perfekt och helt sann spegling av bloggarens egen plats i livet just nu, så man måste bara beundra astrologins förmåga att fungera som en "löpande kommentar" till de faktiska skeendena! Oavsett vilket av horoskopen man väljer är relationen mellan solen (skapandet) och månen (mottagandet/responsen) ett problem. ”Mitt livs historia”, så att säga.

Personligen håller jag vid det första födelseögonblicket eftersom Månen i åttonde ändå inte är helt instängd. Dess härskare Venus står i 11e idealhuset och har en ömsesidig reception med en Sol i soluppgången! Detta budskap blir i så fall: här kommer en blogg som kan kasta ljus in i de som är fångar i Platons grottliknelse - och plötsligt stämmer hela bloggens programförklaring utmärkt väl.

Ska tilläggas att jag inte planerade det första födelsehoroskopet. Bloggen kom till i en ren instinktiv reaktion sekunderna efter att jag läst att a-kassan numera t.o.m. förnekar arbetslösa (50% i mitt fall) att starta bloggar (i syfte att tjäna pengar vid sidan om, kan man förmoda). Denna uttryckliga inskränkning av arbetslösas yttrandefrihet måste vara en djävulskap som tillkom under regeringen Reinfeldts tid i ett försök att tysta alla "vänsterröster" på nätet, alla dessa ”undersysselsatta arbetslösa” som hade gott om tid att sitta och kritisera regeringen. Se det som en parallellåtgärd till deras Fas 3 (att ”konfiskera” de arbetslösas lediga tid). Kalla mig gärna konspiratorisk men det är inte svårt att se hur Sveriges mekanism fungerar - se dagens inlägg http://sidereal.hall-of-man.com/2015/11/vari-bestar-svenskarnas-svek-mot-det.html