Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 25 november 2015

Borgerligheten saknar förutsättningar till nykter analys


Den Onde och den Gode.
Den Gode: "Högern är historia och framtiden lyfter
och verkar långt bortom höger/vänster-skalan."

I den här inte helt oseriösa jämförelsen mellan Ivar Arpi, politisk ledarskribent av högersnitt, och futuristiska brittiska ekonomijournalisten Paul Mason, vill jag peka på varför högern aldrig kommer att kunna befria mänskligheten från kapitalismen. Skälet är att dess högsta kast ÄR kapitalismen och lever på att sända ut ledarkrönikörer, onda desinformatörer som likt SvD:s Arpi lovsjunger de brödsmulor som - påstår han - ändå faller från den rike mannens bord och når åtminstone (den alltmer ofria och illamående) medelklassen. De fattiga på botten som rovdjuren tar från, förekommer mer sällan i Arpis irrelevanta krönikor, som numera för övrigt kräver online-prenumeration, som om det var extra djupa tankar som emanerar från denna megafon. (Bra tänkt SvD, då slipper normalbegåvade människor reta upp sig på krönikornas karaktär av tom propaganda för dem i inbilska klubben.)

Paul Mason å andra sidan, nämner i sin ytterst angelägna bok "Postcapitalism" i förbigående sina smutsfattiga förfäder som framlevde i armod under den tydliga helvetesfas då kapitalismen tog fart (industrialiseringen av England) och dit den åter är på väg i västvärlden efter att under en "lyckosam" mellanperiod istället förslavat hela Tredje världen i formen av slaveriverkstäder. Allt för att svenskarna ska kunna köpa svindyra sportskor som knappt kostat de multinationella företagen något alls att tillverka men där desto fler stålars gått till de västerländska reklambyråer som är helt med på det neo-koloniala brott mot mänskligheten kapitalismen stundligen ägnar sig åt. 


Arpi är skyldig till detta och kan därför inget vettigt säga. När muslimsk extremism markerar mot kapitalismens korruption av den mänskliga civilisation och visar väst vilken DÖD de själva dagligen producerar, måste Arpi dra till med nazivarningar då han inte längre kan bedöma konsekvenserna av sitt eget system. 

Mason, å andra sidan, är ett arbetarbarn som bildat sig och ser hur de verkliga processerna ser ut. Därtill uppvisar Mason intelligens nog att tänka visionärt (Fredrik Reinfeldt: "visioner, det är farligt" - så låter den reaktionära högern som inte vill se någon egentlig förändring av spelplanen trots att jordklotet håller på att gå under till följd av de "en procentens" bristande vilja att kliva ner rejält och fördela välståndet de samlat på sig.)

Går det att astrologiskt se hur den ene är en självförljugen fanatiker och den andre en realist men också en intelligent visionär? Totalt!

Arpi:


Mason:


Jag valde medvetet dessa två motpoler eftersom en ytlig astrolog eller ett tidigt inlägg på den här bloggen förmodligen inte gjort någon distinktion mellan horoskopen om fokus bara legat på zodiaktecknen som axiomatiska principer. Båda männen har som synes de stora Ljusen i Skorpionen och Stenbocken, men med omvända positioner.

Att det är Mason som förmår tänka framåt är uppenbart via horoskopets skillnader. Både hans maggropskänsla (Månen) och handlingsbenägna Sol ger oss via elementen Vatten och Jord en känsla av en jordnära pragmatiker med tydlig blick för människans kroppsliga och känslomässiga välmående (Vatten). Den "fallna" Månen i Skorpionen tenderar dock mot negativism så att Mason akut upplever det som är fel i sakernas tillstånd - jämför Arpis "politiskt korrekta" Måne i känslokalla Stenbocken som bara ser till systemet (här: härskarmaktens favoriserade system).

Ivar Arpi har ett horoskop som skulle gjort honom till an utmärkt ambitiös nazitysk för inte så länge sedan, här finns konsten att koppla bort alla känslor och låta sig förvillas av den seriöst fula självlögn som ser dödligt hot (Skorpionen) i nästan allting och som ibland resulterar av Vatten och Luft på glid mot varandra. Den är inte vacker, Arpis, intellektuella Saturnus i Luft i maktens tionde hus men där Vågens balans helt går i spinn pga. disponenten Venus i den döende Skorpionen och under ful påverkan från Frestaren, Djävulen, den onda stjärnan Algol. 

Jag hoppas att "djupintervjuerna" nyligen med en variant på det slirigt dissociativa Luft/Vatten-komplexet har övertygat om att "det ligger något" i denna yoga (förening) mellan två av zodiakens 12 axiom. Se vidare: Särlingen (social dissonans) samt Särlingen, del 2. Ivar Arpis version är lika extrem som "Särlingen" (det sociala utstötningssyndromet), men har inte tidigare specialstuderats. Just olikheten mellan Luft och Vatten när granntecknen Vågen och Skorpionen är "dissociativt förbundna", skymtade till tidigt i bloggens historia genom rabiata feministen Maria Sveland som ville att staten skulle ta över allt ansvar för hennes biologiska kvinnlighet. När hon skrev en hyllningsbok till skilmässan insåg man på allvar hur mentalt otillräknelig och efterrationaliserande en störning mellan Luft och Vatten kan bli! 

(Märk, när jag i detta inlägg talar om "galenskap" och "sinnessjukdom" är det pga. landets sekulära utblick och mediernas vinklingar en galenskap som blivit normaliserad. Vi uppfattar inte svåra självlögner som de abnorma själsliga störningar det är, utan har normaliserat falskheten genom kuttrande tv-soffepsykologi om "värdet av att ibland använda vita lögner".)

Det är mentalt störda idéer av detta slag som gör att jag slutade ta Arpi på allvar när han seriöst verkade anamma "smulor från bordet"-tramset i en krönika för några år sedan. Hans nazi-kacklande i anslutning till Paris-attacken är inte mer omdömesgill den, av sagda skäl (dissociativt glider han bort från insikt om det var en reaktion på Västs onda verksamhet - frågan är om dissociationen i dess olika former kan förklara varför vissa senare i livet drabbas av demens och helt förlorar sin världsbild...). 

Det är Arpis mentala störningar (Vatten/Luft) som gör att hans lika pragmatiska och materialistiska grundsyn (Sol och Måne bildar lergegga, precis som hos Paul Mason) driver hans konservatism. Det utmärkande för åtta år under Luft/Vatten-störningen Fredrik Reinfeldt var just att nymoderata regeringen agerade helt i blindo och dessutom inte hade begåvning nog att implementera kontrollsystem för att utvärdera nyttan av sina politiska kursändringar. Är inte detta sinnessjukdom, då vet inte jag någonting!

Paul Mason brister inte realism (Jord + Vatten), i synnerhet som han slipper den slippriga tankedissociationen (önsketänkande, självlögn, lögn inför andra - jag talar om de värsta utfallen här). Man kan argumentera att han har sin Sol och Måne korrekt positionerade medan Arpi har fått allt baklänges genom att böra med en Måne i universalistiska Stenbocken (som söker göra sin verklighetsbild till universell lag eller sanning) men sedan stöter på problem när livsvägens Sol för honom bakåt till Skorpionen som är den döende individualismen och dess hysteriska kamp för att rädda bara sitt. 

"Livslinjens" Måne --> Solen löper alltså baklänges (som i såå många andra horoskop!) och är ett (men inte avgörande) vittnesbörd om att den här människan kan komma att REGREDIERA i sitt liv. Barndomshemmets - Månen - har i Arpis fall en arrogant och principiell självsäkerhet som gått över i en attitydmässig härskarattityd, men det aktiva livet - Solen - kommer alltmer att driva denna barndomsdröm om överheten på defensiven tills vi får en vuxen Arpi som kämpar för överklassens privilegier som en döende Skorpion via sliriga och obsoleta krönikor.

Paul Mason föddes istället med vision för vad som måste följa på det elände hans familjehistorias Måne-i-Skorpionen omvittnar. Han har Måne och Sol i korrekt ordningsföljd efter en mörk barndom övergår till en solär verksamhet i Stenbocken, civilisationsbyggaren och systemtänkaren!

Men det turliga i hans horoskop är att både Månens förflutna och det solära NU som bygger framtiden knyts samman i mellantecknet Skytten, där VISIONEN finns. I denna fantastiska journalists tänkande finns allt den visionsfruktande och i blindo trevande Fredrik Reinfeldt saknade under de åtta år då borgarna slutgiltigt förstörde Sverige för all framtid. För med EU och den fria rörligheten (tillfälligtvis avknäppt) har nu Sverige helt berövats sin kulturella särprägel, just som SD sagt. 

Visserligen anser inte den här bloggen att det finns värst mycket svenskt att bevara och delar inte SD:s främlingsfientlighet, men Sverige kommer att bli det sista landet att anamma Paul Masons nya postkapitalistiska modell. Landets inre härskare är, som horoskopanalyser visat, extremt tursamma i sin onda kapitalansamling (Solen + verksamt ond Jupiter i ledarskapets femte hus). Folket (Månen i Väduren + passiviserad Mars i Oxen i åttonde otursamma huset) är för obildat för att kunna samla sig till organiserat motstånd sedan den rike mannen kastat dem några smulor i formen av en smartphone och appar som ytterligare binder deras förstånd i överklassens onda nät av jobb och konsumtion. 

Dessutom späds landets ev. inre resistans ut genom marknadskapitalismens sätt att flytta människor och produktionsställen över hela världen i syfte att krossa mänsklighetens förmåga att någonsin (som under socialismen) samlas till protest mot den härskande och rent demoniska överhet vilken Arpi betjänar med krönikor som inte alls bryr sig om framtidsperspektiven och behoven att växa ur kapitalismen som nu är ett hot mot både mänskligheten och planeten. Här i Sverige lär direktörerna sitta säkra, tills IS fattar det här landets struktur och veka punkter. Det lär bara vara en tidsfråga.



PS. Paul Mason sätter i "Postcapitalism" stort hopp till nya it-teknologier som pressar kostnaden för varuproduktion ner mot noll. Jag kan dock konstatera att svenska it-grabbar knappast kommer att bidra till den nya härliga världen Mason skissar på. Jag har fantastiska och gratis datorprogram installerade som t.ex. gör astronomiskt svindlande beräkningar, men dessa kommer från andra ställen i världen. Det utmärkande för svensk IT är att de som ger sig in i branschen bara jagar lyckträffen som ska göra dem megarika. Spotify och några andra exempel visar vad som är sjukt i det här landets kollektiva psyke... 

Så här egoistisk och materialistisk var inte svensken för 30 år sedan så det är helt klart marknadsliberalismen som lyckats korrumpera en folksjäl som var uppenbart svag till att börja med, det visar Sverigehoroskopet tydligt. Det här landet kommer ALDRIG att bidra till den nya postkapitalistiska världen, vi är för obegåvade för att se de verkligt stora mönstren, för provinsiella, för mycket Ultima Thule för att kunna bidra till världens omställning. De som har snille kommer alla att söka berika sig själva på de ynka IQ-enheter de har i övertag på sina landsmän och bevisa att INTELLIGENS också är en fråga om nationens visionära kapacitet.

2 kommentarer:

Susanne sa...

Samma dag som Arpi skrev sin ledare fanns en stor artikel i DN av Maciej Zaremba med ett citat ur den på förstasidan: "Krossandet av den västliga civilisationen är både vägen och målet för IS. Det är samma mål som Adolf Hitlers." Men eftersom det inte går att läsa Arpis text kan man inte veta om han syftar på samma sak som Zaremba. Den senare refererar en bok om Förintelsen med speciellt fokus på Östeuropa, av Timothy Snyder, och ser en parallell med dagens IS. http://www.dn.se/kultur-noje/sa-blev-ostra-europa-forintelsens-ovningsfalt/

Seaward sa...

Man kan betvivla att så är fallet, ("vägen OCH målet") eftersom ISIL i så fall skulle dra in sitt eget påbörjade statsbygge i ett globalt Harmageddon. Hitler hade säkerligen inte heller Wagners totala Ragnarök i tankarna till en början, då var det ett "tusenårsrike" som föresvävade honom.

Jag tror det är bäst att se ISIL djuppsykologiskt, som västvärldens egen jungianska Skugga (nämnt i förbigående flera gånger i olika inlägg). Det är ofrånkomligen den delen av ISIL som upptar västmediernas hela uppmärksamhet och det tycks (tyvärr) inte längre möjligt för den sekulära världen att sitta ner och diskutera vad som skulle kunna tillfredsställa "den övriga världen" (f.n. representerad av ISIL). Sin egen Skugga är det sista man vill erkänna – se diskussionen om slirandet i Arpis horoskop och den visserligen dramatiska men ändå konstruktiva kampen mellan Eld och Jord hos den brittiske journalisten Mason…