Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

ESTETIK:
Blogger/Google förstörde en gång mängder av bilder från de första åren vid ett omskapande av usla miniatyrer av original i GIF-formatet. Klicka för att se de skarpa originalen. Ser också dessa usla ut, högerklicka och välj "se bilden" .

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)söndag 11 oktober 2015

När Djävulen söker ingång i Jupiter
Här är ett intressant test baserad på bloggarens tyvärr mycket begränsade samling horoskop med känd födelsetid.

 1. Benedict  de Spinoza;24.11.1632;14:00 - filosof
 2. Max Planck;23.4.1858;12:00 - fysiker
 3. Hans Fischer;27.7.1881; 8:45 - kemist
 4. Alexander Fleming;6.8.1881; 2:00 - medicinare
 5. Pablo Picasso;25.10.1881;23:15 - konstnär
 6. Fritz Perls;8.7.1893; 5:30 - psykiater
 7. Jean-Paul Sartre;21.6.1905;18:40 - filosof
 8. Howard Hughes;24.12.1905;22:12 - allmän entreprenör
 9. John F. Kennedy;29.5.1917;15:00 - politiker
 10. Ann-Margret Olsson;28.4.1941; 4:30 - underhållare
 11. Tony Blair;6.5.1953; 6:10 - politiker
 12. Klämkäcka servicehustjejen;1964 - äldrevårdare
 13. Paul Bernardo;27.8.1964; 8:31 - massmördare
 14. Keanu Reeves;2.9.1964; 5:41 - skådespelare
 15. Sarah Aldrete Villareal;6.9.1964;16:20 - seriemördare
 16. Dubbelt våldtagna;1964 - senare i livet stylist
 17. Kändiskrogsservitrisen;1964 - okänt öde efter ungdomens servitrisjobb
 18. Camilla Henemark;23.10.1964;17:10 - skandalcelebritet
 19. Robert Downey Jr;4.4.1965;13:10 - skådespelare
 20. Aktrisdottern;1965 - yvig 30-årig kvinna med moderskomplex
 21. Chris Martin;2.3.1977; 5:52 - musiker, sångare

För att skydda anonymiteten på icke-celebriteterna ger jag bara året, men inte deras kompletta födelseuppgifter.

Vad förenar nu dessa kändisar och några få ordinära livsöden? Jo, fromhetens alternativt välmågans Jupiter ligger i samtliga fall starkt påverkad av stjärnan Algol som bloggen av och till, men långt ifrån tillräckligt systematiskt har undersökt. Med en stark påverkan menar jag här att Jupiters avvikelse från att stå på rät linje ut i universum med Algol håller sig inom ±3 grader.

Det var abortmotståndsjuristen som inspirerade till följande studie. Juristens ascendent baserad på Månen är den fattiges ersättning för hårdvalutan, fullständiga horoskop med födelsetidpunkt och av 1685 kartor med känd ascendent hade ovanstående 21 en Jupiter som Satanshuvudet sökte komma åt. Vi ska nu se om "denna världens herre" lyckades korrumpera eller förvränga huvudena på medlemmarna i denna grupp och huruvida resultatet kan återföras på doktrinen om Jupiter som verksam välgörare eller illgörare, en fråga om vilken ascendent de 21 tilldelats och vilka hus, goda eller onda eller neutrala, som Jupiter kommer att äga.

Det vore ju fint för astrologin (och framför allt för astrologen Narasimha Rao som publicerat den indiska doktrinen om planeternas verksamma natur) om den höll streck! Men som bekant går det inte att vara så här mentalt stel om ämnet är astrologi. För det återstår ju en mängd andra faktorer som kan köra över en given indikation. Därför är 21 horoskop ganska lagom för en "djupintervju", det blir för mycket arbete annars.

Nu när vi vet vad de flesta sysslade med, kan vi prova det stelbenta och intelligensbefriade sättet: att formellt lista ascendenterna och Jupiters verksamma natur. Men jag använder inte bloggens förenklade tabell utan fastslår Jupiters verksamma natur genom de extra regler som tillfogats den.


 1. Benedict  de Spinoza; Fiskarna, Jupiter egentligen verksamt ond men via 3e huset en neutral placering. Jag skulle vilja påstå att denna tänkare var satanist och helt förstörd av Algols korruption av den rejält materiellt orienterade Jupiter-i-Oxen: "Mind, far from being independent of the body, exists purely to benefit the body and ensure its survival."
 2. Max Planck; Kräftan, Jupiter verksamt god och förblir så genom placering i 1a.
 3. Hans Fischer; Lejonet, Jupiter verksamt god och mäktig i 10e. Som Nobelprisbelönad kemist faller sig placeringen naturlig på alla de sätt!
 4. Alexander Fleming; Tvillingarna, Jupiter verksamt ond men neutraliserar det onda i 12e. Fleming fick också Nobelpris, i medicin, för upptäckten av penicillin. En så perfekt "befriare av orenheten i 12e huset - detta är rentvagningens hus där man upplöser de synder man samlat på sig - Djävulens småkryp/bakterier/virus illustreras passande av Algol/Oxen i 12e men Jupiter kommer här likväl som en räddare. Ond Jupiter kan det onda förgöra!"
 5. Pablo Picasso; Kräftan, Jupiter verksamt god och en effektiv förmögenhetsbyggare i 11e (minns Hasseåtages film Picasso som levererade just den kritiken att konstnären på äldre dar blev en simpel pengaackumulator som ägnade sig åt massproduktion)
 6. Fritz Perls; Kräftan,  Jupiter verksamt god och oproblematisk i 11e. Som gestaltterapins fader kan man fundera över Oxens relation till enkla gestalter, en ganska primitiv psykologi jämfört med den förfining som nästa tecken Tvillingarna (abstrakt Luft) introducerar.
 7. Jean-Paul Sartre; Skorpionen, Jupiter verksam välgörare men i 7e i sitt världsligt svagaste läge. Han behandlade sin partner mycket illa i den jupiteriska frihetens namn. Otrogna Jupiters tendenser såg vi hos Tiger Woods, men då var för all del Jupiter i 7e dessutom verksamt ond (pga. Jungfruascendenten som bara tänker på sitt eget om dess härskare Merkurius också instämmer i det budskapet).
 8. Howard Hughes; Lejonet, Jupiter verksam välgörare och Jupiter i mäktiga 10e. Superföretagaren vars många nojor är värda ett helt eget inlägg.
 9. John F. Kennedy; Jungfrun, Jupiter verksamt ond som hos Jungfruascendenten Fredrik Reinfeldt och likt denna i 9e för "det högsta goda". Den verkliga historien om JFK - bortom de amerikanska myterna - är inte vacker! Denne nominelle katolik hade ett sjukt samvete, precis som förre svenske statsministern!
 10. Ann-Margret Olsson; Oxen, Jupiter verksamt ond och stiger i öster med Månen. Inte för inte kallades hon "Vilddjuret" och var en symbol för liderlig sex som lockade de sexualneurotiska och hycklande amerikanerna. En av svenskorna som bidrog på sitt håll till myten om den svenska synden och de "lätta" svenskorna (notera sexualplaneten Mars med Satans stjärna Algol som ägare av det svenska folkkynnet...).
 11. Tony Blair; Oxen, Jupiter verksamt ond och stiger i öster med en verksamt ond Mars. Ja, den värsta förrädare brittisk Labour någonsin haft, helt i linje med Reinfeldts svek mot Sverige och en hejare på att odla kontakter för att berika sig själv!
 12. Klämkäcka servicehustjejen; Tvillingarna, Jupiter verksamt ond men neutraliserad av positionen i 12e (jobbade som sagt i ett typiskt 12e-husyrke och var vänlig och god mot de gamla)
 13. Paul Bernardo; Jungfrun, Jupiter verksamt ond och återigen i 9e huset för ett vurpat samvete. Bernardo var massmördare och sadist.
 14. Keanu Reeves; Lejonet, Jupiter verksamt god och mäktig i 10e. En av de ädlaste själarna i Hollywood men angripen av Satans stjärna (flickvännens dramatiska död och mycket elaka tungor).
 15. Sarah Aldrete Villareal; Stenbocken,  Jupiter verksamt ond och placerad i det lyckosamma 5e. Huset får tyvärr inget stöd alls eftersom dess ägare är Venus som minglar i 7e med den fallna Mars i Kräftan! Seriemördare OCH satanist!
 16. Dubbelt våldtagna; Stenbocken,  Jupiter verksamt ond och återigen i 5e samt husets ägare Venus den här gången i korruptionens och syndarens 8e hus. Två våldtäkter med kort mellanrum är en remarkabel otur och här ser man hur gamla synder kommer tillbaka i ett senare liv... Åttonde är ju sektorn för gammal dålig karma...
 17. Kändiskrogsservitrisen; Vågen, Jupiter verksamt ond men skyddar i 8e mot korruptionen däri. Tyvärr också ett omen om frigiditet vilket bloggaren fick erfara och avbröt snabbt den här ungdomsförälskelsen (som han delade med Ulf Lundell, kvinnan var karismatiskt vacker). Hon var en pengahamstrare och skröt om hur fort hon lyckats samla ihop dricks nog att köpa sig ett hus på kontinenten. Men det var en i grunden vänlig om än hopplöst skadad själ...
 18. Camilla Henemark; Oxen, Jupiter verksamt ond och stiger med Månen i första huset. Fullständigt horribel indikation. Lesbisk, tidvis hemlös och tydligen med mentala problem ("don't go mental on me" som britterna säger, har inget med Mekurius att göra men allt med Månen/sinnet eller psyket - Merkurius är ren intellektualitet och som sådan höjd över den irrationella lägre själen.)
 19. Robert Downey Jr; Kräftan, Jupiter verksamt god och se bara vilken ikon Downey blivit i Hollywood! Han lyckades också med det omöjliga, göra en perfekt comeback efter att ha varit uträknad pga. droger. Jupiter i 11e lär betyda enorm förmögenhetsackumulation.
 20. Aktrisdottern; Fiskarna, Jupiter märkligt vek trots att den äger Fiskascendenten och här placerad i 3e (ett dåligt hus som är i behov av reformation och moralisk uppryckning) kan jag bara kort kommentera som följer: denna Sol-Fisk, född strax före soluppgången, var helt ryggradslös och tenderade mot alkoholism.
 21. Chris Martin; Stenbocken, Jupiter verksamt ond men i tursamma 5e. Detta kreativa hus i sin tur stärks av att dess ägare Venus står i 3e för "sång och dans". Martin är ledaren i Coldplay, världens kanske mest generiska och ointressanta popband och en stormrik tråkmåns. Att han lyckades vinna sin vackra skådespelarhustru Gwyneth säger en del om hennes bristfälliga urskillning. Men pengar talar, och den onda rikedom Satans stjärna sticker åt dessa barn med ond Jupiter bör ingen som läste det här noga ha missat.

Var det någon som upptäckte något egentligt undantag från de hinduiska spelreglerna i den här gruppe? Jag är häpen och imponerad över att inte se en enda figur som drastiskt bröt mot vad man kunde förvänta sig, trots att Jupiter är en liten och isolerad del i horoskopen. I många av de här kartorna är det helt andra planeter som spelar förstafiolen, men när bekräftelse från andra planeter krävdes - frågan om 5e huset kan stötta en verksamt ond Jupiter - stämde de sekundära indikationerna väl in med verkligheten. 

Nu kanske inte alla skulle gå med på att t.ex. Chris Martin sålt sin själ till Djävulen för melodisnuttar (som han i vilket fall ibland STJÄL från andras låtar). Men det kan beror på att vederbörande själv ligger en smula pyrt till och har köpt in sig på Den Låges världsbild. Faktum är att horoskopet för den kvinnliga juristen som var abortmoståndare var en häpnadsväckande tydligt exempel på hur ren välsignad Intelligens och en god Jupiter på sin egen sida, håller Djävulen på behörigt avstånd. 

Den som vill avmytologisera begreppet Djävulen kan göra så. Jag tycker det är ett praktiskt paraplybegrepp och så tyckte tydligen också de antika judar som bara lämnat efter sig en liten pergamentrest i Dödahavsrullarna som antyder att man starkt misstrodde det dåliga som fanns precis i Oxens öppning ("Oxens fot" - ett "foothold" säger man ju om något som just satt ner foten och söker etablera sig eller sitt tecken - det är uppenbart stjärnan Algol som var en levande tradition för den här tidens astrologiskt bevandrade judar och undertecknad tror i bland att han var en av dem. 

På den här bloggen har han fortsatt ett tvåtusen år gammalt studium som kom av sig den gången. Men själen ville forska mer och trots en förmodad mellanlandning bland Englands renässansastrologer var det först i Sverige, landet Gud vände ryggen som studierna kunde återupptas. Femtontusen sidor senare på denna blogg fortskrider arbetet med oändlig långsamhet. 

Men minns att det som skrivs på Jorden också skrivs i Himmelen, så dessa inlägg riktar sig kanske inte främst till den spillra läsare som alltjämt orkar titta hit då och då. Detta var från första början en "skolbänk utsläpad i det offentliga" och uttryck för att bloggaren söker nöta in den sideriska zodiaken i sin själ - och den västerländska kulturkretsens själ. 

Avsaknaden av initierade kommentarer genom åren tyder på att Sverige kanske inte är den ideala platsen för grundforskning i astrologins etiska dimension (ovanstående "djupstudie" var exempel på detta). Eller också är svenskarna sådana lokalpatrioter att bloggens undersökningar av vari "svenskheten" består inte fallit någon enda på läppen. :-)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar