Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 10 oktober 2015

DN torgför nu principlöst rövslickeri



Efter att DÖ kollapsat, ett sobert uppvaknande för näringslivslakejen Löfven att hans makt bara var nominell, sjunger DN:s förre politiske redaktör Niklas Ekdal principlöshetens - pragmatismens - lov. I DN. Onekligen är hans punchline suverän eftersom han lånar den från Groucho Marx.

Men när jag söker och finner ett ackompanjerande ansikte till det pragmatikerhoroskop jag just beräknat, slås jag av hur oerhört lik Ekdal är kungen, vars hov han inkluderar i sin lilla uppsättning antinomier som han hävdar alla kan lösas genom mer (prestige- och) principlöshet. 




Kungen verkar även han leva i en inbilsk värld som på twitter använder ett så gammalt foto att diskrepansen med verkligheten snarast borde åtgärdas. (Kungens Saturnus i Tvillingarna visar att den gamle kungen hårt kommer att söka framtona som en ungdomens polare och då går det inte att visa förfallet som är den fallna själens oundvikliga lott.)

För att avhandla det triviala innan man funderar över om pragmatism står skriven på Ekdals himmel, låt oss se vilka zodiaktecken han delar med kungen, vars födelseklockslag ger oss ovärderlig extrainformation. Uppritat som en "naturlig zodiak" med Väduren i första jag-huset men med kungens ascendent (verkliga jag-hus) markerat i kanten:


Notera de blida ögonen hos båda och märk hur svag ögats Sol är fastän nominellt "upphöjd" i Väduren när dess disponent tvärtom lider sitt fall i sårade Kräftans tecken, tecknet som kanske lättare än andra drabbas av Stockholmssyndromet. Dessa tendenser att identifiera sig med kreti och pleti har kungen fått lida mycket av (berömmet av sultanen av Brunei återvänder direkt i minnet). 

Och vad Niklas Ekdal ägnar sig åt i DN-artikeln är dess skenbara intellektuella klarhet till trots inget annat än lortbrunt rövslickeri. Ännu en högerman som försöker göra SD salongsmässiga fast alla kan se vilket girigt, själviskt och inhumant pack det är! I samma andetag lyckas han också slå ett slag för Rovkapitalismens accepterande av EU-tiggare på svenska gator, men det är bara för att människan bakom pseudoskärpan är så principlös! 

Hans beskrivning av Vänsterpartiet är enbart ett illvilligt karaktärsmord av just exakt det slag man kan räkna med från en man utan kuk. Samtidigt ursäktar han SD med att andra partier också har större eller mindre synder i bagaget (men finner inte Centers nazistiska period nämnvärd). Jag förstår att en sådan människa vänder bort blicken inför verkligheten som den ser ut just nu, så grafiskt skildrad i ETC häromdagen:



Jag vill påminna om en annan pragmatiker som bytte sin uppsättning principer när det bäst passade hans intentioner: Göran "Kapten Klänning" Lindberg, som på dagen var hängiven feminist och i skymningen sexförnedrade dem! (Läs Ekdals punchline en gång till.) 

 
Det är bara att jämföra de tre kartor och se vilka två som ligger varandra närmast för att förstå att DN-pragmatismen inte är något att hänga i julgranen alls.

I rättvisans namn ska inflikas att Ekdals Stenbocks-psyke (Månen) sitter fast i skruvstädet som principfasta Saturnus och uppluckrande Jupiter bildar. I den här bloggens första början antydde jag en eller två gånger att jag upplevt det här som en problematisk konjunktion och nu sällar sig ytterligare ett exempel från samma årgång. Men här kommer då den konfliktfega överlöparen Mars-Kräftan in som en möjlighet att ryggradslöst lösa upp låsningen i Stenbocken. 

En f.d. kvinnlig bekant årgång 1961 med just denna konfiguration ställde till med stor skandal och riskerade flera människors vänskap genom sin oförmåga att principfast hålla sig till sin make (undertecknad var inte involverad men satt på första parkett). Jag har sett problem med Saturnus och Jupiters konjunktion även i Jungfrun, och det är möjligt att Jord-elementet leder till så konkreta och situationer att de är lättare att detektera.

Men "kapten Klänning" skiljer sig från Ekdal genom ett sinnelag i Stenbocken som mer direkt avslöjar en dubbelnatur: Saturnus i den till intet förpliktade (amoraliska) Tvillingarna visar perfekt hur dubbel i naturen man kan bli när psyket är skadad via opposition från en fallen Mars och samma Mars dessutom disponerar över handlingsplaneten Solen.

Skulle någon händelsevis upptäcka exakt samma konfiguration i sitt horoskop och stå helt främmande inför det här inläggets undertext kan det antingen bero på svårartad livslögn eller att ett mycket lyckosamt stigande tecken tar udden av de flera svagheter som samtidigt är aktiverade i fallet Lindberg/Ekdal.

Och hur den i grunden inkompetenta skyltdockan Löfven (apropå DÖ:s genomklappning) knyter an till det sagda, det går att utröna av kommentarerna till hans födelsedag. En fallen Mars samt Vädurens tecken figurerar även där, precis som hos DN:s chefredaktör Wobbledarskij, vars ytliga sensationalism bloggen haft tillfälle att begrunda ofta på sistone...


Tillägg. 

Slutledningen om en eventuell pragmatismens astrologiska signatur på Ekdals himmel föll bort! (Sådana här inlägg skrivs ofta i korta spurter av entusisam och det är faktiskt inte alltid bloggaren själv som styr textens färdriktning utan ibland tar hans daimon över! Fenomenet kan vara besläktat med automatisk skrift eller varför inte den kristna tesen om "verbalinspiration". NÅGON skriver och kroppen erbjuder bara handen och pennan som ett verktyg för denne.) 

Men titta på horoskopet för inläggets publiceringstid, 7.46, så ligger svaret otvetydigt där. Exakt i soluppgången den flinka kappvändaren Jungfrun och en illa störd Merkurius till följd av girighetens demon Rahu. 

I försakelsens hus offras samtidigt Lejonets heder och stolthet och där ligger en anhopning av planeter (jfr Fredrik Reinfeldts horoskop): Månen, Venus, Mars och Jupiter. Saturnus kontrollerar och undertrycker ytterligare generositeten från Skorpionen i tredje intellektshuset. Ja se där var ett fult stycke pragmatism, sammanfogad av suboptimala pusselbitar.

2 kommentarer:

Susanne sa...

Angående Niklas Ekdal: Jag har precis börjat läsa hans bok "Hur jag dog - och fick klart för mig hur allt hänger ihop. Titeln syftar på hans självmordsförsök 2012, då det faktiskt var ett rent under att han inte dog - proppade i sig nävar med starka substanser och låg i en källare i timmar.
I boken gör han en grej av att han är född samma dag som George Clooney, och har en formulering som gör att man kan anta att han är född runt midnatt. Det ger en ascendent i skytten, det var det jag tänkte delge dig, för det är ju inte så många svenska kändisar som har känd ascendent. Nu är ju inte födelsetiden i AA-klass, men det finns vissa omständigheter som jag tycker det verkar plausibelt med en skyttascendent. (Jag antar att det är strax _efter_ midnatt han föddes, och inte strax före, och då hamnar månen också i skytten, till skillnad från Clooneys stenbocksmåne.)
Med skyttascendent hamnar den för väduren viktiga mars i 8:e. I boken berättas om en fotbollsmatch försommaren 2011 då han kolliderade med en medspelare och fick en kraftig hjärnskakning (mars o Jupiter då i väduren i 5:e - lek och spel). Detta ledde till en svår depression som kulminerade i självmordsförsöket nov 2012 då mars stod i det förmodade ascendenttecknet skytten, och i så fall aspekterade hans natala kräftmars.
Dessutom: en 50-åring som spelar fotboll två gånger i veckan (som han skriver) - det tycker jag mer verkar typiskt "skyttigt" :-)

Seaward sa...

Det är mycket som känns riktigt i ditt antagande! Jag kan bara tillägga att Skyttascendenten ger en Sol bara skenbart stark i 5e solära och livslystna huset eftersom dess disponent Mars står i det kontrasterande 8e. Dramadrottningens signatur (Lejonet/Skorpionen) men här via husen. Detta rimmar väl med det överspel som ett självmordsförsök indikerar (och sedan skriva en bok om det).

Du beskriver en olycka med åtföljande depression som jag inte kände till mer än självmordsförsöket, men med svart-vita horoskop tenderar väl hela ödet att bli grovt tillyxat.

Psykets Måne i Skytten är alltjämt lika blockerad eftersom dess disponent Jupiter alltjämt befinner sig i den slitiga kamp mellan gräns och gränsöverskridande som noterades i inlägget och som verkar vara en kombination som ger individerna en känsla av "oförlösthet" och troligen stor frustration (Saturnus ger stor frustration om man inte förstår dess instruktioner om tålamod).