Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 22 september 2015

VW - skandalhoroskopet

C-Net finns en uppgift som troligen är så nära man kommer tidpunkten för när VW medgav skandalen. "Vi har fuckat upp det här rejält" säger amerikanske vd:n samma kväll man introducerar senaste modellen av VW Passat.

Det vill säga, det är samma uppgift om "kväll i New York", men genom att artikeln är publicerad i Kalifornien klockan 17.00 (Eastern Pacific Daylight Saving Time) - tre timmar efter New York-tid - så får vi lite material att leka med.

Artikeln är ett välskrivet referat av tilldragelserna och även om den till del var skriven i förväg kanske man kan tänka sig en timmas arbetstid för att infoga nyheterna - inte minst Michael Horns förkrossade medgivande om företagets moraliska härdsmälta. Då kan man tänka sig att evenemanget gick av stapeln 21.00 i New York. 

Horoskopet som resulterar är helt perfekt om ämnet snarare handlar om korrupt ledarskap än bara en ny årsmodell av en enkel folkbil.


En läsarkommentar knöt nyligen och i något sammanhang planeten Saturnus till olja. Jag kontrade och föreställde mig att mer specifika ting inte går att reducera till en enda planet (det är därför hinduisk astrologi har en uppsjö av "yogas", kombinationer av planeter som sägs beteckna det ena och det andra). Tidens gång (Saturnus) och Saturnus kvävande tryck tillsammans med Månen som signifierar det fluida tillståndet (och själva korruptibilitetens faktum) kan dock tydligt sägas representera olja som ju skapas under haven (Månen) genom jordens långvarig högtryck (Saturnus) av sönderfallande djur- och växtformer (Månen = den obeständiga sublunära existensen). 

Men i det här horoskopet skulle faktiskt olja (eller diesel och korrupt fusk med mätvärden som är vad skandalen kretsar kring) kunna tecknas enbart av Saturnus. Den ligger i Skorpionen i det onda och korrumperande åttonde huset! Faktum är att jag tidigare - helt spekulativt knutit olja till just Skorpionen och åttonde just för att Skorpionen är Kräftan/Månen/haven i en "toxifierad" form. Minns att Månen lider sitt fall i Skorpionen så att vi har med "orena vätskor" att göra. Saturnus i Skorpionen står illa i åttonde.

Med Väduren i öster är denna Saturnus ingen vän utan både en naturlig illgörare och även en verksam illgörare. Det är nu lätt att spekulera kring vad Saturnus gör i sin långa onda aspekt mot det glädefulla och rika femte huset - som också är ledarskapets hus (VW-ledningen). 

I detta hus finns kvällen för New York-evenemanget just kombinationen av "kungamakaren" Regulus och den naturliga illgöraren Mars - som dock är en verksam välgörare eftersom dess fartfylla hemmatecken Väduren stiger i öster. Motorsport kan rätt säkert knytas till Mars och naturligtvis är den en viktig del i symboliken för en förbränningsmotor!

Men att Jupiter och kungastjärnan Regulus välsignar Mars (den nya VW-modellen?) räcker tydligen inte, för den dubbelt onda Saturnus i ett ont hus skickar sin korruption in i femte huset och svärtar den solskenshistoria Lejonets tecken eller naturliga femte hus brukar berätta. 

Vad gäller företagsledningen måste man också se hur Solen själv har det. Den befinner sig i Olyckans sjätte hus, ett annat av de onda husen och den står där med överdriftens Rahu och kommunikationens Merkurius. Jo, nog överdrev VW sina dieseldrivna bilars miljöegenskaper! Lustigt hur Jungfruns tecken som månar så om en självpresentation av den rena och städade (Fredrik Reinfeldts ascendent) astrologiskt är bundet till det skitiga och skyldiga eller olycksfyllda sjätte huset. Av detta anar man att hygiendillet som är så nära förbundet med Jungfrun har en underliggande och mer solkig förhistoria. Minns Hades våldtäkt av ungflickan Persefone.

Jag vet att denna ad hoc-tolkning om Saturnus ondska i åttonde går emot de hinduiska regler om planeternas verksamma natur som jag redovisat och fascinerat använt även på horoskop där klockslaget saknas. Enligt Narasimha Rao ska en verksamt ond planet neutraliseras i de fall där den befinner sig i ett ont hus - som här Saturnus i det åttonde. 

Och kanske stämmer ändå detta. För vad gör den amerikanske vd:n denna kväll? Jo, han bekänner företagets skuld (skandalen var ju ändå på väg) så att han "ont med ont söker förgöra". Verksamt ond Saturnus sätts in mot det korruptionsbringande åttonde "mörkerhuset" där företagets ofattbara cynism och hunger efter amerikanernas pengar låg och hukade. Naturligtvis är det inte mycket till skadebegränsning att säga att man "fuckat upp totalt" och attacken från Saturnus mot det femte hus som normalt ska inge tillit hos undersåtarna är förödande. VW-aktien sjunker snabbt med 20 procent. 

The Guardian säger just nu att ingen vet var detta kommer att sluta, om det kan påverka hela den (onda) kapitalistiska västekonomin. Svenska tidningar fördummar genast det oerhörda bokslut över Rovkapitalismen vi just sett och pratar om huruvida den svenske medelsvensson kan äga en fuskbil...

SvD har ett tidigare datum för ett VW-erkännande till amerikanska miljömyndigheten (fredagen den 18 september). Nackdelen med det horoskopet är att man förlorar fördelen med en ascendent. Och det är nog allt Mars och Saturnus som är nyckeln till den här skandalen - de båda illgörarna som var så aktiva även när Tyskland startade Andra världskriget. Bloggen skrev nyligen om det intensifierade elände som var att vänta med Mars ankomst till Lejonet. Nu ser man ytterligare ett uttryck för detta: föredömliga företagsledare som reduceras till skithögar.

3 kommentarer:

Havsörnen sa...

"en självpresentation av den rena och städade (Fredrik Reinfeldts ascendent)"

Slutklämmen av Reinfeldts sommarprat i P1 den 13 augusti lät så här:

"Städning ger en tillfredställelse som är unik. Känslan av att göra rent efter sig ligger nära att göra rätt för sig. Det känns viktigt. På söndagarna när jag städar finns dessutom en tydlig belöning. I en ren lägenhet får jag på kvällen med en varm kopp te framför mig avnjuta veckans avsnitt av Agatha Christies mästerdetektiv Hercule Poirot. Jag har sett alla avsnitt, men det går att avnjuta även som repriser. David Suchet, den skådespelare som i vår tid har porträtterat Poirot faktiskt redan i flera decennier, är magnifik. Han lever ut alla Poirots egenheter. När någon frågar Poirot om han aldrig misstar sig, fnyser han att han visst kan ha fel, men att det var tjugoåtta år sedan sist. Han skulle passa i min tidigare tillvaro, slår det mig. Efter att ha kämpat länge för balans i Sverige och världen har jag nu, mitt i livet, funnit min egen balans."

Agatha Christie, 1890-09-15, 04:00 (Rodden rating A)
Torquay, England

AC/Solen/Saturnus i LEJONET
Månen/Merkurius i JUNGFRUN
Venus i VÅGEN
Mars i SKYTTEN
Jupiter i STENBOCKEN
Rahu-Ketu i OXEN-SKORPIONEN

Seaward sa...

"Magnifikt" är också - om Reinfeldt menar något med sin luddiga analogi mellan sig själv och Poirot som inte gjort ett enda tankefel på 28 år - medgivandet att han hade avsevärda mentala problem förr. När han var 28 och skrev "Det sovande folket" skall alltså hans egen mentala balans ha varit rubbad pga slavisk fixering vid upplevda brister i Sveriges "balans". Så talar ett ”psyko”!

Christies deckarhjältar, minutiöst noggranna tänkare allihop, påminner till lika delar om organiserade Saturnus kontroll av Solen och innehållet i Jungfrun. Jag påminns här om att också Reinfeldt har en Saturnus som kontrollerar - hans tredje hus för intellektuell verksamhet, men gör så från Olyckans sjätte sektor.

Tur då att han som inspiration valt den otroligt effeminerade eller rent av bögigt misogyna gestaltning av Hercule Poirot som skicklige skådespelaren David Suchet gjorde. Man förstår bättre och bättre varför Reinfeldt var så empatilös mot kvinnor när han hade makt. Själv formade jag mig bilden av Poirot genom böckerna och inte genom att som f.d. statsministern stirra på någon platt-tv.

Neeerd sa...

De anställda skulle behöva gå terapi för teknikproffs.
https://www.youtube.com/watch?v=r0knfw89D3E