Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 27 september 2015

Var ligger Centrum?

I DN konstaterar Karin Bojs, redaktören för populärvetenskapligt kåserande: "Vi trodde att vi var centrum för himlakropparna, men det var vi inte."

Det är naturligtvis en halvsanning som framstegsfanatiker håller sig med, att den heliocentriska världsbilden var äldre, mer primitiv, och i skenet av vår kunskap helt enkelt en falsk uppfattning.

För dem som tänkt lite djupare än Karin Bojs och hennes mottagare, den enkla stockholmsborgaren, är frågan inte fullt lika enkel. Wolfgang Smith, rymdflygsingenören som tog fram hållfasthetsberäkningar för NASA-farkosternas värmesköldar, ägnar ett helt kapitel åt "the Status of Geocentrism" i essäsamlingen "The Wisdom of Ancient Cosmology" (2004).

Det korta korrektivet till Bojs desinformation är helt enkelt att centrum ligger, som Giordano Bruno (han som brändes på bål) sade, distribuerat på varje tänkbar punkt i universum. Bara dårar och de som likt Bojs skriver oärligt, med en antireligiös agenda, tror skiftet från en geocentrisk till en heliocentrisk världsbild skulle innebära en övergång från "tro" till "vetande". Smiths bok rekommenderas varmt. Det är en häpnadsväckande samling essäer som ruskar om varje människa som svalt ohälsosamma doser av Bojs typ av allmänbildning. Smith, ska sägas, tillhör samma filosofiska inriktning, "Perennial Philosophy" som den berömde Aldous Huxley. 

Kalla den gärna idealistisk filosofi men inte unikt grundad i Platons lära om idévärlden utan med ett fokus på att alla goda tänkare skymtar något bortom denna verklighet och att det är detta något som förklarar varför civilisationerna (när de mognar) alltid når samma rön oberoende av varandra. 

Sedan Perennial Philosphy grundades har dock argumenten för kulturdiffusion vuxit sig betydligt starkare - de gamla grekerna var tydligt influerade av österlandet, trots vad den västchauvinistiska klassicismen av äldre snitt försökte intala sig själv och alla andra. Moderna västerländska klassicister som Peter Kingsley bedriver snarast ett härnadståg mot västerlandets kompakta självförljugenhet.

Inga kommentarer: