Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 19 september 2015

Trälen som myntade "Stockholmssyndromet"

I Aftonbladet skriver samtidigt kulturskribenten Petter Lindgren och politiske journalisten Henrik Virtanen om det svenska samhällets kontraproduktiva krig mot lättare rekreationsdroger alltsedan 80-talet och alltfort. I själva verket var det Aftonbladet själva som redan 1979 startade ett drev mot "dödsknark" med vilket avsågs harmlös marijuana! Jag minns väl en helsida där blues- och reggaemusikern Peps Persson vinklades som en mindre vettig människa under en rubrik i stil med "Jag har rökt på i tjugo år och det har inte skadat mig."


Lindgren nämner psykiatern Nils Bejerot, han som efter rån- och gisslandramat på Norrmalmstorg i början av 70-talet myntade begreppet "Stockholms-syndromet" för brottsoffer som kom att identifiera sig med gärningsmannen snarare än myndigheter och rättsväsende. Diskussionen om Bejerot har förts tidigare i medierna eftersom jag redan antecknat "bisarr syn på droger" i mitt horoskopprogram. Lindgren påminner om att hjärnskrynklaren slog fast som en dogm att "droger var ett främmande element i svensk kultur" - en formulering som låter som den skulle kunna ha kommit från en sverigedemokrat!

Och tänka sig, Bejerots horoskop ger exakt det problemtecken som bloggen redan associerat med en fördömande och osmart diskriminering - osmart eftersom den just missar skogen för de enskilda träden, eller som Bejerot sade, "de främmande element" som vissa människor hakar upp sig på till den grad att de helt tappar förmågan att distanserat väga samtliga element och se till helheten. 

Ja, flitig läsare har redan räknat ut att den här psykdoktorn var född med stark betoning på det urskiljande intellektets tecken Jungfrun - när detta intellekt knyts till kroppsliga eller fysiska frågor via Jungfruns koppling till Jord-elementet. Det andra merkuriska tecknet, Tvillingarna, är fri som dess Luft antyder och tycks inga tendenser ha att döma pga fysiska särdrag. Det beror på att Luft representerar förmågan (eller åtminstone tendensen) att abstrahera rena principer ur det fysiska givna och så upptäcka att människan är densamma oavsett hudfärg och att rekreationsdroger inte kan likställas med t.ex. heroin som Aftonbladet gjorde en gång i tiden i sin serie om marijuanan som "dödsknark".


Komplex version av Jord och Eld i kamp -
"andens brutalisering" eller "egenmäktighetssyndromet"
(besatt av idén att "göra det helt själv")

Här har ett direkt och öppet psyke i Väduren en fin bas krigaren Mars som genom en månascendent i Väduren antar rollen av "verksam välgörare" och dessutom befinner sig i det kreativa och goda femte huset. Och dessutom välsignar kungamakaren Regulus Mars. Det måste man kalla ett bra omen för ett originellt och påhittigt sinnelag och hans "Stockholmssyndromet" har också blivit spritt i hela världen. Sverige har givit världen "ombudsman", "smorgasbord" och beteckningen för oförmågan att skilja vän och fiende. Gud, vilka intellektuella giganter vi måste vara!

Men sedan händer det i Bejerots horoskop: han är själv offer för Stockholmssyndromet och har - som synes - blivit besatt av Fienden. Vädurens friska och öppna mod, dess beredskap att lära och göra nya erfarenheter skadas av att psykologens egen motoriska drift och viljekraft (Solen) står fångad i fiendens hus (och sprattlar i nätet). Djärvhet eller t.o.m. våghalsighet är den värsta Fiende eller Olycka den här Jungfrun kan tänka sig. Det är en feg människa som ständigt söker hålla sig själv skadefri som formulerar dogmen att till och med lätta rekreationsdroger är "främmande element i den svenska kulturen". 

Hur kunde han missa att den svenska alkoholen kan producera allt från euforisk salongsberusning till kvinnomisshandel och mord också är en drog? För att svenska staten monopoliserat alkoholhaltiga drycker? Ett perfekt exempel på det urskiljande intellektet som isolerar "element" så skickligt att man framstår som en ren dumbom. Eftersom Bejerot nu har den analyserande Jungfrun i fiendskapens och olyckans hus inser han inte att det är han själv som i en solär viljeakt producerar dessa bilder av fienden.

Den massiva intellektualiseringen av allt som är fientligt mot individ eller samhälle är naturligtvis bara att förvänta sig från en psykiater, som handskas med psykets sjukdomar. Om man påminner sig att Jungfrun naturligt anknyter till det sjätte huset för ohälsa - vilket Bejerots månkarta påminner om eftersom den startar med Väduren, precis som den naturliga zodiaken - legitimerar Bejerots yrkesval Jungfru-principens tendens att "grotta ner sig" i enskildheter tills den inte längre hittar hem. Dags för psykdoktorn att lära ut samhällets normer för de psykiska vraken! Det här är helt klart en svensk psykdoktor och inte den mer begåvade djuppsykologiska typen som söker hjälpa vilsna människor tillbaka till kontakt med sina själar.

Denne Bejerot representerade social ingenjörskonst när den är som sämst och bara ska hamra vildvuxna själar till konformism med samhällsvärderingarna. Dessa vrak till terapeuter finns överallt i det svenska samhället - de vet inte ens själva om att de också är offer för Stockholmssyndromet. De har förbundit sig med samhället som en illgärningsman - en illgörare eftersom den inte söker de djupa svaren utan bara söker reparera medborgarens oönskade yttringar utan att ens vara intresserad av de underliggande orsakerna. 

Social missanpassning är inte sällan karmiskt betingad och har sin upprinnelse i ett tidigare liv. I detta blir individerna skyggande eller - vid motreaktion - rättshaverister som Osama bin Ladin. Se speciellt "det sociala utstötningssyndromet" (Vattumannen/ Skorpionen båda aktiva) som ett akut karmiskt bagage från ett tidigare liv. De socialt utstötta kan som en tumregel utgå från att de själva var sociala mobbare i ett föregående liv, de som skyddar och flyr samhället och väljer eremitiska liv kan antingen fly insikten om att de själva varit mobbare ELLER nu fly fantombilder av förföljelse i ett tidigare liv. På den här specifika nivån måste människan själv hitta åter till sin själ för att se och höra själens minnesbilder, ett horoskop kan bara stimulera funderingar vid "själva principen".

Stockholmssyndromet och bisarra och falska föreställningar om droger kan också ses av händelserna inne i Bejerots sjätte fiendehus: jag har många gånger uttryckt misstänksamhet mot konjunktionen mellan begränsaren Saturnus - kidnapparen! - och Jupiter - expanderande välvilja hos den som drabbas av Stockholmssyndromet. Håll med om att Bejerot själv måste ha varit ett akut fall - han är nästan gradexakt gisslan under den hemska Saturnus-i-Jungfrun - en präktig och självgod borgarmentalitet! Han såg troligen inte ens hur liten i tanken han var för all hans solära verksamhet bedrivs inifrån detta onda och aparta hus.

En viss fyndighet i formuleringskonsten måste man ge honom, och det är nog Merkurius med överdriftens demon Rahu som gav hans intellekt denna lätt vridna och skeva mentalitet. Och glöm inte att hela Jungfrun - slaven - bildar basen för verksamheten i femte härskarhuset. Bejerot var en slav som i sin kreativitet betedde sig som om han var kungen.


Som bäst kan man kanske säga att han utnyttjade (som Jungfruns tecken är så bra på) andra ännu mer illa lottade patienter för att bearbeta sina egna avsevärda blindfläckar. När Bejerots själ återföds kanske han kan ta ett knegarjobb vid löpande bandet som alla andra på samma andliga mognadsnivå.


När jag skulle spara Bejerots karta visade sig en äldre version. Bejerot hade tydligen avhandlats tidigare. (Börjar det bli brist på intressanta svenska celebriteter, eller vad?) Så se även(ända från 2011): Bejerot traumatiserade svenskarna.



Inga kommentarer: