Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 30 september 2015

Ta det lite piano, svenska girigbukar

Aftonhoran - tidningen som piskar på småfolkets penningfixering - rapporterar först stort om en värdefull flygel som ABBA-Benny spelat på i skivstudio. Den skulle säljas på snobbig London-auktion, men där fick den svenska girigheten tji. Aftonhoran rapporterar sedan om att Sotheby's auktionsverk är i chock över att det inte blev någon budkamp. Det orealistiskt högt satta reservationspriset uppnåddes aldrig.

Lägsta säljpriset var tydligen baserat på ett 15 år gammalt slutpris när Johnn Lennons "Imagine"-flygel auktionerades. Sedan dess har larmrapporterna haglat om att ingen vill ha skrymmande pianon i sina hem längre och dessutom ska man minnas att beatlarna alltid ligger i Topp 3 vad saken än gäller. Nyligen lyckades ABBA med nöd och näppe ta sig in på en internationell Topp 30-lista över de mest inflytelserika popsångerna. (Det var "Dancing Queen" förstås, alltid denna "Dancing Queen".)

Givet den modesta placeringen för gräddan av det svenska popundret kanske den svenska ägaren till flygeln ha sökt hålla sin girighet och dröm om stora och lätta pengar i tyglarna. Detta är inte Sotheby's felskattning, säljaren har naturligtvis ett krav på minsta acceptabla slutpris.

Tack vare Sotheby's-katalogens föredömliga detaljrikedom får vi veta att objektet bjöds ut till försäljning 14.30 på tisdagen. Horoskopet är inget annat än en sensation i sin tydliga symbolik:




Den enkla tolkningen lyder som följer: Jungfruns själviska profitlystnad tronar här uppe i tionde huset över social ryktbarhet - se överdriftens Rahu mixa med Solen! - samtidigt som Eld-elementet är så övertänt det kan bli. Trots att inte Jord och Eld går i direkt clinch räcker det tydligen att dessa oförenliga element båda är ultrastarka för att "andens brutalisering" eller en oren kamp ska uppstå. 

Märk hur Vatten står undanskymt i de onda åttonde och tolfte husen (Vattnets ständiga girighet kommer här på skam) samtidigt som himlen i detta läge helt saknar vettig rationalitet (Luft-elementet). Visst lyser det av dålig uppskattning! Nu såldes ett mindre antal andra pop-artefakter på auktionen men de var närmast fickludd jämfört med huvudobjektet, The Bolin Grand.

Zoomar man in lite mer i tolkningen kan man påminna sig att det tursamma femte huset representerar inte bara lek och kreativitet utan också alla former av spekulation (inklusive skamlösa börshajar och folk som söker tjäna pengar på pengar genom att placera pengar i olika värdepapper).

För att understryka husets spekulativa sida har indiska astrologer placerat lätta framgångens Jupiter som dess karaka (signifikator).

Låt oss därför titta på Jupiter. Den ser utmärkt stark ut eftersom den också är Skyttascendentens härskare och själv befinner sig i "det bästa huset", det nionde för samvete och högre intuitiv kontakt med Sanningen och den verkliga verkligheten (som sällan motsvarar det som sinnesmänniskor uppfattar med sina yttre sinnen). Dessutom har sinnelaget (Månen) i brinnande och framåt Vädurs-Eld nått femte lycko- och spekulationshuset och givet Eld-ascendenten blir Vädurens härskare Mars, normalt en olycksplanet, en verksam välgörare. Och Mars mottar i "det bästa huset" dessutom kungamakaren Regulus välsignelse.

Inte undra på att auktionshuset är i chock! Alla tecken tyder ju på ett fenomenalt objekt - som en kung använt (Benny Andersson)!

Så vad gick fel?

PENGARNA!

I så måtto vi talar om det rena andeskådandets värld (Eld) är kusten klar. (Spekulation betyder ju i grunden om att "se" eller visionärt visualisera.) Vår blick måste återigen falla på det hus som är mäktigast i denna världen - det tionde huset för SUMMAN AV ALLA RESURSER. Och det är här vi ser att en dräng, en slav, försöker sätta priset! Solen och överdriftens Rahu i Jungfruns tecken visar hur oändligt illa trälar är lämpade att sätta dagordningen (det är Stenbocken och Saturnus som är vuxna det tionde huset när vi talar om korrekt estimering av konkreta tillgångar). 

Ur Skyttascendentens perspektiv är tiondehusets ägare Merkurius en verksamt ond planet. Merkurius förvandlas från korrekt siffernisse till en falsk kalkyl och demonen Rahu visar att falskheten ligger i överdriften jämfört med den korrekta normen (solens bana, utan latitud vare sig uppåt eller nedåt). Här står tyvärr Merkurius maximalt starkt i det tionde hus där dess falska kalkyler får maximalt genomslag och således i praktiken säger "extrem prestigeförlust".

Horoskopet rimmar perfekt med den tradition av djupa och centrala innebörder i det 12 zodiaktecknen som bloggen bit för bit grävt fram genom tusentals förbiflyktande kartor under snart sju år. I själva verket hade bloggaren allt detta på känn från början så Sideriska siktet har bara varit det mödosamma arbetat att I TID frilägga responsen på de TIDLÖSA och eviga direktiv som zodiaken undervisar människan i. 

Ingen är dömd att vara en omdömeslös profitjägare bara för att Jungfrun står överst, men när Eld ingår i kartan, då måste man börja fundera över proportionerna på saker och ting. (Sagt av en avvägande Våg i femte huset för tursamhet. Sotheby's skulle ha kontaktat bloggaren för att lära sig om hur deras påverkbarhet i kontakten med svensk girighet allvarligt skadade deras värdering.)

Det här fiaskot kan också sorteras in under "blodmånen" som alls inte är över bara för att tidningarna kramat musten ur händelsen. Astrologiskt gäller en nymåne intill nästa, och varför inte resonera på samma sätt inför en fullmåne? Fullmånen tenderar antingen projektstartens uppfyllelse (ett slags tvåveckorsperspektiv på alla åtaganden om vi enbart tänker som en låg sublunär sinnesbunden varelse) eller projekt som spricker pga. orimliga "ingångsvärden". Här såg vi att fullmånen spräckte det som startades upp vid nymånen. När rapporterade Aftonhoran om "tiomiljonersflygeln"? Den 28 augusti i år. Den som är hågad kan studera det horoskopet för upprinnelsen till det svensk-engelska auktionsfiaskot. Undertecknad är så nöjd med den precision varmed den enkla sideriska zodiaken här har bekräftat sig själv.


Inga kommentarer: