Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 29 september 2015

Den orena rockaren och den djupa



Jag är på vippen att utifrån Aftonhorans slaskartikel lägga ut en predikotext om snåljåpen och veganen Joan Jetts extremt förorenade horoskop, ur vilket man tydligt kan ana sig till allsköns litenhet. 

Människan motsvarar inte ens hedersbetygelsen "invald i rockens Hall of Fame" som omvittnas av celebriteternas Jupiter i tionde huset för ytlig ära och berömmelse. Det är bara den officiella hedersbetygelsen. Hennes verkliga jag (Solen) står via disponenten Merkurius svårt rotat i det själviska och korrupta åttonde huset. Idealen (11e huset) ser också låga och materialistiska ut pga. den sataniska axeln, men man kan ana att veganen är självbestraffning för ungdomens vilda excesser med droger och alkohol. (Se hur disciplinären Stenbocken, dess härskare och Skorpionen samverkar för en som försöker "torka ut" individen.)


Men så upptäcker jag hur mycket mer fascinerande hennes frontkollega Cherie Currie från ikoniska tjejpunkbandet Runaways är. Bandet gav bara ut två album (1976 och 77) och sedan drog sångerskan pga. bråk med den sexövergreppsbenägna producenten Kim Fowley (se detta äldre inlägg om Joan Jett). Efter det lyckades Cherie Currie varken med sin kortlivade solokarriär eller med omstarten 1980 som skådespelare.

Redan förgiftad av Aftonhorans negativa nyhet hade jag för avsikt att diskutera Skorpionen som fulhetens tecken och hur dess barn ofta blir vackrare med åren. Men närmast spöklikt griper en bättre Kraft in och påminner om att den unga och slätstrukna Cherie redan tänkt igenom frågor och yta och innehåll. Här är omslaget till hennes debutsingel från 1978:




"Skönheten sitter bara på ytan"! Kvinnan måste ha skydd från en högre makt mot smutskastning! Och titta nu på det här horoskopet. Här har vi något liknande påvens perfekta kontakt med det högre samvetet (det medvetande hela mänskligheten skulle kunna dela om de inte valde "sin egen plånboks väg", vilket Joan Jett tydligen gjort):


Exakt, "kungavärdigt" uttryck för den
"negativa sensationalismen": Eldascendenten
och rekylen från det underliggande Vattnet.


Detta är i mina ögon ett ganska fenomenalt horoskop, och jag minns att jag som tonåring inte hade ögon för någon annan än Cherie på skivomslaget(s insida). Det var redan underförstått att hon, inte Joan Jett, var the "selling point". Ensam prydde hon framsidan, fångad i flykten på ett sätt som framhävde hennes bästa sidor: ung och blond och svart runt ögonen, en lättfattlig ikon för unga grabbar (och tjejer).

Med rocken följde droger och som man kan se av kartan föll Cherie in i trallen direkt och fick kämpa många år för att ta sig ur den onda Vattensjälens böjelse mot det dåliga. Det är naturligtvis Skorpionen som representerar toxiska substanser och i synnerhet när Satans stjärna som här tycks spela flera roller, beroende på vilken angripen planet man studerar. 

Den onda stjärnan Algol är förstås Frestaren på det sätt som Cherie lanserades som en liten "sexbomb" eller "din körsbärsbomb" som hon sjöng i en text. Men samtidigt blir Algol mer typiskt Åklagaren (Satan) som ifrågasätter bruk och konventioner. Men det krävs också en levande Insida för med trovärdighet kunna anklaga ytliga människor för att skönheten inte når under hudytan. Sångerskans extrema samling planeter i Skorpionen på Insidan (4e huset) representerar "undervattensmedvetenheten", den instinktiva maggropskänslan.

Givet att fjärde huset är det mest privata av samtliga hus, är det inte konstigt att hennes alla karriärer gick i stå. Sällan har man väl sett ett horoskop så perfekt beskriva en människa som går på INSTINKT. I en intervju från 2010 (när hon är 45) säger den ikonstämplade sångerskan: "Jag fungerar inte över dejtande längre, det känns som om den tiden är förbi. Jag är en ytterst solitär person och relationer kan ibland tiden från saker jag behöver göra." (källa)

Den typiska fjärdehusmänniskan påminner således mycket om Kräftan som bunkrar upp och stänger in sig i ett rum. Och addera då idén att Skorpionen är INTENSIFIKATIONEN av Kräftans tendens att isolera sig från helheten. När Cherie räknar upp sina favoritartister är de i princip alla från hennes egen delstat Kalifornien eller bosatta/verksamma där! 

Den sista tanken om att relationer stjäl tid från hennes egna projekt visar sig på två sätt, via Venus i Jungfrun som sannerligen är en antisocial position som helst tjänar sina egna intressen. Adaptionens planet lider sitt "fall" i Jungfrun.  Men Skorpionen-i-fjärde ger en snarlik tendens, och eftersom nymånen "släcker" Månens reflektion är detta inte en kvinna speciellt benägen att fundera analytiskt över saker. Hon är en "görare" och ingen "tänkare".

Så vad blir det kvar av parallellen till påven och hans perfekta samvete? Jo, Cherie Currie har onekligen ett intressant nionde hus för Gud eller samvetet. Hon är, till skillnad från forna bandkollegan, "ren i samvetet" och behöver inte patologiskt trakassera sig själv med kostdisciplin som någon Gestapo-officer.

Visst har Djävulen anfäktat henne under ungdomen och med drogerna, men hon tycks ha haft inre styrning nog att backa ur skiten. Och ingen kan säga annat än att hon har en extremt stark Mars, fullt kapabel att motstå den onda stjärnans frestelser från tionde huset för ära och ryktbarhet (jämför horoskopet för Svenskt Näringsliv - praktarslenas organisation). Inte bara är Mars "sig själv" i negativt härskarläge i Skorpionen, tack vare Lejonet i öster blir den illa illgöraren tvärtom en "verksam välgörare" för den här kvinnan. Hennes djupa och instinktiva drivkraft leder henne rätt. 

Och eftersom samma Mars tillfälligtvis äger det nionde samvetshuset agerar hon helt instinktivt och omedvetet (Vatten är medvetslöst) ut Guds plan (den universella dharman) på ett sätt som inte står påvens efter. Den enda skillnaden är att påven är en högutbildad människa, en doktor i filosofi (tänkande). Och detta framgick som sagt tydligt av hans Saturnus i positivt härskarläge i Luft-Vattumannen i nionde huset.



Se vilken skönhet som med åren växte fram ur Cherie Curries insida. Den här 45-åringen ser inte ut att vara överdrivet kosmetiskt fixad men här finns den koncentrerade djupa kraft man alltid associerar med Skorpionen och som här Lejonets expressiva ascendent tydligt lyfter ut. 

Men den unga Cherie hade både rätt och fel, som negativ Skorpion såg hon bara det "halvtomma glaset". Skönheten inte alls sitter på ytan, den kommer ur det inre. Det var Satans stjärna i tionde huset för ytan som grumlade hennes omdöme i yngre år.

2 kommentarer:

Anonym sa...

The Runaways var det bästa bandet jag visste mellan 1976-77. Naturligtvis var Cherie frontfiguren i bandet. När hon försvann under, eller om det var efter turnén i Japan 1977 (?), så fortsatte visserligen The Runaways att existera med Joan Jett som nu regelbunden sångerska, men själv tyckte jag att gruppen aldrig blev sig lik igen.

Gruppen gav ut musik även efter Cheries dagar, men de förlorade sin glans i och med att Cherie hoppade av.

2010 kom långfilmen om The Runaways ut och med den så ställde både Cherie och Joan upp på flertalet intervjuer i samband med filmens premiär. Det verkade som att dessa 2 damer hade hittat tillbaka till varandra i samband med filmen. Vänner var de inte när Cherie lämnade gruppen på 70-talet.

Nu vet jag inte om dessa 2 har fortsatt att umgås med varandra ,eller hålla någon riktig kontakt efter 2010. Men jag har i alla fall aldrig riktigt förstått tjusningen med Joan Jett. Vissa har försökt att kalla henne för the Queen of rock´n´roll. Men mitt intryck är att det har ekat rätt så tomt efter dessa ansträngningar att göra detta.

För ett par år sen såg jag klipp på YouTube med Cherie Currie där hon på äldre dar´ sjunger "Cherry Bomb" live, The Runaways största hit som också skrevs med Cherie i tanken. Hon låter, helt otroligt, som på 70-talet så hennes röst har verkligen inte förändras mycket.

Synd att hon inte fick en fortsatt bra karriär som sångerska efter det att hon lämnade The Runaways. Det hade hon förtjänat.

Seaward sa...

Intressanta fakta där och jag visste inte att bandet kämpade på,

"Synd att hon inte fick en fortsatt bra karriär som sångerska efter det att hon lämnade The Runaways. Det hade hon förtjänat."

Jag tror bestämt du hoppade över den astrologiska aspekten. Jag skriver ju att det just var "synd" som blockerade henne från framgångar. Skorpionen är en oerhörd kraft för det onda och självdestruktiva när vattnet blivit förorenat (av droger eller negativt tänkande).

Texten beskriver också det fjärde huset som är så antikarriaristiskt som ett horoskophus kan vara - det opponerar tionde huset för ära och karriär. Texten var upplagd som en kontrast mellan Jett, invald i Hall of Fame och Currie doldis (eller kultfigur) i "privata fjärde huset".

Läs en gång till så ska du se att den här bloggen alltid skriver med en underliggande struktur som söker illustrera astrologins principer, t.o.m. när det på ytan låter som idolskvaller.
:-)