Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 4 september 2015

Den folkilska Julia Caesar

Jag har läst en (1) krönika av författaraliaset Julia Ceasar sedan någon - vem har jag glömt - sände mig en länk till vad som nu kallas en dansk hatsajt. Jag minns inte ämnet men tror inte det handlade om invandring utan om svenska staten och strömlinjeformning av medborgarnas tankesätt. 

Dvs, tankar om samma propagandaapparat som stormedierna stundligen bevisar sig tillhöra genom drev och kampanjer av alla de slag. Ingen stat är bekänt av en befolkning som i någon högre grad är kapabel att tänka självständigt. Hela den representativa demokratins idé bygger på att folkflertalet ska vara så illa rustade till ledarskap och sakna bredd i sitt kunnande att de överlåter till sina bättre jämlikar att sköta statsuppdraget. Jag höll med om mycket i Julias krönika men tyckte framför allt att det var väldigt välskrivet. 

När nu AB tar upp nyheten att Expressen "outat" f.d. DN-journalisten Barbro Jöberger som hatskribenten Julia Ceasar hamnar ju saken i ett litet annat läge. Är jag lika felstämd som kvinnan som tyckte delar av det hon sade var klokt. Horoskopet för Jöberger avslöjar genast en födelse under nymånen i Vågen, ett tecken som drar mot "mycket ord och lite verkstad", dvs det är ett intellektuellt tecken och obegripligt för de praktiker som måste ta på saker och fatta dem i sina händer för att begripa vad som pågår. Alla tre Lufttecken lever med intellektuella objekt och är verksamma på den teoretiska nivån. 

En Luft-människa förslavad vid ett löpande band kan mycket väl tänkas ta livet av sig eftersom den fysiska träldomen sliter hårt på dessa förfinade själar. I den äldsta bevarade astrologiboken i västerlandet, Tetrabiblos, förklaras just Luftelementet representera det unikt mänskliga. Eld, Vatten och Jord tecknar mer animala (levande) varelser och fastän födda som människor ska man kunna se att böjelserna hos de andra elementen i djupet inte är riktade mot Människan utan mot allsköns kringliggande ting. En aktivist för rättvisa med betoning på  Jord skulle t.ex. viga sitt liv åt arbete med människans materiella villkor medan Vatten attraheras av biologi eller näringslära. Eld är dubbel, rent djuriska bärsärkargångare kan relatera, men också en dragning mot utomhusliv. I Eld är alltid DJURET starkt, den plattform som det unikt mänskliga bygger på. Dubbelheten ligger i att Eld också kan representera fulländat andliga varelser, ofta dolda bakom praktisk aktivism!

När jag ser Jöberger likt mig själv sakna bas i Jord-elementet och med ett övermått av Luft och Eld känner jag igen den brist på fördragsamhet med livets låga och solkiga aspekter jag alltid känd. Upprepning och fantasilösa jobb gör mig galen. Jöberger har tydligen hittat sin beskärda del av jordiska missförhållanden att irritera sig på, t.ex. oral galvanism eller kvicksilver som tandfyllning. Vilken vansinnesidé givet vad vi nu vet om de dödliga kvicksilverkurerna som var på populära i Europa så sent som på 1800-talet och som tog t.ex. den brittiske poeten John Keats till en tidig död. Expressens avslöjare Annika Hamrud är mer än beskedligt politiskt korrekt som i båda Jöbergers hälsokamper, oral galvanism och elallergi, ansluter sig till de intressen som har allt att vinna på att förneka att svensk sjukvård använt en vansinnig metod i brist på historisk medvetenhet. Hamrud väljer att ge mainstream-vetenskapens syn, som alltid handlar om att i det längsta förneka en blunder. 


John Keats - död av kvicksilver vid 25

Lustigt nog begrundade jag artikeln om den romantiske poeten Keats för bara några dagar sedan och noterade att han likt mig och nu också Jöberger är född i Vågens tecken (som via härskaren Venus definitivt kan knytas till romantik). 

Undertecknad har ingen elkänslighet eller oral galvanism eller något annat emot den lilla förbindelselänken Merkurius. Men Jöberger och poeten har det gemensamt att de båda har kvicksilvriga Merkurius nedsänkt i Skorpionens förgiftade vatten! Är vi en ledtråd på spåren här? Merkurius står ju för ett rent intellekt och förmågan att korrekt analysera inkommande data. En förgiftad människa tänker helt enkelt inte friskt.

När det gäller "extremister", vilket man måste klassa ett horoskop som där Eld och Luft dominerar stort, är det A och O att intellektet fungerar som en informatör och inte som en desinformatör, förgiftad av något bittert som äter individen inifrån.

Keats dramatiska persona - Lejonet - får svagt stöd av sin härskare Solen eftersom denna är fallen. Vad som här händer är den klassiska "effeminerande" influensen så typisk för musiker och poeter när Venus kommer nära Solen och visserligen "gräns" (blir osynlig på himlen) men på insidan påverkar och mjukar upp. Och aldrig så starkt som i Vågen, där ju Venus härskar i sitt högre och intellektuella tillstånd. Keats beklagade världen - denna brutala bruna materia - och såg dess enda värde som ett kärl vari själen kunde ta form och födas. Det är bara att se övermåttet av dödande själlös Jord för att förstå hur han kände, det sensitiva venusianska tredje hus-intellektet! 

Det perfekta och rena intellektet som tecknas av tredje huset måste förstås vägas mot att Keats självförvållat drog på sig kvicksilverförgiftningen. Det sjätte hälsohuset ("olyckans och fiendens hus") ser inte bra ut och Lejonet i öster mår inte bra av Liemannen Saturnus i ett mäktigt tiondehusläge. Därifrån verkar denna stora illgörare mot Merkurius i förgiftningstillståndets tecken Skorpionen. Det är speciellt intressant att se hur Merkurius har en ömsesidig reception med Skorpionens härskare Mars (Olyckan). 

Jag har tidigare kallat kombinationen av Skorpionen och Jungfrun zodiakens kanske elakaste eller mest illvilliga, men det här horoskopet öppnar för en annan tolkning: att individen anfräts av den "lägre materiella världens" ondska. Men det ska till ett så genomlyst och intellektuellt tredje hus för att hitta distinktionen mellan själen och världen (vilket Keats gjorde). Den som finner själen kan inte längre hetsa mot andra för alla möts i själen. Andra är inte så lyckligt lottade som Keats och blir istället den ondska som de tycker sig uppleva och trasslar in sig i hatiska och diskriminerande livsvandringar!

Med Jöberger får man klara sig utan den häpnadsväckande exakthet varmed astrologin, utrustad med ett födelseklockslag kan ringar in en genuin poetnatur och talangfull skribent som Keats. Men eftersom "Julia Caesar" föds under nymånen ger detta i sig ett särpräglat horoskop.




Nymånen förenar i en enda karta både sol- och månascendenten så att man vågar säga att handling och eftertanke är ett. En nymåne tenderar dock till en aktivist snarare än en djup tänkare och det verkar stämma att Jöberger skriver uppeldat och så pennan glöder. Hon är durkdriven och lite besatt. Bristen på förankring i Jord (fakta) och den hypomana nymånen är alltid en liten varningssignal. Sådana här horoskop kan urarta till rättshaverister.

Men det går inte att missa en hel del kvaliteter: nymånen är rotat i det tredje huset för kommunikation via Venus placering här, precis som hos poeten. Luft och Eld kan ge en lysande stilistiker eller en förmåga till grafiska framställningar och det tycker jag nog Expressens artikel medger att Jöberger har.

Frågan är nu om Merkurius i förgiftade vattens Skorpion är värre däran än samma placering hos den kvicksilverförgiftade poeten. Jag skulle vilja peka på hans inblandning av fysisk Jord som skälet till att han gick i graven så snabbt, medan Jöbergers horoskop istället ger en lindrigare version: intellektet står nära de kroppsegna vätskorna och avläser dessa akut eftersom den rationaliserande Mars-i-Luft är fundamentet för alla Merkurius besatta funderingar över brutala muslimska män. 

Det verkar uppenbart så att hennes typ av Våg motsvarar det sorgliga övermått av ATEISM som bloggaren upptäckte i hans eget soltecken Vågen och som på sitt sätt bekräftar varför antikens lärde ansåg att Solen (andesjälen) var så svag i detta tecken att den förtjänade att kallas "fallen". Vågen slösar bort sitt liv på att jaga "den rätta" istället för att komma till rätta med sin själsliga defekt som orsakar detta skygglappsbeteende. Men i en sekulär skräpkultur som den västerländska är det uppenbart att tidsanden hjälper Vågens tecken att förverkliga sina sämsta sidor! Jöberger tycks ha trillat i denna västchauvinismens typiska fälla: att drygt tro hon befinner sig högre och på ett mer avancerat plan.

Kan nymånehoroskopet ge en vink om skeva grundperspektiv, så att fördomsfull rasism frodas i den intellektuella domänen?

Nej, faktiskt inte! Vågens tecken i första huset har normplaneten Saturnus som sin vän ("verksam välgörare") och här ockuperar Saturnus det nionde huset för det höga samvetet. Men här ligger också Rahu, demonen som skjuter över målet och gör en överdrift av allt, så det verkar ändå som om hon inte riktigt klarar av det här med gränsdragning. Minns att nionde huset också kan tas som dörren ut till utlandet vilket rimmar perfekt med kvinnans besatthet av invandring. Saturnus/Rahu opponerar ju hennes Venus, nymånens disponent, vilket gör att BALANSEN ständigt är hotad. Ja, det finns en rättshaveristisk aspekt här, även om Saturnus som sådan har rätt i sina gränsdragningar.

Sanningen brukar ju ligga någonstans mittemellan extremlägena och intressant är att hon kanske ändå har rätt i mycket av det hon säger (nu är jag fel person att bedöma hennes åsiktsproduktion som bara läst en krönika). För går man till Sverigehoroskopet (28 feb 1974) hittar vi nu Vågen som rollspel för landet OCH Saturnus och Rahus MOTPOL Ketu i nionde huset. 

Hur ska man tolka detta? Som att Julia Caesar är kallad av ödet att via Rahu överdriva bristerna i svensk invandringspolitik för att synliggöra det smusslande som den dämpande södra månnoden Ketu kan misstänkas ägna sig åt? Jag har inte data och erfarenhet nog, men kastar ut tanken att Saturnus far illa på ett annat sätt när Ketu söker klippa av allt den förmår påverka. Och att göra sig kvitt gränsdragaren Saturnus ut mot utlandet (vilket vi ser i 1974 års Sverigehoroskop) ser ut som om ett marknadsliberalismens fanstyg trots dessa år sägs ha varit socialdemokratins gyllene år i landet. Krafter på 1970-talet verkade för en ökat integration mellan Sverige och "vida världen" (9e huset) och det kan inte ha varit något annat än de kapitalistiska drivkrafterna - Djävulen och hans pengar. 

Samtidigt har horoskopet något genuint obalanserat över sig: utlandshuset med dess överdrivna spärrvakter vilar på sank mark - husets tillfälliga härskare är ju Merkurius, vars sundhet var A och O i horoskop som tenderar till mycket tänkande och väldigt lite av empirisk grundforskning. Och här är även Merkurius underminerad av föregående Luft-tänkande i Vågen om vad som är balans och vad som saknar proportion. Men missa inte att korrumperaren Algol (den onda stjärnan) strålar mot gränslandet mellan Vågen och Skorpionen. Nej, horoskopet rymmer så många tveksamheter att Expressen troligen har rätt. Det luktar rättshaverist på flera ställen på den här kartan. Ofta är ju gränsen hårfin mellan geni och galenskap och det här horoskopet skänker inblick i den själsförfattningen.


*****

Ju mer jag tittar på det här infekterade ämnet om invandring, dess mindre kan jag ta ställning. Det officiella invandrarkramandet verkar vara en pseudoreligion som sekulära och ateistiska liberaler ägnar sig åt. I mycket verkar det handla om att mörklägga och undertrycka berättigad kritik mot den anpassning till den globala Rovkapitalismen som kräver att landet lönedumpar genom hämningslös invandring. "Vi behöver invandrarna". "Vi vill ha billiga slavar som städar hemma åt oss så vi får mer kvalitetstid" Hör inte svenskarna vilka skitstövlar de har blivit? Samtidigt är Sverigedemokraterna ett genuint motbjudande parti, både vad gäller ledningen och det nynazistiska bottenskrapet. Inget man vill ge sin röst. Så vad återstår i denna skendemokrati kallad Sverige?

En vänster som inte längre har revolutionskrut nog att tacka nej till hela det monstruösa EU-projekt som enbart gynnar de rika och lastar alla kostnader som uppstår i världen på medlemsländerna? 

Jag tror det är bäst att låta västvärlden lösas upp i krig och motsättningar. Makten och pengarna kommer att använda polis och militär (som vanligt)  för att skydda de besuttnas privilegier, men samhället kommer att urarta allt mer. Klockan är för mycket för reformer av det sjuka kapitalistiskt systemet där ägande ger makt och fördelar.

På nästa varv kanske mänskligheten klarar av att ta med sig RÄTT INGÅNGSVÄRDEN så att en genuin socialistisk global civilisation resulterar, en värld "av var och en efter förmåga och åt var och en efter dennes behov". (Behovsprövning måste förstås finnas eftersom det kommer att födas giriga själar från Avgrunden även i framtiden.)


Tillägg 150905: Se även inlägget om horoskopet för Jöbergers vedersakare, Niklas Orrenius.

1 kommentar:

Anonym sa...

Med anknytning till pseudonymer. https://www.youtube.com/watch?v=PaS8X-C32Gc
Enda anledningen SD tilläts gå framåt var dess samarbete och instruktion av sina nya uppdragsgivare.
Man skapade ett kompakt "motstånd" vilket man med omvänd psykologi kunde använda för att öka stödet. Alla gillar en underdog, i sann Hollywood-anda.