Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 14 augusti 2015

Låt de döda begrava sina döda

Efter ett tragiskt dödsfall tidigare i somras (omnämnt i förbigående) - man tycker att plötslig och oväntad död vid 44 är lite för tidigt - tappade bloggaren mer eller mindre lusten att blogga. Det går inte att ta bloggens temata längre utan att fördjupa ämnet avsevärt, och hur otillgänglig genuin astrologi än är för en novis var avsikten från start 2009 aldrig att bli en specialistblogg. I fokus stod hela tiden frågan om astrologin låter sig "bevisas" genom kritisk granskning. 

Flera intressanta trender kunde skönjas men gång på gång blockerade den frustrerande bristen på rådata. 9000 horoskop är INGENTING, och om man tillägger att 7500 av dem saknade känt födelseklockslag inser var och en att varje försök att testa astrologiska faktorer annat än en och en i isolation faller. Resultaten blir skakiga eller t.o.m. föga mer än uttryck för slumpen.

Att bloggen stannat i steget med föregående inlägg om hur Jupiter (räddaren i nöden) i Norges första egohus tycks ha skyddat landet från ett attentat, hindrar inte en flitig kommentator att fylla i med en egen spaning i kommentarspalten.

Under andra omständigheter hade ett dubbelmord inne i konsumtionssvenskens heliga tempel IKEA ha varit självskrivet för en kommentar. Men studera - den som förstår nomenklaturan - Havsörnens "bonusspaning" i detta kommentarfält. Frågan om Saturnus, gränsdragaren och tillika känd som både Kronos, tidens herre och som Liemannen, bör rimligen knyta samman gärningsman och offer som också visar sig vid en jämförelse av horoskopen. (Källan till gärningsmannens födelsedata uppges inte men man kan förmoda att det hittats där främlingsfientlighet frodas och folk håller sig underrättade om sådant här.)


Den iskalla och mördade
fotomodellen Sharon Tate


Jag engagerade mig tillräckligt för ämnet och det ikoniska Charles Manson-mordet på fotomodellen Sharon Tate gav direkt utdelning. Notera att Manson inte ens höll i vapnet, det räcker tydligen med att studera horoskopet för den brottsliga hjärnan bakom illdådet för att de astrologiska kopplingarna ska finnas där!

För klarhetens skull, först Charles Mansons karta separat:


Manson var en man med artistiska ambitioner och kvaliteter. Det märks inte minst av konjunktionen mellan Solen och Venus som är vanlig hos "effeminerade" män, poeter och liknande. Men Manson låg i konflikt med sig själv eftersom hans persona går i Vädurens tecken och som får uppbackning av en stark Mars i Lejonet i femte kreativitetshuset. Den fallna Solen i Vågen är således inte bara svag, den bränner bort sitt eget fundament Venus så att det sociala partnerskap Våg-Solen normalt eftersträvar blir till ett problem i detta horoskop. 

Men det viktigaste är ändå inte den dalande solen med fängelsevistelsens Jupiter. Jupiter äger 12e huset och är händelsevis prominent men i sitt världsligt svagaste läge. Det visar att "förlusten" i 12e kommer att tendera att manifesteras kraftfullt i detta livsöde. Att Jupiter ändå kan producera enorm framgång visar Tiger Woods horoskop, men lyckan i solnedgångens sektor tycks inte värst stabil, vilket Woods själv bidrog till genom sin sexmani som pressade lyckan för långt i sjunde äktenskapshuset.

Nej, viktigaste enskilda planet måste ändå Saturnus sägas vara, trots att den i Stenbockens 29e grad anses i princip helt nyfödd (planeternas stadier utvecklas omvänt i negativt polariserade zodiaktecken). Men Saturnus TROR sig vara stark eftersom den känner sin makt över andra människor här i sitt negativa härskarläge i Stenbocken. Manson må ha varit en konstnärssjäl (Vågen) men den sidan är vek jämfört med hur mycket större kicken av att ha makt över andra är! Och då talar vi et psyke (Månen) helt besatt av att kontrollera och manipulera sin omvärld. Ett verkligt politikerhoroskop! Dessutom kan ingen missa att den vulgära Rahu (Drakhuvudet) som alltid skjuter över målet och inkasserar dålig karma står med det personliga sinnelagets Måne och maktkåta Saturnus.

Minns nu att det är den tuffa och stridbara Väduren med Mars stark i Lejonet som är Mansons ego. Minns hur bloggen talat om "andens brutalisering" när Eld möter Jord, element som är totalt annorlunda eftersom det inte nöjer sig med att som Eld uppleva utan också propsar på den obegåvade människans fäbless för OBJEKTIFIERING. Dumma människor kräver bevis på Guds existens eftersom de verkar sakna något i sina intellekt. De försöker förneka tillvarons rikedom genom att använda den allra fattigaste dimensionen som mått på vad som kan och inte kan existera! 

Indisk astrologi antyder att deras tankevurpa är begriplig, de tre materialistiska husen som motsvarar Jord-tecknen kallas just "resurshus" och i Charles Mansons fall handlar det om en Vädur som känner att han är kund (Mars i Lejonet) men likafullt skevar i psyket när hans sinnelag söker OBJEKTIFIERA sin egen härskarstatus. Intelligenta människor VET när de har inflytande över andra, korkade människor saknar förmåga att läsa av situationer. Och det är då man kan se hur andens brutalisering sätter "klumpiga" avtryck.

Den här bloggaren bedömer alltså Saturnus vara horoskopets viktigaste enskilda planet (den populistiska Månen har inget i maktens tionde hus att göra), men att stanna vid "hela horoskopets härskare" vore att tappa merparten av berättelsen. Det viktiga med Mansons karta är just hur Mars och Saturnus - båda naturliga illgörare - befinner sig i tecken kopplade till antagonistiska element.

Låt oss finjustera vår uppfattning genom den hindusiska läran om planetens verksamma natur: Solen i Vågen är en verksam välgörare när Väduren stiger i öster, men den är fallen i detta tecken och prominent i "den andres" sektor. En tråkig effekt av Solen i 7e är att dessa individer ibland har mycket svårt att hitta sin egen väsenskärna och de låter "den andre" bli centrum. Men här finns inget centrum alls eftersom Solen bränner bort sin disponent Venus - som att rycka mattan under sina egna ben. Är detta uppsåtet att mörda: Manson var så galen att han tyckte att Sharon Tate var en "partner" han skulle kväsa (via sina hejdukar)? Jag har inte studerat det kända mordet, så jag vet inte vad Manson anförde till sitt försvar.

På samma sätt är Jupiter en vän till Vädursascendenten men befinner sig vid solnedgången, i sitt världsligt svagaste läge.

Mars, Vädursascendentens tredje planetära vän, är däremot stark på alla sätt: i Lejonet och i lyckosamma femte huset för karismatiska ledare. 

Men denna Mars är i grunden omoralisk (en naturlig illgörare) och det goda och lyckosamma femte huset överflyglas här av det absolut mäktiga tionde huset som rymmer den naturligt onda Saturnus som för Vädursascendenten också fyller rollen som en AKTIV illgörare!

Lägger man Charles Mansons karta som en yttre ring som begränsar och belägrar Sharon Tate med hennes lyckosamma Jupiter-ascendent i Tvillingarna, uppstår plötsligt ett direkt hot mot kvinnan:


Nog för att det ser dystert ut för Sharon Tate till att börja med, hon har ett äregirigt och därför en smula nyckfullt Lejon-psyke i det moraliskt instabila tredje huset (Månen + Rahu). Det blir inte bättre av att den stora lyckobringaren Jupiter stiger i öster - dess världsligt starkaste läge, för all den skönhet och framgång som här utlovas (hon är skrämmande vacker på vissa bilder, kylig men vacker), den framgången är av ondo. För Tvillingarnas tecken, med uppdragen att vara en obunden mellanhand, är all vinst av ondo - Jupiters tillväxttendenser gör detta till onda rikedomar.

Även Jupiters allmänna opposition med Mars på andra sidan är med en planet som för Tvillingarna är en verksam illgörare. Fastän Luft och Eld inte sällan ger fenomenal karisma. 

(Som jag sagt förr, i termer av REN KARISMA var Courtney Cox i "Vänner" helt outstanding. Att hela USA älskade Jennifer Aniston mer har att göra med att genomsnittsmänniskan inte tyr sig till det gudomliga utan till det genomsnittliga. Detta är den outvecklade människans sätt att visa en avund hon inte ens vet att den finns där i hennes själs dolda skrymslen.)

Men Sharon Stones karisma tycks ha haft den onda bieffekten att den drog till sig Charles Mansons uppmärksamhet. Notera hur Mansons Luft-Sol/Venus bildar en perfekt harmoni med fotomodellens jupiteriska Luft-ascendent. Det är mördarens Jupiter - också i Vågen - som aktiverar denna långa 240-gradersaspekt (enligt indierna) och där Solen som bränner sin Venus tycks hitta ett lämpligt offer för sitt kvinnohat. (Eller hur ska man tolka Solen som bränner Venus? Solen är fientligt inställd till Venus och i Mansons karta sjunker båda i väster...)

Och, som sagt, här har vi återigen Saturnus/Liemannen höggradigt aktiv! Och Mansons Saturnus trillar in i Sharon Stones 8e dödshus liksom hans maktfullkomliga kombination av psyke och Rahus överdrift. Dessa två träffar Sharon Stones själva livssymbol Solen med full kraft - här gäller gradexakt överlappning, mellan hans negativa kontroll-psyke och hennes naturligt negativa Sol-Stenbock.

Nu är naturligtvis inte alla med Solen i 8e predestinerade till att mördas! Så varför Sharon Stone? Ja, här finns ett dilemma. Solen i Stenbocken (liksom Solen i Vattumannen) lider av det lilla dilemmat att deras disponent är Saturnus, planeten som är aversiv till Solens fria och impulsiva yttringar! Dessa två soltecken har så att säga Freuds överjag naturligt inbyggt redan från början. Anas en djup nästan omedveten konflikt mellan grupptillhörighet och viljan till unikt självuttryck? Ett är säkert. Solen körs ofta över av motbudskap, och Sharon Stones elektriska axel mellan Jupiter och Mars borde ha varit det som drev hennes liv framåt, inte den förmörkade Solen i 8e huset. Denna Sol låg där som gammal dålig karma och väntade på sin tid...

Men återigen: inte alla Solar i 8e skördar hemskheter. Men vi har ännu inte noterat hur förskräckligt illa Solens disponent Saturnus står. Den befinner sig i 12e huset för fängelsevistelser eller världsliga förluster. Nu har vi plötsligt en extremt ofördelaktig kombination av Liemannen och den aktiva livsimpulsens Sol i två av de så kallat "onda husen". Addera nu ingredienserna i det här horoskopet: ett Rahu-girigt psyke och en obalanserad "jag-till-du"-axel (1a till 7e) och hela kartan börjar likna en olycka som är på väg att hända.

Vad beträffar mordet 1969, när Sharon Stone väntade barn med sin kände filmregissör till make, så finns säkert ytterligare budskap i den sensommarens transiter över himlen. Men det här räcker så väl. Manson och Tate skulle aldrig ha förts i kontakt, men det anade inte modellen när hon villigt lät sig exponeras på den Onda Lyckans våglängd och med den omoraliska brutal-Mars som sin "naturliga sjundehuspartner". Två "dåliga" horoskop som också visar att den utan tumme med gudarna bör vara aktsam på vad han/hon tänker och gör och vilka sällskap man sällar sig till.



PS. Rubrikens citat förmodas ha sagts av vishetsläraren Jesus, och kan tolkas mjukt, som av kristna bekännare, eller i en hårdare riktning, som en stenhård mästare som inte hade något till övers för dem som identifierade sig med det kroppsliga livet (materialister). "De döda som begraver sina döda" kan syfta på den medvetenhet som också Platon nästan 400 år tidigare beskrivit med sin liknelse med de bundna fångarna i grottan.


Inga kommentarer: