Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 19 augusti 2015

Everyman


Apropå den kristne sagoförfattaren C.S. Lewis boktitel "Till we have faces"


Bloggen vaknar tillfälligt till igen, med en häpnadsväckande look-alike-kombination. Det är när jag ser fotot på en slem ung vd för "Företagarna" (vad är det? någon patetisk lobbyorganisation?) åtföljd av den slitna och antiintellektuella drapan om att "V har för mycket inflytande" som det klickar till i bakhuvudet. 

Samma låga mentala prestationsnivå som denne tyskättling, Günther Mårder, brukar judiskättade Seth Rogen uppvisa i alla de filmer han deltar i. Tänk att bussa ihop dessa, tysken och juden, och höra den resulterande samtalsnivån!

Det är något sjavigt över skådisens Rogens lönnfeta framtoning och det begränsar de typer av roller han med trovärdighet kan ta sig an. Även om han pratar mycket i sina filmer är det inte någon vass intellektualitet utan en förslappad men på något sätt pretentiös dialognivå. Seth Rogen vill tillhöra de intellektuella inom indiefilmen men han är för egocentrisk och självtjänande och lat. Humorn är inte sällan enbart stickig och småaktig. I vissa roller ger han menlöshet och handfallenhet fritt utspel, så dessa bristsjukdomar ligger honom tydligen nära.

Det är uppenbart att det är samma karaktärsbrist som får den svenske karriäristen att levererar mundiarré i SvD och frågan är nu vad deras påfallande ansiktslikhet kan återföras på för astrologiska influenser, om några.

Häpnad! Männen är födda samma år och bara några dagar från varandra. Det är här man måste börja besinna astrologin som "kosmisk formativ faktor" - en nivå som informerar de levande varelsernas DNA (strikt determinism!). Klockslag saknas för båda männen, men en god gissning är att båda föddes då de gemensamma partierna ockuperade något av horoskopets fyra hörnlägen. 

Då skulle t.ex. den bedrövliga och programmatiskt själviska Saturnus-i-Jungfrun i kombination med den självtjänande och omoraliska Mars-i-Jungfrun (båda illgörarna samlade i profithungrarens zodiaktecken) kunna beskriva varför de båda har ett så slätstruket utseende. De är "everyman" just därför de båda illgörarna inte spontant för tankarna till andlig och yttre skönhet.


"Naturlig zodiak"


3 kommentarer:

Anonym sa...

Personligen tror jag Ascendenten är en väldigt viktig faktor vad gäller look alikes. Även om du många gånger visat på andra ledtrådar! Vill bara säga att jag har en kontakt på AF som jag talat lite Vedisk astrologi med. Hon hade bara en aning om ungefärlig födelsetid.

Sedan stöter jag på en fransyska med Jungfruascendent som ser ut som en kopia av AF-kvinnan. Där föll myntet ner för mig i det fallet i alla fall! ;)

Men jag vet du tidigare sagt att det är ett inferno det här med look alikes...

/Specsavers

Seaward sa...

Håller helt med. Hittade nyligen en människa med ascendent som enda faktor i Kräftan och en annan person född i tecknet. "Äktenskapstycke" så det skrek om det.

I det aktuella fallet kan man tänka sig att slackern Seth Rogen eller svenske lobbyisten har Saturnus/Mars-kombinationen i öster och den andre kanske i ett annat hörn. Det man då får är ett isande rent budskap om "alldaglighet" då båda planeterna är destruktiva och i det döda Jord-elementet kanhända tenderar mot rent somatiska uttryck.

Seth Rogen har omoraliska Mars grova och låga fantasi, vilket framgår av de filmer han tackar ja till eller själv producerar och Saturnus hämmar alltid och skapar en slags ofärdighet, en slugger utan klass. Lobbyistens oförmåga att höja sig till nämnvärd förfining - bunden i JORD - leder till svepande utfall mot V, ett typiskt tecken på en människa som inte klarar att tänka fritt kring idéer eller ideal.

Men här närmar man sig tankar om att astrologin avslöjar att verkligheten ÄR deterministisk, precis som materialister hävdar. Och för många misstänker jag att detta stämmer. Horoskop (kompletta, med tid), kan indikera om det finns någon POTENTIAL till frihet i livsödet, eller om det är ekorrhjulet och slentrianen som kommer att härska från början till slut. Att "massorna" är hanterbara skal kopplats till JORD-elementet som ser allt som objektiva "resurser". Stenbocken/Saturnus som hävdar att den ÄGER människornas tid och liv (samhällsfördraget) och Oxen som naturtillgångar och Jungfrun som trälarna som tas i anspråk för att förmera jordens avkastning åt Husbonden/Stenbocken.

Dessa fakta gör Jungfrun ytterst illa lämpad för ledarroller eftersom ÖKAD AVKASTNING är dess hopplösa fixering. Så när Jungfrun manifesteras från höger, hörs gnället på arbetarnas ständiga krav på högre löner och när Jungfrun verkar från vänster har vi "egendomen" (slaven) som hävdar att "arbetaren är värd sin lön", en helt felaktig tanke eftersom lönearbete i sig är ett intellektuellt haveri som inte når den verkliga Människans potential.

Karin Pettersson/AB sällade sig nyligen i en ledare till dem som kommenterat Paul Masons "Postcapitalism". Hon har intressant nog en nymåne i Stenbocken/Arbetsgivarens tecken - eller tecknet som representerar kontrollen över resurserna. Varför är hon då inte höger? Jo, disponenten Saturnus står i fri LUFT (Tvillingarna) och "välsignas" av godhetens Jupiter som från Vattumannen ser till HELHETEN, hela folket, idésystem som täcker in så mycket mer än JORD-elementets fixering vid ägande.

Eftersom Jupiter disponeras från Saturnus, uppstår hos Pettersson en välgörande tankeutveckling som både rymmer möjligheter (Jupiter) och begränsningar (Saturnus), så när hon skriver om postkapitalismen är det ett litet men gott tecken! Hennes språkliga fattigdom (eller snarare: ekonomiska knapphet) röjer förstås den snåla Stenbocken. Så lätt kastar ett dominant zodiaktecken inte in handduken!

Så gled ämnet från tankekollapsens somatisering till levande tänkande...!

Anonym sa...

Kan det vara samma själ, i olika tidsfas. Hollywood-egot är i vakenfas 1, Mårdner i tidfas 2 och så vidare. Fortsätt gräva i dina italienska skådespelarrötter.