Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 15 juli 2015

Rockstjärnor och familjetragedier


Nick Cave och familj lider nu efter att hans tonårsson ramlat utför en klippa igår kväll och avlidit (AB). Det var Nick Cave som 1997 gav ut det sublima albumet Färjkarlens anrop (The Boatman's Call) som väl syftar på mytologins Charon. Det är varken första eller sista gången Cave inviterat Döden i sitt konstnärskap.

Nyheten kommer som en olustig och ytterligt synkronistisk uppföljning till föregående inlägg som diskuterade Hades i termer av sammansatt symbolik. Och som vi ser av Nick Caves månkarta (födelseklockslag hemlighållet från offentligheten) har han exakt en version av den Död jag tyckte mig uppfatta i begreppet Zeus Chthonius, eller den ktoniske Zeus (Jupiter).

Nick Cave har en ömsesidig reception mellan
Sol och Merkurius och mellan Jord och Eld -
"andens brutalisering" eller människor
i extrem anspänning, människor som behöver
extrem stresslösning...

Nick Caves psykiska horoskop (Månen = sinnet) går till och med så långt att den placerar Zeus(Jupiter i ett ktoniskt Jordtecken i det andra "jordiga" huset, antikens "Hades port"! När ett omen börjar multipliceras, då ska man vara lyhörd. Minns mynten som färjkarlen kräver och vi har dessutom andra huset i den moderna satanistiska bemärkelsen "mina pengar"!

Ja, rockstjärnor deras satanism och deras barns död skulle kunna vara en specialspaning i sig. Igår spelade Robert Plant från legendariska Led Zeppelin i Stockholm. Också han miste en son då det begav sig.

Jag tittade till Plants karta för kanske första gången sedan jag "konverterade" till den sideriska zodiaken och det var inte någon tvekan om vad man såg här:


Med Led Zeppelins (och den brittiska rockmusikens) rötter i blues ser man i det tionde huset för karriär och världslig ärbarhet en furiös kamp mellan de två fienderna Solen och Saturnus. Bluesmusiken kräver ingen kreativitet, den är ett format där generationer av musiker kan komma och gå och fylla formen med sin kraft. Solen i härskarläge i Lejonet däremot är inte nöjd med att stanna i en saturnisk form, den insisterar på att vara relevant, att finnas till här och nu. Det är inte att undra på att Led Zeppelin steg fram som det band framför andra brittiska som "förnyade" bluesen på ett helt annat sätt än den första generationen finniga vita britter gjort (Yardbirds, tidiga Groundhogs, med flera).

Robert Plant har en kamp i sitt tionde hus som visar hur hans brottas med Saturnus tvingande former och insisterar på Solens fulla och ohämmade lyskraft. Han är mannen som spränger ramar bara genom att gå inom dem! Och se hur perfekt KUNGAMAKAREN Regulus korar honom till en levande legend. Jag kan på rak hand bara påminna mig britten Peter Sellers med samma självklara kungavärdighet inom engelsk underhållning.

Det andra påfallande tydliga med Plants horoskop är att sexualitetens Skorpion stiger i öster och med den stora framgångens Jupiter, en oslagbart välplacerad kombination eftersom Jupiter har en vattensida (via härskarskapet över Fiskarna) och finner sin världsligt starkaste position i öster. Skorpionens härskare måste också sägas fungera väl med den här ascendenten från den hyperexakta Jungfrun (lyssna på hur Plant fraserar och hanterar sina stämband - det är båda Lejonets fulla orkanstyrka plågat av Saturnus strypande OCH Jupiters djupa introverta och djupt sensuella kvaliteter i Vatten som kombineras i denna unika sångare). Kombinera "kunga-ominat" på karriär- och ryktbarhetshuset med Skorpionascendenten och åtminstone jag ser "kungen av sex" - Plant övertog definitivt rollen som rockmusikens sexikon efter att Jim Morrison knarkat ihjäl sig.

Om man minns rätt drunknade Robert Plants son i rockstjärnans swimmingpool meden pappa partade och drogade så det stod härliga till inomhus. Det fanns röster vid den tiden som viskade att det var Led Zeppelins ständiga flörtande med mörka makter som låg bakom den tragiska olyckan. Ett är i alla fall säkert: man muckar inte med Saturnus och som synes i Nick Caves horoskop hade han nu Saturnus hemma i dess startposition efter två fullbordade varv.

Unga barn 5-14 brukar placeras under Merkurius (sonen var just 14) och merkuriska Tvillingarna var sannerligen proppfullt under gårdagens nymåne (projektstart). Mars i Tvillingarna var konjunkt Merkurius och kommunicerade med Nick Caves medfödda Mars nittio grader längre fram i det merkuriska Jungfruns tecken. Det är inte utan att man tycker sig se transiterna utlösa den "andens brutalisering" som finns inbyggt hos artisten genom att Jungfruns Merkurius ligger i Eld-Lejonet och Eld-Lejonets Sol i Jord-Jungfrun. 

Samma sak kan i viss mån sägas om Robert Plants spektakulärt ogynnsamma Sol- och Saturnus-konjunktion. Solen är ren Eld och härskar bara över Lejonet, men Saturnus har en Jordaspekt (via negativt härskarskap över Stenbocken) och fastän essentiellt en Luft-planet (enligt indisk astrologi), har den en tydlig koppling till just materia (Jord) och som symbol för bly och gravitation blir det ganska uppenbart att Saturnus "tynger ner" och bringar till depression - exakt samma effekt som materien har på själen.

Denna kuriösa dubbelhet att Saturnus både är Döden och materien och själens form, dvs den styrande principen inom den odödliga människosjälen, kan förklaras med att själen har valet att välja perspektiv. Djävulens materialistiska synsätt eller det andliga där man (åter-)upptäcker Luftens eller andens primat.

2 kommentarer:

Havsörnen sa...

Död via fall, ska man läsa in något i det (fallna Jupiter i Stenbocken)? Jag läser att Caves far dog i en bilolycka när sångaren var 19 år. Sonen Arthurs mamma Susie Bick är också av den saturniska typen, gotiskt svart hår och så vidare:

http://www.standard.co.uk/incoming/article7810451.ece/alternates/w620/PROM3.jpg

http://www.johnswannell.com/wp-content/uploads/2013/01/susie-bick-1986.jpg

Det finns inge uppgift om födelsedatum, men den här sidan påstår (helt utan underlag?) att hon är Skytt, d v s i så fall troligtvis Skorpion.

http://www.starnostar.com/Susie-Bick-Astrology-Chart-Susie-Bick-from-unknown-Horoscope-Zodiac-Signs/21035/Astrology/

Skorpionens döda röntgenblick i bilden nedan? (I den tropiska zodiaken hade jag omedelbart kopplat utseendetypen till Stenbocken).

http://brand-unit.com/uploads/original/hyfqa10t-00-08-susiebick.jpg

1957-09-22 = 8 (Saturnus)
"Nick Cave and the Bad Seeds" = 8
"Susie Bick" = 8

"Cave" (grotta) är ju i sig ett underjordiskt namn...

Seaward sa...

Från far till sonson. Lite som en släktförbannelse som hoppar över ett led och sedan manifesteras på ny.. Den allmänna anfadersplaneten Saturnus gjorde här sin andra retur i Nick Caves horoskop, "andra ledet". (Helt spekulativt).

Eller sammanfattningsvis: hur man än vrider och vänder sig står Arketypen kvar där i skuggorna, den som gav ett skäl till den tillfälliga existensen.

(Nyplatonisterna, måhända influerade av astrologin, talade förstås om att människan är en sammansättning av många gudar - varav vår självförvållade trasighet efter fallet till denna den "Blandade Själens" lägre värld. I det sammanhanget kanske man spekulativt kan betrakta hellenismens "goda daimon" och "onda daimon" (11e resp. 12e huset som besjälade platser) som väsenden på ÄNNU LÄGRE NIVÅ - just ovan jordytan - som påverkar själarna där de bär denna mixtur av de gudar som döljer sig bakom de synliga planeterna).