Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 11 juli 2015

Croneman med fingret i vinden

Måste återvända till DN-krönikören Johan Croneman som jag bara då och då råkar läsa. Men senaste texten är verkligen lurig. Mannen bara låter lösligt populistisk i sina tankebanor, med all säkerhet är det stundom hafsiga språket väl avvägt för den målgrupp han vill nå, så att han lagom provocerande smyger in sitt verkliga budskap subliminalt. 

Det krävs begåvning för att skriva på flera nivåer samtidigt, och när jag återvänder till kartan som bara kort kommenterades 2011 ser jag nya saker:

"Kreativitet": 2 x oppositionen mellan Eld och Luft
plus Solen i ett Lufttecken med disponenten i Luft...

Croneman har har verkligen fingret i vinden och känner vart det blåser t.o.m. bokstavligen: en stortrigon i Luftens element och ljuvliga synergier mellan detta element och Elden. Det populistiskt blaskiga tonläget är förstås Månen i Fiskarna som slirar lite lagom i förhållande till sin disponent Jupiter i hyperexakta Tvillingarna. Croneman är en skarp och närmast visionär tänkare som dummar ner sina texter för att kunna knyta an till en större läsekrets. 

Det är uppenbart att han tillhör Sveriges populära skribenter eftersom Solen och dess disponent Saturnus upprepar två av Sverigehoroskopets viktigaste tecken, Vattumannen och Vågen. Hans lagom provocerande tonläge kommer från den hetsiga Mars-i-Väduren som dock aldrig lyckas rubba Saturnus stabilitet mittöver. Men resultatet blir en kreativitet och verkshöjd som jag måste erkänna att jag missat tidigare.

Senaste krönikan avrundas verkligen dystert och på exakt samma sätt som när den här bloggen anade sig en jordskredsseger för SD i nästa val. Det verkar vara det svenska folkets enda sätt att markera mot en överhet och en medievärld som själva Fan tycks ha flugit in i. (Bloggen kallar honom i dessa sammanhang för Hydran eller Rovkapitalismen.)

2 kommentarer:

Susanne sa...

"Fingret i vinden och känner vart den blåser" - en person med samma horoskop som också gjorde precis det, vilket ledde till stor framgång, var Steve Jobs. (Född dagen före, men i praktiken samma dygn, eftersom Jobs föddes på kvällen i Kalifornien.)

Själv läser jag alltid Croneman - DN:s klart bästa krönikör. Och nästan alltid håller jag med honom i det han skriver. Så också här.

Seaward sa...

Jobs minsann! Där kan man verkligen tala om fingret i vinden för populistiska datorer - saker som tilltalar den majoritet av människor som saknar intellektuell böjelse för de mer öppna men IQ-krävande lösningar som PC-världen erbjuder.

Apple är känt för enkla funktioner snyggt förpackade .... och knappt någon möjlighet att få några finesser utöver de som Vattumannen, diktatorn eller Superintellektet bestämde i den hårdkodade grundplanen!

Ja, om man leker med tanken ser man här hur Vattumannen som "totaliteten av alla tankar" också kan vara en tvångströja och diktator för den som händelsevis växt sig större än världen.

Detta gällde väl knappast Fredrik Reinfeldt, vars Saturnus hemma i härskarläge i Vattumannen men i sjätte fiendehuset. Där byggde hatiskheten mot socialdemokratins absoluluitetsanspråk på att representera det goda samhället snarast på en mycket liten människans programmering signerad hemmiljön snarare än på att han vuxit sig till Vattumannens storlek och nu var redo att skapa ett eget universum som Purushas (den immanenta Gudens) perfekta son.

Beträffande Croneman och Jobs måste man föreställa sig helt väsensskilda ascdendenter då den senare var praktiserade "austerity" liknande den EU söker påtvinga medlemsländer som inte är lika lutherska som Tyskland. Cronemans Mån-Fisk måste spela en mer välgörande roll här än hos den plågade vegetarianen Jobs.