Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 3 juli 2015

Bra av Linderborg (Den rikes välmåga hämtades från någon)

Såg just Åsa Linderborgs förskräckande klarsynta blick för vad Sverige har blivit i AB. Vi får bara tänka innanför vissas ramar om vi inte ska extremiststämplas. Jantelagen i dess nya och extremt hårt skruvade form. Dumsossar och näringsliv hand i hand mer än någonsin i historien.

Det här är egentligen en fråga för stort upplagda kvantitativa studier: Kan man även utan klockslag på de enskilda individerna tänka sig att TIDEN från tid till annan ritar upp distinkta tendenser som sedan stickprov ur folkdjupet kan bekräfta? 

Eller är astrologin så restlöst riktad mot de faktiska specimen som ser dagens ljus att bloggen i flera år jagat förgäves via de så kallade månhoroskop som tar Månen som en slags själens födelse just före den kroppsliga födelsen på Jorden? 

Månen som markör för första jag-huset kan teckna en helt annan disposition än den faktiska födelsens ascendent, men verkar ofta nog ge igenkännbara resultat när man använder kändisars månhoroskop...

Ta Linderborgs karta i repris. Tuff barndom och naturligtvis ett gäng konflikter på födelsehimlen.

Men vilka aspirationer tecknas utifrån psykets (Månens) perspektiv?



Det är dramatiskt horoskop men om vi räknar bort Månen som är utgångspunkt för resonemanget är det förstås den Stora Välgöraren Jupiter som är den viktigaste placeringen för Psyket. Förutom att vara placerad i ett viktigare hörnhus än Solen (vars fjärde hus för det privata är det minst kraftfulla av de fyra hörnhusen), välsignas den goda Jupiter också av kungamakaren Regulus. 

Att detta inte bara är inbillningssjuka, Åsa Linderborgs fantasi att vara en drottning, vittnar hennes framgång i verkliga livet. Hon är en av Sveriges största tänkare och hon står ensam emot den samlade aggressionen från hoper av ynkliga borgarskribenter som aldrig, aldrig vågat lämna den värld de fostrades in i för att förstå de verkliga mekanismer som Linderborg fått gåvan att se - kanske därför att hennes första hem var så dysfunktionellt. Gud ger och tar.

Månen i Vattumannen omvittnar således ett psyke som via disponenten Saturnus i förlorarnas tecken Fiskarna riktigt blir en lillgammal varelse som söker kontrollera (Saturnus) barndomshemmets tendenser till upplösning (Fiskarna, Vattnets formlöshet). Men viktigast: Månen i Luft visar att Linderborg intellektualiserar och söker förstå den lägre och irrationella Vegetativa Själens  formlöshet. demoni och principlösa krängande (Saturnus i Vatten). Att ha alkoholister i hemmet måste vara att ibland få en skymt av Hydran själv, det principlösa monster som stavas Absolut Begär.

Linderborg har således stålsatt sig och är inte själv ett offer för den här "dissociationen" mellan Vatten och Luft. Psykets disponent, dess dolda själ, bara gästar de irrationella krypens sorgliga värld och informerar sedan psyket som enligt Vattumannens symbol söker förstå Planen eller det stora sammanhanget. Det är typiskt att Linderborgs baktunga Jord och Vatten drar henne mot socialrealism och frågor om samhälle. Ett "lättare" horoskop skulle kanske bli en renodlad ideolog eller t.o.m. filosof. Linderborgs psyke befinner sig en totalbild som inte medger att hon glömmer den brutala och onda materiens inverkan på människosjälarna (även om hon inte skulle använda metafysiska termer- Oxar är påfallande ofta helt avtrubbade "uppåt").

Hur trasslig astrologin är - den hinduiska inte mindre än den västerländska - visar sig genom den Stora Välgörarens funktionella natur. När helt folkets Vattuman intar första huset, då blir en Jupiter som kastar lycka enbart över Individen (Lejonet) en ILLGÖRARE. Jupiters favorisering av mänsklighetens chefsämnen blir i själva verket mänsklighetens fiender. Här finns en klasskonflikt inbyggd i själva horoskopkonstruktionen! 

Samtidigt fortsätter Jupiter att göra gott eftersom den till sin essens är en välgörare. Men det blir "den Andre" (7e huset) som mottar alla välsignelser, och Linderborg kan bara reflektera alla denna godhet och kapacitet som Jupiter ger ifrån sig genom att polemisera mot den. Dvs, hennes Psyke tar upp Jupiters godhet och omvandlar den intellektuellt till en fråga om vilka som tar för sig på jorden och vilka som bara får betala och betala ... Borgaren fylls naturligtvis av hat när det dyker upp en så intellektuellt gynnad kvinna och avslöjar den övre medelklassens självlögn.

Men vän av ordning ser likväl hur resonemanget är lösligt och tycks glappa: Kungamakaren Regulus gynnar de välbeställdas Jupiter så att de kan maximera sin förmögenhet ytterligare men allt detta är en ond verksamhet ur Vattumannens perspektiv (gissa om Linderborg INTE är monarkist). Och likväl måste man tillskriva Linderborgs eget psyke många av de goda kvaliteter som den i grunden goda Jupiter (välsignad av Regulus) representerar.

Jupiter är som sagt Guds egen planet (i detta solsystem) och tillika den bästa astrologiska symbolen för kommunismen, i det att dess gynnsamma expansion söker ge allt gott åt alla, och det är uppenbart att Linderborg uttrycker Jupiter i dess nobla och korrekta form, oavsett att Vattumannen i första gör hela frågan om förmögenhetskoncentrationen hos Lejonen till ett problem. Man kan påminna sig elitens lögn om att "smulorna från den rike mannens bord faller ner på folkmassorna på golvet". Den lögnen skulle kunna infogas under just den här axeln, men bara ett Psyke i Vattumannen som står rotad i / har en känsla för de lottlösa i Fiskarnas tecken, kan demaskera högermänniskans mytomani. 

Glöm inte att Eld och Luft i opposition ger en febril och överaktiv föreställning så att den positiva polariseringen kan producera fullständigt galna lögnspridare som nymoderata Ulf Kristersson. Källkritik är inget den rena Eld/Luft-typen bryr sig om, så det är helt klart "från himmelen" (som fabulerande föreställning) ideologierna kommer. Notabelt är att hinduisk astrologi klibbar fast den eldaktiga Jupiter vid ideologiska elfte huset (motsvarande Vattumannen) som en hussignifikator. Dvs. Jupiter egenskaper som är besläktade med idealhuset.

I den meningen tillhör Linderborg de flammande ideologernas skara, men Saturnus räddar henne från de lögnaktiga excesser som borgardjävulen med viss snillrikhet producerar från morgon till kväll (se DN-Wolodarskis horoskop - Eld och Vatten - bara sensationalistiska överdrifter).

Den kalla Saturnus gör faktiskt den överhettade Eld/Luft-axeln gott, bloggaren har den och känner alltid den inre motsättningen mellan överdriven föreställning och kravet på att bromsa och låta Saturnus verka med sin solidifierande natur på tankegodset. Det syns mig som om Linderbergs Saturnus också fungerar som en slags broms, den är faktiskt förstärkt av hungerdemonen Rahu så att kontrollvalören inte får bortses från, även om det är expansiva Jupiter som är viktigaste enskilda budskapet. "Den andres godhet måste också bli min godhet för jag känner ju genom min kontakt med samhällets olycksbarn att de rika snuvar mänskligheten på dess värdighet."




Inga kommentarer: