Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 20 juni 2015

Tiger Woods tid av oflyt


Inför den här tidningsrubriken kan man ställa sig frågan hur många samtidiga transiter som krävs för att skapa en tid av oflyt. 

Woods var en gång kung av världen när det gällde golf (och sexköp) men på sistone har jag, utan intresse för golf ändå noterat flera rubriker som talat om svaga insatser.

Är det den förklenande Saturnus (geriatrikens planet) enbart som trögar ner Tiger Woods inre jämvikt? Då har han en längre tids svacka eftersom Saturnus i snitt tillbringar 2½ år i varje tecken.




Saturnus korresponderar naturligt till det tionde makt- och prestigehuset - "kung av värld", så Saturnus rörelser har alltid någonstans med status att göra. När rubrikerna talar om "fiasko" måste Saturnus vara involverad. Men ensam?

Lägger man till olycksbringarens transit genom tionde och därtill den konjunktion mellan hjältens Sol och krigshetsaren Mars, då får man en rejäl skamfläck i ryktbarhetens hus, eller en period när hjälteglorian kommer på sned.

Nu kan man ju tänka sig att hela USA:s svarta befolkning är i chock och obalans efter den lilla vita slemproppen som öppnade eld mot färgade kristna i en kyrka strax innan så att varje färgad man med den rasdiskriminerande Jungfruascendenten känner av tiondehusattacken mot deras kollektiva stolthet och prestige. Då är det inte så konstigt att man gör dåligt för sig på jobbet (greenen).

Och prova också tanken som jag framfört flera gånger, att transithoroskop och födelsehoroskop både är medvetna om varandra. Här skadar Mars i tionde Tiger Woods själva person (Jungfruascendenten) via sin 90-gradersvinkel (och Mars har lurat med sig den fulla solkraften i detta för egot så nesliga nederlag).

Men också Jungfruascendentens härskare Merkurius känner av turbulens i sitt transiterande tillstånd. Handelsmannen och den fingerfärdiga tjuven Merkurius (som styr armar och händer = golf) står medfött lyckosamt i det femte huset för "god lycka". 

Tiger Woods tyranniska far hjärntvättade tidigt pojken till girighet och karriärism så att Merkurius är hårt hållen via opposition av auktoritära Saturnus i idealhuset ger en idé om en människa som leder utifrån en extrem rutinmässighet. Man kan ibland uppfattar starka kopplingar mellan Merkurius och Saturnus som närmast en robotartad mentalitet - de tänker och svingar enligt "fasta former". 

Tänk efter en smula hur perfekt detta budskap kring armarnas och händernas tyranni i den mest äregiriga av axlar, den mellan Kräftan och Stenbocken - symboliken passar exceptionellt väl in på en som övar och övar på sin sving, eller en allt djupare låsning i sexmissbruk och horhusbesök. 

Materialistiska Jord/Vatten-axel nummer två, den "sataniska" mellan Oxen och Skorpionen innehåller en generell (otajt) opposition mellan Mars och Venus, så att krig, pengar och sex bildar en enda omoralisk sankmark som ersatt den normala filosofiskt/andliga läggning som borde råda mellan tredje/nionde husen.

När nu Tiger Woods ascendenthärskare rör sig genom "det bästa huset" (som här är ett våldsamt korrupt nionde hus) kan man tänka sig att den kvicksilvrige i rörelse känner av den djupa omoral som finns medfödd i Woods nionde hus för sitt förhållande till Gud och sitt eget samvete. Även om en människa vaknar upp mitt i livet och inte längre definieras av födelsehoroskopets sämre "ingångsvärden" ska ingen inbilla sig att olycksplaneten Mars helt lyfts bort ur bilden. 

Den "omvända" människan har visserligen börjat bygga sin nya framtid (god karma), men födelsehoroskopet gestaltar "gammal surdeg" och den måste fortfarande "värka ur". Jag tror inte det existerar något sådant om en plötslig "illumination" som får gamla synder att upplösas i tomma luften: i denna värld råder (vilket astrologin antyder) ett deterministiskt system och när planeterna når nyckelposition öppnas och stängs dörrarna till själens karmiska förflutna...

Vi ser därför inte mindre än tre kritiska transiter samtidigt när Woods har en rejält dålig dag. Den okänslighetsbringande Saturnus har hängt många månader i närheten av Woods Venus och golfaren har säkert känt sig "under isen". Just nu står den kalla planeten gradexakt över den natala Venus.

Transiterande Mars befann sig igår i perfekt "triggeravstånd" till transiterande Solen och i Woods fall innebar detta att en ond eld kastades från himmelen mot hans egen person (ascendent). Personlig förödmjukelse och misslyckande i karriären (10e huset). 

Den allmänt förslappande sataniska axeln gör Woods till en skrämmande representant för den materialistiska konsumismens pseudoreligion - ett extremt perverst niondehus: före sexskandalerna var Woods mannen som ALLA statusvarumärken ville ha som sin affischpojke. 

För närvarande är den här axeln påverkad från båda hållen, från nämnda Saturnustransit och från golfarens transiterande ascendenthärskare Merkurius, som plockar upp vibben från den medfödda Mars.

Indisk astrologi har som sagt ett udda aspektsystem, men den ptolemaiska (västerländska) aspektläran finns även här, men som ett subset och som inte spelar någon roll i den praktiska astrologin. Här kan man fråga sig om det inte handlar om en kulturell import. Indierna nåddes av den hellenistiska astrologin och lade till lite extra regler men utan att någonsin ta dem till sitt hjärta. 

Således kan alla planeter kasta allt typer av blickar/aspekter framåt men det är bara t.ex. Mars dominanta 90-, 180- och 210-gradare som använts i praktiken. När Mars kastar Jupiters "goda" 120-gradersaspekt neutraliseras i teorin den goda aspekten av planetens onda natur.

Likväl ser man en egenhet i horoskopet om man håller ögonen på de traditionella västerländska aspekterna:

Saturnus står natalt i Vatten och under transit i Vatten. Samma här, den goda 120-gradaren motverkas av att Saturnus som sådan är den "Stora Illgöraren". Vad man kan säga, är att Saturnus hittar synergi med sitt eget natala läge, så att den ändå i någon mån har en förhöjd inverkan. Tiger Woods föddes med Saturnus i Kräftan i 11e idealhuset - pappans perverst materialistiska ideal om att Kräftan, samhällets jumboposition måtte klättra karriärtrappan och bli som en Stenbock, en "kung av världen".

Stenbocken, "världshärskaren" eller kontrollören har faktiskt ett aningen bakvänt flyt i det lyckosamma femte huset, men inte som fri kreatör eller inspirerande ledare utan just som en ofri kontrollör. Det är Stenbocken i femte som skapar stilmänniskor, stilsnobbar, sådana som visar sin individualitet genom att perfekt apa efter marknadens budskap i livsstilsmagasinen.  (Minns att Solen och femte naturligen korrelerera och att Solen och Saturnus är ömsesidiga fiender! Den goda femtehuslyckan blir därför alls inte solär till typen utan istället saturnisk - tursamhet i allt som har med fixerade former att göra.)

Stenbocken i femte följer alltid med Jungfruascendenten och Tiger Woods har en ovanligt livfull önskan om att bli som livsstilsmagasinen eftersom hans femtehusägare befinner sig i det ännu inte realiserade idealhuset. Hans diktatoriska far (Saturnus) har alltså hjärntvättat pojken att sträva efter att realiserar det ideal som SAMHÄLLSKLÄTTRANDET SOM SÅDANT handlar om. Tala om en platt och ointressant människa, en som klättrar på samhällsstegen enbart för att tjäna sig själv (Jungfrun = självtjänandet). 

I Tiger Woods horoskop kan inte Jungfruhärskaren Merkurius mildra den här olustiga och själviska sidan eftersom den befinner sig i Stenbocken och tar order från den sunkiga Saturnus nedsjunken i begärets element Vatten och i 11e idealhuset. Det är en sådan människa den här bloggaren inte ens skulle kunna börja tala med eftersom golfarens verklighetsbeskrivningen är så fjärmad från den tänkande människans verklighet. Jag har däremot exempel på Jungfruascendenten när Merkurius är placerad i osjälviska zodiaktecken och där resultaten är mycket trevligare att beskåda.

Precis som med Saturnus, befinner sig Tiger Woods Merkurius i ett "synergiförhållande" eller en västerländsk 120-gradersaspekt, natal till transiterande. Den här allmänna ambiensen borde stärka Woods prestationer eftersom det femte och det nionde huset båda är goda och lyckobringande hus. Det måste alltså vara andra faktorer som dominerar över denna svaga "synergi" och för närvarande blockerar hans goda lycka.

*****

Det är i skenet av människans långa studier av transiterna man kan se vilken absolut horribel skit som universiteten i skepticismens namn pressar ut som "forskning". Varför forskningsresultatet i länken är så motbjudande beror på dess etiskt oförsvarliga tillvägagångssätt: att lura deltagarna med oriktiga uppgifter. Polisen tillåts inte rigga situationer som UPPMANAR misstänkta till förbrytelser, men i "förnuftets" namn ljuger forskarna experimentdeltagarna i ansiktet med falska horoskop. Vilken kultur är egentligen på fallrepet, den moderna sekulära eller den traditionella?


Inga kommentarer: