Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 11 juni 2015

Skurkgestaltaren Christopher Lees död

Tänk om Fredrik Reinfeldt vigt sitt liv åt att SPELA skurk istället för att bli högerpolitiker och stjäla från landets sämst ställda och ge åt de som redan hade nog! Tanken slår mig när jag ser Jungfruascendenten - självtjänandets princip - i kartan för nyligen bortgångne Christopher Lee och minns hans många minnesvärda roller som slemmig utsugare och självisk girigbuk. Jag menar, Sagan om Ringen var ju precis i slutet av hans långa karriär, kantad av obehagliga typer, en del pinsamt lika Reinfeldt!




För den som gillar transiter händer det en hel del på himmelen när Lee somnar in efter andningsproblem och hjärtsvikt. Han var helt enkelt gammal.

Född med den iskalla Liemannen (Saturnus) mitt på en kall Jord-ascendent och därtill Rahu som förstärker iskylan och Jupiter som gör denna patologiska natur framgångsrik är det heller inte svårt att se honom som en värre släkting till Nymoderaternas horoskop där också den onda rikedomens Jupiter steg i öster i självtjänandets Jungfru. Som sagt: tänk om alla dessa högermänniskor valt att bara leka skurkar istället för att praktisera den antisociala Jungfruns princip i sina liv! 

(Nu finns det många generösa Jungfruascendenter, men jag hårddrar. Jag känner t.ex. en Jungfruascendent med Merkurius i osjälviska Fiskarna och fast detta leder till en kuriös ambivalens där man aldrig riktigt vet om man kommer att möta en oerhört tolerans eller en grinig småaktighet, producerar individen en stadig ström av äkta osjälviska handlingar.)

Jag tänkte i samband med massmördaren Behring och Norges nationalhoroskop att transiter inte bara är planetens riktade blickar mot födelsehoroskopet utan också att samma planet på något sätt vet var den i sin i tiden framskridna position befinner sig när den hamnar i skottgluggen för sig själv i sin medfödda position. Precis som i Norgehoroskopet har vi här en viktig planet i transit som aspekteras av sig själv ur sin natala position, och det är är Döden själv, Saturnus. Den transiterande Saturnus är retrograd och på väg tillbaka mot en exakt sextil till Christopher Lees förstahusplacerade dito.

Visserligen kan det räcka med att man åberopar Saturnus vandring genom Skorpionen - den ifrågasätter Oxen mittemot under 2½ år och pengarnas och ägandets korruption av världen och dem som sitter på ägodelar kontra dem som ingenting alls har.

På tal om gradnära triggeravstånd backar lungplaneten Merkurius och har i Oxens 12e grad just passerat en exakt konjunktion med mannens medfödda livskraft (Solen). Som framgår av den inre planetkretsen föddes Lee under en nymåne (Sol och Måne) som stod i extremt beroendeförhållande till Merkurius. Oxens härskare Venus befinner sig ju in konjunktion med den. Man kan därför föreställa sig att Lee hade ett mer merkuriuskt och ombytligt temperament än man vanligen associerar med den sävliga Oxen. Mer "merkurisk" än intellektsplaneten hemma i sitt luftiga härskartecken Tvillingarna blir man inte. Och Venus i samma tecken ska vi bara inte tala om. En sådan kameleont, men alltid samma Ox-lika pondus i allt han gjorde.

Transiterna formligen hopar sig. Rahu hade gått ännu ett fullt varv och nyss också den passerat en exakt konjunktion med sin förstahusplacerade dito. Det är flera transiter som "missar målet" här, men jag får förmoda att hälsosvikten satte in när dessa en efter en nådde sina exakta lägen. Att mannen drar sin sista suck just då Venus stiger i Kräftan - "alltings slut" (det korruptibla, ändliga tecknet, det som "bara" är natur) - får en ökad innebörd när man vet att Venus äger både Sol och Måne i födelsehoroskopet.

Men tydligast är förstås det som jag tror fungerade som "sekundvisaren" - den här gången inte den flyktiga Månen utan Solen. Dödsdagen når den en gradexakt konjunktion med sig själv via den inseparabla medfödda nymånen. De är när Solen exakt snuddar den avslutande Månen ("alltings slut") som den här perioden kulminerar. Men kan notera att Solen har arbetat sig fram mot olyckans Mars under några veckor och att medfödda Mars opponerar lungornas planet Merkurius. Det är verkligen en härva av budskap här och på något sätt säger komplexiteten vilken global reaktion hans död framkallar.

7 kommentarer:

Havsörnen sa...

Lees bäste vän, skådespelaren Peter Cushing (d. 11 aug 1994), föddes den 26 maj, fast nio år tidigare. En liten koll på det, då...

Astrotheme.com anger födelsetiden 7:00.

Solen/Merkurius/Saturnus i OXEN i 12:e huset
AC i TVILLINGARNA exakt opposition Jupiter Rx i SKYTTEN
Månen i STENBOCKEN 8:e huset
Venus i VÄDUREN
Mars i FISKARNA
Rahu i FISKARNA - Ketu i JUNGFRUN (tvärtom mot Lee)

Vid Cushings död transiterade Solen och Merkurius Kräftan, medan Månen och Venus transiterade fjärde huset. Han dog i prostatacancer (diagnosticerad 1982). Transiterande Saturnus i nionde kastade sin trekvartsaspekt mot Skorpionen i Olyckshuset, vars härskare Mars transiterade första huset.

När Cushings älskade hustru Helen dog den 14 januari 1971 lade transiterande Saturnus sin trekvartsaspekt mot Stenbocken (där Helens Sol låg tre grader från Peters Måne). Samma dag äntrade Solen första graden Stenbocken och Cushings åttonde hus.

Och här knyter jag ihop säcken med att Helen dog av lungemfysem. Illgärningsmännen Mars och Saturnus ockuperade lufttecknen Vågen respektive Vattumannen på födelsekartan. Åttonde och tolfte huset enligt Chandra lagna.

https://uncapp.wordpress.com/2010/06/12/peter-cushings-death-wish/

Seaward sa...

Vad som behövs, i mina inlägg (från tid till annan) och i ditt bonusspår är mer av sammanfattning och uttydande av de verksamma grundprinciperna.

Mitt inlägg pekar på att blotta mängden av samtidiga transiter antyder en "hot spot", du lämnar åt den redan initierade läsaren att se det du ser, vilket är ett exklusivistiskt och uteslutande sätt att kommunicera: "Vid Cushings död transiterade Solen och Merkurius Kräftan"

Nu tittar kanske ingen nykomling förbi den här bloggen, men om man kritiskt bedömer den citerade observationen, så saknar några av dina iakttagelser relevans:

Cushings död under soltransiten genom Kräftan sker genom 2a huset. Med känt klockslag kan man släppa Kräftans signifikans som "förgänglig natur" - folk dör som flugor varje sekund. Jag gillar din tajta analogi till det jag sade om Venus-i-Kräftan EXAKT i öster då Lee drar sin sista suck, men detta är en Kräfta i hörnläge. Så långt jag låtit mig indoktrineras av astrologin är det bara i hörnen planeter stiger fram. En soltransit genom 2a huset - Kräftan eller annat tecken - är svår att koppla till annat än en tid av ökad betoning på närings- eller resursfrågor, inte till Cushings "vara eller inte vara". Västastrologin (vilken förvisso inte praktiseras här) håller dessutom tecken i sextil för att vara bästa vänner så en Sol-Oxe skulle inte känna av något ofördelaktigt i sin Kräft-transit.

Månen och Venus i transit i åttonde är två snabba och lättviktiga planeter. Här är troligen "sekundvisaren" som prickar in tyngre ödesangivelser, en sådan som den Saturnus-till-Saturnus jag kommenterade angående Lee. Du missade lägga den tunga grunden till de ytliga transiterna (garnering). Men en blick på 11 augusti 1994 avslöjar exakt den tanke jag bollar med i inlägget: att Saturnus "ser" sina egna transiter vid de kritiska punkter de indiska aspekterna anger. Cushings natala Saturnus i Oxen håller ständig trekvartsvarvskoll på Vattumannen och det var där Saturnus i transit befann sig 1994.

Det, å andra sidan, gör att din kommentar till soltransiten inte saknar sitt intresse! För nu kastar ju natala Saturnus sin sextil mot Kräftan och applicerar den medfödda hämningen av Solen på samma Sol i rörelse. Ett excellent exempel på samma grundprinciper, bara man lyfter in den pusselbit (Saturnus) som föll bort i din redogörelse!

Havsörnen sa...

Ja, delen med Kräftan som sakens slut lade jag överhuvudtaget märke till i kartan bara för att du var inne på det spåret i inlägget. Transiterande Saturnus trekvartsaspekt mot viktiga punkter i födelsekartan verkar vara riktigt avgörande, vilket märktes t ex i Reinfeldts och Sepp Blatters avgångar.

Angående Tvillingarna och Merkurius, så talade Christopher Lee ett flertal språk, däribland svenska. Och så hade han otroligt uttrycksfulla händer. Exempel här:

https://monsterminions.files.wordpress.com/2011/04/christopher-lee-as-rasputin.jpg

https://ainsworthandfriends.files.wordpress.com/2013/05/horror-of-dracula.jpg

https://i.ytimg.com/vi/N7zEKlE2jmQ/hqdefault.jpg

http://2.bp.blogspot.com/-hAA9ra3tEzw/UgEaZDVCzLI/AAAAAAAAQVc/CmY-ArheCSU/s1600/the-wicker-man-original-1973-christopher-lee.jpg

http://s14.postimg.org/demkkkbz5/C_Data_Users_Def_Apps_App_Data_INTERNETEXPLORER_T.jpg

Den sista bilden är från den italienska filmen La frusta e il corpo (The Whip and the Body) från 1963. Här spelar Lee mot Daliah Lavi, som har Solen, Merkurius, Venus och Mars i Jungfrun (Månen i Vågen och Saturnus i Oxen disponeras av Venus i Jungfrun). Lustigt hur regissören använder händer som uttrycksmedel filmen igenom, med två merkurier i huvudrollerna. Passande nog har någon lagt ut fina screenshots på just detta tema här:

http://lairreparablefugadeltiempo.tumblr.com/post/87432254939/la-frusta-e-il-corpo-mario-bava-1963

http://lairreparablefugadeltiempo.tumblr.com/post/87432570424/la-frusta-e-il-corpo-mario-bava-1963

Daliah Lavi är verkligen Havsörnens typ:

http://www.bravo-archiv.de/ottosieger/1972/1972%20Gold%20Saengerin%20Daliah%20Lavi.jpg

Är det en jungfrugrej att åldras med grace?

http://www.br.de/radio/bayern-plus/sendungen/der-vormittag/daliahlavi-112~_v-img__3__4__xl_-f4c197f4ebda83c772171de6efadd3b29843089f.jpg?version=f0dab

Seaward sa...

Lee var något av en skådisfavorit, men det fattar jag först nu och utan att vara någon cineast. Det är slående att ens favoriter krokar fast i egna horoskopet, som t.ex. Lees definierande Me/Ve-konjunktion 5-10 Tvillingarna prick på bloggarens 10-graders Tvillingascendent. Jag byggde till och med en plastmodell av Drakula som grabb och den var naturligtvis baserad på Lee himself. Mördade Lisa Holm grep mig lika hårt (hon har Månen i Tvillingarna och Merkurius och Solen ominöst i 8e dödshuset enligt Chandra lagna). Jag har tappat skrivlusten f.n. så det blir inget om det.

Havsörnen sa...

"Ja men, fy fan för franska vitlöksostar!" Morsning och goodbye. Sol-Tvillingen Magnus Härenstam har också kilat vidare. Liksom Lee hade han Merkurius och Venus i Tvillingarna, Rahu i Jungfrun samt Jupiter och Saturnus i ett och samma jordtecken (i Härenstams fall Oxen). Månen i Väduren ger ett annat temperament än Lees. Dock är sinnelagets disponent placerad i Luft, liksom hos den brittiske skådespelaren. Chandra lagna ger Tvillingstelliet i tredje huset.

Och så är vi tillbaka vid händer och fingerfärdighet (som ju korresponderar till Merkurius). Minns hans nervösa fladdrande med händer och fingrar i Fem myror är fler än fyra elefanter.

Alla Lisa Holms placeringar, inklusive Rahu, leder tillbaka till Saturnus i Fiskarna, som disponent eller disponentens disponent. Ömsesidig reception mellan Jupiter och Saturnus.

Havsörnen sa...

...inklusive både Rahu och Ketu, ska det vara. Och då undrar man ju var AC kan tänkas vara. Varför inte i Lejonet? Då får vi Saturnus i åttonde, Solen i sjätte och transiterande Saturnus lägger sin trekvartsaspekt mot AC samtidigt som den ockuperar Skorpionen i fjärde huset för sakens slut.

Seaward sa...

Ja, Härenstam är värd en liten utläggning - svarar dig (indirekt) i senaste inlägget!