Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 29 juni 2015

Ehrenbergs blick

Läs Johan Ehrenbergs skoningslösa sammanfattning av vad EU vs. Grekland handlar om - det är inför sådana texter man ändå är glad att det finns NÅGON kvar i Sverige som ser med sanningens tredje öga. Jag får ofta aha-upplevelser av den här journalistens texter.

Och fundera efter hans klargörande av vem brottslingen är - den pan-europeiska rovkapitalistiska högern - om det inte faller sig ganska naturligt att se EU/högern som den direkta anledningen att vi kommer att se många, många terrorattacker på den dekadenta västerlänningen under kommande år. 

Det Tredje världskriget är här, har påven förklarat, och det är uppenbart att Islamiska Staten kommer att angripa västvärldens ekonomi (turistnäringen i Tunisien visar att de förstått var den onda makten ligger). Jag har aldrig som vuxen velat åka på utlandssemestrar eftersom det har varit fullständigt självklart att turistindustrin är kapitaliseringen av den forna kolonialismen. Storsvensk i Phuket, Thailand, med bugande och falskt leende tjänare vid fötterna - nej tack! 

När det första lyckade terrorattentatet sker i Sverige (snarare än en klåpare som bara lyckas spränga sin egen buk i Stockholms julhandel), glöm då inte att alla som säger ja till EU är medskyldiga. Kollektiv skuld existerar i verkligheten, det är bara nymoderaterna som (nästan) lyckades dupera folk att alla enbart är isolerade öar i ett hav av Intighet. 

Men nihilismen är Djävulens filosofi, den falska idén att bara det kroppsliga äger verklighet och att materia är tillvarons bas. Antikens skarpa hjärnor visste bättre: materien är en olycklig biprodukt som kommer av levande Intellekt som inte lyckades hejda sig innan Tid. Vi kan kalla dessa själar för Himmelens bokstavsbarn, helt renons på förmågan till konsekvensbedömning.

2 kommentarer:

Susanne sa...

Själv fick jag en aha-upplevelse av att läsa den här artikeln av Theodor Kallifatides i DN - http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/hjalp-grekland-i-kampen-mot-korruptionens-hydra/ - där han ger en tillbakablick på Greklands moderna historia, som visar hur utländska banker och lån har orsakat korruption, finansiellt trassel och elände ända sedan staten Grekland bildades 1828. Det hade man ingen aaaaning om. Greklands moderna historia är ju inte särskilt känd av gemene man här i Sverige, och säkert inte i andra EU-länder heller. Men det här är ju alltså inget nytt utan något som gått igen i historien i snart 200 år. Och säkert är det här inget som EU-topparna och IMF och allt vad det heter är särskilt intresserade av att "vanligt folk" i EU ska få veta heller. Bilden som målas upp i media är ju att allt beror på att greker är oansvariga och har levt över sina tillgångar.

Seaward sa...

Jag läste hans artikel och den var bra. Tänkte på hur fint han använde bloggens tillfälliga favoritbild "hydran".... Lite fåfängt tänkte jag att han kanske t.o.m. sett eller blivit tipsad om inlägget, "Är Herkules alltjämt grek, redo att dräpa kapitalistmonstret Hydra?" från tidigare i år.

Det var festligt att just DN publicerade hans historik eftersom jag använde den tidningens underjordiska härva av informationsteknologi för spionage på tidningens läsare, konsumistoffren, som illustration av Hydrat:

http://sidereal.hall-of-man.com/2014/11/vad-ar-egentligen-hydran-for-nagot.html

Du har så rätt, den historiska härvan Kallifatides redovisade var inte skön att se!