Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 7 juni 2015

Den amerikanska lögnen (soundtrack 1965)




Jag är torsk på bisarr retromusik, fast som fenomen mer än för de musikaliska kvaliteterna. T.ex. helyllegrabbarna Jay & The Americans som hade en bunt pophits i USA parallellt med att Beatles och britterna gjorde livet surt för de inhemska artisterna. 

Jay & The Americans var nu så mycket "våra grabbar" att inga utländska popinvasioner kunde marginalisera dem. De var lokalfärg, precis som spagetti-gangstrarna i The Four Seasons, vars öden nu uppförs i Stockholm i någon meskopia på en populär Broadway-musical som gav amerikanerna chansen att nostalgitrippa på en dröm som inte mer är. Det är märkligt att showen alls sattes upp i svensk version eftersom Four Seasons inte alls var värst stor här. Men svenskarna (eller bakomliggande intrigmakare) tycks älska förljugna KRYPTOMINNEN av en annan tid som de tror de tillhör - sådan är den falska amerikanska drömmens makt över enkla sinnen. 

Mitt alibi är att 60-talspop fortfarande spelades ofta på svensk radio under min uppväxt på 70-talet, så att man långt senare kan återvända till de här simplistiska sakerna och fundera över vad de egentligen representerade.

Jay & Amärikanerna hade en hit med "Only In America" som fascinerar mig för att den är så ogenerat självförljugen. Texten avslöjar i detalj vilka ofattbara torskar amerikanerna - och svenskarna! - var under alla dessa årtionden där man verkligen trodde att:

Only in America
Can a guy from anywhere
Go to sleep a pauper
And wake up a millionaire

Only in America
Can a kid without a cent
Get a break and maybe
Grow up to be President


lyricsmocde.com

När man tror de två första verserna sagt allt drar de skönsjungande lögnarna till med att "bara i Amärika kan en grabb utan att öre på fickan fixa en 10-poängsbrud att skryta inför polarna med" - det är ungefär budskapet.

Idag när mythärvan håller på att krackelera totalt (inte för att stockholmarna har uppfattat ett dugg ...ännu) kan man bara le åt eländet.

Pophistorien vet berätta att låtens författare, det legendariska låtskrivarparet Leiber/Stoller först erbjöd framgångsrika färgade bandet The Drifters att spela in låten. Drifters tackade nej och man kan just undra varför. Var för för att textinnehåller klingade så groteskt falskt i öronen på alla färgade amerikaner? 


Här är Jay & The Americans på YouTube i ett dåligt läppsynkat framförande 1965 av "Only In America" - komplett med Onkel Sam på väggen! Sicken sketen hjärntvätt av ungdomen.


Inga kommentarer: