Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 7 juni 2015

Delmängder och dikotomier


Aftonbladets krönikör Jennifer Wegerup beskrivs på Wikipedia som en språkslukare som utöver modersmålet talar fyra tungomål. Man kunde tro att en sådan fallenhet, som kräver insikt i olika grammatiska spelregler, också yttrade sig som en generell intelligens av icke oävet slag.

Men svenska journalister formligen spottar ur sig ogenomtänkta floskler och det är skönt att den här eran snart är över så att kommersiella företag helt kan ta över hjärntvätten av de veka svenskarna. Jag menar, ser ingen hur Sverige håller på att inlemmas i den amerikanska nöjes- och konsumtionsindustrin ?

Senast såg jag Björn Gustafsson sälja ut sig och sänka sig till "Swedish meatballs"-skämt i någon amerikansk filmproduktion. (Jo, jag vet att enkelt arbetande folk sällan ser de större sammanhang som de verkar i). Svenskt näringsliv och statens exportambitioner prostituerar det svenska folket och gör dem och sitt land till en billig gimmick. (DN erbjöd häromdagen en engelskspråkig version av en artikel men generade sig inför utländska läsare genom att tala om att artikeln kunde läsas "in english" med gemen begynnelsebokstav. Aj, aj.)

Och svenskarna tycks inget mer vilja än att, som redan sagt, bli en USA:s 51a delstat. De får vad de är värda. Snart betraktar hela världen svenskarna som idioter.

Aftonhorans rubriksättare visar sig totalt ha felvinklat Wegerups eget budskap. Det som fångade mitt intresse var inte alls någon kontrastering av individen och religionen, men rubriksättaren vet hur man framkallar ett onödigt klick för att kunna ge sina annonsörer bra siffror. Aftonhora. 

Det Wegerup säger, är i själva verket något helt annat än den desinformerande rubriksättaren vill ha det till. Hon säger: "Religionsfrihet i all ära. Individens frihet är alltid större." Notera att det inte är en dikotomiserande motsättning utan en slags förskoleövning i rankning, där klossar staplas på varandra ända upp till guldpallen. Wegerup motsätter sig inte religionen men travar "individualism-klossen" ovanpå - den är högre och därför viktigare och bättre.

Kvinnan beter sig med andra ord just som den byidiot svenskt näringsliv söker exportera. Individen är inte överordnad religionen utan står i ett "inkonjunkt" förhållande till den. För jag utgår från att Wegerup inte ens håller isär personen och den djupare indivualiteten. 

I klassisk hellenistisk astrologi har personligheten inget förhållande till Gud. Det beror på att alla själar på jorden är fallna själar. Detta illustreras världslig av att första egohuset står i ett inkonjunkt-förhållande (150°) till det nionde huset, Gudens och det gudomliga samvetets hus. Religion är synonymt med båda dessa signfikationer och därför är Wegerups uttalande bara nonsens, det är i klassisk tanke bara en vek hjärnas snömos. Pladder utan grund ens i logiken (och logiken är första steget till den Vishet som är en synonym till förverkligad religion).

Den djupare individualiteten däremot, har ett  harmoniskt förhållande till religionen - det femte huset är naturligen Solens hus, dvs. sektorn där människans egen själ hittar ett uttryck. Inte för inte är detta "den goda lyckans hus" ett glädjens och lekens och kreativitetens hus. Människan var inte skapad att bli en löneslav som utför själsdödande och repetitiva uppgifter medan ett fåtal arrogerat hela den kreativa delen till sig själva.


Tittar man på Wegerups månkarta ser man exakt den kategoriförvirring jag just börjat skissera. Jupiter i Skytten är en stark signal för årgång 1972, detta är religionens egen signifikator hemma i sitt positiva härskarläge.


Samtidigt motverkas då och då under året den potentiella helgon-signaturen och aldrig mer än under de 30 dagar då Solen - i grund och botten i harmoni med Jupiter, gudomen och religionen - passerar den fallna själens eget tecken Jungfrun. Här står nu Merkurius stark och uttrycker den högre rationella själens avsevärda förmågor till kategoriindelning - så länge man talar bruna och helt konkreta ting. Den här typen kan tågtabellen utantill och är säkert blixtsnabb i huvudräkning. 

Men Jord förmörkar förmågan att verkligen se via intuitionens direkta greppande (frågor följs omedelbart av tillhörande svar). Jord och Eld är det mest basala och det mest nobla elementet och de samverkar inte harmoniskt. Den naturliga kopplingen mellan Jupiter/religionen och Solen/själen är bruten! Därför hör inte Wegerup hur hon låter när hon staplar klossar på varandra, helt renons på Vishet. Denna Jupiter är inte hennes, religionen är "andras ensak". Hennes är ett typiskt sekulärt horoskop som det går tretton på dussinet av eftersom de utvalda själarna av nödvändighet är få, och utfyllnadssjälarna legion.

Det är också intressant att se att Wegerups sakfråga i artikeln helt överensstämmer med frågan om den förkroppsligade själsliga individualiteten - för det är det Solen i Jord signifierar: en andlighet som helt dött för att ett perfekt kött ska kunna uppstå. Ännu mer passande blir det att detta fallna tänkande kring det kroppsliga intellektualiseras eller åtminstone problematiseras genom att psyket/Månen i Luft bara svarar på jordnära problem när dess disponent Merkurius befinner sig nere i Jord. På såväl sol- som månsidan avböjer alltså Wegerup att befatta sig med den bästa delen av sin egen själ, här beskriven av Jupiter hemma i positivt härskarläge i Skytten.

Nå, så här mycket energi i godhetens kvalitet - Sattva guna - gör henne åtminstone inte till en bärsärk från Humanisterna eller någon annan religionshatisk organisation av talanglösa dårar. Notera hur hon tar religionen som ett fundament när hon bygger upp sitt torn av klossar. Men rubriksättaren som skapade en konflikt mellan religion och personen (individen) skulle mycket väl kunna tillhöra Djävulens folk.

Inga kommentarer: