Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 16 maj 2015

Racerförarna och dödsdriften

Apropå en kraschbenägen svensk prins sökte jag igenom förrådet av horoskop (snart 9.000, fast merparten utan klockslag) och hittade tio professionella racerförare. Jag eliminerade en elfte eftersom dragracing med ett lopp på 7-10 sekunder knappast går att jämföra med F1 eller IndyCar där förarna förväntas vara på helspänn under en betydligt längre tid.

Jag läste en bok om Stirling Moss som pojke så det kanske förklarar varför en hjälte från en tidigare generation kommit med. Upptäckten att den rolige pratshowsvärden David Letterman också var en blodtörstig delägare till IndyCar-teamet Rahul/Letterman kom som ytterligare en bekräftelse på vilken dubbelnatur han är (utöver sex-skandalen där han förförförda CBS-anställda i ett hemligt sexnäste i Columbia-huset i New York). 

Här är hela fyra yngre namn från Team Rahul/Letterman inkluderade, svensken Kenny Bräck, som så när fick sätta livet till i en olycka, Paul Dana, som nysajnad till teamet dog under ett testlopp just före sin debut. 

Dan Wheldon tillhörde samma team och körde ihjäl sig i ett Indanapolis 500-lopp. (Letterman kommer från Indianapolis, vilket kanske förklarar en del.) Till samma team hörde också kvinnan Danica Patrick som dock hållit sig vid liv. Inget dåligt manfall på senare år i det teamet. 

Polacken Kubica noterades i samband med en racerolycka där delar av hans kropp formligen strimlades sönder, medan Hamilton är en britt som alarmerat varnat för att förarna blir allt mer sinnessjuka på bana och utsätter de andra för risker.

  • Stirling Moss;17.9.1929
  • Ronnie Peterson;14.2.1944
  • Mario Andretti;28.2.1948; 5:00
  • Niki Lauda;22.1.1949;11:02
  • Kenny Bräck;21.3.1966
  • Paul Dana;15.4.1975
  • Dan Wheldon;22.6.1978
  • Danica Patrick;25.3.1982
  • Robert Kubica;7.12.1984
  • Lewis Hamilton;7.1.1985

Jag hittade en intressant sak redan genom att bara kasta en snabb blick på vart och ett av horoskopen: Dödens Saturnus och olyckans/krigets Mars minglar i oväntat många av horoskopen. Så detta är signaturen för en våghals? Att lura döden under ett kanske flera timmar långt lopp i högsta hastighet? (Mars har förstås allt i världen med hastighet och starka motorer att göra.)

Så här ser det ut: 
  • Stirling Moss, Sol-Jungfru/Mån-Vattuman. Saturnus-Skytt 270° Mars-Jungfrun.
  • Ronnie Peterson, Sol-Vattuman/Mån-Jungfru. Mars/Saturnus-konjunktion i Oxen.
  • Mario Andretti, Sol-Vattuman/Mån-Våg. Mars/Saturnus-konjunktion som faller över teckengränsen Kräftan/Lejonet.
  • Niki Lauda, Sol-Stenbock/Mån-Våg. Mars-Stenbock i 210° mot Saturnus-Lejon.
  • Kenny Bräck, Sol-Fisk/Mån-Vattuman. Ingen kontakt mellan Mars och Saturnus. 
  • Paul Dana, Sol-Vädur/Mån-Oxe. Ingen direkt kontakt mellan Mars och Saturnus, men Saturnus står i Tvillingarna och kastar en 270-aspekt mot fallna Merkurius i Fiskarna medan Mars i Vattumannen ÄGS av Saturnus!
  • Dan Wheldon, Sol-Tvilling/Mån-Stenbock. Mars/Saturnus-konjunktion i Lejonet.
  • Danica Patrick, Nymåne i Fiskarna opposit en Mars/Saturnus-konjunktion i Jungfrun.
  • Robert Kubica, Sol-Skorpion/Mån-Oxe. Ingen kontakt mellan Mars och Saturnus men Saturnus i Vågen ägs av Venus som i Stenbocken är attackerad av en "upphöjd" Mars i samma tecken. I samband med en biltunnelkollaps under en fullmåne längsmed den "sataniska axeln" har jag varit inne på tankar om materialtrötthet.
  • Lewis Hamilton, visselblåsaren om allt sämre attityder på racerbanan har Solen och höviska Jupiter i Skytten. Mars och Saturnus i ömsesidig reception mellan Skorpionen och Vattumannen.

Beträffande visselblåsaren Lewis Hamilton är dock frågan om man inte ska flytta över Månen från 29 Tvillingarna (vid lunch) till en Kräft-Måne. Då får vi just den oroade omsorgen över den personliga säkerheten! En kärring bland de andra "tuffa" racerförarna! Särskilt sönderbrände Niki Lauda har ju uttalat sig rätt macho. 

Det var den brittiske astrologen Charles Carters iakttagelse att Saturnus och Mars tillsammans dök upp i samband med brännskador i hans forskning, Saturnus i västastrologin signifierar huden. En snabb googling bekräftar via t.ex. denna artikel att detsamma gäller i indisk tradition, men att också Merkurius har med huden att göra. (Jag förstår faktiskt inte skillnaden mellan att "härska" över huden - Merkurius - och att vara hudens "signifikator" - Saturnus.)

Det är därför inte att undra på att sex av tio racerförare - och då är jag konservativ - har en intim kontakt mellan Mars och Saturnus. Det är som om de dras till möjligheten att få bli ett bränt barn som lärt sig frukta och sky elden. 

I själva verket är det ju "egenmäktighetssyndromet" man ser i rent planetär form. "Utbrytaren" Mars tuffar upp sig mot Tidens herre för att kolla in reaktionen. Ibland visar sig Tidens herre som Liemannen, i andra fall låter han drumlarna passera genom tiden vid liv.

Men hur remarkabelt är fyndet egentligen? Saturnus och Mars kan bilda följande sammansättningar: 1. konjunktion (eller "kombination" om den är gles men inom samma tecken), 2. opposition. 3. Saturnus långa onda 270-aspekt (som sammanfaller med att Mars samtidigt kastar sin korta onda aspekt mot Saturnus). 4. Mars långa onda 210-öga mot Saturnus. 5. Saturnus korta 60-aspekt mot Saturnus samt 6. ömsesidig reception.

Håller man en planet som en konstant är det en tolftedels chans att den andra befinner sig i något av dessa lägen. Sannolikheten för en ömsesidig reception är lite mer komplicerad att ta fram eftersom en given planetär placering kan bilda receptionen via endera av två tecken försåvitt den inte befinner sig i härskarläge. Eftersom jag inte orkar lösa "receptionens" sannolikhet ger jag slumpen ett handikapp här och säger att den är 1 på 12 den också. 

1/12 + 1/12 + 1/12 + 1/12 + 1/12 + 1/12 = 6/12

Med 10 racerförare vore det därför naturligt att finna en kombination av Mars och Saturnus i hälften av horoskopen. En minimal överbetoning således. Mycket av det som det naiva sinnet låter sig imponeras av är inte så märkligt när man kvantifierar datat! Naturligtvis vore det fantastiskt att ha tillgång till 300 ryktbara racerförare och se om det faktiskt finns en liten övervikt på kombinationer av de den Lilla och den Stora Illgöraren!

Inga kommentarer: