Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 26 maj 2015

Krämarna, Tvillingarna och den onda daimonen

Jag hittar lite i efterhand en bokanmälan signerad Martin Aagård i Aftonbladet som direkt anknyter till en brevlådereklam från en statusmäklare jag fnyste åt i detta inlägg.

Aagård skulle bli en perfekt astrolog om han valt den vägen, hans summering av krämarens mentalitet (som fascinerar honom), är närmast identisk med mitt försök nyligen att kort summera varför Tvillingarnas tecken när det stiger i öster bara har en planetär välgörare med sig i sitt liv - den sociala förbindelsens Venus - och att samma Venus paradoxalt nog samtidigt är källan till förlust och t.o.m. exil. Vid denna ascendent ockuperar ju Oxen det tolfte förlusthuset så att dess härskare Venus samtidigt kommer att representera förluster och bli vad grekerna kallade "den onda daimonen".

Sade Aagård: 
"Jag älskar att studera deras psykologiska spel och tricks. Det fascinerande med försäljare är ju att de tillåts bryta mot allt det vi annars anser heligt i mänskligt umgänge: ärlighet, lojalitet, omtänksamhet."

Det här tål att jämföras med vad jag sade om den merkuriska Tvillingarna i en kommentarränna (marginella språkjusteringar):
Tvillingarna bildar inte partiska falanger eftersom budbäraren skulle korrumperas om den började spela med på varje given spelplan som "utfransaren" anger. Venus, horaktigt samkväm, är den dåliga [tolftehus-] tendens Tvillingarna måste förhålla sig till, den kan inte bli personlig med ett budskap att framföra. T.o.m. dekadent västastrologi har behållit en berättelse om Tvillingarna som ibland inkluderar dess säregna opersonlighet. Detta måste hänföras till vilket LED i det mänskliga väsendet Merkurius representerar. (Opersonlighet och distans gäller även den merkuriska Jungfrun.)

Ämnet är stort så jag begär inte att någon av bloggens få återstående läsare ska kunna se trådarna som binds samman över tid och vitt skilda inlägg. Men jag har redan föreslagit att Tvillingarnas härskare Merkurius representerar, inte själen utan det högre, noetiska elementet i människan - det andeväsen som vistas i evigheten och som nedstiger (avatar). 


Merkurius blir "ordet" eller förnuftsprincipen som utgått från den tidlösa världen och i denna värld informerar den kropp som tar form. Den här tankegången är jag inte klar med än, för HUR relaterar det Merkurius som emblem för Logos till Saturnus inte bara kosmos sjunde himmel utan även emblem för NOUS som sådant? 


Nous = de kristnas Himmelrike om vilket Jesus sade på en satanisk och oärlig fråga: ”Gifter sig? I himmelen är man en ängel – Merkurius – och där gifter man sig inte. Jesus tycks här tala som Tvillingarna med full insikt i att Venus är den onda daimon [som grekerna kallade det 12e huset] som skulle kunna äventyra Budbärarens mission.

Venus å andra sidan ÄR själen som i passionens upplevda grepp vacklar mellan sin högre noetiska (intellektuella) aspekt - "kallelsen" som gnosticismen kallade denna röst och sin lägre sida.

Detta sagt i samband med den framkastade tanken att Vågens tecken kanske t.o.m. ligger idén om själens syndafall närmare än Jungfruns, vars antisociala och självgynnande tendenser bloggen fått otaliga anledningar att återkomma till eftersom den skrivs från Sverige - landet vars andliga status är lika med noll och där agrikultur brukade vara en dominant. Men ska man vara noggrann är syndafallet redan ett faktum då Jungfruns speciella förhållande och vilja att "förmera" de materiella resurserna sätter in. 

Det är "i himlen" själarna först avviker, eller i det här fallet Solen - själen - hakar på den bakomliggande idé som i denna värld som själen gästar kan beskrivas som "Vågens tecken". Här ligger själens öde i vågskålarna och efter fallet kan den nu antingen börja blicka inåt mot sina konstituerande principer (logoi, förnuftsprinciperna den tagit med sig in i världen), eller förfalla till horans status genom att dräglande stirra ut i omvärlden och fyllas av passion inför alla fantasmer som fyller dess föreställning.

Byt bara ut Aagårds "försäljare" mot "budbäraren" (han som snackar för en produkt) så ser man hur perfekt kulturnissen har ringat in det merkuriska. Och konstigt vore väl annars eftersom också journalistiken är en gren av budbärandet... Skillnaden är att Tvillingarna/Merkurius manipulerar medvetet som säljare - denna Merkurius är då "Lögnens ande" enligt den här bloggens idiosynkratiska etiketter. Journalistens kall är att sakligt rapportera utan att färga eller vinkla fakta - detta är Merkurius som en budbärare om än inte ängel eller noetiskt andeväsen. 

För att upprepa och förtydliga: det är Solen som betecknar den eviga själen, men själen tillhör detta universum och rymmer här sitt högre jag som ett "Ord" (logos) från sin Fader och skapare. Detta logos kallas istället nous i full besittning av sig själv som en evig princip (eller ängel) i det himmelska. (Glöm för ett ögonblick kristendomens lära om att "människan" skapades högre än djuren men lägre än änglarna, vi talar här nyplatonismen som kristendomen vulgariserade och förenklade för att få makt över de enkla människornas sinnen och för att kunna sälja på dem sin produkt, en man på ett kors och en enkel biljett till andra sidan. En värre korruption av den sanna läran är svår att föreställa sig - jag vet att Jesus hade hållit med mig.) 

Detta Ord gör inte skillnad på personer eftersom det jämfört med en människas ego är inhumant eller opersonligt - exakt den distans till rollen som Aagård inte riktigt ser hos sina krämare eftersom han är mer intresserad av att studera deras genomskinliga säljpitchar. Vad affärslivets Merkurius lär människan är den klassiska repliken, "it's nothing personal you know" när äckelkapitalisten skinnat den naiva människan (på det att hon må komma i kontakt med sin förtvinade intellektuella fakultet - så gör också brottslingen nytta i sakernas ordning). 

Och detta är en evig sanning som själen förstår och bejakar: det handlar verkligen inte om att förverkliga sig på egonivån, att trimma sin kropp eller kroppsbehåring. De som lurar själarna till dessa infantila pseudoverksamheter kommer att brinna i sju helveten innan de återföds i dysfunktionella som karmisk konsekvens för all den ångest de skapat hos tallösa människor. Något för reklamfolket, köpta nutritionister och kosmetikaindustrin att tänka på.

*****



Bloggaren var själv framgångsrik arabisk krämare under medeltiden när staden Fez var ung och har ännu minnesbilder av att i ottan låsa upp portarna till den stora handelsplatsen dit säljarna snart skulle strömma till för ännu en hektisk dag. Och se hur illa det gick för honom! Idag menlös "content provider" till en detaljist på nätet (en verklig krämare) och författare till en femtioöresblogg som knappt har några läsare! 

Från att i sin person ha utgjort en viktig nod i ett panarabiskt handelsnät med ständiga kameltransporter till en underbetald webbansvarig i ett land där pengar tagit över Guds roll, det kan man kalla dålig men rättvis karma! Den som ger Djävulen en centimeter kommer snart att förlora kontrollen helt.
Sådan är passionens kraft eller som indisk filosofi säger: den "mellandensitet" som kallas Rajas guna och varken är hackad eller skuren eftersom detta spelfält skiftar karaktär hela tiden och aldrig leder till några bestående milstolpar.

 
Det leder i sin tur till frågan vad det är för öde den månghövdade grupp har som föddes utan en enda aktivering av Tvillingarna eller något av de andra tre sattviska tecknen i sitt horoskop. Svaret är förstås att själens emblem Solen själv tillhör Sattva guna, den förmörkande materiens (och materialismens) motståndare. 

Paradoxalt har Solen satts att härska över Lejonets tecken som tillhör Mörkrets guna (Tamas), men detta ska bäst fattas som att Lejonet bara är kung i den lägre verkligheten och att själsemblemet Solen i själva verket representerar en högre verklighet än något av zodiaktecknen som ligger utströdda i den åttonde kretsen (stjärnhimlen). Att söka korrelera astrologin med antik filosofi bjuder på fallgropar. Men frånvaron av medvetande i Tamas guna (Mörkret) förklarar samtidigt varför denna centrifugal-kraft också sägs bygga "verkligheten" eller vårt kosmos. Bara den medvetslösa själen faller till den grad av naivitet att den tror materien är verklig. 

Med atomfysiken har mänskligheten kommit närmare än någonsin i genomskådandet av bedrägeriet våra sinnen så villigt slår sig till ro med. Men det gillar inte den demon som är marknaden och dess alla lakejer. Här har satts in kampanj utan motstycke på att tvinga in västerlänningar i ett mindre medvetande än något folk i historien haft. Allt ska nu kretsa kring prylar att ha eller jobba för att kunna skaffa sig. INGET, om marknaden får bestämma, ska utgå från Sattva guna, kraften som attraherar själen att orientera sig från horans position in mot sin egna medvetna och gudomliga natur. Själens behov, vad gäller denna värld, är så små att rovkapitalisterna går i kramp när de tänker på vilken usel kund en fritt tänkande mänsklighet är.

Inga kommentarer: