Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 9 maj 2015

"Känner inte igen mig i din bild" - så talar livslögnen

Maria-Pia Boëthius tar i sin senaste krönika upp livslögnen - den verkar alltid vara på tapeten utan att någon vaknar upp och börjar Fatta. Och det har förstås att göra med att det är vårt eget Psyke som härbärgerar Lögnen. 

Men om vi inte är Mentalt förberedda att kliva ur den trånga skokartong som vårt sinne utgör, hur skulle vi kunna förstå tragiken i det Boëthius beskriver? 

Om vi är identifierade med vårt sinnes "rapportering" då är vi själva invävda i samma Lögn (sankrit: Maya) och har ingen möjlighet att reagera på rätt sätt. Två av de som drabbats värst av Lögnen finns båda i vänkretsen och det kan vara det faktum att båda föddes med Månen i Kräftan som har bidragit till att bloggen så pass tidigt kom på det klara med de fyra elementen som "kognitiva stilar".

Vattenelementet, över vilken Månen-i-Kräftan är det dominanta emblemet, representerar det som romerske filosofen Plotinus och nyplatonismen kallar det vax som mottar signetringens sigill. En annan metafor är den spegelblanka havsytan som ganska perfekt skapar reflektioner eller BILDER av solen och belysta objekt. Vår verklighet börjar i detta lunära sinne som i sig kan vara mer eller mindre spegelblankt och mer eller mindre väl förmedla sinnesdata till SOLEN vår inneboende själ och källa till pur intelligens och kapacitet att förstå. 

Eld och Vatten sammantvingade i den naturliga världen exploderar och vattnen reagerar i dödspanik (dehydration!) på eldens närvaro. I detta tillstånd av affekt är människan helt utsläckt, kvar återstår bara en hysterisk reaktivitet - bloggen har kallad elementkombinationen "sensationalism" och det ordet kan man närma sig från många håll. I den andliga världen befinner sig arketyperna Eld och Vatten inte i konflikt och det är därför ett risktagande att spekulera i horoskop med aktiva Eld- och Vatten-tecken eftersom det faktiska utfallet inte slutgiltigt ges förrän de himmelska budskapen filtreras genom de jordiska 12 husen. Madonna är ett tacksamt om än komplext exempel att återvända till. 


Hennes far har lämnat ut exakta födelsedata som ger vid handen om att dottern ljugit offentligt om sina födelsedata ("Papa, don't preach"-problematik?) och med hjälp av faderns uppgifter ser man hur de jordiska husen kanaliserar Eld och Vatten perfekt, vilket i sin tur leder till den hysteriskt överreaktiva och garderade natur som är Madonna.

Källan till världslig förlust (hus 12) representeras här av Vatten - ett skyggande och en självprotektionism skulle negera hela idén med att vara ett slösande rikt "Sol-Lejon" vilket är vad ascendenten tecknar. Men som synes finns här en ömsesidig reception mellan den goda och expressiva ascendenten (härskare: Solen) och den negativa och förlustbringande "onda daimonen" i tolfte, här spelad av Månen - som har flyttat ut i första ego-huset. 

Kvinnans tendens att aldrig kunna skapa något eget utan bara SPEGLA - ge bilder av vad andra hippa artister för tillfället gör, har dominerat kvinnan under hela hennes karriär. De första åren var hon naturligtvis "sensationalisten" eller sensationen nummer ett själv, genom sina provocerande snytingar riktade mot sin far och hans katolska religion (hennes vanartiga bror är homosexuell). Bloggen har kommenterat hennes bra sidor tidigare, t.ex. att hon är född en gatsmart och slut krämare genom Merkurius nästan gradexakt på ascendenten. Och tredje huset för sång och dans har lyckobringaren Jupiter vanvettigt förstärkt av äregiriga Rahu - hon försöker dansa sig till gudarnas nivå! 

Kylan i familjehemmet ges av isande kalla fadern Saturnus i Skorpionen, men notera att fadern är det kanske bästa i hennes horoskop: Madonna må ha tyckt hans religion var saturnisk och begränsande men detta för att hon svarar på en så primitiv nivå. I sig är faderssymbolen Saturnus behärskad av Mars, det gudomliga nionde husets ägare. Så vad gör den låga och hungriga Vattensjälen av religionen? Jo ömsom kommersialiserar den och ömsom begår blasfemi mot den! ("Like a virgin"). Saturnus greppar hennes egen dramatiserande Lejonascendent för ett exempel på en dramadrottning som faktiskt hämtar energi från Mars i nionde! Troligen applåderar Gud (eller någon underhuggare) hennes vanvördiga hantering av familjehemmets katolicism enligt devisen "all reklam är bra reklam". 

Det finns inget tekniskt att anmärka på Lejonet i öster och Mars i nionde huset, förutom att nian är demoniskt angripet av halshuggna Draksvansen. Madonna vill dansa och sjunga med glädjefulla och hedonistiska Jupiter i Vågen i det lägre huset för kommunikation och för att ÖVERDRIVA (Drakhuvudet) här tvingas hon kapa banden med sitt samvete. Men detta är alltså Madonna själv, föräldrahemmets religion ("Mars äger Saturnus i fjärde") ges klartecken. Man kan notera att tredje huset för sång och dans ägs av Venus, också i den onda daimonens våld, en daimon (Månen) som Madonna i sin egen förstahusperson uttrycker. Är då också hennes "andlighet" under senare år en falsk synvilla. Ja, jag tror hon är så djupt inne i sin Livslögn att hon bara tror hon är Sanningen på spåren.

Jag såg för många år sedan en intervju med Letterman och även om han hade rykte att vara en busig intervjuare brukar resursstarka, kreativa naturer inte ha några problem med intervjuer. Men här var Madonna sjukligt defensiv och misstänksam och med den sideriska zodiaken är det idag lätt att tänka tillbaka på intervjun och se hur tydligt hon gestaltade Vattnets rädsla för Elden, tänk Fredrik Reinfeldts predikan inför den nymoderata kongressen: "Visioner (Eld) är farligt". Sagt av en Sol i Kräftan.

Så när någon vanartig politiker eller kommunikatör nästa gång trumpet säger, "jag känner inte igen mig i den bilden", skratta då åt eländet och föreställ dig vilket skadat psyke den människan har, som valt att gå Lögnens ärende hellre än Sanningens.

/Oxfords ombud


Se även: Tala sanning! (gamla bloggen, april 2009) samt, Att binda och lösa (Vad är Sanning?) (jul 2009)


Inga kommentarer: