Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 2 maj 2015

Den ädle aktivisten

Ännu en skildring av en som överlevde Förintelsen (SvD). Fyllda 91 undervisar herr Roth sedan 20 år oförtrutet i skolorna för att påminna om att människan utan sin sanna storhet är ett biologiskt monster av den typ som börjar med näriga rovkapitalister och sedan urartar till allt värre uppenbarelser.



Inför den här för all del bedrövliga kartan stannar man kanske till och frågar sig om meningen med ett enda horoskop när nazisterna förintade miljoner människor på grundval av någon slags vässad nymoderat arbetslinje som gjorde visan kort med sjuka och oföra och satte resten i ett Fas 3 arbetsläger, fast skruvat tio gånger hårdare förra gången dessa brottsliga själar var på jorden för att genomföra sina idéer.

(Ja, forna nazityskar har numera återfötts men utspridda över hela Europa - många av dem är säkert romer själva nu, en av de grupper som nazisterna gav sig hårt på. Det var därför Reinfeldt ville se "öppna hjärtan" - han är en av översittarna som i nästa liv vekt och inkonsekvent sökt hitta tillbaka till någon form av humanitet. I ena frågan riktigt mänsklig men i samråd med Littorin, arbetslinjens arkitekt, alltjämt öppen för ett naziliknande människoförakt. Detta är alltså samma arbetslinje och samma Fas 3 som högersossen Löfven fortsätter att vidmakthålla eftersom den nya regeringen bara är en chimär. Det är inte folket som väljer sina regeringar, det är Storfinansen i förväg ser till att regeringsskiften inte ska rubba tingens ordning. Löfven granskades och godkändes av Bilderberggruppen INNAN den svenska regeringen byttes ut i "fria" val.)

Född utan privilegier i detta liv har jag inte resurserna som ger tiden som ger möjligheten att testa en hypotes som en gång för alla skulle kunna verifiera astrologins sanning. Men man kan alltid tänka fram scenariot där så gott det går födelsedata på alla Förintelsens offer samlas och datorbearbetas på en nivå som krävs för att ens kunna börja hantera en sådan här katastrof.

Personhoroskop är en alldeles för egocentriskt och förkrympt - typisk västerländskt - sätt att närma sig ämnet. Men utifrån Roch och andra överlevande och deras berättelse om grovsorteringen i arbets- och dödslägren skulle man kunnat bearbeta detta gigantiska dataunderlag med särskilt hänsyn till de två stora ödesskaparna Saturnus (Döden) och den lyckosamma Jupiter. 

Roth fick gå till de dugligas sida och överlevde ända till krigsslutet. Detta indikeras svagt i månhoroskopet genom Jupiter i lyckosamma femte huset - trots att dess disponent Mars är involverad i "den sataniska axeln" som bara handlar om kroppsligt processande av föda för maskinen. Det är märkligt hur den sataniska axeln - Oxens gapande mun och Skorpionens anus som skiter ur sig de restprodukter som inte kunnat upptas - får en ny innebörd i formen av gaskamrarna, de öppna ugnsluckorna och skorstenarna vas rök vittnar om avträdet då nazisvinen systematiskt tog på sig rollen av den sataniska axeln och förbrände "dödkött". (Jämför svenskarnas sätt att kalla sin åldrande befolkning "dödkött" - jo då, visst är det vi som var där och gjorde det. Vi är Satans eget folk - åtminstone en del av oss.)

Man kanske kan se ett omen om en överlevare också i den starka Solen i härskarläge i Lejonet, attackerad av dödens Mars i åttonde men inte besegrad. Solen står ju bara i "Dödens portal" (2a huset) och tecknar i termer av ett dygn en själ på väg UT UR dödsriket. Allt annat likvärdigt men en Lejon-Sol i åttonde, den hade kanske inte klarat sig...

I ett gigantiskt test med miljoner horoskop - att samlas in av framtida forskare - kunde man således testa Saturnus styrka i förhållande till Jupiters för att se om den dödande kraften var starkare än den räddande. Som just antytt krävs ett antal sätt att närma sig dataunderlaget eftersom astrologin har så många sätt att berätta på.

Men måste alltså ställa frågan på en långt större och mer översiktlig höjd än den ovuxet egocentriska människans sätt att fråga, "varför just jag?" På den förståndsnivån går ingenting att begripa, så fungerar den genomsnittliga borgaren.

Den ärevördige herr Roth påminner om att kärlek i barndomen bygger den stomme som avgör om barn reduceras till skitar när tiderna blir onda (för tiderna blir onda - det är kanske det enda astrologin säkert lär ut). Typiskt nog föddes han med Månen i Kräftan - det förgängliga köttet och den etniska särskildheten hårt tecknad av gränsdragaren (och begränsaren och terminatorn) Saturnus. Denna Skarprättare stod nu i Roths fall i sitt teoretiskt mest nåderika läge eftersom disponenten är Venus, den lilla välgöraren. 

Men som jag sade tidigare är horoskopet skrämmande ogynnsamt, för nu visar sig Venus fängslad i den onda daimonens 12e hus, ett exilens och den "slutgiltiga lösningens" hus! Men trots att kärlekens Venus satts på undantag på detta sätt är det den venusianska kvaliteten Roth ändå lyfter fram som människans enda räddning undan monstret inom sig själv. Hur är detta möjligt när vi nyligen konstaterat att 12e huset vittnar om människans sämre instinkt (Yetzer ha-Ha)? 

Må så vara, men Venus är inte bärare av den sämre instinkten utan bara fångad av den. Venus är inte alls dumt placerad i Tvillingarna och här finns synergi - Luft till Luft - tanke till tanke - mellan den och sin planetära vän Saturnus, vars disponent den faktiskt också är. Det är svårt att påstå att dessa budskap är goda eftersom förlustens 12e hus är involverat - nästan hela herr Roths släkt utraderades av Saturnus/Liemannen i 4e huset för såväl familj som "frågans slut". 

Men mitt i dessa ONDA FANTASIER som lyfts fram i ett rent lunärt "psykhoroskop" kvarstår dock faktum att Jupiter i dödens Skorpion i den goda lyckans hus - så underminerad den än är av sin disponent i åttonde huset -  vittnar om att Mån-Kräftan drömmer Naturens egen dröm om att överleva t.o.m. genom skorpiondöden. Naturen räddar en rest eller spillra åt sig själv och den drömmen fanns planterad hos alla dem som föddes under dessa dygn. 

Säkert gick en del under i Förintelsen som var födda samma dygn som herr Roth men i avsaknad av hela materialet och klockslag för vart och ett av horoskopen för att särskilja överlevarna från de som gick under är mitt försök således att en framtida forskning närmar sig Förintelsen från ett astro-filosofiskt plan - som denna glömda vetenskap har börjat avtäckas på Sideriska siktet. Tecken i romerske filosofen Plotinus texter tyder på att de läroböcker i astrologi som västerlandet övertog är ren smörja. Den verkligt djupa astrologin nådde inte ytliga dilettanter som Claudius Ptolemaios utan var djupt förborgad. Min stora fundering är exakt VAD Platons Akademi sysslade med (innan aristotelikerna tog över).

Till sist kan man notera att herr Roch tillbringat den senare delen av sitt liv genom att tala om Förintelsen i svenska skolor. Tredje huset för grundläggande skola har här en starkt placerad Merkurius i faktaorienterade Jungfruns tecken. Märkligt nog är Merkurius också den onda förintelsedaimonens ansikte i detta (mån-)horoskop! 

För den lilla tillslutna klanen (Kräftan) som ascendenttecken (här: sinnelagets perspektiv) är den rörliga Merkurius en fiende och ett orosmoment. Vad har den vegetativa själen som bara instinktivt sträcker sig efter sol och energi med den högre, intellektuella själen att göra? Den vegetativa principen förstår inte ens logikens finlir.

Den lilla slutna klanen vill inte nås av nyheter. Borgaren eller den traditionella judenheten lever sekteristiskt och engagerar sig bara i sin egen välfärd. Men här är horoskopet som är större än så, för om Månen är ingången så är Solen den som tar över (innan Månen återigen tecknar utgången). 

Växlar man till en solascendent (Surya lagna) - den nu uppväckta själen som genomskådat växtsjälens föga heroiska tendens att bara vilja skydda sig och de sina - så får vi ett otroligt intressant budskap i tredje huset för skolrummet. Den Gamle ställer sig inför skolbarnen och är naturligtvis alltjämt disponerad av kärlekens Venus, en Venus som nu verkar från den goda daimonens idealistiska elftehushöjd!


Så kan man också "göra astrologi" från ett extremt fågelperspektiv som fokuserar två milstolpar: Måne och Sol, en tidig grindsomgärdad och klaniskt begränsad uppbyggnadsfas som sedan lämnar över till den individuella själens storhet (om sådan nu är skriven i stjärnorna). En Sol i Lejonet kan parera mycket som inte fungerat under den lilla lunära uppbyggnadsfasen...

2 kommentarer:

Susanne sa...

Jag var själv och hörde på Roth i höstas, när han besökte min dotters skola. Och jag kollade redan då in hans horoskop, och jag minns att det var komplicerat. Det jag reflekterade över i det han sa var hans i mitt tycke alltför simplistiska förklaring till varför en del unga män blir nynazister: Ingen av dem han hade träffat på i sin verksamhet hade haft närvarande fäder. Det står inte i Svd-artikeln, däremot om kärlekslöshet i barndomen. Men det finns ju många män som inte haft en närvarande far och/eller en kärlekslös barndom. Men det är inte alla som blir nynazister eller anammar andra våldsideologier. Så det är förstås något djupare än så som ligger bakom. Utan beaktande av faktorer som karma och själens preexistens går det inte att förklara varför folk med likartad bakgrund kan bli så olika. Men det framgick också av det Roth sa att han själv inte har någon religiös tro, så det där är säkert inget han skulle gå med på själv.

Seaward sa...

Ja, det låter som en rätt konventionell idé om att sönerna behöver en barsk men ändå kärleksfull fader Saturnus för att arta sig. Kanske just en Saturnus upphöjd i kärlekens tecken Vågen?

Som stjärnorna monterat ihop människan, så tänker och talar hon...