Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

ESTETIK:
Blogger/Google förstörde en gång mängder av bilder från de första åren vid ett omskapande av usla miniatyrer av original i GIF-formatet. Klicka för att se de skarpa originalen. Ser också dessa usla ut, högerklicka och välj "se bilden" .

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)söndag 29 mars 2015

Fem år gammal och redan i den Vegetativa Själens våld

Det fanns en tid då bloggen beklagade att Aftonbladet saknade andra tidningars mer exakta publiceringstid. Numera har det ändrats och det är bara att hoppas att ingen trollar med mig genom att tajma vissa artiklar eller videoklipp utifrån astrologiska grunder. 

Det är emellertid så osannolikt att vi kan använda slasknyheten om den femåriga flickan som riskerade livet när passionen efter en slushie blev för stark som indikation på hur korrekt den antika läran om att människan har del i tre olika själar (se t.ex. detta inlägg). 

Klippet publiceras 11.25 vilket synkar in nästan löjligt bra med att den Vegetativa Själens princip just börjar stiga i öster i staden där tidningen residerar. 

Ett hejdlöst horoskop av den sensationalistiska typen

Med Kräftan i öster följer den herrelösa placering där Månen, hemma i sitt eget tecken helt saknar styrning från någon disponent med ett längre perspektiv än Månens inre fantasier och anfäktelser. Här har vi dessutom en kombination av Månen och välmågans Jupiter! Det är (sannolikt) samma kombination som drev den tyske piloten att dödsstörta för några dagar sedan och som skapar en sjuk politiker som "den slibbiga moderaten" Gunnar Axén.

Jag är inte alls så säker på att den här kombinationen är så god som man skulle kunna tro om man bara följde instruktionsboken. Jupiter har en dålig sida, ett lismande och krypande för de rika och mäktiga och Månen i Kräftan är i sig tendensen att associera sig med de små så att man som liten här drömmer om att få vara med i de mäktigas klubb. Det är inte en kombination som verkar värst stärkande för moral eller principer. Jupiter älskar lätta pengar och enkla lösningar, särskilt kanske i Vattenelementet som verkar på en nivå under Luft där livet bearbetas intellektuellt.

Se också morgonens inlägg apropå en annan "viktig" nyhet i slasktidningen Aftonbladet, den om Hollywoods sex mest pengahungriga skådespelare. Någon eller några av dessa gapande svarta hål av begärsfullhet har horoskop som påminner om den här kartan över det sedelärande exemplet om det monster som den Vegetativa Själen har förmåga att reducera en människa till. Ett monster som bloggen ibland kallat Hydran

Det uppstår en intressant alliteration när man inser att Hydra söker Hyle (materia) - den gamla grekiska tanken hos filosofen Herakleitos att själen (Eld) först narcissistiskt fångas av sin spegelbild i Vattnet och därefter störtar ner i det för att i syndafallets sista steg i sin tur - som enbart ett "psyke" absorberas av Jordelementet och reduceras till en obetydlig kroppslig varelse. Tanken tycks ha nått grekerna från Indien och från och med nu är själen fast i det som kallats "fädernas väg" (jfr Fader/Moder-axeln Stenbocken/Kräftan) och börjar valsa runt i reinkarnationskedjan. Att från detta stadium locka själen till att istället få aptit på Gudarnas väg (som återger själen dess frihet att välja sina liv) är sannerligen inte lätt. Den här bloggen har misslyckats helt med dess ringa antal dagliga besök. 

Sverige är en samlingsplats för själar som sedan länge tappat kontakten med verkligheten och nu funnit sig tillrätta i små prefabricerade skokartonger vilka kostnadseffektivt manipuleras i grupp av dolda och okända reklammän. Folket har förslavats till att bli varumärkestrogna pseudoexistenser som vandrar på räta led och viftar med vimplar med logotyper på - eller bär dem tryckt över hela plagget.

Lyssnade just på organisten och folkmusikern Merit Hemmingsons skiva Trollskog från 1971 och fick en fläkt att ett annat och bättre Sverige. Det var en tid där folk tog det lugnt, var djupa och genuina. En tid innan det Rovkapitalistiska monstret förstört hela livskvaliteten för människorna. Detta Sverige måste sökas i vårt gamla nationalhoroskop från 1809, före 1974 års regeringsform.


PS. Det tål verkligen att fundera på varför en journalist som Maria-Pia Boëthius kan spotta ur sig krönika efter krönika - se den här färska! - som formligen sjuder av medvetenhet om den Irrationella Själen (den vegetativa principen) och dess manipulatörer - hon som själv har en överväldigande betoning av just detta astrologiska element. Jag har mina teorier, som i korthet handlar om att du inte kan stå i ditt eget träck och inse att du gör det. Det MÅSTE finnas en frizon någon annanstans i horoskopet som ger en smula andningsluft. Och den frizonen finns i hennes födelsekarta.

8 kommentarer:

 1. Vadå "redan i den vegetativa själens våld"? Det är ju just i småbarnsåren som människan befinner sig där. I den åldern har man inte tillägnat sig impulskontroll. utan det är omedelbar behovstillfredsställelse som gäller, så ingen skugga över femåringen. Med stigande ålder lär sig barnet att skjuta upp en omedelbar njutning för att senare uppnå en ännu större belöning. Problemet är att det finns vuxna som inte fullt ut lärt sig att bemästra sina impulser, och som mer eller mindre lever i den vegetativa själens våld, för att använda din terminologi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte korrekt. Det föds båda lågsinnade och högsinnade själar och för att se hur god impulskontrollen är enligt astrologin ska man förstås granska Månen som helst bör ligga i Luft för en naturligt civiliserad unge. Men de planetära cyklerna (dahas) spelar också in och undertecknad föddes trots Månen i Luft som ett girigt barn. Mycket riktigt kuggade jag i den eviga dasha-cykeln i slutet av girighetsdemonen Rahus period.

   Astrologi är ett långt mer artikulerat redskap än psykologin, det är därför så många psykologer smyger med horoskop under skrivbordet. Jung sade att han kunde spara in år av terapi åt sin klient om han bara lade en timma på att först studera horoskopet, för att veta vilka komplex som drev just den här individen.

   Radera
  2. PS. Vad jag menade med rubriken, som tydligen var allt du lyckades tillgodogöra dig av inlägget, var förstås tidningarnas referens till varumärket SLURPEE. En jobbigt planterad gratisreklam så det hette duga.

   Det var därför jag åter nämnde Hydran i texten. Livsmedelsbranschen med dess kemiska förslavande av mänskligheten var det jag gömde mellan raderna för dem som ser - här hade vi en mind-fuckad SLURPEE-beroende människa redan vid fem (eller fyra enligt någon tidning).

   Radera
  3. PS2. För notera, nyheten var av typen "feelgood" eller "så gulligt". Ett postivit spinn i anslutning till varumärket SLURPEE. Så, nu har jag förstört all subtilitet i min text genom att skriva ut andemeningen med STORA BOKSTÄVER. :-)

   Radera
  4. Något Slurpee noterade jag inte, när jag hastigt läste artikeln. Men jag kom sedan att tänka på TV-reklam för barn, och att det är förbjudet - i Sverige alltså, jag vet inte om det är det i något annat land. Det finns förstås en anledning till det, och det är att det är lättare att "mind-fucka" barn än vuxna. Ju yngre de är desto lättare fångas de av "Hydran"...

   Visst finns det skillnader i personlighet även hos mycket små barn, de är verkligen inga "blanka ark" när de föds. Men vissa grundläggande utvecklingssteg är gemensamma. Det här med att avstå från en omedelbar belöning för att efter en viss tid kunna inhösta något ännu bättre, har testats på barn runt sexårsåldern. En del klarade det, en del inte. Det hade varit intressant att se horoskopen för de båda grupperna, t ex månen placering. Men något sådant skulle förstås aldrig komma i fråga.

   Radera
  5. Astrologins utvecklingspsykologi skiljer sig bara en aning från Piaget och andra barnforskare. Faktaspäckade "Light of Life" ger den indiska versionen om under vilka perioder planeterna träder fram och dominerar individen - författarna noterar dock att andra "principer för tidtagning" (inte minst dasha-läran jag nämnde) ofta kör över den allmänna modellen:

   Månen 0-4
   Merkurius 5-14
   Venus 15-22
   Solen 23-41
   Mars 42-56
   Jupiter 57-68
   Saturnus, Rahu och Ketu 69-108

   (Indierna anser att logiken kommer tidigare till barn än Piaget som valde, om jag minns rätt, 7 år för det operativa intellektet)

   Men ta ett barngeni som Mozart - här måste man tänka sig att den unga återfödda själen har åtkomst till sitt föregående liv (eller flera) och långt tidigare än normalt uppvisar både logisk uppfattning av hur musik är sammansatt och även den saturniska oganisationsprincipen...

   Den västerländska "evolutionära linjen" kommer på skam när man betänker hur astrologin är medveten om "cykler inuti cykler" och att det kan vistas en gammal människa någonstans i det unga barnets medvetandes utmarker...

   Radera
  6. Jag har läst samma (nästan) lista i böcker om vanlig astrologi också, fast utan så exakt utsatta år utan mer ungefärligt, dessutom kom mars före solen där (först kämpar och strävar man för att nå en viss position (mars), sen blommar man ut i sitt sanna jag i medelåldern (solen) och blir visare med åren och kan njuta av frukterna av sitt arbete (Jupiter). Sen kommer ålderdomen och nedgången. Men i den listan fanns förstås de yttre planeterna inklämda också Uranus (man kanske vågar visar en oväntad sida på ålderns höst - Uranusreturen vid 84 år nämndes) Neptunus (man går i barndom igen - demens) och så dör man när underjordens herre Plutos tid är inne. Fast det här förutsätter förstås att man blir jättegammal om man ska nå alla stadierna...

   Radera
  7. Ja, den listan går tillbaka på, om jag inte missminner mig, den romerska texten Atrologika av Manilius från 1a århundradet. Sedan har den tabellen kopierats i 2000 år och, tydligen, de tre yttersta skohornats in med samma typ av efterrationalisering som Claudius Ptolemaios så älskade (han dissade delar av det babyloniska sideriska originalet för att han inte hade tillgång till några skäl till deras modeller).

   Varför indierna vänt ordningsföljd på solen och Mars är en gåta, men det finns kryptiska kilskriftstexter i Babylon som visar på en tendens att lista planeterna i en helt annan ordning, med Mars på toppen av listan. (Okänt vad denna lista handlar om.)

   Radera