Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

ESTETIK:
Blogger/Google förstörde en gång mängder av bilder från de första åren vid ett omskapande av usla miniatyrer av original i GIF-formatet. Klicka för att se de skarpa originalen. Ser också dessa usla ut, högerklicka och välj "se bilden" .

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)måndag 30 mars 2015

Dags glömma Lubitz

Självspillingen och massmördaren Lubitz verkar trots allt ha varit född den 18 december - det datum N.Y. Times initialt publicerade innan en tysk tidning förvirrade saken genom att att skriva den 28. Nu tittar jag till astro.com och ser att tidningen i en senare text justerat sin uppgift till samma som N.Y. Times. 

Synd, det horoskop jag provade i det tidigare inlägget hade ett intressant generellt "baksug", där Vatten sökte dra ner Elden till sin nivå och emulera gudarnas storhet. 

I flera antika traditioner är andesjälen liktydig med Eld och det är därför t.ex. filosofen Herakleitos säger att det är "död för en själ att bli vatten", ett vatten som sedan absorberas av jord innan "vägen ned" vänder och blir till "vägen upp". I tänkarens mystiska sentens kan vi således identifiera tre av de fyra elementen, Eld (själen), Vatten och Jord. Men var är Luft-elementet? 

Troligen bortom ljuset. Saturnus, "den svarta solen" är essentiell Luft, klassas som en mörk planet i vår värld, men anknyter "uppåt" mot det eviga himmelska eller noetiska. Saturnus är således själens centrala och formgivande princip - ett stycke gudomligt intellekt med en världsfrånvänd och en världstillvänd aspekt. I världen ockuperar den en högre himmel än Solen, den aktiva och viljedrivna andesjälen som lever rullan i denna värld och ibland faller handlöst ner i vatten, blir en "biologisk varelse" eller t.o.m. reduceras till en resurs eller ett nyttigt verktyg (Jord-elementet) för att andra att använda sig av.

Vad som nu resulterar i fallet Lubitz är ett hopplöst horoskop som det knappt är värt mödan att spekulera över. Här är inte ens månascendenten säker eftersom sannolikheten är betydande att Månen befinner sig i Vågen (natten och förmiddagen) och där mingla med olycksplaneten Mars. Vid lunch har den nått Skorpionen och lider då av en lättare mismatch med sin disponent Mars i Vågen. 

Den senare positionen är förstås lockande eftersom hans liv slutade med spektakulär död. Mån-Skorpionens disponent ligger då i Offrets tolfte hus.


Med så mycket oklarheter återstår bara en naturlig zodiak med frågetecken för Månens position. Soltecken Skytten: högtflygande planer, reslysten, etc... Min första misstanke (i en kommentarspalt) om depressionen via Solen, Merkurius och Saturnus nära varandra för den 18, har tydliggjorts tillräckligt av rapporteringen under de senaste dagarna.

5 kommentarer:

 1. Om han har skorpionmåne har han samma månhoroskop som "spårvagnsraggaren som mördade" vars horoskop du analyserade i juni 2011. Och månskorpionen är ju överrepresenterad bland mördare. Och med detta döljande av sitt dubbelliv och sina sjukdomar - bland dem en ögonsjukom - förutom det du själv påpekar här ovan, så nog får man anta en skorpionmåne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilket hästminne du har! Spårvagnsfiguren hade jag helt glömt. Det är mycket möjligt, som man då och då kan ana, att månascendenten tecknar åtminstone "mörka stämningar" under några dagar. Sedan - som genom ren mekanik - sammanfaller detta med enskilda födelseögonblick när även ascendenten plockar upp med mörka som ligger i tiden... De som inte förfaller till mord och elände, kanske nöjer sig med en förkärlek för vampyrfilmer...

   Radera
  2. Jag har nog inte riktigt ett sånt hästminne som du tror, för att jag mindes just det här datumet var säkert för att jag vet en person som är född just det datumet. Vilka filmer hon gillar vet jag inte, men det speciella med henne är hennes usla kontakt med föräldrarna. Den är i princip bruten vad jag förstår - enligt mamman har hon sedan hon träffat och flyttat ihop med en kille i ett statusområde i Stockholm blivit för fin och märkvärdig för att bry sig om familjen. Det är alltså mammans version - hon själv skulle kanske ha en annan... Det är värt att notera att mamman själv har mars i kräftan i attack mot månen i vågen.

   Radera
  3. Mamman upplever med andra ord en utifrån kommande Mars-attack mot hemmet eller det egna men Mars-Kräftan antyder (via Kräftan) att den attackerande har någon slags koppling till den egna klanen/gruppen etc..

   Ett intressant exempel som är värt att följa upp. Är detta utfall (det egna blodet går till angrepp) vanligare med dessa tecken än med andra tecken där Mars angriper Månen? Det finns hur mycket spännande frågor som helst kvar att ställa...

   Radera
  4. Jag skulle kunna skriva en mindre roman om de här personerna och andra i familjen... men det är inte läge att göra det här. Låt mig bara tillägga att månens disponent venus ligger i tajt konjunktion med mars i kräftan.
   Jag vet ett annat fall (samma månhoroskop som Bruce Springsteen(!) där kräftan i mars attackerar månen, och den mannen utnyttjade sin gamla förvirrade mamma för att tillskansa sig hennes pengar, som skulle finansiera hans utsvävningar. Det gick så långt att han förfalskade hennes namnteckning och tog ut hennes pension, samtidigt som hon själv hotades av vräkning för obetald hyra, förutom att han plundrade lägenheten på inredning som han sålde eller pantsatte.
   Mamman hade månen i skorpionen och mars i lejonet. Ville inte prata om sin barndom, men den var förstås inte så lycklig. Ö h t reserverad och tystlåten människa.
   Jag har en känsla av att månen i skorpionen och mars i kräftan ofta är kombinationer som går igen i flera generationer (och bottnar säker i något trauma, som du själv har nämnt någon gång). Jag vet flera sådana fall.

   Radera