Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

ESTETIK:
Blogger/Google har förstört mängder av horoskop genom att omskapa usla miniatyrer av bilder i GIF-format. Klicka för att se de skarpa originalen. Ser också dessa galna ut, högerklicka och välj "se bilden" .

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)lördag 21 mars 2015

Blod


”Den som inte beaktar historien är dömd att upprepa den” /Cicero

Fast det gamla talesättet är välkänt fäster vi ingen vikt vid det. Under det att vi beskådar fascismen återuppliva sig i ny form runt jordklotet, har få noterat eller stått upp mot den slakt av våra frihetliga rättigheter – om än ockupationsrörelsen och demonstrationerna i Turkiet och Egypten är exempel på folk som gör just det. Den globala situationen gör dr. Jungs diktum ur hans Röda bok, att historien vilar på våra axlar, än mer angeläget, och vi måste lyssna till ”vad de döda vill säga”.
 
Alltmedan den medicinska psykologin i huvudsak fokuserar på att ”normalisera” patienten med ”snabb fix”-psykofarmaka i dessa dagar, betyder förlusten av Själen i vårt psyke att vi för alltid har avskurits från vad de döda försöker säga oss. Dr. Hillman poängterar att ”psykologin efter Röda boken måste baseras på fantasins bilder” och kan inte vara nöjd med att förlita sig på det ”denotativa”. Med detta menar han inte en påhittad fantasivärld utan verkliga bilder som framträder från det omedvetna som en dröm eller en vision, och påverkar våra liv från dag till dag.

Ur en bra bokrecension på amazon.com av Donald L. Conover.


I den fortsätta texten nämns Jungs premonition av ett stundande jättekrig i Europa (Första världskriget) och recensenten noterar Jungs fixering vid blod i Röda boken.

Jung föddes som sagt till den sideriska Kräftans tecken, Månens tecken, och det är psykets signifikator som är associerat med vätskor, bland annat blodet. Jung drömde utifrån SIN närmaste arketyp och naturligtvis är det Kräftan som först av alla sniffar fara runt det egna Fort Europa.

4 kommentarer:

 1. Hej!

  Skulle du kunna tänka dig att ställa ett horoskop på Toni Wolff?

  Hälsningar, Alexandra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fick slå upp namnet och en jungian är förstås alltid intressant. Men jag ägnar mindre tid åt bloggen nu och det blir enbart frågor som jag själv är intresserad av. Bloggen var aldrig konstruerad som ett "ring in och önska din låt" :-)

   Radera
 2. Wolff var Jungs "sorora mystica" och vägledde honom under hans arbete med Liber Novus. Jag är så himla nyfiken på henne, satt länge igår och försökte få tag i hennes skrifter som fullständigt skenat i pris, så när jag kikade in hos dig och såg att du skrivit om Liber Novus så kunde jag inte låta bli att fråga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar förstås Röda boken, för Liber Novus finns det inte ett ord om på den här bloggen. Tack för ett nytt namn. Jag ska kika på Wolff när jag har tid och se om det finns något i hennes tankar och grundteman som rimmar med horoskopet. I ett gammalt inlägg om psykologerna Anna Freud och Melanie Klein tyckte jag mig kunna spåra Freuds dödsdrift (thanatos) i den senares horoskop...

   Radera