Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

ESTETIK:
Blogger/Google förstörde en gång mängder av bilder från de första åren vid ett omskapande av usla miniatyrer av original i GIF-formatet. Klicka för att se de skarpa originalen. Ser också dessa usla ut, högerklicka och välj "se bilden" .

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)tisdag 10 februari 2015

Vitt slödder


  
Det finns vitt slödder och så finns det riktigt vitt slödder. Den sverigedemokratiska juristen som spridit sitt rashat på Flashback är den värsta sorten. Och hal och falsk har han plötsligt "mognat" när hans inre smuts plötsligt får ett namn och ett ansikte. 

Eftersom han är sverigedemokrat kan det inte skada att använda den här gruppens egen terminologi: det rasmässigt degenererade och svaga ansikte som Aftonbladets foto visar upp är påfallande likt det roligaste vita slödder jag kan påminna mig från 80-talet, den alltigenom misslyckade familjepappan Al Bundy (spelad av Ed O'Neill) i "Married with Children".

Eftersom det här kräket till rasist sett till att hålla sig anonym på nätet, finns inte ens födelsedagen att studera. [Se tillägget.] Men det skulle inte förvåna mig om detaljer från "Al Bundys" horoskop fanns på himlen även då Joel Ankar föddes. (Vilken paradox för övrigt, att ges ett judiskt förnamn av föräldrarna och urarta till judehatare!)Om skådespelaren Ed O'Neill finns det inte mycket att säga. Det är för hans tio år som den genomkorkade Ed Bundy, pappa i en gravt dysfunktionell familj, han kommer att bli ihågkommen. Det är pikant att det verifierade födelseklockslaget ger just äktenskapstecknet Vågen i öster - de som lever via sina relationer eftersom Solen anses så svag ("fallen") i detta tecken.

Det antika talesättet att man inte kan förstå det man inte redan har inom sig (som en potential) stämmer säkert på O'Neill. Varför han var så rolig när han gjorde Al Bundys trubbiga och korttänkta egoism beror säkert på att han hade nära till dessa kvaliteter inom sig själv. Till att börja med är ascendenthärskaren förvisso i sjunde partnerskapshuset men Venus är inte stark i egocentrismens tecken Väduren. Här är en prima början på den hopplösa familjen Bundy! (Minns hans lika självcentrerade hustru!)

Och att den misslyckade farsan vegeterar på ett skitjobb som skoförsäljare och drömmer sig tillbaka till tiden då han KUNDE ha blivit en stor idrottsstjärna, det tycks också skrivet i skådespelarens egna stjärnor. O'Neill var likaledes en fotbollsstjärna i unga år men höll inte måttet och petades. O'Neill har Solen (heroiska insatser, stjärnstatus) i uppoffringarnas tecken Fiskarna och dessutom i ett av de svagaste husen, det sjätte för olyckor och fiendskap. Och nog låg mycket av komiker i rollen Al Bundy i just den här kombinationen av förgrämelse och halsstarriga och helt misslyckade försök att hävda någon form av auktoritet! Men Solen i Fiskarna i sjätte har ingen pondus, och Venus i egocentriska Väduren är heller ingen karaktärsdanande influens.

Det verkar nästan skrivet i stjärnorna att han var tvungen att spela vitt slödder för att nå framgång. Den fallna Mars i hemmets tecken Kräftan placerad mitt uppe i det offentliga tionde huset !!! Och missa inte attacken från Mars mot det personliga rollspelet (Vågen). På många sätt räcker det med att titta på de två aspekterna mot ascendenten för att se precis hur figuren Al Bundy fungerade: ett manligt våp som ömsom tydde sig till sin dominanta hustru i försök att blidka henne, och ömsom försökte frambringa åtminstone ett uns av manlig självständighet. Han var verkligen obildat vitt patrask av ömkligaste sort och jag undrar om olika samhällsklasser upplevde serien likadant. Det är en nidbild av obildade skräpmänniskor - sådana som säkert skulle bli Sverigedemokrater om landet kärvade det minsta. Människor utan analysförmåga hittar enkla förklaringar att skylla allt på. Samtidigt måste underklassen ha älskat familjen Bundy eftersom de kunde identifiera sig med fånigheterna i hemmet. En del skrattade åt dem, andra identifierade sig med och skrattade med dem (och sin egen lott i livet).

Ja, t.o.m. när Vågens tecken tappar all charm, som i det här horoskopet, är det svårt att inte gilla det. Venus i Väduren är en bedrövlig position eftersom Vågens ömsesidighet helt sätts ur spel av Vädurens princip (jag i första rummet). Men Luft och Eld-axlarna är alltid frejdiga och de lyfter upp stämningen. Väduren har dessutom inget emot en liten dust, egoprincipen finns till enbart för att lära sig av Vågen (men inte det motsatta - ser man zodiaken som en evolution är senare tecken "bakåtkompatibla", de kan sätta sig in i de steg som föregått deras egen utmaning i livet medan tidiga tecken knappt ens kan föreställa sig vad t.ex. en Vattuman talar om när denne påpekar att människan är en social varelse och att där egotripparna stjäl och skattesmiter så skadar de inte bara hela samhället utan också sina egna själar. Alla är nämligen varandra på den gåtfulla högre själsnivån...

Ed O'Neills stoltaste ögonblick i livet, enligt Wikipedia, var när han till åren kommen äntligen fick svart bälte i asiatiska kampsporten jui jitsu. Hur perfekt passar inte O'Neills stolthet med kampsportens planet Mars i tionde huset för den optimala äran i samhället i ett givet liv !! Men jiu jitsu, såvitt jag minns, är en utpräglad defensiv försvarskonst. Och det rimmar naturligtvis också med att Mars anses "fallen" i Kräftan och enbart är negativt orienterad mot att freda sig själv (se hur Al Bundy tar hur mycket skit som helst i tv-serien men bara lägger armarna i kors - Kräftans symbol - och ser surmulen ut. Mars i något starkare tecken hade säkert valt en mycket mer extrem typ av kampsport.)


Grövsta slackern


Ska man våga sig på en gissning om den svenska rasisten utifrån O'Neills horoskop? Den trögtänkte slackern Al Bundy manifesterar O'Neill genom en kombination av svaga egenskaper, men vad gäller en allmän negativism och upprörd halsstarrighet tar nog den negativa axeln mellan Jungfrun och Fiskarna priset. Och den har figurerat märkvärdigt ofta i samband med invandrarhatande, sverigedemokratiska neurotiker. Skälen till varför rasism passar så bra längs den här axeln har bloggen föredragit tillräckligt många gånger redan.Tillägg, 150211

Det här är redan gårdagens nyheter, men ändå. En läsare som ägnade Ankar lite mer uppmärksamhet än mig hittade hans födelsedag på nätet. Och sannerligen bekräftas min inledande gissning, baserad på en lätt lookalike-vibb.


Ed O'Neill har sin rollmask mot världen via Vågascendentens 27e grad. Joel Ankar överlappar perfekt detta utseende genom att placera sin "själens platoniska form" Saturnus och Merkurius i intervallet 25-28 grader!

Någon kanske mins sin ytliga introduktionen till filosofi i gymnasiet, där man i princip bara fick se en bild på ett träd i kursboken och kommentaren, att Platon tänkte sid en trädets fullkomliga idé medan träden på jorden alla avviker från den ideala modellen till följd av sekundära inflytanden. 

Titta på männens ansikten en gång till och se Formen och hur den sedan "flyter ut" och döljs bakom två enskilda instantieringar. De som "frenologiskt" sitter och mäter näsryggens längd i millimetrar etc. har inte förstått vad Platon talade om! Formerna uppfattas på en djupare kognitiv nivå än det ytliga sinnesbundna intellektet. It takes One to know One.

Ytterst passande att juristen Anker har Månen/psyket i legalistiska Stenbocken och dess disponent Saturnus i rättvisans vågskålar!

Så hur kan den här mannen vara så vanskapt i själ och hjärta?

Titta på Venus som äger både intelligensens Sol, intellektets Merkurius och den övergripande gränsdragaren Saturnus!

Venus står negativt placerad i hatiska Skorpionen och är ännu värre däran än blotta placeringen låter antyda. Dess disponent är förstås hatets och splitens Mars och denna onda planet har råkat in i den onda daimonens tolfte hus för världsliga förluster. Här spelas den onda förlustbringarens roll av Jupiter och den här hemma i härskarläge i Skytten och beter sig uppenbarligen som en nitisk fångvakt. 

Dessutom angrips Skorpionen av Satans korrumperande stjärna som hittar en ingång i den sublunära sfären via "skuggplaneten" Rahu (Drakhuvudet), den punkt som betecknar den låg människas (eller demons) vettlösa vilja att förhäva sig och bli en gud. Eftersom Rahu har Venus som sin disponent uppstår nu en ytterligt komplex "satanisk axel" och utan att ägna spaltmeter åt precis som turerna kan tänkas gå, kan man ändå notera att denna balans-Venus är i fullständig obalans och en fullständigt ovärdig disponent för de många och viktiga positionerna i Vågen. 

Vilket tråkigt livsöde. Att nå offentlig makt (10e huset) och genast rasa ihop när det onda tolfte huset ventileras! Om man vill kan man se en lös parallel till invandrarhataren Tobias Billström (m). Det tycks hända något märkligt när den öppna och expansiva Skytten och den slutna och begränsande Stenbocken aktiveras sida vid sida i samma horoskop. 

Rent tematiskt hör man direkt att frågoa om graden av öppenhet/slutenhet är ett gnisslande problem (Eld/Jord = brutaliserad ande). Eftersom båda tecknen tillhör zodiakens avslutande "universalistiska" tredjedel, tenderar de här människorna till brösttoner och de menar sig diskutera allmänna principer. 

Ofta, när man studerar horoskopen, är de bara störda och blåser upp och generaliserar något privat problem och försöker få det att framstå som något annat. Se t.ex. Ankers Måne i Stenbocken, ett sinnelag som bottnar i en Saturnus som i sin tur är helt korrupt pga den djupt liggande berättelsen kring Venus. (Denna dolda "tredje nivå ner", kanske förklarar hur Anker lyckades hemlighålla sin onda natur en tid.)8 kommentarer:

 1. Joel Ankar är uppenbarligen född 31/10 1984. Det står i medierna att han är 30 år och på hitta.se kan man se att han är född 31/10. Det gemensamma med Bundy är Vågen: han har sol/merkurius/Saturnus där, och Bundy har ascendenten. Men inget i Jungfrun/Fiskarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för uppgiften! För "vitt slödder" gör jag sällan någon grundligare sökning, finns de inte på birthday.se får det vara.
   Här var det en viss utseendelikhet som fick mig att vilja skriva något om den rolige "Al Bundy".

   Men tro mig eller inte, jag hade Vågen som förstagissning på Ankar! Det var baserat på att jag noterat flera Vågar med en något svag käklinje (mig själv inkluderad). Och utgår man från "Al Bundys" Vågascendent i 27e graden hittar man faktiskt "Själens Form" (Saturnus) i 25e graden hos Ankar och inte minst Saturnus i tajt konjunktion med Merkurius i Vågens 28e grad. Saturnus/Merkurius-komplexet ringar perfekt in "Al Bundys" rollmask mot världen. Nedanstående troll har mycket attitydlåsningar att bryta ner innan inlärandet kan börja ....

   Jag lägger till Ankars karta nedtill. Stort tack, det var ett bra bidrag till astrologins ”look-alike”-avdelning (lägger till den etiketten), och bloggaren har ännu en gång visat sin knivskarpa blick för DJUPA paralleller (se bildvalet ovan). 

   Detta är naturligtvis inte frenologi som trollet härnedan kallar det, utan Platons formlära. Ytterst är det tredimensionella geometriska former som solsystemet bygger upp och bryter ner. Jag tror inte människan har en matematik tillräckligt avancerad för att formalisera kosmos egen formbildande verksamhet (så många variabler!), men antikens stjärntydare var definitivt något på spåren.

   Radera
  2. Så Herman Lundborg var alltså något på spåren.....

   Radera
  3. Lustigt nog har jag sjäv ascendenten 25 gr vågen, så egentligen borde jag väl själv likna de två herrarna jag med :-) Och faktum är att jag också har liten haka - svag käklinje som du kallar det. Fast jag minns att du tidigare kopplat det till sattva. Alltså en mindre betonad nederdel av ansiktet, medan "galoschhaka" skulle vara typiskt för tamas-betoning.
   Ja herregud vilken frenologi vi frossar i! Men skillnaden, som trollet har missat, är att de här observationerna inte bygger på raser och folkslag. En viss skillnad.

   Radera
  4. Det är möjligt att jag kommenterat käkpartiet i samband med de tre kvaliteterna - du verkar ha bättre minne än jag. :-). Men jag minns det som att jag pekat ut mina intryck av mer ovala ansikten under Sattva, inte så markanta kindben, etc. Jag övergav egentligen de här studierna för tjugofem år sedan, men när det poppar upp en Ankar och det bara ropar "Vågen" och "Al Bundy" i mitt inre, då ska man tydligen lita på sin inre röst. (Hade det inte varit för ditt bidrag hade Våg-kopplingen förblivit hängande i luften...)

   Samtidigt är ju inte ascendenten allenarådande när det gäller utseende, bloggens sortiment under "look-alike"-etiketten bygger ju nästan uteslutande på solteckensastrologi och kuriösa "platoniska former" där tre planeter tillsammans bildar "komplex" som möjligen var minsta gemensamma nämnaren för den upplevda utseendelikheten.

   Jag har också några verkligt distinkta fall av look-alikes baserade på exakta oppositioner mellan de båda solarna men som jag inte vill visa eftersom det är släktingar. De har inte gjort något ont för att reduceras till rena objekt för denna dunkla gren av astrologin... :-) (Dunkel för att den tycks peka mot TOTAL PREDETERMINISM, åtminstone vad den fysiska verkligheten anbelangar.)

   Radera
 2. Intressant Neo-Frenologi. Utveckla dessa tankar för en novis, trodde de hörde till historiens kyrkogård.

  SvaraRadera
 3. Det är endast en mer avancerad frenologi som fungerar, där själens uppdelning i en massa kroppar med förkosmiskt ursprung gäller. Amatörer som mäter huvudformer och andra detaljer göre sig icke besvär. Här gäller avancerade, djuplodande och subtila men väl tydliga tecken att tyda.
  Som en bisats.
  Är det inte intressant att Sverige hackat allt mer betänkligt sedan allt yngre personer tagit del i beslutande församlingar? Allt yngre proselyter som lärt sig att skapa rubriker och löpsedelscitat, men någonstans där slutar det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bara att instämma, ungdomskulturen har satt alla klassiska regler ur spel, där ålder och erfarenhet var en garanti för skutans skickliga framförande.

   Nu är det gissa i blindo och gör om som gäller. Men det gynnar naturligtvis den onda marknaden som tror på "kreativ förstörelse" - det är säkert näringslivet som ser till att få så inkompetenta stackare som möjligt i politiska funktioner....De är inbäddade näringslivskramare allihopa.

   Radera