Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 11 januari 2015

Omdömeslös sociologanalys av fransk islamofobi

En liten debatt om satiren pågår i SvD i svallvågorna efter att några extrema muslimer satt ner foten och sagt nog till det västerlandets trampande och spottande på de grundläggande identitetsmarkörerna i deras religion och världsbild.

Senast ut är en sociolog som producerar en bilaga både verbalt uppblåst och samtidigt inskränkt i sitt pedantiska hårklyvande. Dessutom är debattörens viktigaste punkt en horribelt felaktig analys av skillnaden mellan gamla antisemitiska skämtteckningar i den smörja som Lars Vilks och individer på den franska satirtidningen mekaniskt hasplat ur sig.

Hur kan någon inte vara intresserad av den lägsta sortens akademia, sådan som under den spelade sakligheten fullständigt sjuder av indignation till följd av vad jag förmodar är en närmast religiös dyrkan av det normlösa sekulära samhället?

Jag måste invända mig mot sociologens avgörande invändning! I SvD skriver han: 

"Finns det ändå inte en väsentlig skillnad mellan antisemitiska teckningar i svensk skämtpress under början av 1900-talet och dagens karikatyrer av profeten Muhammed?
De tecknare som nu bragts om livet publicerade sina teckningar för att värna yttrandefriheten. De ville motverka det slags mentalitet som Magnusson ger uttryck för, det vill säga föreställningen att vissa symboler och tankar måste fredas från kritik och förlöjligande."


För att ha nått docents nivå ger Lundberg här prov på en häpnadsväckande grund tankeförmåga, eller möjligen en människa svårartat intrasslad i en självförljugenhet som bottnar i halvt fanatisk hängivenhet till den respektlöshet och ytterst sett mänskliga urartning som resulterar av den sekulära samhällstyp för vilken inga absoluta värden längre existerar.

En betydligt enklare och troligen sanningen mycket mer närstående förklaring är att det är exakt samma drivkraft bakom både förra sekelskiftets judehatiska illustrationer och vår tids tecknar som förlöjligar inte bara den tacksamma islamismen (extremism) utan också religionen islams mest vördade gestalt, Profeten.

Den verkliga drivkraften är inte alls någon heroisk kamp för yttrandefriheten utan bara själviska fegisars FRUKTAN - fobi - för den Andre. Sådana här teckningar tillkommer ur individens eller samhällets rädsla för sådant de inte förstår sig på (därför att de egna ramarna för förståelse är inskränkta och otillräckliga) och förnedrandet av den Andre är enbart ett egoistiskt försök till självterapi från mobbarens sida. 

Lundbergs förklaring framstår som ett pekoral inför den naturliga och inte särskilt problematiska verkliga anledningen när de som är starkare trampar på de svagare, vilket sannerligen måste sägas vara fallet här. För vi talar ju om franska "intellektuella" kulturarbetare som raljerar med udden riktad mot den absoluta underklassen i Paris ytterförorter.

Nu till frågan om hur stjärnorna beskriver en så total galenpanneanalys som den Lundberg producerat. Det är möjligt att han är smartare i andra sammanhang, men chockvågen efter terrorn i Paris har sänkt tankeförmågan rejält bland de västerländska kommentatorerna. Jag måste återigen uttrycka min beundran för Åsa Linderborg (AB) - den enda som gick rakt på den springande punkten: Frankrikes koloniala skuld. Karma - individers, staters och samhällens gärningar i historien är det man måste se till för att förstå dessa ting. 

Med fransosens uppnästa och snobbistiska "lite förmer än dig" byggs också en Skugga i nationalpsykologin, och det är i mörkret som det dåliga samvetet och fruktan tilltar i styrka. En psykolog borde ha fått tillfälle att yttra sig i SvD hellre än den här inkompetente sociologen! Men tydligen är alla psykologer upptagna av borgerskapets triviala personliga små problem. Astrologin var den antika "vetenskap" som studerade samhällets psykologi, och sociologin verkar av Lundbergs inlaga inte vara mycket till ersättning.





2 kommentarer:

Havsörnen sa...

Du har hittat rätt person i stadsbiblioteket:

http://socav.gu.se/kontaktaoss/Personal+A-%C3%96/lundberg-henrik-

"Jag disputerade 2007 på avhandlingen Filosofisociologi – ett sociologiskt perspektiv på filosofiskt tänkande."

Men det är fel karta. Det finns nämligen en Nils-Henrik Lundberg född 1970 i Borås. Universitetshemsidan ovan anger samma mobilnummer som Ratsit och då är saken klar.

1970-03-11

Solen/Merk./Rahu i VATTUMANNEN
Månen/Mars/Saturnus i VÄDUREN
Venus i FISKARNA, Jupiter i VÅGEN

Förutom den ömsesidiga receptionen mellan Venus och Jupiter, återfinns samtliga disponenter i Väduren!

Han har också (tillsammans med Carl-Göran Heidegren) publicerat "Sanning på ena sidan av Pyrenéerna, villfarelse på den andra". Intressant, den franska sanningen vs den arabisk-spanska villfarelsen, då eller? :)

Nedanstående länk visar en bild där han framställer sig som ängel (Vattumannen).

https://gu-se.academia.edu/HenrikLundberg

Hälsningar ~ Mars i Jungfrun

Seaward sa...

Snygg spaning! Då fimpar jag merparten av texten. Om någon ny blir skriven är osäkert då en arbetsvecka väntar...