Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 1 januari 2015

Annika Falkengren-syndromet och ändå frisk i blicken!

Redan ingressen till artikeln i ETC säger mig att mångsidiga Katarina Mazetti är något alldeles extra: 

"Genom att få medelklassen att fokusera på egna fördelar lyckades högern öka klassklyftorna på ett sätt som de inte ens vågat drömma om."

Beräkningen av födelsedagen för den här dramatiserande och ändå glasklara röstens gör mig först helt bestört. På den här himmelen kan ses den gränslösa girighetens syndrom rådde hos Annika "Fallskärm och 29 miljoner i årslön" Falkengren. 

En så pervers tendens till att gynna bara det egna huset att Falkengren gick ut i någondera borgerliga stockholmstidningen och dementerade det allmänna mumlet under rubriken: "Jag är inte girig". (Den här artikeln går intressant nog inte längre att lokalisera, vare sig i DN eller SvD eller via Google!)

Men förskräckelsen lägger sig strax, för Katarina Mazetti föddes med ett ytterligt potent motgift som helt saknas på blötdjuret Falkengrens självefterlåtna himmel. 

Du ser säkert vad det är, den här stjärnhimlen förmedlar ett nästan ofattbart tydligt budskap:



Sällan ser man den låga näriga varelsen i den sublunära sfären så tydligt kontrasterad med hoppets och möjligheternas varelse - vår mer gudomliga sida i den supralunära sfären! Inte alla är kallade till ett liv bortom det dagliga brödfödeslitets ekorrhjul men Mazetti var det.

Först ser jag inte ens hur fantastiskt himmelen är kluven mellan ett lunärt sinne - individuellt eller kollektivt - i den makalöst giriga och själviska Kräftan. Det är inte Kräftan i sig som ger det omåttliga utan girighetens demon Rahu. Det här året befinner sig dessutom lyxliraren Jupiter i Kräftan och bildar den där verkligt förfallna människosorten som lever hela sitt liv för de allra mest triviala målsättningar: att skapa ett pseudoslott av det egna hemmet, med guldkranar i köket. 

(För en närstudie av en "verksamt ond" Jupiter i första huset, se Nya Moderaternas horoskop.)

Då och då avslöjas i vilken obegriplig lyx varjehanda nattsvart diktator levt i medan folket svalt. Annika Falkengrens Måne och Rahu i Kräftan är en bra början på en sådan figur, men övermåttets Jupiter fullbordar bilden.

Månen representerar folkmassan och som bild för en nationalsjäls disposition är det här naturligtvis ett recept som ren och skär undergång. Hur vad det nu? Är det inte svenska folket som sätter ett större och fulare ekologiskt fotavtryck i världen än nästan något annat folk, per capita?

Och vad hos en enskild individ skulle kunna avstyra detta helt ostyriga Odjur som den Vegetativa Själen här har blivit?

Hjälten Herakles förstås! Solen är "upphöjd" i Väduren och det är zodiakens debutant som är hjälten/krigaren som ser allt med fräsch blick och finner det dekadenta folket intolerabelt. Mot en så här stark lunär berättelse krävs sannerligen en solär historia som toppar närighetssjälens degradation. Och Mazettis Sol i Väduren tecknar just den individualitet som är redo att bryta med modershemmet (Kräftan), särskilt om det urartat på det sätt som vi här ser.

Men enbart Solen i Väduren, så "upphöjd" den än är, hade inte varit ett tillräckligt motbudskap. Det är den oslagbara samverkan mellan Sol-Intellligensen och dess disponent, krigaren Mars som gör tricket. Mazetti har den förunderligt avundsvärde ömsesidiga receptionen mellan intellektets Merkurius och den vitaliserande krigaren Mars och båda dessa krafter verkar således i den supralunära sfären, i Eld och Luft, för en seende, tänkande och förstående individ av högsta rang. Förstå vilket entourage denna upphöjda Sol har för sin klarsyn! 

Inte ens den förmodade författaren bakom pennamnet Shakespeare når samma briljans. Edward de Veres Sol-Vädur hade visserligen också Mars i intellektuellt och programskapande Luft-elementet, men saknar Mazettis ömsesidiga reception mellan de båda involverade tecknens planetära härskare.

Det tungsinne Jord-elementet introducerade hos
Edward de Vere kontrasterar med lättheten hos Eld+Luft.
Se inlägget "So much of Earth and Water wrought"

Som den 17e greven av Oxford och född till en av Englands äldsta och rikaste adelssläkter förvånar det inte att de Vere författade under en pseudonym. Hans chockerande materiella välstånd vid födelsen - som sedan drottning Elisabet och hennes rådgivare stal från honom efter att han blivit faderlös vid tolv - kan ses t.o.m. i detta månhoroskop som ligger fast under två dygn. 

Oxens tecken med båda välgörarna i fjärde huset för hem och resurser nedplöjda i fast egendom får dagens nymoderata köksrenovationer och slavarbetande städerskor för hårsmånen mer "kvalitetstid" att framstå som ett barns tafatta imitationer av vuxenvärlden. Dagens akut obildade svenska medelklass med deras tomma livsstilsprojekt MÅSTE bero på att vi har en subgruppering av distinkt underklass från någon feodal era tillbaka i landet. Deras enda längtan är den som, tydligen, drev pampen Göran Persson i alla år: att komma upp sig tillräckligt för att kunna imitera godsherrarna. 

I den okände brittiske aristokratens horoskop ser vi ett exemplar av det bemedlade Originalet som hela detta nutida borgerliga patrask söker imitera. Reinfeldt - båda två - var i sanning de mest sorgliga krymplingar som skådats i svensk politik. Titta på Filippa hur skamlöst hon sprang till pengarna bara veckor efter att hon röstats bort av sina egna.

Den brittiska aristokratens enormt Jord-täta fjärde hus motsvarar den degenererade svenska medelklassen och deras självupptagenhet som Mazetti skriver om. Den otyglat giriga Kräfta hon bär på i sitt inre men förmår distansera sig från och bekriga genom sin supralunära halvas högre kapacitet till förståelse, är ett lidelsefullt begär efter det som de facto var den brittiska grevens gynnade födelsehem. 

Astrologins bildspråk kräver en grundlig förtrogenhet med de bakomliggande koncepten och betraktarens förmåga att kombinera och höra berättelserna som de skrivs och åter suddas ut på himmelen i takt med Tidens gång. Här är det grevens 4e hus som motsvarar Kräftans princip; brittens konkreta och faktuella Jord i Kräftans sektor matchar därför i någon mån Mazettis lägre och folkliga halva - den besatt konsumtions- och lyxhungrande Kräftan. Men Mazettis Kräfta tecknar bottenlös hunger och åstundan - plus Jupiter som tyder på att lyckan i en mörk tid ler mot de lägsta och mest giriga naturerna. Grevens månhoroskop visar istället att all tänkbar rikedom redan låg samlad i hans barndomshem (plural, släkten ägde tiotals slott och herresäten). 

Teknikalia. "Expansiva" Jupiter beter sig tvärtom i ett negativt polariserat tecken, i synnerhet ett Jord-tecken som Oxen. Den samlar sina skatter på Jorden istället för i Himmelen! Jupiter i Jord kommer att bli Kyrkans fall och det är typiskt att katoliken och vetenskapsfilosofen Wolfgang Smith född med Jupiter i Oxen insisterar på det kroppsligas realitet. (Använd googlesöket "inom bloggen enbart" uppe till höger för att hitta inlägg som tar upp Smith - det är inte alltid varje namn taggas/etiketteras vid varje flyktigt omnämnande.)

Precis som Mazetti ägnat sig åt scen och dramatik gjorde greven det (via anonymt pjäsförfattande). Det är Eld och Luft som, tror jag, ger den perfekta förutsättningen för mer än naturalism eller prosaisk socialrealism. Elden är visionen och Luften är inte minst en kombinatorisk logik som kan ta isär helheter och kombinera tankeelement på nya sätt. Redan i bloggens begynnelse gav jag Eld och Luft i kombination exklusiv rätt till "kreativitet" och skälet är förstås att astrologins fyra element tecknar såväl den fysiska som den metafysiska verkligheten. 

Att alla fyra element i deras naturliga förlagor är verksamma i vår värld är inte så märkligt, mästaren Jesus sade att "himmelriket finns runtomkring er, men ni ser det inte". Han talade också om att kunna tyda tecknen i tiden, och inte bara planeterna utan också människor är tecken i tiden. Det är på den grundvalen den här bloggen har studerat politiker och celebriteter - alla gestaltar i mer eller mindre ren form de astrologiska sanningarna ("verities" betyder verkligen genuina axiom!).

I det här läget skulle ett Annika Falkengren vs. Katarina Mazetti vara ett fenomenalt nästa test. Två individer båda med ett tomt och hungrande sinne orienterat mot Vattenelementets obeständiga verklighet (den förbiflyktande processens domän). Skulle ett stort antal individer uppvisa samma skillnad i medvetenhet som för ögonblicket tycks kunna tillskrivas deras väsensskilda solplaceringar.

Den passionerat giriga av dem drivs av en Sol som också sjunkit ner i den sublunära sfären och därför inte kan bjuda på något perspektiv till den giriga Månen. Tvärtom den solära verksamheten driver på hungern i Månen! "Mycket vill ha mer", det är ett själens syndafall ned mot fullständig stupiditet i det döddämpade Jord-elementet. En tingens värld är allt som återstår för dessa varelser att gripa efter och ty sig till som indikation på vad som är verkligt och ej. Detta är de dödas rike.

Den andra, som vaknade upp och såg dårskapen i USA:s beteende och den ömkliga hop och själlösa konsumister svensk medelklass har blivit, var av födelse och gott karma förunnad en aktivistisk Sol som vandrade den högre vägen, gudarnas väg, och såg sanningarna där Falkengren bara är en blind tossa som skadar landet. Den senare är med Filippa Reinfeldt en horribelt dålig förebild för alla dem som inte förstår konsekvenserna för deras framtida återfödslar av ett liv där man dukar under för den låga närighetssjälen. 

Jag känner till människor som dyrkar Filippa Reinfeldt, synbarligen helt ur stånd att tänka en enda egen tanke och än mindre att mentalt konstruera en inre mental representation av den chimär den borgerliga myten är, och påbörja arbetet med att genomskåda och förstå vilka som tjänat på deras, borgarnas, oförmåga att tänka klart. 

Det medelklassen vann på de individuella gungorna kommer de att förlora den dag karusellen renoverats och åter snurrar graciöst på människobarnens lekplats.

Eder Oxford 

(Tyckte jag förnam en fläkt av någon annan medan jag knackade på det här meddelandet, Oxfords ande vädrade väl morgonluft denna nyårsdag vid min upptäckt av en skicklig svensk kreatör.)

Raskt tillägg. Jag kollar horoskopet för inläggets publiceringstid: 10.13 på förmiddagen. Över Stockholm stiger Stenbockens 21a grad, på "triggeravstånd" en grad före grevens utomordentligt viktiga mån-/psykdisponent Saturnus  negativt härskarläge i Stenbockens 22 grad. Med rätta har jag således upplevt "själens form" Saturnus hos Mazetti - "formalt" står hon den avdöde greven/dramatikern nära. Å andra sidan kan man också notera en Måne i Oxen akut infekterad av Djävulen och i opposition till den stora illgöraren Saturnus. Den härvan är nästan värd ett eget inlägg...

Inga kommentarer: