Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 28 december 2014

Var då Sven Stolpe faktiskt sinnessjuk?


Det är lätt att förstå varför Aftonbladets Åsa Linderborg finner den "ständigt förbannade" och bildade högerkonservativa Sven Stolpe så uppfriskande. De flesta brukar gilla folk som påminner om dem själva...

Det är en ung Stolpe som Stockholms Stadsmuseum skannat in med dålig kalibrering av gråskalan (jag har snyggat till den) och sedan inte kunnat placera bättre än i intervallet 1925-41. I mina ögon ser det här ut som en 25-åring om man minns hur folk förr såg lillgamla ut redan när de ploppade ur mor sin. Säg att fotot är från 1930, ge eller ta några år.

Vad man ser är en märkligt förstulen figur, en som ser ut som om han bär på en mörk och ful hemlighet. Det är kanske inte så konstigt, med tanke på att han likt sin otäcka look-alike Anders Borg fötts under det stora korset i Mörkrets kvalitet. 

Åsa Linderborg har det utvecklat till tre fjärdedelar på sin himmel, men det är när alla fyra dörrar är stängda man eventuellt kan börja tala som hinduiska filosofer gör om svarta krafter från helvetesvärldarna som drar ner dem som fötts med den här subtila materiella mörkermaterian. De dras ner mot det infernaliska, det helvetiska och hinduismen kallar Tamas guna här i världen för vansinnets kvalitet. Och minsann, Linderborg erinrar sig att forna tiders vänster i Sverige höll Sven Stolpe för att vara en galning!


Första gången bloggen noterar kungavärdighetens Regulus
perverst uppförstorad genom linsen Rahu och sedan når Solen.
Tankar om ett exempellöst original ger sig!

Vi vet redan att tre av de vidrigaste borgerliga samhällsförstörarna och privatiserarna föddes under det stora korset i Tamas guna - Stridspitten, högra handen Borg och den usle antikrist Göran Hägglund. Men även sex-torsken och dessförinnan arkitekten till förnedringslinjen, ursäkta, arbetslinjen, med dess lilla morot framtill och sadistiska repression och piska baktill, i princip kvalificerar sig genom sin omåttliga överbetoning på enbart Oxen, det svartaste av de mörklagda tecknen. 

Oxens tecken, som när det stiger i öster, inte ens har sin egen härskare, kärlekens Venus, på sin sida! Så ond ansågs materialismen i antiken att adaptiva och identifikationsbenägna Venus förvandlades till en problemskapande planet när Oxen stiger i öster! I Mörkrets kvalitet, i Jord-elementet. Jag har tidigare fingrat på om inte detta är Persefone i sitt tillstånd av "horan" som romerske nyplatonikern Plotinus bannar den själ som vänt blicken bort från den andliga världen och istället fixerar intentionen vid den materiella skuggan. 

Samtidigt antyder ju astrologin att det är först i nästa Jord-tecken Venus "faller", i merkantila Jungfrun instrumentaliseras t.o.m. kärleksgudinnan och blir en handelsvara. Här är rimligen Venus som horan, i kontrast med hennes "upphöjelse" i Fiskarna då det ljusa, sattviska Vattnet rentvår henne från alla synder i det förgångna. 

Indikationen är således: identifiera dig aldrig med din jordiska kropp, det är inte sanningen om vem du är. Det förvånar inte att Littorin torskade och blev sexköpare, det ligger så rasande nära den snara som just Oxen i zodiaken innebär. Linderborg gillar porr, det har hon aldrig stuckit under stol med i sitt skriftställeri, och hennes Sol liknar också Littorins (och Jimmie Åkessons) - bara att den hunnit lösgöra sig från Satansstjärnan Algol med några grader. Torsken och den opportunistiska smygrasisten har sin andliga essens (Solen) akut infekterad av korruptionens stjärna (förvisso inte astrologins enda sätt att varna för medfödda svagheter).

Persefone (Venus) som själen i sin gudstillvända och korrekt intellektuella nivå tecknas annars av Venus i sitt positiva härskarläge i Luft-tecknet Vågen. Häri upphöjer själen (Venus) sin Fader (Saturnus) och det är därför nyplatonismen och all filosofisk idealism, alla läror som håller verkligheten för att vara sprungen ur högre intelligensers tankeflöde, bäst kopplas till Luft-elementet. Men anden är impotent, sade Goethe, och det är därför de mest bestialiska figurerna vinner opinionsundersökningarna, Stridspitten och Borg. Littorin tillbaka i överhetens värme på rekordtid och nu i skånskt gods. 

Jodå, Satans barn vet att ta hand om sina egna och vet hur Mörkläggning går till. Den arma genomsnittsmänniskan har ingen chans att genomskåda rökridåerna efter som Ljusets kvalitet så sällan hittas i hög koncentration hos individerna. Och när så sker, har de närapå aldrig samma onda världsliga böjelse som Mörkrets barn. Ja, visst låter det som Stjärnornas krig! Men Hollywood urvattnade sannerligen den antika och högst intrikata världsbilden på ett sätt som visar varför timmarna nu är räknade för den här civilisationen.

*****

Det saknas sannerligen inte engelskspråkiga texter på nätet om de tre gunas. Ofta töntiga feelgood-artiklar av yoga-typ om hur man balanserar sina tre fundamentala tendenser. Lite bättre är materialet som påminner om möjligheten att "transcendera" dem helt och hållet. Men det är dumheter, det också, för vi kan inte så länge vi har en jordisk kropp med åtföljande biologiskt psyke överge denna grundläggande vävnad - den är ju basen för vårt liv här i tid och rum. Jag kan köpa new age-svamlet om att "gå förbi dina tre gunas" om man bara menar: "snöa inte in på en doktrin".

Här är ett exempel på den här intellektuellt förslappade typen av "nyandlig" text:

http://www.expressionsofspirit.com/yoga/gunas.htm

Den här bloggen har problematiserat de tre gunas djupare och kommit fram till att det egentligen bara existerar Ljus och Mörker. Hinduisk astrologin medger nästan så mycket genom att beskriva mellanläget, Passion, som en mixtur av Ljus och Mörker. Och eftersom den mänskliga upplevelsen domineras av Passion (och dess baksida lidande) förefaller den ideologiska idealismen mer besläktad med hinduismen än någon annan tankeriktning. Den tänkare som riktar sin intention (Solen) tillräckligt lågt, ska förr eller senare finna sig född in i en värld som inte alls är trevlig. 

Åsa Linderborg, Sol-Oxe, har till exempel beskrivit sitt ytterligt problematiska barndomshem i en självbiografi. Köttslighetens simplaste haveri tecknas där: omåttligheten i Oxen, barnets orala fas. En själ som fallit så lågt att den måste slicka på och fingra på allt i denna värld. I människan Jesus blev Logos till Kött enligt det av grekiskt tänkande tydligt färgade Johannesevangeliet. 

Men bibeltexten är en perversion av antikens vetande: inte bara Jesus själ utan alla själar är logoi - höga andeväsen eller styrande förnuftsprinciper som tar på sig en fysisk klädedräkt. I Jord-elementet når förglömmelsen sedan lätt sitt maximum och då återstår bara hedonism och missbruk av de yttre fem sinnena samt det sjätte inre sinne - Månen - som många misstar för intellektualitet, särskilt om den fått lite höjd och verkar genom Luftelementet.

En eftergift för feminismen: kungastjärnan Regulus
tillfälligtvis ersatt av en Hjärter Dam. Kungliga
Lejonet råder dock över Hjärta och Syn.

Men sanningen är: Borg och Hägglund som bär den infernaliska materialitetens tunga kors kan aldrig bli annat än Satans barn i liv och handling. Tamas guna skapar en närmast reaktionär konservatism och vilja till makt, och det är därför Åsa Linderborg känner igen sig i Sven Stolpe. Universums byggbitar föregår alla politiska färger och det finns naturligtvis lika många konservativa till vänster som till höger. Men eftersom de här politiska vyerna arbetar med skilda byggbitar yttrar sig fundamentalismen lite olika. Borgerligheten är inflexibelt låst i tankar om att människan (utanför stadsmurarna) är ond och behöver kontrolleras (katoliken Stolpe som ett religiöst motiverat exempel där kontrollen behövs eftersom varje människa föds "i synd"). Vänstern har en lika omotiverad tilltro till människans godhet. 

Bara astrologin, tycks det, är instrumentet som påminner om hur alla bär på både gott och ont och hur i en del fall dålig karma från tidigare liv ligger inbakat i livsöden, psyken och fysiska kroppar i hög grad dominerade av Infernos kvaliteter. Och då talar vi just den ständiga ilska som Linderborg gillar hos den mentalsjuka Sven Stolpe. Mars kopplas till sinnessjukdom, och särskilt vrång kan den ses genom sitt negativa härskarläge i Skorpionen. Just den position Stolpe föddes med. 

Denna genuint tärande Mars stimulerar Linderborgs Mars-i-Oxen via opposition, jag har sett stor men enbart köttslig kärlek utvecklas mellan individer som inbördes bildat "den sataniska axeln" för dem som bojats i de lägre delar där kosmos mer liknar kaos och man kanske kan förstå varför de ständigt skriker på hårdare lagar och fler poliser.

Men nej, Sven Stolpe var inte sinnessjuk. Även om demonen Rahu ger en besatthet av att dominera, är Regulus och Solen inte att förneka. Demonen Rahu civiliseras här eftersom den förstärker (för jordborna) samma Sol som är dess disponent. Symboliken tecknar således storhetsvansinne enbart för mycket klent begåvade jordbor, men inte ur perspektiv av andesjälen som kallades Stolpe i det livet. Regulus-Solen och kommunikatören Merkurius bränd visar att det var Solen - Livet självt - som talade. 

Men sedan fanns förstås en annan sida också, den som den negativa armen i det stora korset tecknar. Som synes har Linderborg själv samma aktivering av såväl Algol som Regulus så jag förstår att hon kan sympatisera med excentrikern Stolpe. När båda det här stjärnorna är samtidigt aktiva tycks de blir formidabla übermänniskor. Men ibland är den ena stjärnan falsk. Se t.ex. horoskopet för Svenskt Näringsliv där Regulus bara välsignar lobbyorganisationens självbild - den bild de söker sälja på sig själva och andra. Deras faktiska verksamhet syns bättre i tionde makthuset, gruvligt skadad av Satans stjärna...


PS. Trots myckenheten av Tamas guna har jag tidigare hittat intressanta kvaliteter i Linderborgs horoskop. Hennes "tagg" har så här långt använts invid sex inlägg.

7 kommentarer:

Susanne sa...

Jag kan ge ett exempel till på någon som gillade Sven Stolpe och som har ett horoskop som till dels liknade hans: Min mamma! Och hon har solen i början av oxen och månen i början av skorpionen. Dessutom venus i tvillingarna och saturnus i vattumannen. Jag minns att hon med nöje läste hans självbiografiska böcker som kom ut på 70-talet, och yttrade sig gillande om honom, inte minst när han läste lusen av "rödskäggen" i tv, där han ju förekom lite då och då på den tiden.
Uppfriskande, det var precis vad vi fann honom, med hans vassa, rappa tunga. För även jag tyckte han var kul att höra på och läste en del av hans böcker. Säkert var jag väl påverkad av min mamma, men jag har ju själv starka beröringspunkter med honom i mitt eget horoskop. Samma måne, mars på jupiter, och hans sol på min venus.

Jag såg honom i ett gammalt "här är ditt liv" på tv för några veckor sen, och blev då så nyfiken att jag själv kollade hans horoskop, och hur rätt tyckte jag inte att det var med mars i skorpionen för honom. Linderborg uttrycker det på pricken: "Ständigt förbannad, som gick han runt med ett getingbo i magen, gav han hugg..."
I programmet fick man se ett klipp där han går till attack mot Ingemar Simonsson, Båstadsprästen som han kallades, som protesterade mot den beramade tennismatchen 1968. Simonsson kontrar med att Stolpe inte agerar särskilt kristligt, något denne inte låtsas höra utan fortsätter gå på. Men i programmet träffas de igen, och det blir försoning och förlåtelse. Ett fint inslag, för man ser att Stolpe är ärlig när han säger att han ångrar det han sa, att han gick för långt. Och Simonsson är gentil och tar också på sig skuld och säger att han var för hätsk, osv. Simonsson var förresten född 20/6 1931, och hade månen konjunkt regulus, alltså på Stolpes sol. Och i oxen hade han merkurius och venus.

Seaward sa...

Med rätta pekar du på Mars-i-Skorpionen. Jag har en omöjlig bror som försöker spela storsint i text och handling men vars Mars snart tippar balansen över. Brev som inleds med smicker har två stycken senare övergått i förgrämd kverulans eller spydigheter. Hans fadershat har efter faderns bortgång flyttat över på storebrodern (jag) som faderns nya stand-in. Behöver knappast tilläggas att han har avskytt alla sina chefer så långt tillbaka jag kan minnas vår brevväxling.

Det är aningen obalanserat, och detta exemplar av årgång 67 har på senare år lyckats skaffa sig en bokstavsdiagnos - borgerlighetens senaste sätt att ursäkta sig eller kokettera med sin principlöshet som följer på kollapsen ner i den Vegetativa Själen!

Jo då, Mars i härskarläge i Skorpionen är nog den arketypiska Syndarens signatur, och det intressanta är hur energiskt de påpekar detsamma hos andra! :-) (Jfr den här gallande bloggarens verksamt onda Jupiter i Skorpionen i fiendens sjätte hus!)

På kritik agerar denna man exakt som du beskriver: ”låtsas inte höra utan fortsätter gå på”. Och ja, han har också Stolpes Sol i Lejonet (fast utan Rahu)!

Det spännande med den ”friska” delen i Stolpes horoskop är förvisso så nära storhetsvansinne man kan komma, men Solen ÄGER faktiskt sig själv i Lejonet och är här också ägare till den hybrisbenägna Rahu. Stolpe bör alltså själv kunnat reglera graden av dominant självhävdelse – här är ett perfekt exempel på Lejonet som dramatiker !!

Min mor läste också Stolpe, han sålde så bra i böckerna om den heliga Birgitta att han säkert lyckades vända en stor del av kvinnor mot socialismen.

Susanne sa...

En annan person med skorpionmars som jag kommer att tänka på är Robert Hahn. I hans fall ligger det nära till hands (förutsatt att man tror att förutsägelserna är sanna) att koppla stridens planet i dödens tecken till att han i sina två föregående liv ska ha varit soldat som dött i strid. (1:a och 2:a världskriget.) I det första, där hans minnesbilder har verifierats (du kanske minns att jag nämnt det förr) blev han sprängd till döds av en granat. I den andra blev han skjuten i halsen av en kulspruta i finska vinterkriget. I boken säger "anden" under seansen: Dina själsliga minnen (från kriget) lever kvar, då du blev galen på slutet. Dina vrål hördes över nejden och du hörde även dig själv när du lämnade din kropp ... Dina vrål levde kvar och din rädsla för att förintas och utplånas sargade ditt hjärta. Krigsminnena ... måste du till varje pris läka i denna inkarnation."

Och nu är han läkare, något som han bestämde sig för redan före födelsen, enligt vad som sägs. Och apropå marsskorpionens hätskhet - Hahn har ju angripits hårt av sina motståndare: rabiata ateister och VoF:are, men han har inte stillatigande tagit emot det, utan "ger tillbaka", fast på ett sakligt sätt förstås, utan att spåra ur. Men han är rätt enveten. Det märks t ex i hans artiklar och hans blogg.

Seaward sa...

Man undrar om astrologin är så symmetrisk att man bokstavligen kan rita förbindelser mellan ”krig” och Mars... Men sagde bror med Mars-Skorpion hade faktiskt hemska mardrömmar redan som liten pojke. Jag har haft en mycket flyktig tanke om att han var en amerikansk soldat som stupade i Vietnam och omgående transporterades till en ny livmoder i Sverige...

Varifrån får man dessa fantasier? Triggern kanske är födelseåret 67, mitt under brinnande Vietnam-krig. Men tanken föll mig in för många, många år sedan - innan han först skickade en dotter som utbytesstudent till USA och sedan reste dit själv. Själen sägs ju känna sentimental längtan tillbaka till platser den levt på tidigare.

Jag har med samma fantasi placerat mig som färgad amerikan i Charlotte, North Carolina tidigt 1700-tal (en slav) och identifierat en f.d. arbetsgivare som husbonden. Sedan (efter denna dröm) visar det sig att arbetsgivaren ensam Greyhound-bussat genom ett antal delstater och att bussen stannade för en bensträckare i Charlotte NC. Då blir man nästan mörkrädd. Är det man tror vara fantasier i själva verket minnen som man inte vet att man minns eftersom handlingarna och känslorna (och t.o.m. namn) lever kvar, medan det gamla egot sedan länge är dött och en nytt skapats i dess ställe. Då sitter minnena alltså inte i hjärnan utan i den eviga själen...

Susanne sa...

Nej det kan väl inte vara så att alla med mars i skorpionen har dött i krig. Men det kanske indikerar att man kanske dog en mer våldsam död än av "ålderdomssvaghet"...

Det där med din brors mardrömmar var intressant, för det står i Hahns bok att återkommande mardrömmar i barndomen kan spegla minnen från tidigare liv, och där berättas om att han själv hade just det som barn. I korthet var det ett antal små gubbar som han såg marschera upp från en källare och plötsligt sprängdes de sönder medan de kved och skrek. Han själv var som paralyserad och var tvungen att bara titta på. Under en seans fick han veta att drömmen är ett återupplevande av hans död i senaste livet, där de var en grupp soldater som alla blev beskjutna och dog.

Du har tidigare nämnt ögonproblem i samband med Skorpionen, och det omtalas också att Robert hade problem med rinnande ögon i ungdomen, och som vuxen till synes omotiverat gått omkring med en oro för sin syn. Han ska ha lidit av uppsvullna ögon i vinterkriget, som han själv nu antar var snöblindhet.
Det står mycket annat intressant också, om hans antipatier för vissa länder, klimat, aktiviteter osv, men det skulle bli för långt att återge här.

Seaward sa...

Illustrerar verkligen tanken att man minns trots att man inte minns...

jesper nordström sa...

Dir bi ba hüns baba tätio (Kurt Schwitters)