Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 29 december 2014

Typfall: borgerlighetens pseudo-existens via en av deras ledarskribenter


"Mellankvaliteten" Rajas guna - lidelse
eller bara lidande till följd av sin relativitet?


På morgonradion sitter SvD:s högerskribent Sanna Rayman och producerar ena exemplet efter det andra på att hon "inte litar" på Löfven eller något som följt på decemberuppgörelsen. hon skrattar hysteriskt (jag skulle säga vansinnigt) och förmanas av en motdebattör från Aftonbladet att hon är lite väl konspiratorisk. 

Hon tänker snabbt man över morgonkaffet känner jag att det är något vrickat över kvinnan. Hon låter som en mer snabbtänkt version av en annan beklämmande ledarskribent på SvD, Per Gudmundson.

Det är inte ofta en icke-politiker meriterar sig för två blogginlägg inom en och samma månad, men här händer det! Efter hennes mytomana presentation av Ulf Kristersson, vill jag här istället titta på läran om de tre gunas. Hack i häl på inlägget om Sven Stolpe med en massiv betoning på Mörkrets guna, visar sig Sanna Rayman vara en i allra högsta grad efemär och overklig aktör inom den kvalitet som kallas Passionen eller Rajas guna. Den har ingen egen existens man vispas upp i mötet mellan Ljus och Mörker och betecknar den hägring som är människans fenomenvärld.


Eftersom hon helt saknar förankring i den mörka kvaliteten men har två emotionella planeter i ljusa Sattva guna får vi en summarisk skiss av en människa som "passionerat söker ljuset" - i radion tänker hon snabbt men intrycket av en "lätt älva", en substanslös elementarvarelse. Det här horoskopet rimmar perfekt med någon som är lite för smart för sitt eget bästa. Fanatism och konspiratoriska tankevinklingar som under den överspända fullmånen knappt kan lägga band på sig. 

Om Tamas guna inte är så hemsk som de dramatiska indierna påstår, är sannerligen inte Sattva guna någon garanti för äkta godhet eller genuin upplysthet. Om vi i brist på bättre återigen använder Månen som ascendent för att antyda tillgångar och problemhärdar - ur det subjektiva sinnets perspektiv - är t.ex. Venus i Fiskarna i dess självförsakelse i Fiskarna något Sanna Rayman inte alls gillar. Ur hennes psykes perspektiv tillhör kvinnor som lider och försakar sig Fienden (6e huset). Antingen kan man dra slutsatsen att hon är en feminist som säger åt kvinnor att gaska upp sig och visa att de inte behöver vara martyrer. Eller också hatar hon kvinnor som uttrycker osjälviskhet i sina liv! 

Venus disponent Jupiter ligger i passionerade och ego-orienterade Väduren och avslöjar att det är kvinnor som offrar sig för att på djupet värna sina egna intressen hon hyser agg till. Ur Raymans psykes perspektiv (samma Mån-Våg som Stridshingsten)  är nämligen även Jupiter en verksam illgörare.

Eftersom Venus disponerar över hennes eget lunära psyke hatar hon därmed sig själv! Här är en politiskt engagerad högerkvinna i djup konflikt med sin egen inre godhet. En upphöjd Venus i martyriets tecken är onekligen en tillgång, det är bara det att Sanna Rayman smutskastar sig själv genom att smutskasta alla som tror på en universalisering av det kristna idealet att göra för andra som man själv vill bli behandlad. Vi ser genom båda de naturliga välgörarna Venus och Jupiter att den här kvinnan inte är mycket för välgörenhet! Det luktar typisk höger.

Den här sattviska placeringen av Venus är således mest en problemhärd, och det samma kan sägas om den andra. Venus naturliga motpol är Mars och den är förstås en naturligt omoralisk, självisk och brutal sälle. I Tvillingarnas tecken styrs biologiska drivkrafter - sexualiteten - upp i intellektet och individerna blir alerta och kvicktänkt. (Inte sällan korttänkta eftersom de jagar snabba poänger.) 

Det vill sig inte bättre än att Sanna Raymans sinnelag avskyr även Mars i Tvillingarna! Hon avskyr speciellt en Mars som verkar från Guds, filosofins och samvetets 9e sektor! Hon upplever Gud som sin fiende. Tydligare kan väl inte ett dekadent västerländskt och sekulärt arsle tecknas! Skulle snarlika omen förekomma i det fysiskt individualiserande horoskop som inkluderar födelsetimman, får vi en person som manifesterar en ond anda som åtföljde denna fullmåne mellan Vädren och Vågen året 1976. Många andra föddes och har samma böjelser under "motorhuven", men det krävs sannolikt en fysisk ascendent som upprepar de här störningarna för att de ska ta skruv i det egna livet.

Båda de ljusbringande placeringarna är fiender till ett sinnelag i Vågen som i Rajas passion enbart vill ha sitt tydligen komfortabla status quo, För minns: Ljusets barn vill inte sanna kvar i det instabila tillstånd som den overkliga Passionens dimslöja drar över mänskligheten. De vill i djupet av sitt väsen nå sann insikt - inte för inte är den andliga väsenskärnan - Solen - en sattvisk planet.

Kvar har vi nu bara en febersjuk Passion - själva fullmånen. Och det är uppenbart att axeln är extremt instabil när den giriga Rahu likt fallet Annika "Fallskärm" Falkengren anfäktar en passionerad och begärsfylld Måne medan å andra sidan Solen är ytterst stark i sin ego-orientering i Väduren och här dessutom kombinerad med en upplevt verksamt ond Jupiter. Återigen slås man över hur horoskopet är omöjligt att tolka. Det är helt kortslutet. Nu hatar kvinnan även sin gen andliga essens genom Solens "besmittade" kombination med en Jupiter hon inte gillar. Ur hennes mån-psyke ogillar hon alla som söker växa och ha framgång i sina egna liv - alla dessa tycks testa hennes mentala Våg-balans som arbetar på högvarv (Rahu - överdriften) för att inte bryta samman!

Här är ett perfekt horoskop för en ren fanatiker. Det här går bortom "mångalenskap" - fullmånen kan skapa pregnanta analytiker, men det är bara en "crackpot", ett brustet kärl, en rättshaverist. Högern är fylld av dessa idioter som hatar sanningen men älskar alla myter som rättfärdigar deras eget parasiterande på världen och Livet i stort.

Och till sist. Herre jävlar vad hon är rädd för Döden, han som till sist kommer att berätta för henne vad hennes liv var värt. Saturnus står i kalla och depressiva Kräftan och tycks bidra till den krampaktig fixering vid "näringslivet". Men det är psyket som "äger" Saturnus i Kräftan. Stridshingsten hade också en problematisk kombination av Kräfta och Våg, och kombinationen antyder ofta social ofärdighet eftersom man prioriterar enbart sin egen trygghet och komfort. 

På ännu en punkt i detta totalt Rajas-dominerade horoskop ser vi därför hur omöjligt det är att få fram något vettigt ur den här kartan. Den beskriver ett totalt hjärnsläpp på himlavalvet och det kan man höra varje gång Sanna Rayman skriver en politisk "analys". Nästan allt händer i Passionens kvalitet i horoskopet och detta borde innebära att hon står den "blott mänskliga" sfären närmast. Men kartan beskriver förhållandet där någon inte fattat ett dyft av vad mänsklig samlevnad handlar om. Så synd, att hennes psykes ägare Venus förkastats av ett sinnelag i djup obalans pga. den rådande fullmånen och en bisarr överdos av ego-princip i kombination med den intelligenshämmande aspekten Saturnus mot Solen!  

Solen gynnas visserligen av kombinationen med Jupiter men denna Saturnus skadar definitivt intelligensens Sol eftersom dess placering i Kräftan är en låg och outvecklad placering från vilken att börja organisera det stoff Sol-Ögat blickar efter. Det här är precis samma skräp som Filippa Reinfeldts stjärnstoff. Vissa tider i Tiden är reserverade för barnen bland själar, de som kanske aldrig återfötts till en komplex högcivilisation tidigare. Inte konstigt att de rotar sig (Saturnus/Själens Form) i en så simpel grundtes som "trygghet och komfort för mig och mina närmaste". Här är högern i ett nötskal: inte ovärdiga Livet men ovärdiga varje form av framskjuten maktposition. De har inte mognat till den punkt där antikens tänkare såg den verkliga mänskligheten visa vad "det handlar om".


Inga kommentarer: