Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 16 december 2014

Taliban-attacken på skolan

"Morgonen" är den mest exakta tidpunkten för sekteristvåldet som kostat minst 100 människoliv. Om skolorna i Pakistan börjar klockan åtta resulterar ett horoskop som stämmer utmärkt väl med de tidiga rapporterna om motivet. Det var en hämnd för att pakistanska militären på sistone bedrivit en offensiv mot talibanerna. På vad sätt kan man se att det är långsinthet som dominerar den här morgonkartan?



Saturnus släpper inte taget, den håller i och allt under Saturnus vara över tid. Den oerhört svarta tid som vi också märker av i den svenska inrikespolitiken tycks motsvara den förfärligt makthungriga kombinationen där Skorpionens och Stenbockens härskare går på ömsesidig visit hos den andre ("ömsesidig reception").

Givet att det här är två negativa tecken, Vatten och Jord, får vi en isande kyla och ett herre-på-täppan-spel, ett översitteri som man bara behöver säga Annie Lööf eller Björn Söder för att förstå. Låga kräk släpper utan filtrering igenom den ondska som tecknas på stjärnhimlen i denna tid när dödens planet Saturnus gått in i dödens tecken Skorpionen. Nästan lika låga kräk i DN anser Annie Lööf vara god underhållning!

Men en morgon när Skytten med kärleksfulla Venus och kommunikativa Merkurius stiger i öster - borde inte detta avvärja tidens svärta, om så bara för någon timma? Till att börja med är inte Venus god i detta horoskop. När Skyttens expansion vidtar är alla venusianska försök att feglira och bara "balansera" (eller medla) dömda att misslyckas. Venus blir en ond svikare eftersom den aldrig tar ställning för något (det ligger ju faktiskt inte i dess natur att sticka ut näsan, den uppgiften handhas av t.ex. Mars). 

Detta är en tid att välja sida. I "Skyttens tid" väljer man antingen att växa eller förklaras passé. Ja, Venus är här t.o.m. sammankopplad med fiendskapens sjätte hus. Talibaners syn på kvinnan/Venus är heller inget att skryta om, och Venus i första huset så att säga lyfter fram tidens svaga och dåliga Venus - det är en dålig tid för kvinnor och en tid när anpassbarhet eller t.o.m. skyldig association  med den militär som driver skolan lönar sig illa. Venus prominenta förstahusposition visar således snarast Venus-valörens akuta nederlag.

Men det större problemet, tycks det, är att Skyttens härskare Jupiter disponerar över de gästande planeterna och disponenten själv står i iskalla och långsinta åttonde vattenhuset och dessutom i ett Vattentecken. Horoskopet illustrerar väl hur hämmad eller ineffektiv en planet blir av när det buras in i ett av de onda husen. I grund och botten är ju Jupiter en stor välgörare och när eldiga Skytten stiger borde den bli en formidabel missionär. Men den förgiftas av åttonde husets skorpioniska dödsmotiv. Och jämför Venus med motpolen Mars. Attackplaneten angriper ascendenthärskaren Jupiter som här beter sig långsint pga Kräftan i åttonde "låsta" huset.

Det är ju helt klart att det är åttonde husets negativa egenskaper nu gör gemensam sak med ascendenten och blir ögonblickets persona eller rollmask. Detta är den kalla Vegetativa (Irrationella) Själens form av "sensationalism" - att den söker släcka livets Eld. Och tidningsrubriker blev det, av sällsynt svart slag. Det går att läsa mordisk långsinthet lite varstans i det här horoskopet!

Det går att väva in fler mörka omen på himmelen i berättelsen, men dem kan läsaren själv se och förstå. Satans stjärna som skapar en global galenskap - inte bara Sveriges politiker beter sig under all kritik - för att inte tala om dagens dystra Måne i Jungfrun med den demoniska självförhävelse som norra månnoden betecknar.

Inga kommentarer: