Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 22 december 2014

Sony tänkte kränga film inte ens deras egna trodde på

Skvaller från rättrådiga hackare är uppfriskande. AB följer rabaldret med USA-propagandan där Nordkoreas diktator i underhållningssyfte skulle mördas. Jag kommenterade slacker-humoristen Seth Rogens horoskop för några dagar sedan, men nu kommer läckt internmejl från Sony som menar att också James Franco är en humorlös skådis av sämre slag, bara bra på att spela arg. 

Hans namn känner jag bara från Spindelmannen-filmerna där han var förbittrad son till den onde uppfinnaren. Av det jag sett var han verkligen bara en surmulet arg figur i den filmen, fullständigt endimensionell. Påståendet från Sonys egna måste kollas upp astrologiskt!


Blockerad "kungavärdighet" och en kallnande typ
av "sensationalism" - Solen i Eld ägs av en Mars i Vatten.

Både Solen och Månen i Eld-elementet, det mest utagerande och livfulla. Borde inte det vara perfekt för humoristisk gestaltning?

Har klappar horoskopet ihop på båda sidorna. Surmulna Saturnus befinner sig med sinnelagets Måne i dramatiska Lejonet. I den mån en sådan människa uttrycker något alls, är det saturniska kvaliteter. Just så sammanbiten som han såg ut i Spindelmannen.

Månen är den som kan vinkla, twista eller fördjupa den tämligen okomplicerade och utagerande Solen. Här borde en Sol-Vädur borga för en passionerad direkthet (kanske slapstick-komik), men inte heller Solen fungerar eftersom dess disponent Mars har "fallit" in i ängslans och protektionismens tecken Kräftan. Ja, jag minns att han växlade mellan ängsliga blickar och arga blickar i Spindelmannen.

Lustigt nog spelade Kirsten Dunst både hans och Tobey Maguires (Spindeln) kärleksintresse, och hon är något av det mest humorbefriade jag någonsin sett på film. Hon fungerar i vissa typer av roller, inte minst som verkligt elak och gemen skolflicka i "Mona-Lisas leende", och i dessa filmer har hon aldrig någon humor. 

Kirsten Dunst visar sig vara en Vädur hon också, och den här gången står Mars i ett defensivt tecken av annan typ, Jungfrun, samtidigt som hon har Månen i distinkt vaga Kräftan. Hon är perfekt i rollen av mamseller som himlar med ögonen och svimmar för det minsta lilla - hennes styrka är att se introvert och drömsk ut, vilket helt enkelt är vad Månen i Kräftan indikerar.


*****

Men hur ser då en bra komiker ut? Jag bävar inför uppgiften att gå igenom alla 1182 skådespelarhoroskop (1183 med nysparade James Franco) och försöka utvärdera deras komiska talang. (Jag är själv ingen rolig scenperson men skrattar åt många sorters humor.)

Lyckligtvis har åtminstone 57 skådespelare taggats som "komiker" så det är alltid en liten början.

Genomsnittet borde vara 4,75 av en given planet i vart zodiaktecken. Om nu den fallna Mars i Kräftan har svårt att bjuda på sig själv så att det blir roligt borde vi ha ett underskott av Mars-Kräftor i den här lilla gruppen av komiker... Ja, det var bara 2 två fallna Mars i den här gruppen, och skulle samma resultat upprepa sig med en betydligt större grupp komiker har vi faktiskt på ännu ett listigt sätt bekräftat att Kräftan är självbevarelsedriftens princip. 

Att öppna sig som komiker är att blotta sitt hjärta och göra sig sårbar. Det riskerar inte Mars i Kräftan som så att säga redan från början indikerar ett trauma bakom stängda dörrar. Nu har jag inte gjort några motsvarande anteckningar för andra distinkta rolltyper, men Mars i Kräftan skulle säkert attraheras till tragedier och sorgesamma historier... Vattenelementet är dock Naturens eller den mest obeständiga domänens element. Den här energiplaneten kommer bättre till sin rätt i eftertänksamma sammanhang och sådana där folk talar med små, små bokstäver.

Men här är det alltså bloggaren som från början satt sig till domare över skådespelarkåren och klottrat dit ett litet "komiker" för de skådespelare som antingen återkommande väljer humoristiska roller eller de han själv tyckt äger humor i stort mått. Någon annan skulle kanske välja ut andra, men merparten är skådespelare som odiskutabelt tenderar mot komikerfacket. Namnen är okontroversiella, Monty Python-gänget, Robin Williams, Will Ferrell, Ray Romano, Peter Sellers, underbara Matt Dillon som är perfekt på att spela korkad och snuvad på konfekten. Kvinnor och komik är lite svårare, men i gruppen ser jag bl.a. Ulla Skoog, Eva Rydberg, Fran Drescher och naturligtvis komiska geniet Christine Meltzer.





Inga kommentarer: