Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 18 december 2014

Seth Rogen och Sonys parodi på Nordkorea




Skådespelaren och humoristen Seth Rogen har haft en lång karriär i billiga independent-filmer, där han utan undantag gjort olika slacker-typer - han har spelat in tafflig porr i en film i filmen och han har rökt på så det heter duga i en och annan. 

Hollywood måste ha sett potentialen i honom så hans slacker har ställts mot kontrollhysterikan Katherine Heigl i ett socialt drama om oönskad graviditet, där Rogen markerar sin sell-out: gradvis socialiseras han och blir en mer ansvarstagande medborgare och familjefar. 

Med en viktig roll in The Interview kan man säga att ha gått hela vägen från lågbudgetfilm med aparta åsikter till etablissemangets beigebruna tristess. Megaföretaget Sony (vars rykte lär vara skadat ett bra tag efter mejlläckan med allsköns rasism och snaskigheter från företagets löntagare - samma fula arrogans som alltid frodas under ytan i Big Business där bara pengarna men inte människorna räknas).

Att se Seth Rogen ställa in alla intervjuer och nu Sony hela filmpremiären pga. terrorhot, fick mig att slå upp den kanadensiska (visade det sig) skådespelarens födelsedatum. Här finns tydliga tendenser på himmelen som påminner om mannen i roll - och säkert också mannen privat. Men man måste ha sett honom i ett halvdussin roller för att se konstanterna - egenskaperna som uppenbarligen tillhör honom själv (man kan förstås diskutera de fall där manusförfattare skriver roller direkt för en viss skådespelare och lyfter in lyckade särdrag från skådisens tidigare repertoar).


Jungfrun inblandad i attack mot Skytten,
elak "diskriminering av det utländska"
Rogens satir om ett annat land fick problem

Hans konsekventa preferens i tidiga filmer för solkiga karaktärstyper med låg moral men betydande intelligens. Slackers är ofta mer begåvade än genomsnittsbefolkningen eftersom de inte låtit sig socialiseras in i den grå massan som kollektivt shoppar samma saker vid samma tidpunkter - och alla lurar sig själva att de lever ett unikt liv. 

Kunde medelsvensson tänka utanför lådan - dvs lämna sin kropp - och distanserat betrakta sina egna beteendemönster skulle han se den fasaväckande sanningen att han inte äger någon som helst individualitet - det är bara den fysiska kroppshyddan som skiljer honom från denna uniforma livsform som Storföretagen skohornar ner massorna i för att kunna vinstmaximera bättre.

Seth Rogen har säkerligen sinnelagets Måne i uppsluppna och respektlösa Skytten, djup och penetrerande intelligens hörs i hans tänkande och Månen i Eld baserad på en Jupiter i Luft som i sin tur opponerar den "upphöjda" Solen (med Merkurius) eldiga Väduren - detta är en lyckosam kombination med nära på Einstein-varning. Jag har ofta märkt hur de verkligt intelligenta skapar fåniga slacker-karaktärer och gör sig en karriär på alla dem som platt identifierar sig med dessa figurer. 

Det är bara Seth Rogens fysiska företräden - han ser ut som en vem-som-helst - som också gör att han spelar en "everyman" och inte som hans judiska komikerkollega Sacha Baron Cohen väljer ännu mer hysteriska rollkaraktärer. Seth Rogen är för mycket Eld och Luft för att kunna göra den extremt fysiska förklädnadskomedi som "Borat" - helt nedsjunken i det övertydliga Jordelementet - älskar så.

Det enda Jordelementet tillhör Seth Rogens liv syns i Jungfruns innehåll: båda illgärningsmännen Saturnus och Mars BEFLÄCKAR den prydlighet och konventionalism som utmärker detta gentila tecken. Den som sett Seth Rogens filmer vet precis vad jag talar om här. Dessutom kastar omoralens Mars en 90-graderare mot hans eget psyke, vilket ger honom ett rätt elakt stråk i personligheten, exakt vad man kunde räkna med från en raljant satiriker. 

Men Jungfrun uttrycker sig mikroskopiskt, via detaljerna ("Djävulen bor i detaljerna") - granntecknet Lejonet har redan paxat för den stora dramatiken och lämnar bara smulorna åt Jungfrun/trälen (den här placeringen motsvarar exakt överhetens myt om att om bara de hungriga och lyxälskande Lejonet tillåts roffa åt sig ännu mer rikedomar från befolkningen som helhet, så ska väl ändå några brödsmulor falla ner från deras bort och nå åtminstone den mest avskyvärda delen av strebers som därunder - detta kräkframkallande entourage som dyrkar "fri företagsamhet" och lyckade individer. Se Stockholms alla moderater för en mardrömslik parad av små människor i alldeles för stora och dyra kläder. Å vad dessa barnrumpor njuter av smulorna.

Tyvärr verkar Seth Rogen tillhöra den typen. Månhoroskopet visar att den globala överblick Skytten kunde tänkas erbjuda sjunker tillbaka genom att Jupiter i Vågen istället ägnar sig åt sociala relationer. ALLA Seth Rogens filmer är relationsdramer! Före den terrorhotade The Interview tror jag aldrig han gjort en enda film med något annat centralt tema. T.o.m. då han lånade sin röst åt en utomjording tydligt formgiven efter Rogens ansikte, står den mänskliga relationen i centrum.

Den världspolitiska medvetenheten kan möjligen ytterligare degraderas genom att axeln mellan Vågen och Väduren visar "personlig tillväxt genom sociala obalanser" (totalt dominerande tema i alla hans filmer) och de som sysslar med jaget (Väduren) och primärt jagets relation till andra jag, hinner sällan utveckla någon högre politisk medvetenhet. 

Å andra sidan ÄR Seth Rogen politisk, enligt sinnelagshoroskopet intar maktplaneten en dominant position i tionde huset för staten, makten, offentligheten... Men den politiska medvetenheten tycks vara samma som i USA-horoskopets 11e ideal-hus i Jungfruns tecken: det är Jungfruns önskan att separera sig från "befläckande" omständigheter, dess önskan om att gå från landsbygd och jordbruk till borgerligt liv (gentlemannen och ladyn) som Seth Rogen som ung häcklat för att sedan själv trilla in i samma officiella amerikanska världsbild. "The self-made man." 

Då var han åtminstone ärlig i "Zack and Miri Make a Porno" (2008) som en verklig underklassmedborgare utan pengar ens till el och varmvatten. (Se detta inlägg om hans motspelerska i den filmen.) Han gestaltar dock även i denna film den amerikanska drömmen om att bra karl skapar sig en framtid (utan störning från någon läskig stat). Att han inte kommer på något bättre sätt att dra in pengar än att utnyttja andra losers genom en hemtillverkad porrfilm påminner åter om att Jungfruns merkuriska smarthet är närapå omoralisk, den vill komma fram till skörden eller vinsten, och är för detta beredd att "instrumentalisera" både sig själv och andra. (Prostitution - därav gudinnan Venus "fall" i detta tecken.) Jag hårdvinklar förstås; ser man bara till handlingen i "Zack" är det en hjärtevärmande liten rulle om samhällets olycksbarn. Man får inte glömma den varma axeln mellan Vädur/Våg i Rogens karta.

Att sedan båda illgörarna ockuperar tionde offentliga huset i mannens lunära sinnelag stämmer perfekt med den filmen. Jag skulle tro att Seth Rogen, som alltid brukade uppträda med ungefär samma skådespelarvänner, har haft en större input i de filmer han deltagit i än man kan ana. 

Eller också är astrologin så kusligt tydlig att t.o.m. det oprecisa månhoroskopet stämmer perfekt i hans fall: så mycket kraft på att skapa sig en offentlig karriär, men en karriär som går både i armodets och skandalens och olyckans tecken. Mars och Saturnus är verkligen inte någon svärmorsdröm - se hans sexistiska slackerfigur i vad som kanske var genombrottsfilmen, "40 Year Old Virgin"! Det förefaller svårt att helt frikänna hans psyke här. Han ÄR en porrmissbrukande slacker i sitt eget sinnelag, men precis som i "Zack" har han lyckats omsätta en stor portion av sin egen (bristfälliga) karaktär i film och tjänat gott på att sälja sin egen omoral till andra slashasar. Själv har jag gillat flera filmer han deltagit i för att det ligger avsevärt högre intelligens inbäddad i manus till independentfilmer än det som Hollywood ger åt den gråa mainstream-publiken.



Inga kommentarer: