Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 16 december 2014

Nötknäckarsviten



Stockholmstidningen DN har nu sjunkit så lågt att den på ledarplats ägnar sig åt banalt tyckande om offentligt folk. Det är den menlöse Erik Helmerson som upphöjts sig ledarskribent, och resultatet låter inte vänta på sig. Svenskar av idag verkar inte ens kunna tänka längre, det enda de gör är stapla ord tills det ser ut som en fullständig mening. 

När i historien hörde man senast om det som Helmerson påstår: att någon kan "skaffa en förmåga att provocera"? En förmåga är inget man köper på marknaden, vilket uppenbarligen är Helmersons pinsamma föreställning och världsbild. En förmåga växer inifrån människans själ. 

Eventuellt kan man tänkas frambringa en förmåga ur sitt inre om den tidigare enbart förelåg som en potential (dynamis sade de grekiska filosoferna om motsatsen till energeia - potential omsatt i handling). Men då är väl "skaffa fram" en lämplig riktningsangivelse.

Om Helmersons begränsade potential har bloggen tidigare skrivit och den är, som sagt, inget att skriva hem om. Här skrattar bloggaren istället gott åt den illustration av Annie Lööf tidningen valt. Den kvinnans själsliga otrevnad är betydande (även om en flat människa som Helmerson finner sånt underhållande) och jag har noterat flera gånger hur hon använder händerna på samma sätt som en försmådd älskarinna skulle göra det.

Se bara hennes manshat:

Annie grabbar männen vid nötterna i avsikt att knäcka dem

Lööf må ha tonat ner de pinsamma referenserna till sina personliga föredömen de sanslösa Ayn Rand och Margaret Thatcher, men med merkuriska personligheter (1) avslöjar gestiken vad som rör sig bakom pannbenet. 

Detta är för närvarande Sveriges äckligaste maktstreber, betydligt värre än de patetiska Sverigedemokraterna som redan gått i taket av självbelåtenhet över makten de lyckades bluffa till sig genom att inte minst utnyttja desorienterade äldres svenskars rädsla för ett land i förändring - bara för att sedan snuva dem på deras pensioner.



____
Not 1. För den problematiska Merkurius vid Lööfs födelse, se bl.a. "Varför Löös sort är och förblir lögnare" (jan 2013).

Inga kommentarer: