Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 19 december 2014

Mera! mera! ropar den omättliga Närighetssjälen


Tomma själar gapar efter mer och mer och mer...

Lena Mellin i AB är knappast min favoritskribent men när t.o.m. högerns journalister gastar "Bottenlöst dåligt" över Filippa Reinfeldts rekordsnabba överlöpning från sitt katastrofstyre av Stockholms sjukvård till jobbet som sjukvårdslobbyist, då måste horoskopet dras fram igen. Jag minns förstås vilka grundläggande tecken som styr hennes monetära vansinne och det är kanske jag tycker mig se samma perversa mentalitet i blicken som hos Annika "Fallskärm" Falkengren. Jag vet ju redan att båda kvinnorna i hög grad drivs av en urartad version av den Vegetativa Själen, de gamla grekernas beteckning för det som astrologin ringar in under Vattenelementet. 

Näringssjälen går aldrig att mätta - slutar den rafsa åt sig dör varelsen. Det är när Vatten går helt överstyr som det blir så "bottenlöst dåligt" som Mellin korrekt betygsätter Filippa Reinfeldt. Kvinnan har absolut ingen heder och ära i kroppen, hon beter sig nu exakt som bloggen framlagt Vattenelementets ynkliga beteende. Hon är som en grönsak som inte kan kontrollera sitt vegetativa system. 

Säkert är hon en perfekt förebild för dårar som Stridshingsten, som bara känner till honnörsorden "flit" och "nyttig verksamhet" (två ord av betydligt fler som utgör ett komplett mänskligt liv). Dessa riktigt låga själar har ingen tankeförmåga utan de är just bara en del av en grotesk aktivitetscykel (ja, jag instämmer med pessimisten Schopenhauer om världen som ett blint famlande efter mera liv). De är besatta av de låga biologiska systemen som styr lägre livsformen på planeten och förstår inte ett dyft om man påpekar att människan tillhör en högre art, hon har, till skillnad från vassrör och chimpanser, en ren Rationell Själ. 

Det är detta högre själsled som återföds gång på gång, medan de som identifierat sig med sin Vegetativa Själ får finna sig i att dö helt och hållet när kroppen tagit slut. De har inte utvecklat en enda högre tanke och utan slutar sina dagar som uttjänt förbrukningsmaterial. Den högre själen går förstås vidare, men någon Filippa kommer den inte att kunna (eller vilja) påminna sig i framtiden. Inget av värde för själen uträttades eftersom redskapet Filippa föll "bottenlöst" med Mellins ord.

Det märkliga är nu att Filippa, reducerad till bara en IDÉ i den "naturliga zodiaken" faktiskt har det här bottenlösa hålet inskrivet i kartan:




Det västerländska horoskopet placerar den världsliga höjdpunkten på topp, i tionde huset. Detta är också stället där offentliga personer och makthavare håller till. Omvänd tillhör bottenpositionen den lilla människan och det enskilda hushållet. Medan staten och makten är en institution huggen i sten, den består, skiftar mjukdelarna som fyller de enskilda hushållen. Den Vegetativa Själen motsvarar perfekt Kräftans tecken. "Hushållens konsumtion" talas det jämt och ständigt om och här är den astrologiska sinnebilden för det omättliga gapande hål som smörjer ekonomin.

Men Filippa är något i hästväg! Om fjärde sektorn är "botten" så intoduceras här Jupiter - den stora välgöraren, och kopplar an till Venus som instinktivt söker komfort och livets behag. Tillsammans bildar de här två karaktärslösa planeterna ett gapande, närigt och omättligt monster! Ja, Jupiter är ett vekt blötdjur när den inte tar order från den karaktärsfulla Saturnus, men i det här horoskopet så är Idén om moralisk ryggrad undanstoppad i 12e sektorn för exil. Vad det här fjärde huset säger - som Idé - är att det inte finns någon gräns för hur långt Filippa är beredd att expandera (Jupiter) ner i Den Vegetativa Själens mest degraderade uttryck. Solens aktiva vilja är heller inget att tala om - orienteringen går mot materiella resurser (Oxen/2a sektorn) så huvuddragen är ungefär så oinspirerande det kan bli. Att hon har hungriga psyket (Månen) i Lejonet bara förstärker eländet: Oj vad hon älskar lyx och välstånd i sitt privat fjärdehus-hem! Hon tror det skänker henne individualitet.

Som vi ser av den Idé som råder då hon föds var det inte meningen att hon skulle bli något annat än ett skolexempel på den omoral som är en moderat, fast de hela tiden försöker dölja det genom att beskylla andra för lättja och bidragsberoende. Dessa är det svenska samhällets allra lägsta slemproppar, faktiskt värre än sverigedemokraterna som är ännu lägre utbildade och knappast kan hjälpa att de samlat på sig så låga perspektiv. Moderaterna är genomsnittliga svenskar och någonstans vet de att de lever på en lögn, men de bryr sig inte. Allt är ju bara "berättelse" tänker den genomsnittlige och ljuger på så det står härliga till.


Tillägg

Det är ganska kul att det är Lena Mellin som hojtar till om Filippas brist på självbehärskning. Hon figurerade själv i en tidigare genomgång av den senantika synen på den Vegetativa Själens position bland de fyra elementen. Men i sanningens namn har Mellin en bättre intellektuell kontroll över sin vegeterande själ: Sol-Skorpionen gör att hon måhända är en anhängare av tillväxtekonomin som den kallas, men att hon inte själv simmar förlorat i dess solkiga vatten. Hon har Skorpion-disponenten på behörigt avstånd, i intellektuella Vattumannen. 

Den här kombinationen gör henne knepig att förstå sig på. Jag har noterat människor som närmar sig geniets briljans i vissa frågor bara för att ha totala blindfläckar i andra avseenden. Detta är en extremists kombination och bloggen har bl.a. kallat teckenkombinationen för "socialt utstötningssyndrom" - ibland väljer individerna själva att aktivt verka som inopportuna kritiker (skorpiongiftet), men ibland är de helt enkelt utstötta, samhällets kastlösa...

3 kommentarer:

Havsörnen sa...

"Näringssjälen går aldrig att mätta - slutar den rafsa åt sig dör varelsen."

Wikipedia om romanfiguren RENFIELD i Bram Stokers Dracula:

"He suffers from delusions which compel him to eat living creatures in the hope of obtaining their life-force for himself. He starts by consuming flies, then develops a scheme of feeding the flies to spiders, and the spiders to birds, in order to accumulate more and more life." (...) [Dracula] comes to Renfield with an offer: if Renfield worships him, he will provide Renfield with an endless supply of food."

Bram Stokers karta, 1847-11-08:

Solen i Vågen. Månen inträder vid lunchtid i Vågens 29:e grad. Ska vi anta en Mån-Skorpion? Venus med Rahu i Jungfrun, vars disponent Merkurius återfinns i Skorpionen. Intellektet (och sinnelaget?) angrips dels av disponenten Mars i Väduren, dels av Saturnus i Vattumannen. Våg-Solen understöds av Jupiter i Tvillingarna.

Fick en ingivelse att titta på födelsekartan för discoartisten (och enligt Wikipedia också porrskådespelerskan) Andrea True, känd för hiten "More, More, More" 1976. Facit:

Solen/Merkurius/Jupiter/Rahu i KRÄFTAN. Månen och Saturnus i OXEN. Mars i VÄDUREN. Venus i LEJONET.

Låtens kompositör Gregg Diamond hade Solen/Venus/Mars/Rahu i VÄDUREN och Månen i KRÄFTAN.

En liten invikning. :)

Seaward sa...

Jag har för mig att du lade upp RENFIELD någon gång tidigare i snarlikt sammanhang.

Lika roligt och träffande varje gång !!! Livet leker fram sin mening och många ser inte ens eldskriften på väggen. (bibelreferens)

Seaward sa...

PS: Det är en återvändsgränd, tror jag, att leta tecken på den Vegetativa Själen i Bram Stokers horoskop. En stor författare kan skriva om allt och behöver därför inte alls vara i "elementens våld" för att välja ett eller annat ämne.

Monomaniker, som den här bloggaren, har å andra sidan säkerligen någon tydlig astrologisk signatur som påminner om en idiot savant eller kanske bara den autists snävhet i perspektivet...