Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 22 december 2014

Göran Perssons skrumpna samvete

Läs Eva Franchell i AB om lobbyisten Göran Perssons ytterst selektiva minne innan du tittar närmare på diskussionen av den här kartan.



Som Franchell så smidigt visar, har Hycklaren fått en ny affischpojke i Göran Persson! 

Hyckleri eller falskt spel för gallerierna är inte helt lätt att reducera till bara en astrologisk princip. Vore det så kunde man använda astrologin som en annan Hitler och gasa ihjäl alla "undermänniskor". Men faktum är att ibland dyker det upp horoskop som är så tydliga att bara en otänkande "dumsvensk", en sån som röstar på personens rollspel ("Men han är ju så rolig, den där Göran...") och inte äger Tiden på det sätt som Eva Franchell spolar tillbaka bandet tills vi ser vilket falsarium pampen Persson med åren blivit. 

Urartning senare i livet ligger förstås som en potential redan i födelsehoroskopet, och här är en som dessutom är närmast ödesbestämd att degradera längsmed denna "negativa" potential.

Jag tror ganska säkert att gasplaneten Jupiter som blåser upp bubblor eller expanderar ett universum ut till dess yttersta gräns kan upplevas som en hycklare, om den dominerar horoskopet. Jupiter är en formidabel svällkropp (!) den tar plats och tar för sig. Det här låter redan som Göran Persson och han har mycket riktigt Jupiter stigande i sitt positiva härskarläge i Skytten. Den här placeringen är förföriskt smittsam i sin pigghet, fräcka direkthet och okuvliga optimism. Persson har vunnit många charmpoäng på den.

Den stora välgöraren blir bara en hycklare när den gått överstyr och blåser upp för mycket -bortom den gräns den svala och förnuftiga Saturnus satt. "Tomma tunnor skramlar värst." Saturnus frågar alltid var substansen i det sagda ligger. Men även Saturnus kan representera den arketypiska Hycklaren om den är dominant och fungerar illa i horoskopet. 

Saturnus ger ingen bullrig överdrift utan en bakslug och sociopatiskt iskall förfalskare, en som tecknar eller gestaltar en form han/hon inte alls står för. Hyckleri kan alltså bestå i manipulation av de formala åtbörderna, man bara låtsas vara lojal med överheten eller arbetsgivaren. 

(I den meningen var Stridshingsten den värsta hycklare Sverige någonsin skådare, men så var också hans anfader - negerkungen - en sol-och-vårare som utvisades från Sverige. "Landsfaderns" uppmaning till svenska att "öppna era hjärtan" kanske i mycket var hans eget blodsproblem och alls ett utslag för en genuin godhet som högerpressen försöker etablera historieskrivningen.)

Tittar vi nu på Göran Perssons horoskop igen ser vi dels den "andens brutalisering" som bloggen tidigare kallad horoskop där Eld och Jord på ett iögonenfallande sätt vägrar att komma samman. De kan inte komma samman, den ena tecknar okroppslig medvetenhet och den andra medvetslös materialism - och det uppstår en oförsonlig strid där t.ex. Eld-medvetandet antingen söker bekämpa materiella orättvisor eller söker tillskansa sig materiellt gott. 

Det är plågsamt tydligt hur väl detta stämmer i Perssons fall, särskilt som hans solära orientering i makthungrande Stenbocken tenderar att
uttrycka sig primärt inom den 2a hussektor för privat ägande och materiella tillgångar. ("resurs- eller ekonomihuset" som är kopplat till det egna jaget/ascendenten). 


Hans skandalösa babbel om sitt gårdsbygge i slutet av politikergärningen syns mer än väl i Månen i profitlystna jordbrukaren Jungfrun mitt uppe i den offentliga arenans 10e hus. Månen representerar här inte bara "folket" i stort utan nu mest bara Perssons egen Hem.

Det skaver rejält mellan den andliga Elden och den solkiga pragmatismens Jord på mer än ett ställe i horoskopet.

Men nu till det verkligt nedslående, hans solklara gestaltning av Hycklaren senare i livet, som lobbyist. 

Det är den mäktiga ömsesidiga receptionen som gör tricket i det här horoskopet också. Mer och mer börjar jag tro på indisk astrologi som hävdar att den här kombinationen av två planeter och deras tecken är viktigare än nästan alla andra faktorer - OM den förekommer i horoskopet.

Begränsande Saturnus står i Lejonet, och ockuperar därmed sin direkta fiendes tecken. Solen i Stenbocken är ett paradoxalt "livsuppdrag": den fria solära energin lägger allt sitt krut på att bygga begränsningar i det materiella, att så att säga skada sig eget fria eldväsen genom att organisera en materiell labyrint. Stenbocken som "staten" eller fundamentet (hälleberget) för människor i organiserad samlevnad är naturligtvis inte en ond figur. Man skulle t.o.m. kunna få mytologiska bilder av en jätte som dräps och blir till ett fundament för världens tillblivelse... Stenbockar offrar ibland osjälviskt sina liv för att bygga och upprätthålla den infrastruktur medelsvensson tar för given.

Men hos Persson finns alltså en ömsesidig bindning mellan två planeter som hatar varandra. Den yngre Persson hatade verkligen ståndssamhället och mindes i intervjuer hans hembygds fattiga och pamparna, godsägarna. En sådan han nu själv har blivit. Redan detta visar hur "anden har brutaliserats" av den här oförenliga kopplingen mellan härskarna över ett Eld- och ett Jordtecken. Den unga människans klarsyn och blivit mörk och grumlig. Anden har förtätats och kommit i ofas - och manifesterar sig nu enbart genom materialistiska vägval.

Det allra mest nedslående är att se hur Guds och det genuina samvetets 9e hus och privatekonomins 2a hus förenats och fungerar som skådeplatsen för denna ofattbara degradering av det som en gång var ett löfte. 

Hycklaren har nu trätt fram genom Göran Perssons rundhyllta kropp - alltid ett tecken på att mycket och stora och lätta rikedomar och välmåga inte fungerar bra alls. Förklaringen, som jag ser det, är att Jupiter inte ens i sitt eget härskarläge är en uttrycklig välgörare utan bara är en neutral faktor i sin verksamhet. Lyckan som Jupiter för mig sig välsignar inte Perssons fysiska förstahuskropp utan beror på andra faktorer. Han kan bli en uppblåst tom tunna eller en sann välgörare. 

De andra faktorerna är emellertid minst sagt nedslående: Jupiter i första huset vilar inte på sina lagrar, samlar inte sina skatter på jorden. Detta är den andliga drivkraften som driver själsresenären vidare. Individen må uppleva att Solen är den motiverande faktorn men bortom individen finns något större, och det är Jupiter eller fader Zeus.

(Notera att "fadern" också används om Saturnus, i synnerhet Saturnus som i negativa Stenbocken/Jord-elementet blir fader Tid eller Kronos. Tidens gång, ålderdom och död vidhäftar negativ Saturnus. Dess positiva härskarläge i Vattumannen aktiverar istället tankar om det tidlösa schema som ligger bakom vårt kosmos och som skänker världen dess ordning.)

Men Perssons förstahusplacerade Jupiter befinner sig i dåligt sällskap. Venus i första huset är t.o.m. den katolska synden concupiscienta (ond attraktion till det egna egot), och denna tydligt narcissistiska indikation rimmar oändligt illa med Jupiter som för evigt är på väg bortom sig själv, mot och själv den universella godheten. 

Att fastna i steget och harmoniera med sig själv är det värsta som kan drabba Jupiter, men här kapas dess höga syften av en lägre planet som bara har sin egen komfort för ögonen! Helt logiskt blir Venus en verksam illgärningsman när jupiteriska Skytten stiger i öster, och när Jupiter själv stiger med sitt tecken blir problematiken än mer uttalad och lätt för omgivningen att detektera. 

Notera hur Persson ofta-a-a-a dröjer i talet - det är när hans Venus söker harmoni med egot inför Jupiters tendens att snabbt dra vidare. Men hans lustiga fraseringsteknik skulle lika gärna kunna tillskrivas kopplingen mellan Solen som också är på väg medan Saturnus söker bromsa, tänka efter, fördjupa, etc. Då kan det knarra på det här sättet om personen glömmer att knäppa av stämbanden medan han tänker eller helt enkelt VILL fylla rummet med ljudet av sin egen röst (Jupiter som expanderar och fyller allt tillgängligt kosmiskt rum).

Nu är problemet med Saturnus att den, precis som Venus, blir en verksam illgörare för Skyttascendenten och dess Jupiter - symboler som ju tecknar viljan till "allt gott åt alla". Det vill säga, Guds högsta vilja omsatt till ett system för mänskligheten är ren och skär kommunism, alla människor är medvetna på hög nivå och försöker inte längre markera falsk identitet genom ägodelar. Mänskligheten under kommunismen har förstått mer av hur världen fungerar.

Mot denna universella godhet ställer sig nu Saturnus som en ond och äganderättsfixerad lägre härskare! Saturnus avgränsar den materiella världen och föreslår an hackordning: han själv ska få äga mer än dem som befinner sig längre bort från honom (han introducerar "hierarkin" och kallar de andra "lägre ner" på skalan).

Perssons Saturnus sätter snäva gränser för hans samvete eftersom disponenten är en Sol i det ynkligaste av alla hus: det 2a som bara intresserar sig för sin privatekonomin. Han är en lika ynklig varelse som Stridshingsten, som å andra sidan mycket tydligare betonade näringslivet via en Sol i Kräftan i 11e idealhuset disponerad av en Måne i det 2a huset för egen ekonomi. Där, i himmelsk klartext ser man Stridshingstens inskränkta ideologi. "Den giriga Naturens drivkrafter och hur dessa ska avgöra storleken på min plånbok." Göran Perssons horoskop omvittnar istället Stenbockens värsta problem: dess avundsjuka om den inte själv tillhör de materiellt privilegierade. 

Perssons skadade samvete i 9e huset betingas således av en "saturnisk" födelse till underklassen. Och så här illa går det alltså om en underklassmänniska samtidigt är korad till personlig framgång (Jupiter i 1a huset) men omgiven av "verksamma illgörare": det blir en framgång som slår över i ren och skär korruption. Hycklaren skapas här via såväl den "dubbelt onda" Saturnus som skadar 9e samvetshuset som den neutrala Jupiter som under inflytande av horan Venus (här: en verksam illgörare) får Jupiter att anta klipparens eller guldgrävarens gestalt.

Nog var den här fattighuspojken destinerad att sluta sina dagar med fler frågetecken för själens hälsotillstånd än då han föddes! I själva verket vittnar det nionde huset för universell dharma (precis som Stridshingsten) att han var en ödesbestämd aktör i ett spel som är större än det som rör hans egen person. Han var destinerad att, trots sina odiskutabla kvaliteter som (oavsiktlig) komiker, bli ett av kapitalismens många rövhål.

Hycklaren framtonar i det här fallet såväl av en uppblåsthet och en arrogans (Jupiter) som av en iskall och kalkylerande och fullständigt samvetslös vilja att stärka den egna ekonomin och efterlikna en av de markägare Persson som barn så avundades. Notera husherre-Stenbocken i andra huset som associerar till Oxen - marken (som sådan). Visst är det ett nybyggarhoroskop men problemet är att Persson agerade ut en 1800-talsinstinkt inför häpna svenskar i 21a århundradet. 

Men det är också typiskt Saturnus och Stenbocken - här finns tendensen att leva kvar i en för länge sedan svunnen värld. Inte för inte betecknar Saturnus kvardröjande karma på ett generellt sätt (se dock förra inlägget om det femte huset som en mer individualiserad indikation om karma).

2 kommentarer:

Anonym sa...

Den Enastående Buffeln förnekar sig icke!

Om du ej skådat den eminenta dokumentären "Ordförande Persson" gjord utav fursteslickaren E.Fichtelius så kommer här ett smakprov, finns på svt plav, väl bekomme.

https://www.youtube.com/watch?v=COHL2VGBrRE

Seaward sa...

Jodå, den har jag tagit del av. Mycket ofrivillig och menad humor där...