Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 21 december 2014

Djävulen bor i detaljerna - virke till en högeranhängare

SvD skjuter sig rejält i foten när man presenterar forskning som tyder på att högerväljarna har högre utbildningsnivå än socialdemokratins väljare. Men så oväntat! Artikeln meddelar att valet 2002 skulle ha givet högerseger om alla röstat som den mest välutbildade delen av svenskarna.

Vad man menar med att "Djävulen bor i detaljerna" är just den dårskap eller hybris som följer på att man upplever sig insatt, ända in i detaljerna. Människans fattningsförmåga är nämligen av "zoom-typ" och den som vanemässigt läser och memorerar det finstilta ofta drabbas av en motsvarande försvagning i förmågan att uppfatta holistiskt, se stora gestalter och sammanhang.

Det är därför borgarna är så ohjälpligt korkade. De har förmåtts absorbera sin "sorts" propaganda och lurats på en valfrihet i de mest obetydliga detaljfrågor att deras psykiska muskulatur förtvinat. De vet inte längre hur man slappnar av och zoomar ut. De är t.ex. inte kompetenta till civilisationskritik eftersom de saknar förmågan att klättra ut ur sitt eget välinredda lilla dockskåpshus (å, så mycket saker att fylla det med från IKEA eller fina köpgatan).

Uppenbarligen var kognitionens mysterier väl utredda redan i antiken och finns kodifierade i zodiaken. Bloggen har ofta varit inne på distinktionen mellan den lyckosamma sektor 5 (agathon tuche) och olyckans sektor 6 (kake tuche) i den hellenistiska astrologin:




Inritat på bilden är egyptiern (hellenisten) Claudius Ptolemaios planetära aspektsystem som vandrade vidare till araberna när senantikens saga var all, och som sedan visa arabernas förmedling anammades av västerlandet från medeltiden och in till idag. Setet med aspekter (0, 180, 120, 90, 60) har felaktigt blivit en egen storhet och fortsätter att så betraktas på grund av att västerlänningarna degraderat till ett stort pack av siffernissar som räknar och räknar men ändå inget ser eller förstår!

Det har gjorts flera studier i väst av aspekterna, traditionellt delade på "goda" och "onda", men doktrinen stämmer helt enkelt inte. 1900-talets största brittiska astrolog, Charles Carter, konstaterade ampert att han hittat precis lika många självmord med onda planeter i god som i ond aspekt. Den här bloggaren har studerat några hundra brottsdömda utan att hitta ett enda spår av att aspekterna som sådana tillför någon "kvalitet". De är, när allt kommer omkring, bara "aspekter", de planetära gudarna som kastar blickar på objekt på vissa formaliserade avstånd från sig själva.

Indisk astrologi är troligen närmare sanningen (om någon sådan står att finna): aspekterna är just bara neutrala och inte ens en illgörare som olyckans Mars behöver nödvändigtvis kasta "onda ögat" jämt och ständigt. Det finns vissa horoskop där Mars tvärtom fungerar som en "verksam välgörare", dvs situationer och personligheter för vilka "stridbarhet" enbart är av godo.

Den sannolikt äldre indiska aspektläran kan dock anas i bakgrunden om man istället fokuserar på husen, de världsliga erfarenhetsområdena. I den naturliga zodiaken här ovan är Väduren identiskt med det första huset, ego-huset där saker manifesteras, ett barn föds eller solen pånyttföds om morgonen. 

Mars härskar över Väduren som spjutspetsen som öppnar upp sidan av den korsfäste Jesus kropp så att kroppsvätskor rinner. Den romerske soldaten konstaterar att "judarnas kung" minsann är död. Det är bara en skinnsäck med geggigt innehåll kvar på korset. Det hela är inte olikt den omvända situationen där barnet - den återvändande själen - tränger sig ut genom den omslutande säck som moderskroppen utgör och i blod och gegga ger upp ett krigsrop efter sin triumfatoriska "soluppgång" eller återkomst till denna världen. Den övernaturliga ordningens inte helt friktionsfria övergång i den temporala och blott naturliga ordningen.

I indisk astrologi är det enbart Mars som kan kasta en 210 grader lång aspekt. De bakomliggande skälen till det indiska aspektschemat tycks ha gått förlorade, indierna verkar helt ointresserade av historisk dokumentation - de lever sina berättelser, befinner sig på insidan av dem. Den indiska astrologin låter planeterna kasta sina blickar enbart framåt genom zodiaken, enbart positiva talvärden, aldrig blicka bakåt (negativa talvärden bortom oppositionen +180 grader).

Men om man vänder på hela steken och använder hinduismens unika 210-gradersaspekt för Mars här nere på Jorden, i "det världsliga" - se då hur den lilla illgöraren Mars med "naturlig" fästpunkt i första huset träffar den hellenistiska astrologins sjätte hus, "olyckans sektor"! Och för att ingen ska missa saken: hinduismen har placerat Mars som en planet som är besläktad med det onda sjätte huset som dess bhava karaka, dess hussignifikator.

Lustigt nog saknas i det grekiska (hellenistiska) schemat 150-gradersaspekten (som från östra horisonten träffar Mars negativa dödshus). Men vänder man detta förhållande upp-och-ned har vi ju hinduismens 210-gradare! Helt klart är det samma lärosatser från början, men olika kulturer har bevarat olika fragment av ett komplett system. 

Jag tror inte ett dyft på europeiska forskare som från sin horisont och på basis av några låneord hävdat att grekernas lärosatser är originalet som gick på export till Indien. Det är rent löjeväckande inskränkt att vara så hemmakär och glömma att grekerna till att börja med fick astrologin från Babylon. Och att hinduisk astrologi bevarat tabeller för horoskopberäkning som tar fasta på Babylons koordinater. Det är i så fall mer troligt att hinduismen fick impulser från Babylon direkt. Som om det saknades kulturdiffusion och handelsvägar innan Alexander började storma runt med sin lilla krigshär! Occams rakkniv.


Sen rekonstruktion av Eratosthenes antika världskarta - se Wikipedia

På den här bloggen har producerats mer text än tanke under snart sex år eftersom jag titta på dagstidningarnas rubriker och skandaler samtidigt som jag bara skrivit ut vad de motsvarande horoskopen innehåller som kan tänkas matcha rubriken ifråga. Det är en forskares långa och enahanda datainsamling som kommenterats samtidigt som materialet samlats in.

Men till skillnad från dem som drabbats av Djävulen och för snabbt ger upp hoppet om att kunna se helheter och istället nöjer sig med att producera marginalkommentarer har bloggaren sökt hålla sinnet öppet och ograverat tills dess att större Gestalter ger sig till känna. Även dessa har möjligen ältats till leda, men jag har velat verkligen verifiera den antika världsbilden och inte nöjt mig med preliminära antydningar...

*****

Det är säkerligen stämningarna i Sverige numera som gjort att Olyckans herre, Stridshingsten med en naturligt och verksamt ond Mars i Jungfrun i egohuset, kom att stå i centrum under hans regeringstid, så att fler kommentarer till detta horoskop samlats än till något annat. 

Om den lilla illgöraren låg som uttryck för Stridshingstens vilja att "söndra och härskar" - just genom att tillhöra dem som Djävulen lurat att se till obetydliga smådetaljer, så står det helt klart att han är den ondaste politiker Sverige någonsin producerat när man ser i hans sjätte olyckshus vad han ansåg var det värsta som tänkas kunde: Världssjälens Form Saturnus i sitt positiva härskarläge i folkmedvetandets Vattuman. 

Detta är en av astrologins mäktigaste och mest explicit gudomliga symboler - människan är en gud (i långsam tillblivelse), och Stridspitten upplevde detta som hans olycka, hans fiende! Han hatade så den organiserade människan att han kallade svenskarna "mentalt efterblivna". Den som sa' det, va' det! Den som önskar har säkerligen mer än 60 kommentarer till horoskopet (jag tror inte alla blivit taggade), men låt oss än en gång återvända till denna politiker som svenskarna i sin mörkaste timma och som vanligt vilseledda av medierna faktiskt hyste förtroende för!



Den indiska astrologin håller husen 3, 6, 8 och 12 för att vara "onda" hus, men tankegångarna är slingriga. För 12e huset är visserligen den världsliga förlustens sektor men samtidigt, för den som har några som helst andliga aspirationer platsen där själen rentvår sig från ackumulerade synder.

Stridshingsten hade en intressant låsning mellan de två onda hus som ligger i opposition - fiendskapens sjätte hus och det naturliga resultatet för den som hårklyver och söker "söndra för att därigenom härska": 12e husets förlust av allt världsligt gott. Kanske förklarar den här neurotiskt överspända axeln varför Stridshingsten lanserade detta larviga tillnamn när valet närmade sig och opinionssiffrorna såg dåliga ut efter det alarmerande usla EU-val som moderaterna gjort. Kanske förklarar den här rigida axeln mellan två orubbliga tecken (Vattumannen och Lejonet) varför han drog järnet som en skållad råtta på valnatten, sedan förlusten var ett faktum. 

Notera hur Stridspitten har sin personliga ego-härskare Merkurius i kungens Lejon MEN i 12e huset för prestigeförluster och allmän förlust !!! Sicken dålig förlorare !!! Det är detta haveri som nu borgerligheten söker övervinna genom det konstanta drevet i högerpressen mot allt vänster och främst då Miljöpartiet. Djävulen i detaljerna, den falska civilekonomen och räknenissen Stridshingsten, var utlösare till hela det kaos som råder i Sverige, först genom att driva drägget från sitt parti mot SD och sedan den non-stop smutskastning som högerpressen bedrivit i månader. 

I kartan här ovan ser vi en äkta kolsvart själ, en som öppnar "sina hjärtan" - alla lika svarta - för brutaliteten och samvetslösheten som alla kapitalister har i sig. Dessa räknar kronor och korvören och Djävulen bor som sagt i detaljerna - i denna perspektivlösa jakt på kapade kostnader på alla möjliga och omöjliga ställen. 

Det förvånar inte att Stridspitten lyfter fram fiendskapens och olyckans tecken Jungfrun till sina förstahusposition och dessutom har olyckans och fiendskapens signifikator på plats. Det är som att flytta över grekernas onda kake tuche (även stavat tyche) och bädda in det i en människa av kött och blod! Inte ens välviljans Jupiter fungerar som den ska i Stridspittens horoskop, något som bloggen påpekat flera gånger.

Uttrycket "Djävulen bor i detaljerna" kan således knytas till olyckans och fiendskapens sjätte hus och dess naturliga korrelat Jungfruns tecken. Jungfruns härskare är i sin tur Merkurius, räknenissens och handelsmännens skyddspatron. Cirklar sluts och logiken är korrekt. Det är ingen slump att Stridshingsten förde Sverige till den avgrund landet nu sjunkit ner i. Men det hade varit omöjligt utan socialdemokratins korruption och högervridning under många år. 

Det förtjänar därför att påminnas om att den korrupta västtraditionen åtminstone bevarat så mycket antikt material att det sjätte huset alltjämt är knutet till tjänstehjon och trälar, i kontrast till "den goda lyckans folk" - femte husets ledare. Högermedierna var tvungna att fejka rejält i fallet Stridshingsten, för som framgår av det femte ledarhuset saknade han alla de kvaliteter man förväntar sig av en god politiker! 

Huset gapar tomt, men eftersom det tillfälligen ägs av Saturnus är vi tillbaka i det redan sagda: Stridspitten var bara en plagiatör av Saturnus-i-Vattumannen men i spegelvänd, söndrande och negativ skepnad: allt det goda med ett intellektuellt medvetet och organiserat folkkollektiv bestående av individuellt medvetna och frivilligt organiserade människor - Vattuman=civilisation - denna sublima bild för människor i samverkan tog fanskapet (han är inte värd mer till eftermäle än så) och smutskastade. Det goda samhället var hans olycka och hans sjättehus-fiende! 

Se "60 inlägg" med analyser varför Stridspitten inte kunde tänka högre och bättre än att ta den låga Näringssjälens "sanning" som sitt 11e-husideal. Detta behöver inte vara ett dåligt ideal, men det finns ett sammanflöde av faktorer i Stridshingstens karta som återverkar på och degraderar varenda enskild detalj. Detta kan inte Djävulen se, som bara skjuter in sig på "enskildheterna" - ett av Stridspittens favoritord - utan bara är förbehållet den vars "zoom-muskulatur" ännu är intakt.

Förre statsministern led av samma sjukdomstillstånd som hela borgerligheten uppvisar intill denna dag, den 21 december i onådens år 2014. Det är ren ondska som kryper genom borgarens nutritiva kroppssystem. De är förgiftade. Kan något biolog isolera och eliminera ämnet så de får klarsynen tillbaka? Skulle den biologen i så fall få Nobelpriset för sin upptäckt? Jag menar, hela den institutionen är ju köpt av kommersen och det vore väl olyckligt om man hittade "genen" som orsakar girighet...

Inga kommentarer: