Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 3 november 2014

Högerns smutskastning förklädd till "kultur" i DN

Livstrött borgare med paranoid fixering
vid frihetsberövanden. Solen i
syndfulla fångenskapens Skorpion
.
Kristofer Ahlströms "Fem popkulturella skäl att minnas Östeuropa" i DN håller en återhållsamt saklig ton... men det ska vara en dum jävel att inte se vad han håller på med. 

Under Wlobbarskys ledarskap har DN totalt tappat kontrollen, och nu publiceras den mest insidiösa smutskastning av den svenska vänstern fast texten nominellt förlöjligar de krumma kulturella uttrycken i Östeuropa under kommunismen. Detta är inte en kulturartikel, det är högerpropaganda. Precis som med rasisters texter gömmer Globbarskys hejdukar intentionen bakom skenbart neutrala formuleringar, men alla som är "med på grejen" hör och skrattar åt det egentliga budskapet. Här är budskapet knappt ens studentikost så omoget är det: Titta så hemske de hade det under kommunismen jämfört med vår kultur. Metoden kallas "guilt by association" och som vanligt visar svenska språkets brist på motsvarande uttryck vår psykologiska fattigdom och därmed sårbara påverkbarhet.

Nyfiken på vem den här rösten tillhör hittar jag hemsidan. Författaren har två romaner under bältet, men tycks exklusivt knuten till Bonnierstidningen DN. Som så ofta med frekvent förekommande namn finns en liten osäkerhet om rätt födelsedatum lokaliserats, men en roman betitlad "Bara någon att straffa", stämmer ofattbart väl med det datum som ger följande våldsamt förvridna horoskop:


En Eld/Vatten-konflikt som mer
antyder "tragedi" än "sensationalism"

"Bestraffaren" från romantiteln syns som en dubbel överhalning. Den defensiva och negativa Skorpionen hotas till livet av dess egen disponent Mars som här är förstärkt av Jupiter och girighetens Rahu. 

Samtidigt hotas livskraftens Sol till livet av Satans stjärna mittemot. Satans stjärna tycks kunna leda till en djup korruption av intelligensen (Solen): en som målar fan på väggen - vilket är exakt vad hans "kulturartikel" i DN ägnar sig åt.

Skulle födelsen inträffa efter cirka 13.30 på dagen når också psykets Måne Skorpionen och då är allt hopp ute.

Faktum är att han med sin sökta frisyr t.o.m. liknar ett annat praktneggo, Morrissey, från vilken han uppenbarligen stulit sin "look"! Britten föddes i motsatt soltecken, Oxen, men har både Måne och Jupiter i Skorpionen. Likheten i kraniets uppbyggnad är omisskännelig. Djupt sittande och små ögon som så ofta med en stark Skorpion.


Allmänna rättshaveristen
Morrissey, med ett jupiteriskt
maxat psyke som fångats i
skorpioniskt avvisande känslor




Det betydande underhållningsvärdet i Morrisseys åbäkanden, för att inte tala om hans formsäkerhet, ligger förstås i den flammande oppositionen mellan formplaneten Saturnus och Venus, Eld till Luft. Gnällspiken och rätthaveristen är helt och hållet Vattenelementets bidrag i det här horoskopet. Han har dessutom fått cancer nyligen, och man kan nog säga att en fallen Mars i Cancer som bas för en fallen Måne i Scorpius inte är en höjdare - men kombinationen har producerat underbart mörk och stämningsfull musik!

Man kanske inte ska raljera för mycket om propagandisten i DN. Hans horoskop tyder på att han kan ha varit utsatt för svårt våld i sin barndom -- eller i ett just föregående liv. Det är inte att förvåna att han stulit Morrisseys look rakt av, britten har sjungit mycket om svåra barndomsförhållanden. Svenskens horoskop visar en som kommer åter till tid och rum under ungefär så usla förhållanden som möjligt är. 

Hemsidan citerar en recension från DN, tidningen som hjälper honom med brödfödan och säger att han producerar en sällan sedd "angelägenhet". Tacka för det med Mars och Jupiter i fullt blås mot Sol-Skorpionen som bara söker stå pall. Engelskan har ett bättre ord, "overbearing" - se bara den överseriösa lidande poetposen på fotot ovan! Men Eldens attack mot Vattnet indikerar stor tragik och förutnämnda boktitel kan vara självbiografisk. 

Utan att han förstår det, eftersom intelligensen är så skadad i det här horoskopet, ger han sig på svensk vänster i något slags dunkel insektsmedvetenhet: "Bara någon att straffa". 

Kanske är han bara en nyttig idiot som högern använder i sin dirty campaigning - som tydligen inte var begränsad till Nya Moderaternas usla valaffischer och partiets interna lögner som fick plockas bort ur partiprogrammet. Borgaren visar tydligare sin uselhet i Sverige än någonsin. Landet befinner sig i dårskapens klor ännu fyra år. Sen brakar det ihop fullständigt.

2 kommentarer:

Havsörnen sa...

Globarisarski 2013:

"Men vi kommer i närtid att satsa mer på berättande och agendasättande journalistik."

Agendasättande, d v s media som propagandaorgan och värdeförmedlare i syfte att påverka opinionen = inte journalistik.

Seaward sa...

Det var en klar bekräftelse! Jag kom också att tänka på att den här skribenten har samma överbetoning på "sensationalismen" - Eld/Vatten-krock - som chefredaktören Dogebarsky. Den senare är passionerat ytlig (Rajas guna) medan skribentens element står låsta i oförståndets Mörker (Tamas guna)

Det är Tamas som älskar att spela rollen som agendasättare eller hörnpelare och så att säga söker begränsa den värld andra sedan ska acceptera och ta för given Dogen är en fis i evigheten med en enda planet i tunga Tamas (balans är alltid bäst). Den är å andra sidan tung, tamasiska Saturnus i Lejonets första grad. Det gör att transiterande Saturnus just nu riktar sitt allvarliga öga mot honom och frågar ”vad håller du egentligen på med?” Saturnus är astrologiska för ”Räkenskapens dag”. Men DN lär väl aldrig skriva om den identitets- och ledarskapskris han troligen genomgår just nu. Möjligen duckar han för en del av Saturnus tyngd eller misslyckas förstå hur djupt den involverar hans själsliga struktur: åtminstone med en månascendent stryper Saturnus snarast det andra huset för ekonomi. DN och Bonniers nya hysteriska lönsamhetskrav!

Jag noterar hur bristen på briljans trots tung Tamas guna inte gäller Morrissey, där istället en krock mellan Eld/Luft i begåvningens kvalitet Sattva guna lyfter artistens sensibilitet till den nivå att The Smiths valdes till bästa brittiska popband någonsin (eller var det som tvåa efter fixpunkten Beatles?).