Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 24 november 2014

Det spanska undantaget: genuin socialism

Ledarskribenten Andreas Gustavsson skriver i ETC om det spanska undantaget från den intellektuella misären i Västeuropa efter ett EU-val som såg lersörjan från höger djupt i folkens själsliga porer, människor med så grumlig blick för den självklara Spelplanen att bara denna tunna tårtbit Tid bekräftar hur rätt Platon och de antika filosoferna hade. Människan, när hon börjar se till sina egna behov, börjar pyssla med bara sin egen kropp har reducerat sig från en levande själ till en död krypta! (soma = sema)

Men så upptäckter Gustavsson ett "karismatiskt" undantag från västerlänningens elände, spanske Pablo Iglesias, en ny typ av socialistisk politiker. Som god socialist skyndar sig skribenten att hycklande understryka att det mest fascinerande egentligen är folkmassorna. God vänsterideologi får inte falla i fällan att ensidigt dyrka en "karismatisk ledare"!

Likväl klingar det första han säger sant. Här är horoskopet för Pablo Iglesias Turrión, som visar sig vara hans fullständiga namn. (Vi ska återkomma till det strukna andra efternamnet strax.) Säkerligen till alla Jord-bundna människors förtret inledde bloggen närapå direkt med en lång lovsång till Eld och Luft - de två elementen som tecknar den supralunära tillvaron där gudarna och andeväsen som egentligen inte vidrör den smutsiga lägre världen håller till. 

Dessa två högre element är de som Platon ville se fylla de styrande filosoferna i sitt samhällssystem (läs: Staten). Dessa samhällets ledare levde helt i anden, i det supralunära och ägde inget för egen del. Landets moraliska överhet levde kommunistiskt eftersom deras lämplighet som ledare bestod just i att de övervunnit den degraderande inverkan från planeten Jorden och dess självcentrerade kroppsliga behov. Det näringsliv som totalt tagit kontrollen över västvärlden var något otänkbart för Platon, som tilldelade nasarna sin rätta plats - på botten av samhällsbygget, fast kontrollerade av politikerna, vilka i sin tur förde begåvade resonemang med det högsta rådet av filosofer (kalla dem gärna "experter"). 

Den spanske karismatikern har ett program som stannar vid elementär behovstillfredsställelse för gemene man - vilket kunde tyckas rimligt i alla världar utom dem där det näriga monstret Hydra har spridit cancerceller genom allt och alla! Spanjoren hämtar de måttfulla behov en upplöst filosof har och önskar att detta var grundtryggheten för hela folket. Det är sublimt, det är humant! Vem är då Pablo Iglesias? En Sol-Våg förstås!



Iglesias när nästan fånigt platonisk eftersom den totala avsaknaden av planeter i Jordelementet skulle kunna tolkas som att själen i denna kropp är helt och hållet verksam på ett högre plan än de ting som kroppens sinnen möter och älskar att klamra sig fast vid. Spanjoren hanterar också föremål men gör det på den intellektuella nivån. Månen i Väduren är ett psyke i Eld, en som skådar och använder synsinnet. 

Till skillnad från "sensationalisten" (se t.ex. DN:s parodiske chefredaktör Blobbodarsky - han borde ha blivit teaterapa istället och där gjort ett fantastiskt jobb) - har spanjoren förmågan att översätta det han subjektivt uppfattar med sitt Vädurssinne till tankekategorier på en högre nivå. Mån-psykets disponent Mars måste här sägas utmärkt placerad avvägningens Vågen där den dessutom hettar upp Venus som är basen för både den aktivistiska Solens och psykdisponenten själv. 

Detta är en fantastisk årgång av Vågens tecken i termer av rättvisepatos. Det kunde se ut som om årgången skulle bli mycket kortlivad: Vågens härskare Venus är på väg ut ur tecknet samma dygn Solen når dit. Men tittar man framåt börjar Venus backa tillbaka in i Vågen och ger ett ganska stort tidsfönster för en genuint poetisk själ (Solen + Venus). Den mer akuta typ som Iglesisas representerar tar naturligtvis slut när Månen lämnar sitt fullmåneläge.

Är det för att Sverige är ett land av horor och horkarlar som vi tenderar att droppa alla dessa dubbla efternamn som avslöjar att vi inte tar äktenskapet på allvar längre? ETC-skribenten ger bara spanjorens halva efternamn, men det är uppenbart att fullmånar längs "Jag & Du-axeln" indikerar ovanlig tillväxtvärk och sannolikheten av att bli ett skilsmässobarn med två skilda hemmiljöer. I fallet Iglesias-Turrión tycks inte detta ha skadat honom eftersom planeterna på det hela taget bildar en så kraftfull tänkande människa. Det är de som fastnar i Vattenelementet som lider emotionella trauman som de inte klarar att tänka sig ur.

Tar man Månen som ascendent förvandlas Solens disponent Venus till en verksam illgörare. Partnerskap och allianser en källa till svaghet och osjälvständighet! Men för Väduren är Mars åtminstone "neutral" så att strida för sin egen sak är inte fel om allianser (Venus) tappar den korrekta balansen, t.ex. som att ena parten snor hela utrymmet och inte respekterar helhetens bästa.

Eftersom denna verksamt neutrala Mars nu ligger i ett tecken som vårdar sig om den sociala balansen och inte i egoistiska Väduren får vi i praktiken ett remarkabel budskap där kombinationen av Venus och Mars just visar upp en skakig social balans - spanjoren verkar i sin person sammanfatta den oförrätt som Rovkapitalismens organ EU åsamkat det spanska folket. 

Den som vill psykologisera på ett inskränkt individualpsykologiskt sätt skulle säkert kunna ana en frånvarande fadersgestalt som förmått Iglesias att formulera en politisk vision som återigen säkrar den lilla människans grundläggande ekonomi. Hans modersgestalt (Venus) har det inte lätt i det här horoskopet.


PS. I en övrigt bra artikel (vem skulle annars ha berättat om den spanska gräsrotsrörelsen) noterar jag att ETC-skribenten använder ett inskränkt grundperspektiv. "Vi" valdeppiga svenskar med vänstersympatier av olika sort, ska glädja oss en smula över att frisk ideologi sprider sig i Spanien! 

Iglesias skulle säkerligen ha funnit det ett lamentabelt instrumentaliserande av vad han söker åstadkomma! Han reduceras till ett pepp-preparat för passiviserade svenskar i höstmörkret. Grundvinkeln är sjuklig just som en svensk är en av de sjukaste världsmedborgarna till följd av sin sekularism. Tur då att artikelinnehållet kompenserade den här olyckliga formen.

9 kommentarer:

Susanne sa...

Eftersom du kommenterar hans namn och verkar tro att han är skilsmässobarn bara för att han har dubbelnamn: Spanien har ett annat namnskick än det svenska. Barn får både moderns och faderns namn, och kvinnor behåller alltså sitt efternamn även som gifta. Den här mannens far heter Iglesias och modern Turrión i efternamn. Därför kan spanska fullständiga namn vara oerhört långa, med flera generationers släktnamn, men ofta förkortas de förstås.
F.ö, var det även i Sverige så förr ( fram till ca sekelsiftet 1900) att gifta kvinnor behöll sitt efternamn vid giftermål) - då var det ju ofta s k patronymikon som gällde: -son el -dotter.
Så din förmodan om ett modernt påfund i Sverige som beror "att vi inte tar äktenskapet på allvar längre" är i själva verket en gammal tradition i Spanien :-)

Har inte läst artikeln än, ska göra det, men jag kan bara nämna att jag så på wikipedia att Iglesias Turrións farfar satt i fängelse under som politisk opponent till Franco, så den politiska åskådningen verkar han ha "i blodet"....

Seaward sa...

Namnskicket borde jag ha kunnat med spanska som c-språk i gymnasiet... Kunskaper sedan länge glömda... :-)

Bortsett från dubbelnamnet, som nu fått sin förklaring, är det dock inte bara horoskopets fullmåne som tyder på separationer. Saturnus i Lejonet tyder ur månascendentens perspektiv på en fadersblockering, med mera. Då i princip allt utom bloggens ämne (astrologi) lockar till kommentarer, kan man dock misstänka att den överlevt sig själv. Gör du en analys av inläggets konstruktion ser du dock att inledningen är en ”prolegomenon” till den astrologiska analysen. Många inlägg är uppbyggda på samma sätt – kalla det en liten eftergift åt novisen för att försöka locka denne med lite allmänt kött på benen för besväret att sedan exercera sin intellektuella förmåga på den astrologiska rebusen. Folket är dock oftast nöjda med en färgglad fjäderdräkt.

Gliringen om svenskarnas slit- & slängmentalitet i äktenskapsfrågan är inte logiskt avhängig till sakfrågan du rättade. Vittrande segervind i möjligheten att korrigera det "spanska felet" övervägde du inte ens innehållet i det jag skrev: titta dig runt och se hur många celebriteter som dumpar sina extranamn i syfte att göra "varumärket" tydligare!

I själva verket är detta namnkortande själens skam över sin slit & slängmentalitet; det är halvt accepterat att mörka hor- och horbocksmentaliteten i den sekulära kulturen (en kultur du ofta försvarat mot t.ex. hederskulturer). En helt separat diskussion med andra ord, och som står på egna ben även om man lösgör den från kopplingen till det "spanska felet".

Artikeln i ETC tabulerar det vanliga som kommer att utgöra morgondagens värld (i det universum där inte mänskligheten förintar sig själv och sin planet): medborgarlön och världens 1% superrika hårt beskattade, med mera...

Susanne sa...

Ärligt talat så fattade jag inte riktigt vad du menade med ditt muttrande om horor och horkarlar och deras namnskick, men eftersom du trodde att spanjoren var skilsmässobarn pga sitt dubbla efternamn trodde jag det hade med dubbelnamn att göra. Och jag förstår inte riktigt nu heller, för jag tycker det är tvärtom, det blir allt vanligare med dubbla efternamn och inte tvärtom. Om någon kändis "dumpar" det är det väl för att det upplevs som för långt och svårt att komma ihåg. Ja det finns ju t o m de som tar sig korta och kärnfulla artistnamn, och det är ju inte något nytt att göra det precis, och inte något typiskt svenskt heller.

Att dessutom påstå att jag försvarat "den sekulära kulturen" genom att vara kritisk till s k hedersvåld - milde himmel! Då påstår jag nu att du försvarar maffiakulturen, för det är samma mentalitet i den som i repressiva s k hederskulturer. Avvikare straffas hårt.

Men för att återgå till sakfrågan: Nu har jag läst artikeln, och den var intressant, för jag har absolut inte hört någonting om detta parti i s k mainstreammedia. Du tycker tydligen att det är för lite astrologikommentarer här, men det går i alla fall att hitta intressanta länkar till texter och artiklar som man inte skulle ha haft tid och möjlighet att leta upp själv, och det är inte så illa det heller, så tack :-)
(Kritiken tycker jag är orättvis, för en skribent måste alltid tänka på vilka läsarna är, och vilka är mottagarna om inte "valdeppiga
svenska med vänstersympatier"? Och lite pepp i höstmörkret är inte fel!)

Seaward sa...

Den filosofiska idealisten Plotinus ligger på nattbordet igen. Det som "deltar i" är per definition mindre än vad det deltar i. Allt deltar i den största Formen som tänkas kan. Mängdlära i Rom för 1700 år sedan och än idag grund för spelreglerna i underhållning som radions "På minuten"!

Inläggets sakfråga är inte den du menar dig återvända till efter att ha läst ETC-artikeln, trots mitt klargörande att den enbart är en "prologomenon" eller inledning till den egentliga sak som skall följa: stjärnhimlens eventuella vittnesbörd (ett av många möjliga) om en socialistisk natur.

(Jag behöver väl knappast säga att jag är lika falsk i mitt rubriksättande som alla kvällstidningar, rubriken röjer inte nödvändigtvis sakfrågan.)

Avstampspunkten i ett kapat dubbelnamn må ha varit felaktigt (men här ska du ta dig tid och upptäcka hur många kändisar, särskilt kvinnor, som släpper ena halvan av sitt dubbelnamn för att inte verkar fullt så begagnade eller i äktenskap upptagna - varumärkesstrategi i en kultur och horpojkar och -flickor) - men sakfrågan är till sist astrologin och hur skilda beteenden (och kanske t.o.m. hela ideologier) kan ledas tillbaka till distinkta arketyper eller ledande principer.

Att inte följa Ariadnetråden för att ta sig ut ur labyrinten, hävdade Plotinus, är att ha sällat sig till Ondskan själv. Ondskan verkar genom "mångfaldens" frestelser! Bloggen - dvs. jag - överlever förstås utan relevanta kommentarer till det astrologiska hjärteämnet, vad den här saken gäller är läsarens egen själ och dess räddning ut ur illusionen att trådande med detaljer skulle vara en väg ut ur dödens labyrint! :-) (Gäller särskilt Jungfruns tecken i alla dess kombinationer med varjehanda andra pusselbitar!)

Sverige tycks uppdelat i två läger: de systematiska som nästan undantagslöst sålt sig till teknik- och it-fascismen (och bygger labyrinten allt djupare och mer ogenomtränglig - se nyheten igår om bankernas katastrofalt överlastade och hoplappade it-system) och sedan ett annat släkte som jag inte riktigt får grepp om då den Irrationella Själen styr dem med järnhand i förförisk silkeshandske.

På kultursidorna frodas alltjämt "postmodernism" och många hoppar hejvilt mellan positioner och skilda fragmentariska tankesystem utan att ens verka överväga om den egna vagnslasten av åsikter eller "tyckanden" som du kallar dem, låter sig förenas i en koherent andlig farkost, en av "Faderns många boningar" enligt Jesus föga förstådda insikter i andevärldens uppbyggnad. Virtanen nuddar vid fenomenet i den här krönikan:

http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/fredrikvirtanen/article19824166.ab

Åsikter är som söndriga fragment som driver hit och dit i andevärlden, de går inte att ta plats i och färdas någonstans med. Överheten har sin makt (inte minst ekonomisk) genom att lura folket att låta sig nöjas med fragment och tankeklichéer som planterats i deras psyken (Månen), medan överheten själv söker kontrollera Berättelsen. Just nu är det en deprimerande skithistoria som vilken avartig femåring som helst kunnat tota ihop: ekonomisk tillväxt och alla länder mot varandra.

Se även morgonreflektionen utifrån några tankar hos Plotinus här om nödvändigheten att stå rotad i Himmelen/Enheten för att inte segla ut på irrfärder som gamle Homeros gjorde:

http://sidereal.hall-of-man.com/2014/11/hogerns-falska-dyrkan-av-mangfald-det.html

Susanne sa...

"Inläggets sakfråga är inte den du menar dig återvända till" - nej det är riktigt, jag hade tänkt göra det men fann helt enkelt inget att tillägga till själva den astrologiska analysen - den är väl fulländad... eller kanske snarare, jag känner inte till Pablo I-T tillräckligt...

"Åsikter är som söndriga fragment" - jomenvisst. T ex åsikter om namn och förmenta orsaker till deras ev förkortningar.

Virtanens krönika var helt på pricken!

Jag är rörd över din omsorg om räddningen av min och andras själar. Var inte orolig för min skull, jag ska nog hitta ut ur labyrinten.

Voilà några tankefragment...

Anonym sa...

Skulle jag ha en astrologiblogg så skulle jag ärligt talat skita i om kommentarerna från läsarna innehåller astrologiska "kunskaper" eller "fakta" eller bara rena enkla kommentarer till vad man har skrivit om.

Bättre med lite fart i en blogg än ingen reaktion alls!

Seaward sa...

Polsk riksdag kallas det, och se vart den odisciplinerade mentaliteten tog det landet! I horder far de idag till Storbritannien för att reparera vattenledningar och utföra andra enklare arbeten alltmedan britterna föraktar sina gästarbetare. Nej, det finns inget som slår ambitionen att söka diskutera sakligt. Världen är överfylld av ostrukturerat pladder som surrar runt som en fluga i rummet utan att verka ha något mål alls.

Tysta rum är för övrigt perfekta för meditation som leder till överjordisk uppfattningsförmåga.

Susanne sa...

Jag hörde på radio om att Iglesias kritiseras för att ha köpt en lyxvilla för 615.000 euro, och blev nyfiken på hans horoskop, som jag mindes fanns här. (Däremot hade jag alldeles glömt ordväxlingen här ovan.)

Du får nog skriva om analysen, för hans födelsetid är känd (RR AA), och den visar att han faktiskt är soljungfru, om än på gränsen. Dessutom är jungfrun stigande. Det ger ju ett helt annat horoskop. Med mars, venus och den för honom så viktiga merkurius i resurshuset är det kanske inte så konstigt att resurser blir viktiga. Och Jupiter i trygghetssökande kräftan ett ont ideal... Simsalabim - borta är det nästan fånigt platoniska.
Tänk vad ett födelseklockslag kan förändra... och tänk vad lätt det är för en politiker att falla...

Seaward sa...

Ja det må jag säga! Det kan bli nytt innehåll i detta inlägg eller troligen raderar jag detta och publicerar något helt nytt.

Din spaning kommer passande efter min upptäckt på lördagen att Jupiter inte går så bra ihop med Jungfruns tecken i fråga om att skarpt skilja de egna från "de andra".

Det inlägget följdes snart av Wolodarskis söndagskrönika i DN där han tar upp samma tema (främlingsfientlighet) och använder samma i och för sig inte unika fras "de andra". En direkt följd av min nästintill definitiva spaning om xenofobins ledande arketyp?

Det finns förstås olika kombinationer som kan peka i samma riktning, precis som det finns bra Jungfrun, som din 12e-husare: "en bra Jungfru är en Jungfru under avveckling i befrielsehuset!" :-)