Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 2 november 2014

Att ha eller att vara


Erich Fromm


När Katrine ex-Kielos håller snabbtänkta galenpannan Russell Brands bok om att vi alla ska starta revolution mot grodkapitalismen på en armlängds avstånd - hon var inte så förtjust i honom vid denna tid förra året heller - då går mina tankar till en bok som väl alla i Sverige läste om de växte upp under 70-talet: den judiske psykologen och klartänkte psykologen Erich Fromm. 

Han nämns flyktigt i hennes söndagskrönika i Aftonbladet, och hans djupa och insiktsfulla författarskap fick spridning i Sverige då eftersom bokförlagen ännu inte var i kris, såldes ett gäng Fromm-böcker för bara några tior och inbundna dessutom. Jag minns att jag läste "Konsten att älska" och "Att ha eller att vara". När jag nu tittar på sistnämnda, kostar pocketen ohemula 250 kronor. Det är när upplagorna sjunker styckpriset går upp - eftersom den Rike mannen har mardrömmar om livet nere bland menigheten. Den negativa spiralen gör böcker till något exklusivt, något underklassen hoppar över. Men under det socialdemokratiska 1970-talet kunde svenska folket fortfarande läsa och tänka och hade ännu inte börjat fördumma sig självt genom datorer och ändlöst stirrande på tv-serier och fragmentariska små youTube-klipp.

Det kan ligga en djup insikt i den islamiska kulturens förbud mot bildrepresentationer av högre ting - tänk bara hur dum och oförstående man tillåts förbli, om sublima idéer förvandlas till bilder eller föremål som det bara är alltför lätt att ta på ett bokstavligt plan. Jag var mentalt omogen när jag första gången såg Kubricks episka "2000 - ett rymdäventyr" och trodde bokstavligen det stora svarta stenblocket i filmens början var just en "pryl" av något slag. 

Det tog mig många år innan jag insåg att det bara var en symbol. Idag har marknaden lyckats ta knäcken på hela västerlandets befolkning till den grad att de BARA förstår "prylar" och inge ens har embryot till ett intresse för något mer. "Har du SKAFFAT nya iPhone än?"

ATT HA eller att vara visar också vara en extremt fruktbar ingång till Erich Fromms eget horoskop, där det är den kända födelsetiden som äntligen ger den fallna Jungfrun lite mer upprättelse. Av de tre horoskophusen som direkt anknyter till "ATT HA" - resurshusen - är Oxens andra hus faktiskt inte "ondskefull". Huset är neutralt eftersom en viss mängd personliga resurser är nödvändiga för att hålla första-hus jaget vid liv (indisk astrologi är, hur det än kan verka på den här bloggen, livsaffirmerande: jag-huset är ett av de GODA husen.

Att en andesjäl inkarnerar på Jorden är dock något gott, eftersom andesjälen i sig är ett utflöde ut det Platon (med hinduerna) kallade Det Ena, Det Goda och Det Sköna (bhakti-hinduismens blåa Krishna-figur är t.ex. "han som attraherar eller drar till sig" (lockar till Enhet) och han förklaras ständigt vara oerhört vacker. 


Inte heller det tionde materialistiska huset för resursernas fördelning är ett ondskefullt hus, bara det sjätte huset för profit- eller vinstmentalitet! Inte konstigt att Svenskt Näringsliv helst skulle vilja se så få unga som möjligt ägna studietid åt filosofi (och implicit: historia) på svenska högskolor! 

Plocka fram någon karta på Mannen som stack sin väg som en skållad råtta när det inte fanns minsta vittring på vinst inom Nya Moderaterna längre. Den mannen, vars namn inte får nämnas, föddes också då Jungfrun steg i öster vilket känns mycket naturligare för en som förespråkade en sjukligt självisk typ av individualism helt baserat på "att äga".

Att bara "vara" - även om det var oförskyllt pga sjukdom eller samhällskonjunkturer som tvingar ut folk i arbetslöshet eller t.o.m. blev arbetslösa för att ekonomdjävlarnas kalkyler kräver en viss "jämviktsarbetslöshet" för att inte folk ska få griller i sina huvuden och lönerna börja skena - det enkla "varandet" var exakt vad den mannen hatade mest av allt. Han uttryckte Jungfruns tecken på exakt det sorgliga sätt som det haft genom historien: det är trälens dystra livsbelägenhet. I senare, hycklande västerländsk astrologi kallas detta istället "service" men det finns, som bloggen har visat, mer anlag till fientlighet och kriminell själviskhet i den här symbolen än någon osjälvisk Florence Nightingale som tjänar eller servar sina medmänniskor. 

Jungfrun är livegen och tjänar under tyst protest. Det är denna upplagrade negativism som, tror jag, gör att den negativa Månen i Jungfrun är så tydlig bland svenska invandringshatare. (Jag här själv negativ till detta sociala marknadsexperiment som helt gått överstyr, men Jungfruns arketyp styr inte min födelse och jag väljer därför inte just ett sådant uttryckssätt.)

Alla sex negativt polariserade tecken är nej-sägare av ett eller annat slag och det är illustrativt att jämföra Erich Fromms socialism med den borgerliga grobian-egoism som mannen med det onämnbara namnet saluförde under sin tid som Nya moderaternas ledare. Hur kan båda ha Jungfru-ascendent och ändå stå för diametralt motsatta ideologier?

1. Bådas ascendenthärskare, den intellektuella Merkurius, är en verksam välgörare (fattas bara annat!). Men Fromms Merkurius står så mycket bättre placerad än han, den andra. Psykologens Merkurius anses tekniskt "fallen" i Fiskarnas tecken, men fallet är också en uppmaning att höja sig igen och han valde som sagt psykologyrket. Fiskarna är ett universalistiskt och osjälviskt tecken och står här i ett hörnhus, vilket gör Merkurius till en av horoskopets viktigaste planeter.

Han, den anda, hade en stroppig Merkurius i självcentrerade Lejonet, men undanskuffad i det onda 12e huset för "losers". Ja, det var för att han kände sig som en förlorare han var så ond mot de som redan hade det svårt! Den klassiska helt förblindade typen som skyller egna mörkfläckar på andra.

2. När båda har individualiteten i relation till materialismen - "att ha" - och dessutom ägandet i dess onda vinstaspekt ("mycket vill ha mer"), då uppstår naturligen den pikanta egenheten i sjätte huset för olyckor och fiendskap att samhället självt - Vattumannen - blir en olycka. Den självcentrerade ego-Jungfrun i öster vill inte vara med om det gemensamma goda. Här är mannen, vars namn inte längre bör nämnas, och hans marknadsliberalism och privatiseringsvansinnet. 

Fromm är dock redan i någon mån immun mot det skadliga sjätte huset eftersom hans djupa identitet Solen står i identitetslösa Fiskarna och hans intellektuella (Merkurius) verksamhet också arbetar utifrån det gränslösa, där man redan kysst det omogna ha-begäret farväl. Men Fromm är ändå inte helt färdig och perfekt som själ: Fiskarnas härskare (och Solens och Merkurius disponent) är den verksamt onda förmögenhetsplaneten Jupiter i Skorpionen, tecknet som måste dö för att kunna nå nästa nivå av utblick.

Jag har inte läst in mig ens på en Wikipedia-kortis om Fromms historia, men det ser ut som om hans tänkande föddes på nytt ur en den för Jungfruns ängsliga och självbevarande stil Ondskefulla Jupiter. En skadlig Jupiter som i sin önskan att breda ut sig innebar skorpiondöden för alla som satt sitt hopp till att kunna fortsätta som små egoistiska vinstjagande människorobotar.

Jag talar förstås om Förintelsen - den är skriven hur tydligt som helst i den här mannens horoskop. "Den Slutliga Upp-Lösningen" - i det upplösande och renande Fiskarnas vatten - var Hitlers tanke om att utrota alla judar. Om man glömmer bort i vilken historisk tid en framgångsrik individ lever förstår man inte att horoskopet tydligare än andras tecknar tidsandan.

Det intressanta är att den i sig onda Jupiter kan stämmas om i det här horoskopet: den vederstyggliga basen för hans och alla judars förlorade identitet (Solen i Fiskarna i dödens solnedgång) kan med tidens gång bli till något bättre. Det tredje huset för intellektuell verksamhet som härbärgerar denna HOLOCAUST-JUPTER ("verksamt ond" och i dödens/förgiftningens Skorpion) är ett upachaya-hus enligt indisk astrologi, helt i analogi med obundenheten hos dess härskare Merkurius i den naturliga zodiaken.

Det betyder att en planet i tredje huset kan fungera illa till en början men gradvis i livet börja ge bättre resultat. Även om Katrine Marçal är en bokläsare antar jag att det var ur Russell Brands bok hon behändigt fick sig serverade faktabiten om Erich Fromms viktiga verk från 1955 - om samhället som en kollektiv mental sjukdom. Varför annars ge den engelska titeln istället för den tyska eller svenska (kom den ens i översättning)?

I Fromms horoskop finns en fjäder som driver den är förbättringen: Jupiter disponeras av krigets Mars (Hitler och nazismens skändligheter igen) och denna ligger i sjätte huset för "fiender". För en Jungfru i öster (som bara vill vara ifred och odla sin egen trädgård - för att tala med den spefulle Voltaire), är naturligtvis Mars något ont, men här är det inte som hos mannen - ni vet - inte hans egen ondska och vilja att såra och splittra som sipprar genom det första egohuset. Nej, Fromms intellektuella tillväxt och förbättring (3e huset) hämtar kraft från det faktum att en verksamt ond Mars verkligen är en fiende! Här är det en Mars-Vattuman - en krigets ideologi eller ett krigiskt samhälle som Jungfrun har all anledning att befara. 

Här ser vi således kärnan till studien 1955 om det sinnessjuka samhälle som bygger på allas krig mot alla och kampen för att personligen äga. Fromms värsta mardröm är exakt motsatsen till den andras mardröm. För hos nymoderaten var det istället maktplaneten Saturnus i "renodlat" läge i sitt eget tecken Vattumannen som betecknade fienden. Jag har tidigare föreslagit att detta ska läsas som det socialdemokratiska välfärdssamhälle som DEN ANDRE hatade så och såg som sin fiende. Men så hade han också ondskans Mars i sitt första egohus, så den mannens perspektiv var milt sagt uppfuckade!

Det är notabelt hur fint placerad Erich Fromms Saturnus i Skytten är: den ideologi om ett gott Vattuman-samhälle som han ser skadad av den söndrande krigiskheten, är i grunden ett UPPLYST SAMHÄLLSSYSTEM. Det är inte bara ett luftslott som för DEN ANDRA, hos vilken Luftplaneten Saturnus stod i Lufttecknet Vattumannen, inte bara en intellektuell skrivbordsprodukt utan något som Erich Fromm SER i andens eld-lika ljus. 

Men denna VISION - den andra fruktade just Eld eller visionen - tycks bara gradvis växa fram eftersom det är den verksamt onda Jupiter som äger Saturnus i visionära Skytten. Så man skulle kunna säga att Fromms insikt om det kapitalistiska samhällets kollektiva vansinne kom tillstånd bara genom hans och hans folks lidande under kapitalismens behov av nya krig för att smörja sin ekonomi.

"Att ha eller att vara" - oegentlig existens som den låtsasvärld de lever i som pekar på sina skrytprylar för att bevisa något och den genuina existens de upplever som förkastar den lägre verkligheten och bottnar i det genuina VARAT - återigen en filosofisk term som förklarar varför de obildade djävlarna i Svenskt Näringsliv lobbat för att beröva nästan generation svenskar ämnet högskolefilosofi! Det kanske krävs en "ren" själ att förstå dessa ting, för när man tittar på Erich Fromms horoskop ur "ägande"-perspektivet finner man en födelse utan en enda planet i Jordelementet och enbart den framväxande visionen av det sinnesjuka kapitalistiska samhället i det sjätte resurshuset.

En fråga jag ställer mig nu är VART TOG DEN ANDRA VÄGEN? Förhoppningsvis har han gått i terapi för att en gång för alla reda ut de avsevärda mängder demoni som fyller hans horoskop och som visar att han inte var på Jorden för att göra någon människa gott. Erich Fromm, har heller inget enkelt horoskop, men han över TID (Saturnus) och genom INDIVIDENS DÖD (Jupiters onda tillväxt och uppfyllelse av dödens zodiaktecken) FÖDS UNIVERSALISMEN inom Erich Fromm. Det är ett mäktigt livsöde i en svart tid som tecknas i detta horoskop. Givet hans framgångar som författare och civilisationskritiker bekräftas det jag tidigare sagt, att celebriteters (och då menar jag inte deltagarna i Idol) horoskop är sammanlänkade med Tidsanden (Zeitgeist). 

I Erich Fromms fall har vi Förintelsen tydligt tecknad av Sol-Fiskarna som ägs av en först ond Jupiter men med tid och erfarenheter en Jupiter som ger stoff åt Saturnus i ELD att SE och FÖRSTÅ den vite djävulens vansinne.

(Obs. Närhelst bloggen säger "den vite djävulen" är när bloggaren låter ett tidigare liv som svart slav i North Carolina nudda vid medvetandetröskeln. Eller det kanske är rödindianen från Omaha-stammen som kan känna det elände som långt senare skulle drabba hans folk med den vite mannens ankomst. Våra psykiska komplex just under ytan sträcker sig över årtusenden eller mer, allt beroende på hur länge vi frekventerat den här helveteshålan kallad Jorden.)

4 kommentarer:

Susanne sa...

Jag tror du har lite för höga tankar både om dina generationskamrater och 70-talet :-) På 70-talet fanns visserligen inte Youtube, men dumburken spelade ju en stor roll. Många glodde nog på Kojak, Baretta och Nygammalt i stället för att läsa tyska filosofer... jag själv t ex, måste erkänna att jag inte ens hade något begrepp om vem Fromm var, innan jag läste detta, och jag tror knappast jag är ensam om det i min generation...

Den bok från 1955 du nämner skrevs på engelska (som hans senare verk gjorde), framgår på Wikipedia, och finns inte på svenska.

Seaward sa...

Se dagens sista inlägg http://sidereal.hall-of-man.com/2014/11/aktoren-per-oscarsson-i-ett-notskal.html om de två sätten att skriva om horoskop. Fromm-inlägget tillhör den svårare typen och det är typiskt att prata om andra saker än psykologens exceptionellt tankeväckande karta.

Jag gick faktiskt till Wikipedia för att erinra mig en boktitel och noterar då vad du missade (Wikipedia och du är kanske inte bästa vänner?) - nämligen att det först var med 60-talet Fromms böcker började komma ut i engelska översättningar. Det bör således ha funnits en tysk originaltitel som inte engelska Wikipedia uppger.

Men detta är, återigen, utfransningar i förhållande till inläggets hjärteämnen, även om, det medger jag, ett frågetecken om den svenska versionen öppnar för ett svar. För det tackar jag.

Någon med tankar om Fiskarnas tecken med Jupiter och Förintelsen, den verkliga sensationen i texten? Eller om den stockkonservativa Mån-Oxen Katrine Kielos oförmåga att förstå att revolution ibland är den enda lösningen. Att helt skifta ut de gamla landägarna och om nödvändigt spetsa deras huvuden på påle?

Katrine Kielos har just gift sig med en LANDSKAPSARKTIKEKT. Går det att bättre illustrera hennes estetiserande Sol-Våg med en basis i fascistoida Mån-Oxens jordägaradel? Inte konstigt att hon inte kan ta till sig Russell Brands nyväckta samhällsglöd. Och inte du heller Susanne, märker man här. :-)

Susanne sa...

Jag ska erkänna att jag inte ens har läst ex-Kielos artikel, därför ingen kommentar om inläggets "hjärteämnen". Hade inte tid då, ska göra det sen. Det var bara den där villfarelsen om att "alla" läste Fromm på 70-talet som jag måste ta dig ur :-)

Jag älskar Wikipedia! Men jag vet naturligtvis att allt som står där inte stämmer, och något jag speciellt borde veta vid det här laget är att litteraturlistor där inte alltid stämmer, för jag har själv kompletterat en lista av Simone Weils böcker på svenska där, som inte var fullständig. Nu har jag kollat noggrannare än då i brådskan, och visst finns The Sane Society på svenska - Ett friskare samhälle, utg 1959.

Seaward sa...

Nå, smickrande att du prioriterade astrobloggen före AB:s "stjärnkolumnist" :-) Om jag nu varit mottaglig på ego-nivån. Fromm _var_ populär, vilket jag trodde jag lyckats förmedla genom att nämna serien av inbundna titlar i svenska översättning. Din Algoliserade Mån-Oxe förefaller mer förtjust i att spela Förnekaren. :-)

Och det kan jag förstå, till den fascistbruna myllan i Uppland nådde väl ingen marxistiskt influerad tänkare! Jag måste ha befunnit mig i någon välsignad bubbla som möjliggjorde judisk humanism att nå fram. Fromm var en Mensch i ordets sannaste bemärkelse vilket jag tror framgår genom fotot jag valde ut från nätet.