Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 25 oktober 2014

Skottlossningen i Seattle och det orena samvetet

Efter att just ha skrivit utförligt om horoskopet för den egenpublicerade sammanfattningen av bloggen på ett Seattle-baserat Amazon-företag, är det omöjligt att motstå frestelsen att jämför detta publiceringshoroskop med det för dödsskjutningarna i Seattle (DN) som inträffade under samma nymåne - milstolpar och projektstarter.





Det är lätt att se hur väsensskilda de två himlarna är och hur omistligt klockslaget som fixerar himmelen i förhållande till de världsliga husen är. Bokens ascendent tecknade en "helig krigare", och skottlossningen utanför skolan får mig nu att inse hur den arabofobiska genomsnittsamerikanen bara kommer att se en "svartskalle" på omslaget, utan att göra den intelligenta kopplingen mellan zodiaken och gamla mesopotamiska kungar och stjärnskådare! Men som sagt bokens krigare Mars var en verksam välgörare stigande i Eld, i Skytten. 

Ett krig för att släppa in Ljuset och se vilken zodiak som är på deken och vilken som knivskarpt tecknar sin egen psykologi - om man bara öppnar ögonen och tittar på de människor man söker förstå via verktyget. Att den mänskliga kapaciteten till självlögn och ren inbilskhet är enorm, kan jag själv skriva under på som använde den tropiska zodiaken i tjugofem fucking år innan min själ i två nattliga drömmar sa något i stil med, "vakna upp - du har ett skevt fokus".

I skottlossningshoroskopet är det inte Skyttens öppenhet och medvetenhet som gäller utan dödens Skorpionascendent - ibland våldsdyrkarnas ascendent. Se t.ex. Carl Bildt, hans ubåtsneuros i yngre dagar och tendens att på äldre dagar som rovkapitalist bli involverad i smutsiga och blodiga oljeaffärer. En annan f.d. statsminister, Olof Palme, hade också Skorpionascendent (om någon söker en förklaring till hans mördande giftiga retorik). Det förklarar varför Bildt alltid betett sig som en urvattnad plagiatör som försökt efterlikna och skapa sig själv ett snarlikt renommé som stor man i världen (och misslyckats kapitalt). 

De båda statsministrarna hade båda sin ascendenthärskare i problematiska hus, Bildt i det åttonde huset för mörklagda affärer och korruption, och Palme i det sjätte huset för olyckor och fiender. (Hur det har spelat ut, är ju lätt att se, Bildt har spelat politiker men egentligen varit mest intresserad av sina privata affärer; Palme blev mördad av en sjättehus-fiende - vem som nu låg bakom det här politiska beställningsmordet.)

Skottlossningshoroskopet har sin ascendenthärskare Mars i Skytten i andra huset, så att ascendentens mörka vatten brinner av kämpaglöd. Men vad är egentligen en eldig Mars i det omutliga andra, ett hus som representerar materiella tillgångar? Huset ser minst sagt begränsat ut för en så vild och fri placering som Mars i jupiteriska (expansiva) Skytten. Det skulle kunna tas som en frenesi i dyrkandet (bearbetandet) av det materiella, en patologisk guldgrävare.

Men inte här, där ascendenthärskaren själv är "radiostyrd" från en demonisk inre röst istället för ett klart och rent samvete. Ascendenthärskarens disponent är nämligen Jupiter, den stora välgöraren och upphöjd i empatins tecken Kräftan och därtill i det nionde huset, Guds tempel. För samvete är inget annat an Guds röst - samma vetande förbinder alla själar i universum och alla som lyssnar kan uppfatta vad som är rätt eller fel i en given situation. Ja, det här horoskopet är dock predestinerat att höra fel. Skottdramat en följd av en falsk röst på insidan.

Jupiter i Kräftan i sin tur ägs nämligen av ingen annan än en utbränd Måne (det är nymåne). På ett tolkningsplan blir förmågan till eller intresset för intellektuell reflektion minimal - det är Solens vilja till direkt handling som dominerar. Nymånen är projektstartens tid, men kan också teckna en patologisk och tvångsmässig handlingsmänniska! Detta är illa för Skorpionascendenten, som hade en vän i psyket/sinnet! Skorpioner är ofta oerhört skarpa, djuptänkare, och paradoxen är här att tecknet SOM ASCENDENT har nytta av Månen, medan Månen placerad i Skorpionen "lider sitt fall", dvs är en potentiell problemhärd eftersom instinktiva Mars nu äger psyket.

Och det som avgör saken verkar vara att nymånen i det här horoskopet (och till skillnad från bokhoroskopets nymåne i 11e huset för höga ideal) utspelar sig i 12e huset för världsliga förluster. Grekerna hade den mest skrämmande läsart jag sett: det 12e som "den onda daimonens" hus. Kanske menade de med detta något ont som just vållade de förluster som indisk astrologi (och modernare västerländsk) har fastnat för. Kanske ÄR förlusten, fattigdomen, krankheten (som Calvin inbillade sig) tecknet på att man saknar Guds välsignelse, tillhör de som Gud i sin outgrundlighet förkastat? 

(För Calvin blev det här tankarna till påbudet att bete sig som en grisig kapitalist, slita häcken av sig för att kunna se rik och framgångsrik ut i jämförelse med sin granne. Kristendomen, i dess allra mest urspårade skepnad, skapade alltså det helvete västerlänningen befinner sig i. Det är en historisk skuld som heter duga. Calvinismen är mycket stark i USA vilket förklarar ett och annat om det landets hänsynslösa jakt på rikedom och framgång i grannens ögon.)

Som vanligt är det en serie sammanhängande och dåliga omen som bäst förklarar horoskopet. Ascendenthärskarens agerande är här helt avhängig av dess koppling till samvetet fungerar. Men samvetsindikatorn själv, Månen, är utbränd och fängslad i det tolfte huset och rollen av ond daimon spelas av Venus i det här horoskopet, den Venus som också är bränd av Solen. 

Vad är då detta för Sol som denna nymåne har en sådan makt? Jo, till skillnad från i bokhoroskopet ser vi i mordhoroskopet en Sol som visserligen inte är en verksam illgörare (Skorpionen som förstahusägare har ett indifferent eller neutralt förhållande till Solen), men som knappast är avundsvärd: inskuffad i det 12e för samhällets olycksbarn men som samtidigt "bränner" sin egen värd, Venus den onda daimonen. Kanske man kan säga att han brände en del dåligt karma för skottlossningen genom att strax begå självmord? Dvs., han var sin egen domare och exekutionspatrull. Fånge i 12e låg också Skarprättaren (Saturnus) och i 29 graden och i detta onda hus var det verkligen dödsdriften (thanatos) som verkade genom denna, horoskopets atma karaka, signifikatorn för själens åtrå!

Tiden på himlavalvet just nu ÄR extremt komplex, men de här iakttagelserna visar ändå vilken oerhört skillnad det kan vara mellan två nästan identiska horoskop - ett för en idealistisk bok och ett för en förgrämd och desorienterade ung (?) mördare. Allt hänger på vilka roller Tiden (Ödet) tilldelar de olika planeterna. Här har usla roller fått viktiga roller och horoskopet andas generellt av tolfte husets oförmåga ute i den verkliga världen. Kvar blir en aggressor (Mars) med ett mycket begränsat lokalt område (andra huset påminner om Oxens territoriala orientering) och en falsk inre röst (disponenten Jupiter i ett skadat 9e hus). 

Gå gärna tillbaka till bokhoroskopet och jämför turerna mellan nionde och elfte en gång till. Även i det horoskopet är Venus - relationens planet - en verksam illgörare - men Solen röjer även i det fallet "skadliga relationer" ur bilden genom att "bränna" Venus. Solen, Den Ene, behöver inte längre relationer eftersom Venus antyder behovet av harmoni med en andre. I bokhoroskopet är Solen dessutom synonym med Gud själv (9e husets ägare).

Om romaren Plotinus såg Venus som en metafor för själen skulle det betyda att Solen betecknar anden eller andesjälen som är den djupaste individualitet en människa har haft till låns under sitt liv som en blomsterkvast (eller ett fång sädesax) i handen. Det är "Solen" som reinkarnerar, inte människan eller hennes merkuriska tankeapparat. Ja, Solen reinkarnerar egentligen inte, den bara ÄR, mitt i alla sina skenbara byten av skepnad.

Plotinus såg emellertid Afrodites (Venus) kärlek till Gud som hennes attraktion till Fadern, Saturnus. (Fattade man inte vad han pratar om skulle man kunna producera en gliring om att romarnas patriarkat var skälet till dessa formuleringar, men Saturnus är per definition Gud över det antika kosmos i kraft att vara dess yttre gräns, dess form. 

Det var därför smarta gnostiska tänkare drog slutsatsen att judarnas Gud och Platons demiurg inte kunde vara den ultimata Gud utan en lägre gud, en Brahma med ansvar för bara en av många skapelser. I den meningen var gnostikerna före sin tid, nu när astronomin lärt mänskligheten att vår sol är en stjärna den också, och centrum för ett avgränsat kosmos. Runt en annan stjärna finns en annan "hovstat" med sin befolkning av själar eller andar eller hur den kontinuerliga, universella medvetenheten nu valt att organisera sig där...

Så, fast i andra ord presenteras bokens antika kosmologi (det blir lite olika varje gång jag sätter ord på den egna förståelsen). Det är således inte konstigt att boken har ett helt "grönt" 9e hus, medan mordhoroskopet med Skorpionen stigande har ett rejält grumligt filosofihus. Och grumligheten beror inte på Jupiter som är upphöjd i Kräftan och hemma i nionde. Dessa omen ser ju i sig förnämliga ut! 

Men jag tar indisk astrologi (och Herakleitos) på allvar i tanken om att "de dolda kopplingarna är de viktigaste" - och det är då vi ser en ohelig allians av instinkt och tankeströmmar blandas i nionde som Vatten och Luft - och noterar att roten till denna Luft är tillfångatagen i den onda daimonens 12e hus. Vågens fråga om harmoniska relationer till medmänniskan korrumperas och blir till en inre röst som säger "skjut ner dem".

Men det är sanningen för det här horoskopet. Den som stelbent memorerar det som en regel och söker applicera brottstycken av det här horoskopets "inre dynamik" på andra horoskop med samma brottstycken, lär bli besviken. Just för att planeterna hela tiden skiftar roller, accidentellt. Länken till det katolska uppslagsverket är inte en utfransning; i synnerhet indisk astrologi har bevarat en hög intellektuell nivå, som kan jämföras med Europas medeltida skolastik med dess upprinnelse i Platonsk-Aristotelisk filosofi. (Länkens utläggning om subjektets modifierande egenskaper är emellertid något i hästväg. Det är möjligt att hinduisk astrologi på spetsnivå innehåller snarlika analyser av accidensens mer exakta natur.)

De låter svårare än det är: Mars är essentiellt en illgörare, men kan accidentellt vara verksam för det godas sak. Bokhoroskopets Mars är enkel att tyda eftersom dess disponent är god (men i ett "klämt" hus). Mordhoroskopets Mars är "bara" neutral men dess disponent Jupiter både essentiellt och verksamt god. Och ändå så destruktiv. Det är här jag tittar på hur fräscht samvetet (9e) är, vilken relation människan (eller händelsen) har till Gud i sitt inre. Jag har ofta sagt på bloggen att 9e kan avgöra om det är en "bortkopplad" individ eller en som tillhör de utvalda. (att stå utanför Guds nåd går att rätta till, men gissa hur många som ens tänker den tanken i ett sekulärt samhälle som bara handlar om att pumpa upp egot!)

Själv växte jag upp med avsky till kristendomen, men den egna 9e-husägaren är Saturnus, verksamt neutral (men i 9e-husfrågor en verksam välgörare). Saturnus som tidens gång, har gjort att jag gradvis under livet kommit att omvärdera kristendomen. Dvs., inte det haveri som är den Svenska Kyrkan men väl dess första början i Palestina. Vem kan motstå ett gäng mystiker som väntar på sin nationella kung och använder astrologi för att hitta den Utvalde?? :-) Det esséiska samfundet betedde sig precis som Tibetbuddhismen när de letar upp sin avdöda Dalai Lama som förmodas följa sitt folk och strax har reinkarnerat någonstans i trakten eller kanske, om själen inte hittade något mottagande kärl inom landet, i ett grannland.



Tillägg.

Lite senare på dagen läser man i AB hur den unge mördaren "sköt sina vänner" i skolans matsal. Jämför detta med vänskapliga Venus som i det här horoskopet blivit själva personifieringen av "den onda daimonen" och hur Solen "bränner" Venus - fast alltjämt inom den onda daimonens eget hus. Vilket besynnerligt fastlåst horoskop.

 Mördaren, fjortonårige Jaylen Fryberg, har inget födelsedatum på webben ännu, men uppgiften att "Fryberg's parents gave him a gun for his birthday three months ago" gör honom säkerligen till en Sol-Kräfta, så att han på sin födelsedag hade pressen från Dödens Saturnus på sig via dess position i Lufttecknet Vågen. Samtidigt gavs han ett vapen en födelsedag som rymde lyckans och välgångens Jupiter i Kräftan! Tala om mixade budskap!

När så födelsedagens Sol vandrat vidare ett kvartal och nådde Saturnus realiserade den unga dåren själv det saturniska direktivet som han känt på avstånd tre månader tidigare. Ett mer exakt horoskop kommer troligen, för det är naturligtvis alltid lika anmärkningsvärt när en så ung människa redan blivit genomrutten och i stånd att mörda andra. Möjligtvis beror det här fallet på att USA:s horoskop i sig är så ruttet och uppmuntrar människan att odla sina lägsta sidor.






Inga kommentarer: