Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 12 oktober 2014

Jorden saknar känsla för sfärernas musik

Det största statistiska testet bloggen hittills gjort och det märkligaste resultat som skådats!

Efter att ha samlat in födelsedata på de närmaste släktingarna kom turen till rockmusiker jag gillade. De första åren lutade den lilla datasamlingen säkert lika snett som tornet i Pisa - det är ju ett känt faktum (för astrologer) att ens egna zodiaktecken tenderar att dyka upp i horoskop för personer man känner starkt för, må det vara käraste, skådisar eller andra artister. 

Men med åren började jag samla in data mer distanserat och inkluderade även artister jag inte brydde mig om - det spelade ingen roll om det var Industrins dragplåster, kommersiella gäspningar som Madonna eller Lady Gaga eller obskyra indieartister (som jag ofta bara läst om men aldrig hört något av). Alla var välkomna in i horoskopsamlingen. 

Här finns nu en handfull klassiska mästare, några kända jazzmusiker, operaartister, soul (r&b), och en handfull tvivelaktiga Idol-artister. Några rappare mest kända för att ha dött ond bråd död ingår också. Folkmusikern Åsa Jinder skymtar till i ögonvrån när jag sammanställer gruppen, men tonvikten ligger troligen fortfarande på rock och pop. (Frank Sinatra kan både klassificeras som jazz- och popartist.)

Till dags datum omfattar samlingen 8532 personhoroskop och av dessa tillhör hela 761 musikbranschen. Jag har inte inkluderat rena bolagsdirektörer, som Bert Karlsson och när jag kollar har inte ABBA-mannen Stickan Andersson heller kommit med trots att han skrev en uppsjö av låttexter till utländska hitlåtar och, har jag för mig, komponerade en och annan schlager själv. Det handlar med andra ord om människor som står musiken närmare än pengarna. Dock finns några berömda musikproducenter med i gruppen, som Phil Spector.

Eftersom en del väldigt gamla beräkningar finns med här, har dessa solära horoskop inte kompenserats för månens position. I begynnelsen skrev jag in midnattstimman för sådana horoskop även om månen bara hade en timma kvar till teckenbyte.

Senare bytte jag metod och valde det tecken som månen befann sig i under flertalet av dygnets timmar. Med så här stora dataunderlag tenderar några få fel att försvinna i mängden så man behöver inte göra någon stor affär av att en liten del av horoskopen innehåller felaktiga månplaceringar. 

Några gånger i bloggens tidiga historia tyckte jag mig ha upplevt hur Oxen stod för musikalitet - och fick ivrigt medhåll av en läsare som naturligtvis själv hade Oxe i horoskopet. (Vi är ofta så här ovetenskapliga, vi ser två eller tre snarlika saker och skapar en ibland förhastad slutsats.)

Men som tabellen visar, finns det inget sådant som musikens tecken - både astrologins Sol och Måne lägger sig häpnadsväckande nära medelvärdet. Med ett graverande undantag!


761 musiker och sångare
(och några producenter)
71 61
73 37
75 63
49 67
68 74
59 55
56 70
53 74
52 68
67 69
57 59
81 64
Snitt:
63,4 63,4
Signifik.
rel. snittet
(±40%):
<=38
eller
>=101
<=38
eller
>=101


Enligt det här solida testet saknar sinnelaget i Oxens tecken någon större attraktion till musikens flyktiga värld! Den tröga Oxen hänger inte med. Det betyder inte att ett psyke i Oxens tecken är så tjockskalligt att den inte alls uppfattar musik, men tydligen är Oxen överlag det enda påtagligt "frånvarande" sinnelaget!

Det här utlöser mängder av intressanta frågetecken eftersom bloggen introducerat Djävulen som planeten Jordens ägare och t.o.m. associerat den flöjtspelande (masturberande) naturanden Pan (fauna = Fan) till tanken om "denna världens herre". Gamla testamentet förordar på sina ställen att man musicerar till Guds ära, men det finns även andra författare till detta brokiga kompendium som anser musik vara av just Djävulen!

Men om så är, hur kan Jordens eller Djävulens egen hemvist (Oxen) vara så påfallande tondöv att Månen i Oxen blir testets enda signifikanta avvikare?

Det finns flera gamla föreställningar som skulle åberopas. Ta bara den ytterst kuriösa åsikten från indisk astrologi att Oxen i stigande är en ond influens. Inte ens den i grunden goda Venus fungerar som den ska, den blir en "verksam illgörare". 

Venus tendens att identifiera sig med det ena eller det andra innebär här att Oxens naturliga böjelse, att identifiera sig med Jordelementet eller med det konkreta och materiella leder till att det tjocka elementet Jord kommer emellan människan och de mer skira atmosfärer där musiken eller ljudvibrationer skapar universum.

Oxen står för STASIS eller HOMEOSTATISK BALANS och är i den meningen direkt fiende till musikens väsen. Inte undra på att det sinne som bara åtrår lugn och ro söker sig andra uttryck än musikaliskt skapande.

Jordelementet är så att säga den kallnade slutprodukten av världstillblivelsen och guden som spelar flöjt har redan vandrat någon annanstans för att spela livgivande kreationstoner. Den som i psyket svarar på det redan fullbordade och avslutade - livets materialistiska utsida - vet inte vad musik är, de dyrkar troligen bara en traditionell form som deras fäder lärt dem att högakta. 

Man kan därför tänka sig att de Månen i Oxen som nu ändå figurerade bland de här musikerna i hög grad sysslar med traditionsbunden musik. Oxen känner sig hemma i de gamla hjulspåren. Notera hur alla de främlingsfientliga nordiska partiledarna är födda i Oxens tecken eller starkt påverkade av Oxen. Jimmie Åkesson ska ha tillbaka knätofs och spelmansmusik. Han är helt omusikalisk för, som sagt, musiken och livet händer samtidigt någon annanstans än i Oxens konserverade dockskåpsvärld.

Faktiskt, Mån-Oxen tappar en medlem till, för när jag tittar på vilka dessa 37 var, ser jag att en gammal "Py Baeckman" låg sida vid sida med Py Bäckman. (Mitt första astroprogram klarade inte ens svenska å,ä,ö och jag trodde jag lyckats ändra alla med den provisoriska stavningen.)

Vilka är då de 36 psykiska Oxar som ändå valt musiken som sitt levebröd?


  1. 50 cent/Curtis James Jackson III;6.7.1975 - arrogant rappare, påminner om att Oxen är röstkvalitetens tecken
  2. Alizée Jacotey;21.8.1984 - fransk pop-pingla, lesbisk älskarinna åt sin äldre producent, nu gift hetero
  3. Andreas Kleerup;2.4.1979 - musiknörden som gav bokstavssjukdomarna en ny innebörd för svenska folket
  4. Anthony 'Beenie Man' Davis;22.8.1973 - extremt homofob jamaicansk rappare
  5. Antony Paul Hegarty 'Johnsons';24.8.1970 - extremt homo balladsångare!
  6. Brian Johnson;5.10.1947 - Beach Boys "hjärna", skrev låtar där han förklarade att han var för svag för den här världen, slagen av sin onda far
  7. Colin Meloy;5.10.1974 - mångsidig hjärna bakom amerikanska The Decemberists, en grupp för de hippa som vet lite mer än folk i allmänhet, sedan fick gruppen in en jättesuccé med sitt typ sjätte album och genast lade Meloy ner bandet - en extrem elitist vill det tyckas). Han är helt uppslukad av gamla medeltida skillingtryck - eländeshistorier. Jfr det ovan sagda om Sverigedemokraternas Åkesson...
  8. Dennis Pop (Dag Volle);26.4.1963 - producent som dog i cancer
  9. Emmelie de Forest;28.2.1993 - dansk ESC-drottning 2013
  10. Esbjörn Svensson;16.4.1964 - drunknad jazzmusiker
  11. Gavin Bryars;16.1.1943 - mer drunkningsdöd, skrev minimalistiska verket "The Sinking of the Titanic"!
  12. Geoffrey Goddard;19.11.1937 - brittisk pianist och popkompositör, lämnade plötsligt branschen och blev toalettstädare! Man kan notera en fullmåne mellan Mån-Oxen i munnens ätande och Sol-Skorpionen i avföringens anushål! Vad var det för psykisk knäpp som drabbade den begåvade mannen och tvingade in honom i den "sataniska axelns" prosaiska tillvaro?
  13. George Bailey III / Capleton;13.4.1967 - extremt homofob jamaicansk rappare
  14. Gösta Linderholm;22.6.1941 - på sin tid folkkär låtskrivare och artist
  15. Herbert von Karajan;5.4.1908 - klassisk dirigent, nazisympatisör
  16. Irvin Berlin;11.5.1888 - rysk kompositör och textförfattare
  17. Jamie Lidell;18.9.1973 - enerverande dekonstruktivistisk soulfunk-artist
  18. Jewel Kilcher;23.5.1974 - kvinnlig singer-songwriter från Alaska
  19. Leslie Gore (Goldstein);2.5.1946 - judisk-brittisk lesbisk popsångerska
  20. Lili (Inga-Lill) Päivärinta;5.1.1966 - Kräksreflexer, 80-talet var verkligen musikens lågvattenmärke, då kom plastmusiken in på allvar och har sedan dess knappt återhämtat sig.
  21. Manfred Mann;21.10.1940 - musiker i popundret Manfred Mann (fast alla brittiska grupper förbleknar förstås i jämförelse med Beatles)
  22. Max Peezay (Tom Piha);27.1.1980 - hiphoppare
  23. Pete Seeger;3.5.1919 - folk- och protestsångare
  24. Py Bäckman;5.7.1948 - rockartist som blev mer av nationalist (Nordman-kopplingen)
  25. Ralf Hutter;20.8.1946 - fascistiska gruppen Kraftwerk
  26. Robert Broberg;2.7.1940 - frenetisk svensk artist
  27. Robin Stjernberg;22.2.1991 - svenskt fenomen
  28. Ronnie James Dio;10.7.1942 - sångare med hårdrockens kanske allra starkaste stämma, dog i magcancer 2011
  29. Roy Thomas Baker;10.11.1946 - brittisk musikproducent åt bl.a. gruppen Queen
  30. Sandy Posey;18.6.1944 - amerikansk pop/countryartist, blev kristen senare i livet
  31. Sophie Ballantine Hawkins;1.11.1966 - ännu en lesbisk kvinnlig singer-songwriter (MTV-hitten "Damned! I Wish I Was Your Lover")
  32. Tony Bennett;3.8.1926 - crooner
  33. Tony Iommi;19.2.1948 - gitarrist i Black Sabbath
  34. Ulrik Munther;18.2.1994 - mera svensk broilermusik (ESC)
  35. Varg Vikernes;11.2.1973 - norsk rasistisk hårdrockare
  36. Wade 'Trinity' Brammer;10.2.1954 - jamaicansk rappare från 70-talet, vegetarian

Det går knappast att urskilja någon röd tråd mellan dessa artister och det var heller inte väntat. Sammansättningen av stilar och egenheter är säkerligen ungefär densamma som för övriga måntecken. Men det märkliga är alltså att Oxen, "den jordiska vibrationen" i förening med psyket inte visar en markant svag dragning till musik. Är det pengarna och ägandet som är Ox-sinnets första kärlek?

Så är det fel att koppla Pan till musiken? Nej, Solen i Pan kan säkerligen gälla som en "drift" att producera. Det är den reflekterande Månen i Oxen som slutat lyssna eller bara hör en dov jordisk grundpuls - kanske bultande primitiva trummor. 

Det är lustigt att Oxens ofta omvittnade "tjockskallighet" visade sig först i det här testet. Det krävs förvisso ett ganska sensibelt sinnelag för att höra mer än övertydliga tra la la-refränger. Oxen är ett enkelt och trevligt tecken, men det sätter tydligen sin ribba ytterligt lågt när det kommer till musik och den låga ambitionsnivån räckte inte när jag under många år samlat in vilka musiker och artister som helst, som gjort det minsta väsen av sig.

Man påminns om Platons lära om de fem solida kropparna där "Jord-atomen" inte överensstämmer med de andra och utgör en lägre värld för sig. Det är därför Djävulen hojtar så högt om att inget utom materialismen är verkligt. Den Lede försöker mörka hur djupt han sjunkit från den förunderligt vackra värld som sfärernas musik ständigt spelar upp. Fria väsen i en kreativ miljö till skillnad från innötta hjulspår och mylla.

Till sist kan man påminna sig att Oxen har ett område inom musiken där den excellerar. Se Brian Enos horoskop och hur han blev "finkultur" genom en serie ambient-skivor runt 1975-80. Det händer absolut ingenting i musiken på dessa skivor. Det ploppar och susar lite. STASIS. Brian Eno är Sol-Oxe och han har många gånger under sin långa karriär återvänt till sådan här lågenergimusik, som han uppenbarligen känner mycket för.


Tillägg.

Jag noterar att Månen passerar Oxen denna söndag, då jag sammanställde alla mina musikanthoroskop för första gången någonsin!

12 kommentarer:

Susanne sa...

Jag nickade och log när jag såg tabellen... jag är en rätt omusikalisk månoxe med svårigheter att sjunga rent! :-)

Men enligt undersökningen visar ju soloxen ingen omusikalitet, så jag måste säga att mycket kan nog Jimmie Åkesson beskyllas för, men "helt omusikalisk" kan du ju inte veta om han är...

Seaward sa...

Tanken är ju att den sublunära sfärens indikator är Månen och att det är i kortslutningen med det lägsta elementet - Jorden - som "syndafallet" termineras.

I den totalt negativa polen Måne + Jord kanske inte sfärernas harmonier når. Jag kan inte ta en ton heller och har inget i Oxen men det är inte enskilda fall som är intressanta här utan att en Arketyp tar form när man offrat de enskilda livsödens på statistikens altare.

Solen i Oxen är inte samma sak, för där symboliserar Solen just sfärerna, gudarna och den ljuva musik som är deras rörelser. Men det är som sagt bara en symbolisk figur, denna Måne i Oxe, och uppenbarligen finns det ändå 36 stycken i den här samlingen som producerar fin musikalitet. Men symboliken har bekräftats: fallet ner i MATERIA tar udden av själens lust att sjunga... Men inte vilken materia som helst utan materia av typen Tamas Guna, den mörkaste, den som ligger närmast den totala kortslutningen.

(Hittade just Sol-Oxen Bob Dylan som kraxar värre än en kråka. Han kom inte med för jag hade glömt skriva "Musik" bredvid hans namn. Månen i 29 Väduren - nästan så din stackars Mån-Oxe fick lite hjälp där.)

I fråga om Åkesson var det BRUKET av musiken jag diskuterade, inte vederbörandes ev. musikalitet i sig. Jag ringade in ett typiskt scenario Ox-mentaliteten.


Susanne sa...

"Fallet ner i materia tar udden av själens lust att sjunga" - stämmer inte alls i mitt fall - jag älskar att sjunga! Men jag är som Egon Kjerrman, jag gör det hellre än bra. Överhuvudtaget har jag en sorts olycklig kärlek till musik... skulle så gärna bli skicklig på att musicera, inte minst piano, men har bara inte talangen. Och det kan knappast bero på omusikaliska gener, för min mamma har både spelat gitarr och sjungit inför publik i yngre år, och för min dotter gick det så lekande lätt att lära sig spela melodier utantill på piano/orgel att jag bara häpnade. Men för mig har det alltså gått trögt som en oxe, och jag får väl skylla på den där förbannade Algol...

"Han är helt omusikalisk" - tänk det tolkade jag som att det handlade om vederbörandes musikalitet. Så fel man kan ha...:-)
Att oxar kan vara konservativa och traditionella och i och med ha en dragning till folkmusik, det kan jag tänka mig, men den gör väl inte folkmusikälskare omusikaliska?

Seaward sa...

En genomgång av ett antal musiker med känd födelsetid och odiskutabel talang kanske skulle avslöja hur det musikaliska geniets signatur (eller signaturer) ser ut. Har aldrig systematiskt försökt klura ut vad som skiljer alla "hellre än väl" från de gudomliga inspiratörerna... Ska sätta upp en sån studie på korta listan, har för mig att det var drygt 70 av gruppen härovan som hade födelsetid.

Ledtrådar finns, som den indiska astrologins uttryckliga koppling av sång och dans till tredje huset för intellekt, t.ex. Den tanken är besynnerligt lik den flöjtspelande guden Krishna som blåhyad och androgyn distinkt påminner om Tvillingarnas tecken (blå Luft), ett tecken som i indisk tradition beskrivs som en ung man och kvinna med varsitt instrument i hand!

Havsörnen sa...

Sitter och googlar musikerhoroskop här då. Den första Mån-Oxen jag hittar (såvida han inte föddes efter 21.20) har också Solen, Merkurius och Rahu i tecknet: Bill Champlin, en av centralgestalterna inom västkustrocken med en röst man urskiljer direkt också när han dyker upp som bakgrundssångare. Har sett honom live två gånger för två år sedan. Rösten är fortfarande intakt. Dessutom är han en fena på både keyboard och gitarr. Härligt sinne för humor dessutom.

Direkt efter får jag en träff till, såvida han inte föddes efter 23.25. Philip Bailey, gudabenådad falsettsångare i Earth, Wind & Fire.

Efter ett gäng missar kommer ytterligare en träff på en kraftfull sångare, Rob Halford i Judas Priest. Solen/Merk./Venus i Lejonet passar ju bra som frontman.

Havsörnen sa...

Fler Mån-Oxar... Fred Astaire. En av mina favoritpersoner överhuvudtaget. Kunde inte bara dansa och spela trummor samtidigt. Trots (eller tack vare - "Limitations are Liberation") att han inte hade någon egentlig sångröst framförde han ofta de definitiva versionerna ur the Great American Songbook.

Keith Emerson, keyboardist i Emerson, Lake and Palmer.

Greg Phillinganes, framstående studiomusiker. Keyboardist åt bl a Stevie Wonder, Michael Jackson, Eric Clapton, Toto.

Joseph Haydn, Antonin Dvorak, Sergei Rachmaninoff.

Buddy Holly, Roy Orbison, Joan Baez, Tina Turner, Bryan Ferry, Grace Slick, Art Garfunkel, Roger Daltrey, Billy Idol, Petula Clark, Reba McEntire, Jewel (vem det nu är).

Samt Brian Johnson, sångare i AC/DC. Beach Boys "hjärna" heter Brian Wilson och har inte Månen i Oxen. Men däremot Asc/Merk./Venus/Saturnus.

Ingen dålig samling..!

Havsörnen sa...

...Richard Carpenter, Herbie Hancock, Bonnie Raitt, operasångerskan Leontyne Price, sångerskan Carnie Wilson (medl. i Wilson Philips), Toni Tennille (Captain & Tennille), bluesmusikern Taj Mahal, Eva Cassidy, Mike Rutherford (Genesis), Pierre Vassiliu (nyligen avliden fransk singer-songwriter), Eddie Fisher, Al Jardine (Beach Boys), Dan McCafferty (sångare i Nazareth).

"Marschkungen" John Philip Sousa.

Julie London, sångerska och skådespelerska med sensuell, lätt rökig röst ("Cry Me A River").

Mike Oldfield kan vara Mån-Oxe, om han är född under dygnets tolv första timmar. David Coverdale ligger också på gränsen mellan Ox- eller Tvilling-Måne.

Michael Winslow, såvida födelsetiden är före 21.40. Orala Oxen, "Man of 10,000 voices" från Polisskolan-filmerna. Kolla in hans imitationer av Jimi Hendrix på YouTube, sanslöst.

Men undantagen kanske inte hjälper upp statistiken. Stötte på tre seriemördare med Månen i Oxen också, plus Jack the Ripper, Aaron Kosminski.

Off topic: En av kartorna jag tittade på var Glenn Goulds. Solen och Merkurius i Jungfrun med Månen/Venus/Mars i Kräftan. En herre som sannerligen tyckte om att vara ifred!

"For every hour you spend in the company of other human beings you need X number of hours alone . . . isolation is the indispensable component of human happiness."

"Monastic seclusion works for me."

(Dock uppgick hans en telefonräkningar till fyrsiffriga belopp).

Seaward sa...

Ämnet är metodologi.

Med denna heroiska punktinsats för att falsifiera bloggens välgrundade fynd har du nått det läge jag var för tjugo år sedan med några hundra musikerhoroskop samlade genom EGENINTRESSE. Jag hade under en lång tid klar övervikt på ”mina egna tecken”.

Det var sedan jag släppte partiskheten, som beskrivet i inlägget, och samlade alla artister utan att ta hänsyn till personliga preferenser.

Jag kan bara förmoda att människans förmåga att kontakta dunkla krafter gör att djinner kommer till undsättning och hjälpte dig i ditt uppsåt här - att "normalisera" Mån-Oxen. Sådan är faktiskt bönens kraft! Alla väsen på högre nivåer skyndar till, särskild andar med partsintressen. Det här engagemanget till förmån för Mån-Oxen luktar nästan lite revanschlystnad – viner partiskhetens Lögnande fortfarande runt knutarna? :-)

Har du något själv i Oxens tecken som (bortsett från djinner) skulle kunna verka som en motivation och attraktor? Ämnet är ju minst lika intressant som den rent statistiska biten. Jag har tidigare visat på hur osannolikt många av de kvinnor jag varit kär igenom livet alla hade Vågen stigande i öster (mitt soltecken).

Om du här redovisar typ tio-tjugo träffar på raken är det ett mirakel. Så var det förstås inte, så dina lösa exempel säger ingenting om signifikans.

Det intressanta är istället frågan hur många artister du inte nämnde här men som du gick igenom för att skramla fram dessa Mån-Oxar. Sedan kan man diskutera om din delvis mörkade undersökning till att börja med innehåller tillräckligt många ”mätpunkter” för att falsifiera ovanstående studie på 760 artister.

Efter fortsatta småstudier (inte redovisade på bloggen) kan jag säga att 300 mätpunkter är en stabil grupp för signifikansvärdet ±50%. (Jag gjorde tre grupper om 300 slumpdatum vardera och slumpvariationen håller sig klart innanför dessa gränser) I det stora testet här ovan använder jag ±40 eftersom 1000 genererade slumpdatum ligger på cirka ±35° från medelvärdet.

Havsörnen sa...

Visst, det är själva teckenplaceringen som avses i ditt test. Musikerna själva har ju ett horoskop utanför sinnelaget. Men efter kommentaren:

"Vilka är då de 36 psykiska Oxar som ändå valt musiken som sitt levebröd?"

...blir man ju sugen på att vaska fram fler, för att se om det finns några stora musiker med Månen i Oxen. Och det finns det minsann. De sex första i min lista är träffar från några som jag tänkte på själv, men det verkade tunnsått. Resten av listan är från Astrotheme. Jag sökte på personer med Månen i Tvillingarna. Det kom upp en lista på ca 80 sidor. Jag hann scrolla igenom ca 30 sidor och fick kolla gradtal och klockslag för att se om musikerna som dök upp i listan var sideriska Mån-Oxar. Det fanns fler, men jag tog inte med yngre musiker jag inte vet vilka det är eller bryr mig om samt mindre kända.

Ska testet göras färdigt måste man gå igenom alla sidor på samtliga måntecken, och tar ju lite tid...

Jag tvivlar på att det finns astrologiska signaturer om musikalisk genialitet. I så fall skulle ju t ex alla konsertpianister spela på samma sätt. Det skulle förresten inte behöva finnas några musiker. Kompositören skulle bara behöva bara dela ut noterna till publiken som tillgodogör sig musiken på abstrakt nivå. Nja, alla tecken producerar nog virtuoser. Men infallsvinkeln och det musikaliska uttrycket speglar naturligtvis musikerns födelsekarta.

Ett intressant signifikanstest skulle vara på tusen operasångare, tusen instrumentalister, tusen kompositörer av klassisk alt. filmmusik, tusen kompositörer av pop eller schlager, tusen jazzmusiker etc. Det finns så otroligt många stora musiker, så materialet finns, men det är tidsåtgången...

Det som intresserar mig mest är att enbart titta på de största genom tiderna inom sitt gebit. Men då blir det statistiska underlaget skralt. Å andra sidan blir det homogent när man inte blandar producenter med komponister eller Lasse Stefanz och Sex Pistols med de som har riktig talang. Eftersom de stora kompositörerna inte behöver annat än tanken för att komponera, misstänker jag att få av de klassiska giganterna (Bach, Mozart, Beethoven, Wagner, Chopin, Mahler, Vivaldi, Schubert, Mendelssohn, Verdi, Brahms, etc.) är Mån-Oxar. ...OK, en snabbtitt på de översta 96 namnen på den här listan...

http://www.ranker.com/crowdranked-list/my-favorite-classical-composers-of-all-time

...ger vid handen att Mån-Oxarna är Haydn, Rachmaninoff och Dvořák, som tidigare nämnts, samt Rossini, Palestrina, Massenet och Offenbach. Som de besökande på rankningssajten har röstat ligger de på plats 11, 12, 18, 33, 44, 74 och 89. 96 delat i tolv är 8, och resultatet blev 7. En ytterst svag statistisk underrepresentation. På de översta 48 är det en svag överrepresentation av Mån-Oxar, 5 i stället för genomsnittliga 4 träffar av 48.

Seaward sa...

Du har så rätt i att finns fenomenala resurser på nätet om man vill expandera sin datasamling eftersom det ju (ännu) inte finns några sökverktyg på de stora astrosajterna för att granska olika ämnen kvantitativt...

Betvivlar man en sorts astrologisk signatur får man nog lov att betvivla alla, dvs. som brukligt är i vår tid avfärda astrologin som rent nys. Om den hypotetiska pianisten - "one size fits all" - lämnar du därhän de fyra elementen som definitivt har med temperamentet att göra. Naturligtvis kommer en ELD-själ att framföra stycket mer intensivt än en teknokratisk JORD-typ. Men gissningsvis är virtuoser sådana att de också kan anlägga vilken som helst spelstil. En god vän i ett hobbyband tränade i månader men kunde sedan "sätta" Jimi Hendrix spelstil på gitarren perfekt. Typiskt nog en Sol-Jungfru, det teknokratiska eller "beräknande" förhållningssättet till musik (eller vilket ämne som helst).

Samlingen här ovan är tillräckligt stor för att bryta ner gruppen en gång till, dvs. titta på två variabler (300 var stabilt nog upptäckte jag efter att ha tillverkat 300 slumpdatum tre gånger om.) Jag hade tänkt att gå igenom alla 760 namnen och dela upp dem i kategorier, som du föreslagit. Problemet är bara Saturnus - tiden - som du nämner.

Att diskriminera mot vissa som du gör med din Mars-i-Jungfrun (om jag minns rätt) flyttar dig metodologiskt tillbaka till samma osunda position som om du hade jagat Månen-i-Oxen och utelämnat alla som inte passade din subjektiva preferens. Då är vi återigen tillbaka vid det jag redovisade i inlägget: att urvalet INTE gjort utifrån vad datainsamlaren själv anser vara god musik.

Samtidigt har du en poäng, nämligen Gauqelins poäng som jag nämnt så många gånger på bloggen: att statistisk signifikans bara visade sig när han studerade idrottsmän eller läkare som enligt uppställda kriterier kunde anses vara mycket framgångsrika i sin profession. Jag lutar själv åt att det gått korruption i artisteriet i dag så att man ska vara försiktig med IDOL-artister. Jo, de har uppenbarligen talang, men det kanske är ren ÄREGIRIGHET som spelar förstafiolen i dessa horoskop – barn av en psykopatisk och narcissistisk västkultur. Men återigen, enstaka rötägg bör suddas ut av den stora bilden bara man har öppet sinne och hämtar in all sorts data.

(Och i det sammanhanget frågar jag mig vad som skiljer en musikproducent som för sitt andliga inre hörselsinne upplever det färdiga arrangemanget från en tonsättare som plitar ner noter och på det sättet fångar den hörselvision också han/hon har? Är inte mixerbordet ett instrument i lika hög grad som flygeln?)

Sajten med 96 klassiska kompositörer är en fin extra datakälla (när jag nu ska hinna fylla på, jag har närmast Nobelpristagarna i fred och ekonomi i åtanke). För siffertänket och talet om över- och underrepresentation kommer jag att tänka på gay-ascendenterna. Det var också en fåtalig grupp, men herregud vad tydligt sexualitetens och syndens Skorpion drog i väg på en gång!

Det du ser hos de 96 verkar stämma med mitt stora test med 750 godtyckliga musikanter, musikalitet tillhör inget enskilt stjärntecken och signaturen ligger troligare i husplaceringar – i himmelen när den skräddarsytts för en INKOMMANDE ANDESJÄL. Men då talar man ordinär karaktärstydning och har lämnat försöken att spåra skälen till att tecken och planeter fått de karaktäristika de har fått.

Metodval är en knepig grej, och som tur är, är den här bloggen bara en hobbypryl.
:-)

Havsörnen sa...

Mars i Jungfrun, var det ja. Saturnus i Oxen. Och tummen i...

Angående producenter så är väl de vassaste oftast själva framstående musiker, ex. Quincy Jones, David Foster, Nile Rodgers, Rupert Hine. Sedan ska man inte glömma hur viktiga studiomusikerna var på den tiden det begav sig (idag är det en utdöd bransch i princip).

Steve Lukather:

"Here is the big myth about the studio guy: They say that we just show up and read the charts, play the parts, get the money and go home. They say there is no heart or soul to a studio guy. The truth be told, 99% of the time we were handed a blank piece of paper and we wrote our own parts. We rearranged and basically produced most of the records we played on. Rarely did we ever just have to read the notes. Jeff (Porcaro) and I were hired to bring what we had to the party. We were in demand because of how fast and how good we could do it. We were in and out and it was done.

(...)

A lot of cats just stare at me and go, 'Will you make my record for me?' Seriously, there were big time massive name producers who were not even there when we cut our tracks. Yet at their speech at the Grammy’s they are thanking themselves."

Gitarristen Jeff "Skunk" Baxter om samarbetet med Steely Dan på 70-talet: "It used to take us six weeks just to find a comfortable chair at $300 an hour."

:)

De klassiska kompositörerna är också ett astrologiskt tacksamt ämne på så sätt att de väldigt ofta kommer med födelsetid. Beethoven... Var det Månen i Skorpionen, Saturnus i Kräftan och Ketu konj. Algol som gav problemen med förstoppning, diaréer och kolikkramper? AC i Vågen ger den sataniska axeln i hus 2-8. Till det njursvikt (Vågen) och stendövhet. Hans musik transcenderar dock lidandet, genom Solen och Jupiter i Skytten.

Seaward sa...

All heder åt studiomusikerna! Jag köper ofta billiga gamla vinyler och bara sitter och lyssnar på "kända" studiogäng som just The Wrecking Crew i Hollywood som kompade på kopiösa mängder av popmusiken som spelades in där på 60-talet. Ett grymt kompetent gäng som troligen gjorde exakt vad ditt citat säger: skapade musiken och arr åt "månadens smak" i popvärlden (= vara dagars IDOL-artister).

Du har rätt klassiska mästare är värda ett närstudium. Riktigt astrologi - med de fysiska husen för just den personen - blir så mycket roligare.