Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 20 oktober 2014

Jamaicanska smörsångaren John Holt död


Sängkammarblicken påkopplad


DN rapporterar om reggaesångaren John Holts bortgång med den obligatoriska uppgiften att han skrev en låt som senare Debbie Harry och hennes Blondie hade en fet hit med. Och må så vara, fler fakta i målet är bara för de närmast sörjande.

Jag har gillat reggae i hela mitt liv men hade länge ett problematiskt förhållande till John Holt, vilket återspeglades i ytterligt få skivor av honom i vinylsamlingen. Det var inte det att han så ihärdigt ägnade sig åt den mest sentimentala sortens kärlekslåtar, och under tidigare delen av 1970-talet inte ens skämdes för att låta producenterna dränka honom totalt i stora stråkarrangemang (så långt från Bob Marley och rebellisk reggae man kan komma!). 

Nej, jag störtdiggade andra artister som hade en nästan lika dominant romantisk sida, som Gregory Isaacs eller Johnny Clarke. Med John Holt tror jag det var att han hade en så håglös stämma, vek som en sparris. Jag kunde inte förstå hur han kunnat vara så enormt populär på Jamaica i slutet av 60-talet i gruppen Paragons.

Men inför horoskopet förstår jag precis vem han var. Här är ju det sensitiva gränsande till sjukligt svaga poethoroskopet. Tvillingarnas kommunikativa ådra men så Merkurius i Vattentecknet Kräftan. 

I dåliga exemplar får man figurer som förre försvarsministern som ljög och hade sig om vapenexporten till den arabiska diktaturen och slutligen flydde fältet, bara för att efter ett år bekänna färg, nu som chef för ett PR-bolag som ska se till att vi siktar många otäcka u-båtar så att staten köper massvis med vapen för invånarnas skattepengar och indirekt också säkrar sysselsättningen i denna bisarra döende civilisationsform.


Här ser man ett antal "dissociationer" eller "sliriga" möten mellan känslosamma Vattenelementet och rationellt kommunikativa Luften. Månen byter tecken under eftermiddagen men Månen i Fiskarna passar perfekt ("Tide Is High") med det sentiment vi talar om nu.

Håglösheten i hans romantiska ouvertyrer syns av självömkande  tungsinnesplaneten Saturnus i Kräftan (Depressionsframkallaren i psykets/Månens eget tecken). Jag tror aldrig jag hört en artist spela in så många gråtmilda låtar om brusten kärlek! 

Men går man strikt på det här sinnelagshoroskopet (som gäller alla under 2½ dygn) så är det faktiskt kris på kärleksfronten. Framgångens och lyckans Jupiter hålls fångad i "onda" åttonde huset för gammal dålig karma som håller på att läka ut, så Jupiter i Vågen betyder raka motsatsen: olycka i partnerskapets tecken! 

Det är därför jag menar att man redan i John Holts låtval (och de saker han skrev själv) kan höra den martyriska Månen i Fiskarna - inte som en ädel visselblåsare utan som en gråtmild kärring som beklagar sin eviga otur i kärleken! Uppenbarligen gillade färgade kvinnor sådan här musik för han var STOR på Jamaica!

John Holt skrev en ytterligt kantig låttext som frågar lyssnaren vem han skulle välja som han var ett rasblandat barn och båda hans föräldrar, en vit och en svart, var på väg att DRUNKNA! Texten är nästan debil och lyckas inte komma fram till någon slutsats, det hela känns bara sökt och konstruerat - men horoskopet visar att John Holt naivt uttryckte sina astrologiska motiv: de simmande armarnas planet Merkurius ligger i vattnet i Kräftan och får då svårt att bära upp Solen i Tvillingarna som Merkurius här förfogar över! 

Eftersom själens identitet tecknas av Solen blir plötsligt John Holts drunkningssituation begriplig: "Var har du din identitet, du som är en mixad sort?" The tide is high and I'm rolling on... 

Jamaica är omgivet av vatten men jag har hört reggaeartister som aldrig nämnt vatten en enda gång.

I ett nummer av en musiktidning (Black Music) från slutet av 70-talet gråter John Holt ut lite extra, men nu över sitt brittiska skivbolag Trojan Records som fullständigt blåst honom på alla pengar för alla albumen med de där hemska stråkarna. John Holt, Jamaicas superstjärna på 60-talet är tio år senare helt utblottad. Bitter, bitter. 

Jämför gärna med poeten Marcus Birro vars horoskop också ligger och flyter i samma gränsland mellan Tvillingarna och Kräftan och som älskar att UTGJUTA sig. Här är då den grekiska filosofen Herakleitos mindre attraktiva själ, eftersom hans uttalande lös: "Den kontinenta eller torrlagda själen är den bästa". Även judisk kabbala har tankar om spruckna kärl som läcker och i detta skapar de lägre världar dit vi, de fallna själarna, har trillat.

Men så, för ett år sedan köpte jag två av John Holts tidiga album inspelade i England och med tunga stråkarrangemang. Och jag gillade skiten! Ungefär som man kan gilla grejer för att de är kitsch. Då hade jag haft en John Holt-skiva i årtionden som är rätt sällsynt. Den kom 1972 och han sjunger på sitt sparrisveka sätt Paul McCartneys "Long and Winding Road" som ballad (utan reggaetempo) plus en uppsättning andra saker som verkar vara hämtade från olika år och situationer. Som vanligt med reggae en frustrerande brist på helgjutenhet över många album, även av kända artister. 

Varför jag aldrig sålde av den här rätt mediokra skivan till en andrahandsbutik var för omslaget. Det är helt fascinerande i dess kodade sexism. För när John Holt sjunger originalversionen till OK Fred (som några svenskar gjorde en reggaecover på många år efter att jamaicanen Errol Dunkley gjort sin sena 70-talscover), då måste man titta på omslaget och fatta dubbelmeningen. 

För en svart man, en son av slavarna som den vita djävulen tillfångatog och använde som disktrasor, finns ingen större merit än att sätta på en vit kvinna, en kvinna över den svarte mannens status i den hackordning inte han har skapat utan som kommer från den vita djävulen. 




Därför visar fotografens blick på kvinnan hur en svart strandraggare spanar in en vit kvinna som ligger där och solar på en båt och ser "villig" ut.. Det är faktiskt ett rätt obehagligt omslag och som skulle få rasister att gå i taket om de hade intelligens nog att fatta bildens budskap (och naturligtvis glömma vilka låga porrsurfare de själva är). 

Okej, det är vatten igen men här tror jag inte ens att Holt var involverad, och om så, verkar hans Vatten och Luft vara så rörig och stirrigt emotionell att han knappast var rätt person att avkoda motivet som vi just gjort. För hur skulle en son till slavarna kunna kliva utanför det mentala slaveri som den vite mannen försatt dem i?

Då och då tog sig John Holt an lite "roots"-material och då hördes genast mer av viljestyrka i rösten, låt vara att den fortfarande var tunn och rätt gnällig. Våren 1978 slöt krigande gettogäng i Kingston fred, och någon kom att tänka på Little Roys makligt hypnotiska "Tribal War (we don't want no more of that)". Plötsligt översvämmades Jamaica av konkurrerande nyinspelningar, varav en var John Holts. Sly och Robbie lade ner en tuff och kompromisslös "riddim" i bakgrunden. En av smörsångarens bättre ögonblick.



Efter att för första gången ha sett John Holts horoskop, nu när han är död, vaknar funderingarna hos bloggaren varför han då gillade smörsångaren Gregory Isaacs så till den grad att det står dussinet album på hyllan av honom men bara två med John Holt. Gregory Isaacs har ju precis samma "drunknade" Merkurius i Kräftan som bas för kommunikativa Solen i Tvillingarna? 


Svaret är enkelt: här finns en betydligt mer smärsam dissociation mellan Luftens tankemönster och Vattnets djupa känslor. Månen i Skorpionen är intensiv och man får gåshud när Isaacs med gäll röst kvider "If I don't get my desire, then I'll set your plantations on fire" (Slave Master, 1977). 

Horoskopet är så stört att det inte förvånar att han trillade dit med första internationella medvinden (Night Nurse, 1982) och övergick från rastmännens cannabis till kokain och kanske även tyngre droger. Under 80-talet, det ytliga yuppie-årtiondet, åkte Isaacs ut och in i fängelse för drogbrott. 

Det dekadenta 80-talet avslöjar sig genom sina pastellfärger -
Isaacs är en rastaman som kommit på avvägar

Men intensiteten i Isaacs egentligen lika sparrisveka stämma är något helt annat än John Holts milda Fisk och dystra Kräfta. Ett perfekt exempel på hur Skorpionen verkligen är ett extremt Vattentecken. Det känner hårdare och intensivare än något annat men kan också mer mer kallhamrat och skoningslöst. Därav alla mördarna med Månen i Skorpionen.

Försök översätta den här bloggens tio-femtontusen sidor och exempel tillbaka till den tropiska zodiaken! Haveriet är ett faktum och horoskopen slutar helt signalera så här tydligt och kraftfullt. Den djupt smärtade och lidande Gregory Isaacs skulle med västerländsk astrologi presenteras som en pigg och eldig Skytt-Vädur på känslonivån! Glöm det. Det är Vattnet som lider, Elden mår finfint.

5 kommentarer:

Havsörnen sa...

OK, men hur får du det till en vit kvinna som ligger på båten? Möjligtvis mulatt. Ligger de också uppåt i hackordningen?

Lyssnade lite på nätet. "Sparrisröst" kan jag skriva under på. :) Reggae är inte min genre, men jag råkade hitta något instrumentalt som jag gillade när jag tittade efter Holt, nämligen saxofonisten Cedric Brooks. Lite mer "mystique" i den musiken. (Jag gillar ju Lonnie Liston Smith).

Förresten, vad har du för plint och spisar plattor på, med tanke på att din MC-pickup kostar sju lax? Jag behöver en ny spelare då min Sony (blä) brummar så förskräckligt. Grado Black'en pajade och jag har ingen lust att slösa pengar på en ny pickup när spelaren ändå suger. Men... då är frågan, i vilken prisnivå måste man upp för att höra någon skillnad jämfört med 2,5 tusenkronorsskräpet?

Jag har fått låna Linn signalkablar till CD-spelaren av en hifi-entusiast i den lokala skivbörsen. Mars i Jungfrun kan meddela att skillnaden mot mina tjugo år gamla lakritskablar är absolut NOLL. Men man kanske måste ha en duglig förstärkare och fina högtalare för att märka något?

Seaward sa...

"hur får du..." Jag har grammofonskivan i full storlek och hon ser vit ut. Jag tror du blandar ihop berättarkonst och faktamässighet här. Det kan ligga mer sanning i en impressionistisk berättelse än i aldrig så många spalter med sifferredovisning - se den fantasilösa Månen i faktabitande Jungfrun i ämnet ståuppare och komiker häromdan! :-) Men jag kan livligt föreställa mig att varje steg mot det vita är ett steg uppåt i en "klassresa", en mulatt är en viss framgång om man kommer från det fattiga gettot. Se bara Zlatan och hans vita kvinna eller den jamaicanska skönhetsdrottning (mulatt) som Bob Marley bedrog sin (helsvarta) hustru med.

Du kan sätta en fin pickup på ganska överkomliga spelare om de är välkonstruerade (jobbade i stereobutik i ungdomen och kunde inspektera relationen mellan prislapp och byggkvalitet). Med dagens penningvärde och modeller, innebär det en spelare för tiotusen och uppåt. För en enkel spelare som masstillverkas (typ en liten Sony), ska man inte lägga mer än 500-700 på pickupen. Konstruktionen är så resonant att spelaren ändå dränker det finlir i musiken som exklusiv pickup kan fånga upp. Kablar vet jag ingenting om. Köpte kablage av god kvalitet för femton år sedan och sedan har de bara suttit där.

Havsörnen sa...

Jag hade ögonen på en Pro-Ject Debut Carbon Esprit med kolfibertonarm och akryltallrik för 4690:-, men då får det bli en ny pickup istället. Hoppas det räcker med ny nål... Däremot ska jag byta ut mina Jamo-golvare mot ett par kompakta Tannoy eller Boston Acoustics. Vad gäller billiga högtalare har tekniken definitivt gått framåt.

Det är en ljus färgad kvinna. Det rakpermanentade håret är krulligt vid tinningarna om du tittar efter. Den plattare näsan, etc. Jag hade tänkt skriva att du kanske menade att fotot var *analogt* med den svarte mannens strandblick på en vit kvinna även om modellen bara var ljushyllt. Men det blev analog hifi i stället. :)

Sonyskivspelaren har en plint i plast med en metallplatta i botten inuti för tyngdens skull. Köpt 2002 för 2,2-2,3. Det dunsar i högtalarna vid minsta petande på plinten och brummet intensifieras när tonarmen förs till skivans mitt. Dunset försvann dock med pickupen avmonterad. Jordbrummandet kvarstår förstås.

Kollade upp mina favoritkomiker och det var väldigt jordbrunt där får man säga. Bill Murray har Solen i Jungfrun och Månen i Stenbocken. Han kan ju konsten att se deppig ut. Gene Wilder Sol och AC i Oxen, Månen i Stenbocken. Benny Hill, Sol och AC i Stenbocken. Månen i Tvillingarna och Merk. i Skytten lättar upp. Jim Carrey, Solen +3 i Stenbocken, Månen i Oxen. Mel Brooks, Tvilling med Månen i Stenbocken. Peter Wahlbeck och Tage Danielsson Stenbockar. Bill Hicks, AC i Jungfrun, Saturnus och Jupiter i Stenbocken. Bill Maher, Stenbock med AC i Jungfrun.

Saturnus var även med via Vattumannen. Victor Borge, AC i Vattumannen. Chris Farley, exakt konjunktion Sol/Mars/Saturnus i Vattumannen.

Undantag var Don Rickles, Vädur med Månen i Fiskarna. John Cleese, Våg med Månen i Fiskarna, Mars i Stenbocken. Louis De Funès, Solen i Kräftan, Månen i Vågen, AC i Tvillingarna. Richard Pryor, Skorpion med Månen i Skytten och AC i Fiskarna. Gilda Radner, Sol och Måne i Tvillingarna. Larry David, Tvilling med Månen i Skytten. Och så Tvillingen Hasse Alfredsson och Kräftan Gösta Ekman förstås. Tvillingarna och Kräftan var lite av bubblare i detta ovetenskapkiga test. Samt ett flertal Mars i Skorpionen.

Havsörnen sa...

Inom parentes ser jag att din skivnål har stigit i pris till 8900 riksdaler.

:)

Seaward sa...

Det är de växande klassklyftorna du ser, tänk bortom siffrorna. Världens fattiga massor får skitljud billigt levererat över Spotify (eller stulet via piratsajter). Vad göra? Jo chockhöja priset på prylar som numera börjar bli ett nöje för fåtalet.